Reisplannen voor een vakantie Israël? Dit artikel staat bomvol praktische reisinformatie, officieel en persoonlijk reisadvies en reistips Israël zodat jij zorgeloos je reis naar Israël kan plannen en kan genieten van je vakantie. Daarbij geef ik je gelijk tips voor een individuele rondreis Israël.

Reisinformatie en reistips Israël

Na twee rondreizen door Israël heb ik genoeg reisinformatie en reistips voor jouw vakantie naar Israël. Alle reistips Israël die je hieronder leest zijn tips die ik in willekeurige volgorde heb benoemd. Ik wil eerlijk aangeven dat ik mij niet laat leiden door gebeurtenissen in Israël en politieke spanningen. Ik kijk naar een bestemming en raad een vakantie aan omdat er bezienswaardigheden in Israël zijn die je moet zien, er toffe dingen zijn om te doen in Israël en ik het een geweldig vakantieland vind.

Ik heb meerdere artikelen over Israël geschreven. Leuk om te lezen is mijn artikel, wist je dat over Israël ? Ik weet zeker dat ik je kan verrassen met een aantal wetenswaardigheden over Israël.

Heb je direct zin na het lezen van deze reistips Israël om je reis naar Israël te gaan boeken? Check wat de goedkoopste vlucht naar Israël kost. Goed om te weten is dat je vanaf Eindhoven Airport ook met Transvia rechtstreeks naar Tel Aviv kan vliegen. Een andere optie is met luchtvaartmaatschappij El Al vanaf Schiphol naar Tel Aviv of met een chartervlucht naar Eilat. De goedkoopste en leukste hotels in Israël vind je via Booking, bij Corendon en Tui kan je een pakketreis of rondreis naar Israël boeken.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

De Grote Moskee in Jeruzalem

Persoonlijke vakantie ervaringen Israël

Ik benoemde het al even kort in de intro. Ik besef mij heel goed dat Israël een land is waar zich bepaalde dingen afspelen waar niet iedereen achter staat. Ik ga ervan uit dat je hier komt om inspiratie voor een reis naar Israël op te doen en niet om mij te bekritiseren over mijn keuze om een reis naar Israël aan te raden. Mijn reistips Israël hebben betrekking op het reizen naar en in Israël en naar de Palestijnse gebieden.

Allereerst wil ik je zeggen, laat je niet afschrikken door de vele militairen in de steden. Als ik vertel dat ik naar Israël ben geweest is een van de eerste reacties vaak; ‘is het daar wel veilig‘? Door wat de media ons laat zien via televisie, in kranten en online kan ik mij voorstellen dat er een beeld is ontstaan van onveiligheid.

Ja, er zijn raketten afgevuurd. Ja, er zijn aanslagen geweest en ja, er lopen heel veel militairen op straat. Ik ben van mening dat je tegenwoordig overal waakzaam en voorzichtig moet zijn. Het enige wat ik kan zeggen is dat je je niet moet laten afschrikken door de vele militairen in Israël die met zwaar geschut over straat gaan. Het is heel normaal dat je gewapende militairen in het straatbeeld ziet.

Persoonlijk geeft mij dat eerder een veilig gevoel dan een onveilig gevoel. Daarbij is het goed om te weten dat het in Israël verplicht is voor mannen om in militaire dienst te gaan en dat veel wapens niet eens geladen zijn. Mijn tip, deal with it en laat je er niet door afleiden. Ze staan er voor jouw veiligheid! En met dit artikel vol reistips Israël ga jij goed voorbereid op reis.

Persoonlijke vakantie ervaringen Israël

Boeken tips over Israël

Wil je meer weten over Israël? Ik vond het heel fascinerend om het boek van journaliste Rachel Levy te lezen; ‘Israël op een doordeweekse dag‘. Ik kocht het toen ik voor de eerste keer naar Israël op reis ging. Ze beschrijft haar dagelijks leven in Israël, is kritisch en deelt ervaringen waar je je over zal verbazen.

Een vermakelijk boek om te lezen is het boek van Iris Hannema. Haar absurde reisbelevenissen die ze beschrijft in haar boek ‘Miss yellow hair, hello‘ zijn hilarisch om te lezen. Ik heb ervan genoten, vooral het stuk over Israëlische mannen, speciaal voor haar maakte ik de onderstaande foto in Jeruzalem.

Boeken voor op vakantie

Reisadvies Israël en veiligheid Buitenlandse Zaken

Op de website van Buitenlandse Zaken staat een reisadvies uit december 2017, dat in maart 2018 nog steeds geldig is. Israël heeft voornamelijk de zogenoemde: code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn waar je als toerist op moet letten en waarbij gevraagd wordt om alert te zijn. Voor het volledige reisadvies naar Israël en het reisadvies Palestijnse gebieden verwijs ik je naar de website van Buitenlandse Zaken. Een handige tip, download de 24/7 BZ Reis app voor reisadvies en reistips Israël.

Nogmaals, laat je niet afschrikken door het reisadvies. Bepaal zelf waar jij je goed bij voelt en lees snel dit artikel om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een reis naar Israël.

Reistips Israel

Check voor vertrek je stempels in je paspoort

Check voor vertrek je stempels in je paspoort. Mocht je reeds stempels hebben van andere Arabische landen raad ik aan om van te voren uit te zoeken of het enige problemen kan geven als je Israël in reist. Heb je stempels van landen als Iran, Irak en Syrië dan kom je sowieso Israël niet in. Indien je een stempel hebt van een andere Arabisch landen, zoals bijvoorbeeld Tunesië en Marokko dan kan je verwachten dat er meerdere vragen zullen worden gesteld bij aankomst in Israël.

Indien je met hetzelfde paspoort, waarmee je Israël bent binnen gereisd, daarna nog meerdere Arabische landen wilt bezoeken, en dan vooral landen rondom Israël, raad ik aan om bij de douane aan te geven dat je geen stempel in je paspoort wilt, maar op een los papier. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat ze meerdere vragen gaan stellen waarom je dit niet wil, zowel bij het binnenkomen als het verlaten van het land. Met een stempel van Israël in je paspoort is de kans namelijk groot dat je andere landen niet meer inkomt of moeilijkheden kan verwachten. Beste optie in een van deze gevallen, schaf een nieuw paspoort aan.

Draag altijd je paspoort bij je

Een van de reistips Israël, zorg er altijd voor dat je je paspoort bij je draagt. Bij veel toeristische attracties wil men je paspoort zien uit veiligheidsoverwegingen. Eventueel een kopie van je paspoort in je tas is ook handig.

Reis op tijd naar Schiphol en doe je koffer niet op slot

Reis op tijd naar Schiphol, voor reizen naar Israël gelden extra controles die soms lang kunnen duren. Neem niet de moeite om je koffer op slot te doen, alle koffers moeten open blijven op vluchten naar Israël.

Pin voldoende Shekels bij aankomst

Pin voldoende Shekels op het vliegveld, er zijn maar weinig pin automaten die werken met een Maestro logo. Creditcards worden wel bijna overal geaccepteerd.

Hou rekening met religieuze dagen in je reisplanning

Houdt rekening met de religieuze dagen in je reisplanning. Donderdag en vrijdag zijn de beste dagen om Jeruzalem te bezoeken. Op donderdag is het vrij rustig in de stad en heb je alle tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden in Jeruzalem te bezoeken. Op vrijdag is de stad de plek voor het middaggebed van de moslims en aan het einde van de dag, rond zonsondergang, is het tijd voor de Sabbat van de Joden dat tot en met zaterdagavond zonsondergang duurt.

In verband met de Sabbat sluiten vele winkels op vrijdag al rond de klok van 14.00 uur. Zaterdagavond rond 19.00 uur gaan de winkels weer open. Dit geldt voor het gehele land. Souvenirwinkeltjes en dergelijke blijven over het algemeen wel open.

Elke maandag en donderdag word er in Israël Bar Mitswa gevierd. Alle jongens die 13 jaar zijn geworden, mogen dan voor het eerst uit de Thora lezen. Vele families vieren deze Bar Mitswa bij de Klaagmuur in Jeruzalem. De vrouwen staan aan de andere kant van het hek op stoeltjes om te kijken naar hun zoon en/of kleinkind.

Bar Mitswa - Jeruzalem

Tips voor het bezoeken van de moskee in Jeruzalem

Wil je de moskee in Jeruzalem bezoeken houdt er dan rekening mee dat er maar één ingang is voor niet moslims en dat hier lange rijen kunnen staan. Ik raad je zeker aan om vroeg in de ochtend, dan bedoel ik rond kwart over zeven, in de rij te gaan staan zodat je er maximaal een half uur over doet om de moskee te bereiken.

Daarbij is het dan ook nog niet zo warm, afhankelijk van je reisperiode natuurlijk. Op vrijdag kan je de moskee en het terrein eromheen niet bezoeken. En vergeet niet om kleding aan te trekken die je schouders en knieën bedekken!

Israel reistips

Kleding Israël tips en vermijd drukke plekken

Wat betreft kleding voor je reis naar Israël raad ik je aan om van alles wat mee te nemen. In het noorden kan het een stuk koeler zijn dan in het zuiden. En zeker in de woestijn kan het fris worden in de avond.

In Tel Aviv is het net alsof je in Amsterdam bent, daar kan je alle kanten op qua kleding. In Jeruzalem raad ik je aan om je iets ‘degelijker’ te kleden. Zorg dat je altijd iets van een vestje of grote sjaal bij je hebt die je om kan slaan mocht het nodig zijn en zorg ervoor dat je broek of rok over je knie valt.

Hele drukke punten zijn nooit een aanrader op reis. Soms ontkom je er niet aan zoals de foto van mij hieronder maar probeer dus altijd alert en waakzaam te blijven.

Vermijdt de drukte

Reistips Israël, let op bij foto’s maken 

Let op van wie je foto’s maakt, niet iedereen is hiervan gediend. Bij het maken van de onderstaande foto dacht ik; ‘leuk kinderen in een straatje‘. Ik werd direct keihard toegeschreeuwd door de kinderen.

Kinderen van orthodoxe joden leren vaak al op jonge leeftijd dat ze niet op de foto mogen. Belangrijk is dus om hier respect voor te tonen. Zoals ik dat ook had moeten doen! Maak ook geen foto’s van militairen en controleposten onderweg.

Reistips Israël

Zelf reizen door Israël? Auto huren in Israël tips

Een auto huren in Israël kan zowel vanaf het vliegveld als in de stad. Er zijn geen speciale restricties voor het huren van een auto in Israël. Ik krijg regelmatig de vraag of het huren van een auto in Israël veilig is. Hoewel ik niet de lokale situatie kan beoordelen kan je wat mij betreft prima een auto huren in Israël. Het voordeel van een auto huren via Sunny Cars is dat zij all-in autoverhuur aanbieden.

De wegen zijn goed en de verkeersborden zijn duidelijk. Let erop dat als je een auto gaat huren dat je hiermee niet naar Palestijns gebied mag, je huurauto is dan niet verzekerd. Heb je reisplannen om Palestina te bezoeken, omdat je bijvoorbeeld naar Bethlehem wilt, parkeer je huurauto dan op het parkeerterrein bij de grenspost en ga lopend de grens over en neem daar een taxi.

Mijn autohuur advies voor Israël luidt: huur een compacte auto, (handig in de steden met parkeren) die lekker genoeg zit voor als je langer dan een week een rondreis gaat maken. Bij Sunny Cars kan je all inclusive een auto huren. Ideaal zodat jij nergens meer aan hoeft te denken.

Controleposten onderweg 

Onderweg kan je regelmatig langs een controlepost komen. Rij rustig en stop indien het je wordt gevraagd. In het noorden met de grens bij Libanon zijn vele controleposten, evenals rondom de steden. Ook op de weg langs de Dode Zee naar het in het zuiden gelegen Eilat kom je onderweg een aantal controleposten tegen.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over alles dat je moet weten als je een auto gaat huren in het buitenland.

Auto huren in Israël tips

Rondreis of Fly Drive Israël

Ik kan het echt aanraden om zelf een individuele rondreis Israël te gaan maken. De wegen zijn goed begaanbaar en alle bezienswaardigheden zijn goed aangegeven. Ik heb twee keer een privé rondreis door Israël gemaakt. Bij de ene rondreis ontdekte ik het noorden van Israël in combinatie met een bezoek aan Jeruzalem en Tel Aviv.

De tweede rondreis Israël die ik maakte bestond uit een zonvakantie in Eilat, een bezoek aan de Dode Zee en een citytrip Jeruzalem en Tel Aviv. Mijn advies is om je reisplanning door Israël te plannen op basis van welke bezienswaardigheden in Israël je wilt zien en wat je wilt doen onderweg. Zelf heb ik de onderstaande rondreis door Israël gemaakt:

 1. Tel Aviv en Jaffa
 2. Haifa
 3. Akko
 4. Nes Ammim (optie: christelijke commune)
 5. Rosh Hanikra, grotten in het noorden
 6. Nahsholim
 7. Caesarea + Carmel Winery + Ein Hod
 8. Kerem Maharal – Paardrijden Mechora ranch
 9. Jeruzalem
 10. Bethlehem + Palestijns gebied
 11. Ein Gedi
 12. Massada
 13. Eilat
 14. Timna Park
 15. Optie combinatiereis verlening naar Jordanië > Aqaba, Wadi Rum en Petra.

De bovenstaande rondreis Israël kan je verlengen met een verblijf in het zonnige Eilat. Eventueel kan je er zelfs nog voor kiezen om bij Eilat de grens naar Aqaba in Jordanië over te steken voor een combinatie rondreis Israël en Jordanië. Ik ben zelf apart een keer naar Jordanië gereisd voor een rondreis maar de reistips voor Jordanië zijn wel handig als je een combi rondreis wilt gaan maken.

 1. Ein Gedi – Dode Zee
 2. Eilat

Auto huren Israël

Ga je duiken in Israël?

Als je wil duiken in Israël en in het bezit bent van bijvoorbeeld je PADI, is het volgens de Israëlisch wet verplicht dat je in de afgelopen 6 maanden een duik moet hebben gedaan.

Zo niet, dan ben je verplicht een refreshment cursus te doen voordat je met een guided dive mee mag. Hou daar dus rekening mee in je reisplanning dat je niet maar een dag ergens bent om te gaan duiken. Leuke tip, in Eilat kan je duiken met dolfijnen. Heel gaaf!

Duiken Israel

Reisvideo Israël

Ben je benieuwd wat je allemaal kan beleven in Israël en waar je beslist naar toe moet qua bezienswaardigheden in Israël? Bekijk dan eens mijn reisvideo voor een impressie van deze veelzijdige bestemming.

Heb jij extra reistips Israël om te delen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email