Een citytrip, waar dan ook, is voor mij compleet als er iets beleefd kan worden. Een bepaalde sfeer, cultuur, of het meemaken van een lokaal event of een festival. Ik heb La Tomatina, op een steenworp afstand van Valencia, beleefd en nu zou ik dolgraag eens de Fallas de Valencia willen meemaken.

Reistips Fallas de Valencia 2024

Chris is ambassadeur van Fallas de Valencia en verteld vol passie aan iedereen wat hij zo tof vind aan Fallas de Valencia. Hij vroeg mij of hij mijn lezers hierover mocht vertellen in de hoop dat er nog meer mensen jaarlijks naar Valencia reizen om dit speciale festival mee te maken. Natuurlijk mag dat, want ik deel graag reistips voor festivals in het buitenland die ik zelf ook dolgraag eens wil bezoeken.

*Ontdek hier het programma en alle info over Fallas Valencia 2024.
Het gebruik van een masker zal verplicht zijn bij alle binnen- en buitenactiviteiten, zowel voor deelnemers als voor toeschouwers. Ook zal bij alle statische evenementen een veiligheidsafstand van 1,5 meter worden gehandhaafd en het maximaal aantal personen worden gecontroleerd.

Het grootste Valenciaanse straatfestival,
sinds 2016 cultureel erfgoed op de UNESCO werelderfgoedlijst!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Overzicht, wat en waar tijdens de Fallas de Valencia 2024

 • 26 februari wordt de Fallas 2024 in Valencia geopend met een openingsceremonie, de zogenaamde ‘La Crida’. Om 07.30 uur wordt je wakker geschud met de start van Macro Desperta. Het lawaai is afkomstig van ‘tro de bac’, een soort groot uitgevallen knalerwten. Vervolgens is er op het stadhuisplein, Plaza Del Ayuntamiento, de mascletà (hét vuurwerk) dat om 20.00 uur overgaat in La Crida, de officiële opening van de Fallas bij de stadspoorten Torres de Serrano.
 • Vanaf 1 maart vinden iedere dag om 14.00 uur ‘mascletà’ plaats op het plein van het Stadhuis (Plaza del Ayuntamiento), een concert van buskruit.
 • Van 2 tot 15 maart is er een tentoonstelling in het Wetenschapsmuseum van alle poppen (‘ninots’) die kandidaat zijn om te ontsnappen aan het vuur in de nacht van de ‘Cremà’ op 19 maart. Slechts één ninot zal in het Fallasmuseum worden bewaard na de verbranding van de voor het feest gecreëerde monumenten of fallas. Iedereen mag stemmen op zijn of haar favoriet in de ‘ninot’ tentoonstelling tot 14 maart.
 • In de nacht van 15 op 16 maart is de ‘Plantà’, dan moeten alle monumenten geplaatst en gereed zijn. Vanaf 16 maart staan alle fallas op straat en is er een bomvolle agenda met optochten in traditionele klederdracht, de bloemenhulde aan de Heilige Maagd van de Hulpbehoevenden op de Plaza de la Virgen, nachtelijke vuurwerkshows, de ‘despertà’, weksessies en concerten.
 • Op 19 maart, vanaf 22.00 uur tot diep in de nacht, is er de ‘Cremà’, de verbranding van de fallas.

Het hoogtepunt van Fallas de Valencia is elk jaar van 15 tot 19 maart!

Citytrip Valencia + Fallas de Valencia beleven

Valencia is momenteel  één van de snelst groeiende Europese steden qua toerisme en dat heeft voor een groot deel te maken met de rustige en relaxte Mediterraanse sfeer die het uitademt. Een weekend Valencia is booming. Ik ben nu twee keer in Valencia geweest, een keer een citytrip van vier dagen en een jaar later in combinatie met een bezoek aan La Tomatina in het nabij gelegen Bunol.

Een citytrip Valencia en een bezoek aan Fallas de Valencia is een ideale combi. In maart vind Europa’s grootste straatfeest en het meest uitbundige festival van Spanje wordt plaats in de straten van Valencia. Las Fallas, een mix van vuur(werk), optochten, feest en emotie. Dompel jezelf volledig onder in een meeslepend en tot de verbeelding sprekend festival met geweldige -soms krankzinnig lijkende- evenementen.

De falla’s en La Cremà

Vanaf half maart begint men met het plaatsen van zo’n 600 beelden verspreid door de hele stad. Aan deze beelden van hout en piepschuim is het hele jaar gewerkt door verschillende Valenciaanse kunstenaars. De beelden (de falla’s) zijn uiterst gedetailleerd, soms gigantisch groot en hebben stuk voor stuk een -meestal- satirisch, actueel thema. Deze falla’s vormen samen met de indrukwekkende straatverlichting het decor van de straatfeesten tijdens Las Fallas.

Vanaf 15 maart moeten alle falla’s gereed zijn. Vanaf deze dag zal het festival dan ook echt losbarsten en wordt er naar de climax, de nacht van 19 op 20 maart geleefd. Dit is de nacht waarin een jaar lang aan werk, alle falla’s zullen worden verbrand, La Cremà.

Verbranden van de falla’s

Heel erg zonde, zal een buitenstaander denken maar het verbranden van de falla’s is het meest essentiele onderdeel van het festival. Hiermee wordt voor de Valencianen met een schone lei begonnen in het nieuwe voorjaar. Met het verbranden van de falla’s -wat men al honderden jaren doet- verbrand men de narigheden van het afgelopen jaar.

Een bijzondere nacht want de stad staat letterlijk in vuur en vlam. Overal zullen er vuurwerkshows zijn en overal zullen er op verschillende tijdstippen gedurende de hele nacht falla’s verbrand worden. La Cremà is een spectaculaire en voor de Valencianen emotionele gebeurtenis.

Fallas de Valencia

Fallas de Valencia vuurwerk

Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met Valencia en met Las Fallas. Voor veel vuurwerkliefhebbers uit de hele wereld is Valencia tijdens Las Fallas hét vuurwerk Mekka waar men minstens één keer geweest moet zijn.

Gedurende de laatste week wordt er overal in de stad vuurwerk afgestoken. Vanaf 15 maart tot 19 maart is er iedere nacht een gigantische siervuurwerkshow te zien in het Turia Park. Als vuurwerk liefhebber alleen al zou ik naar de Fallas de Valencia afreizen.

Pyrotechnische spektakel, de Mascletà

Het meest bijzondere pyrotechnische spektakel vindt overdag plaats: De mascletà. Iedere dag om 14:00 staat er een enorme mensenmassa op en rond het gemeentehuisplein van Valencia om deze spectaculaire, ritmische knalvuurwerkshow mee te maken. Een combinatie tussen grof geweld en sublimiteit. De eerste keer denk je dat ze in Valencia volslagen gek zijn geworden. De tweede dag sta je er echter weer. Aangetrokken door het geweld van de mascletà. Meespringend met het ritme. Je moet hem hebben meegemaakt! Een spektakel waar iedere dag duizenden Spanjaarden met liefde en zingend 2 á 3 uur op staan wachten.

Buskruit, muziek en veel kunst

Één van de meest spectaculaire evenementen van Las Fallas is de “mascletà”, die tot en met 19 maart elke dag om 14.00 uur op het Plaza del Ayuntamiento terugkeert. Sensatiezoekers mogen het vuurwerk dat elke avond in de Turia Garden wordt afgestoken niet missen. Tijdens de “plantá” in de nachten van 15 en 16 maart belanden de monumenten in de straten. In totaal 800 kunstwerken worden dan verspreid over 400 locaties in de stad. De Fallas worden in verschillende categorieën ingedeeld, naar gelang van hun complexiteit, omvang en originaliteit. Ze zijn allemaal uniek, maar de meest spectaculaire zijn gevestigd in de oude stad, Ciutat Vella en de wijken Ruzafa en Gran Vía.

De feestkalender wordt voortgezet met de prijsuitreiking, die plaatsvindt op de 16e en 17e, wanneer de Fallas-commissies hun prijzen in ontvangst nemen in het stadhuis, vergezeld door muziekkorpsen.

De optochten en de fallera’s

De hoofdrolspeelsters van Las Fallas zijn de fallera’s. De koninginnen van het festival, in prachtige jurken en nog mooiere haardrachten zullen zij -begeleid door muziekbandjes en traditionele muziek- met vele duizenden het straatbeeld van de stad bepalen, vanaf 16 maart.

Op 17 en 18 maart gaan de optochten vanuit iedere uithoek van Valencia naar Plaza de la Virgin, waar de Fallera’s een anjer komen brengen. Dit ofrenda is een belangrijk en emotioneel element van Las Fallas waarbij de beschermheilige van de hulpbehoevenden van Valencia wordt geëerd. Op het Plaza staat een houten Maria beeld en na de twee dagen van het ofrenda zal het beeld vollledig bedekt zijn met witte en rode anjers.

Het bloemenoffer

Dan volgt het meest opwindende evenement: het bloemenoffer. Elke 17 en 18 maart wordt het offer gebracht aan de Virgen de los Desamparados, de beschermheilige van València. De falleros kleden zich in hun beste kleren, de meest traditionele kostuums, en lopen door de straten van Valencia met boeketten op het ritme van de muziek van plaatselijke bands. De processie eindigt op het Plaza de la Virgen, waar een reusachtig beeld van de beschermheilige is opgesteld en haar mantel met bloemen is bedekt.

Op 19 maart komt met de “Cremà” de slotact van Las Fallas, een bijzondere gebeurtenis waarbij de monumenten bezwijken onder de vlammen van de vreugdevuren. Het begint om 8 uur ‘s avonds met de kleine Fallas en om 11 uur met de grote. Even later worden de winnaars van de eerste prijzen in beide categorieën en die van het stadhuis bekendgemaakt. Met de “cremà” nemen de vlammen, vergezeld van vuurwerk, de resten van de Fallas van het huidige jaar weg en beginnen die van 2024, in een zeer magische vernieuwende oefening. Een spektakel dat je minstens één keer in je leven moet meemaken.

Fallera - Fallas - Valencia

Straatbeeld en sfeer tijdens Fallas de Valencia

Slenter in de avond door de straten van de populaire wijk Ruzafa en dompel je helemaal onder in Fallas sferen. Overal om je heen wordt vuurwerk afgestoken door jong en oud. Overal ruik je de karakteristieke geur van kruit. Feestende leden van de falla vereniging staan op straat paella Valenciana te bereiden in afwachting op terugkomst van de Fallera’s die bij het ofrenda zijn geweest.

Uiteraard op traditionele wijze met een houtvuur. Tussen het gedruis staan tientallen kraampjes waar je allerlei streetfood kan krijgen: Van traditionele Spaanse Churro’s tot verfrissende Mojieto’s. Onderweg probeer je natuurlijk zo veel mogelijk falla’s te bekijken. De één nog mooier en groter dan de andere. Vaak prachtig omgeven met geweldige straatverlichting.

Verlichte straten - Fallas de Valencia

Fallas museum en Fallas Tour 2024

Ben je helemaal gegrepen door de Fallas en wil je er alles van weten? Breng dan ook een bezoek aan het Fallas Museum. In het Fallas Museum ontdek je de beste ‘ninots’, want jaarlijks wordt er één uit de vlammen gespaard.

Tijdens de Fallas van 16 tot 19 maart is er een Fallas. De rondleiding biedt inzicht in de wereld van de Fallas, legt uit hoe de monumenten zijn gebouwd en hoe de traditionele fallera kostuums worden gemaakt. Een bezoek aan het Fallas Museum is inbegrepen.

Reistips voor een bezoek aan Fallas de Valencia 2024

Het festival vindt ieder jaar plaats in de provincie Valencia maar wordt het meest uitbundig gevierd in de stad Valencia. De hoogtepunten zijn vanaf 1 maart tot en met diep in de nacht van 19 op 20 maart. Drukte en vuurwerk, je moet er wel een beetje van houden. Er komen tijdens de laatste dagen ongeveer 1 miljoen mensen naar Valencia. Zo veel, dat de hoofdwegen rondom het centrum moeten worden afgesloten.

 • Hou ook rekening met de rook die ontstaat tijdens de verbranding van alle falla’s. Let op de windrichting;
 • Zorg dat je op tijd een hotel of appartement hebt. Valencia zit stampvol en als je té laat boekt, heb je niet veel keus meer;
 • Zorg dat je op tijd bent bij grote evenementen en vuurwerkshows uit het officiële programma. Het is zo druk dat je gemiddeld twee uur vooraf aanwezig moet zijn voor een plek vooraan.
 • Hou rekening met het harde geluid van de knalvuurwerkshows overdag. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik oordopjes of ga niet al te dichtbij staan als je niet zeker weet wat je kan verwachten.

Mascleta - Valencia

Fallas de Valencia en Valencia ontdekken

Combineer een stedentrip naar Valencia met een bezoek aan Fallas de Valencia. Je zal de stad uiteraard anders beleven dan zonder de Fallas maar je kan ook uit de drukte ontsnappen en even je rust opzoeken in andere wijken van Valencia. Benieuwd wat je nog meer kan doen in Valencia? Lees de onderstaande reistips voor Valencia die ik schreef.

Ontdek Ciudad de las Artes y Ciencias in Valencia

Combineer Valencia met Costa Blanca

Wil je een stdentrip Valencia combineren met een vakantie aan de Costa Blanca? Dat kan ik je zeker aanraden. Vanuit Valencia rij je in ongeveer 1,5 uur tijd met een huurauto naar Javea. Vanuit Javea kan je de mooiste Spaanse en oude stadjes aan de Costa Blanca ontdekken.

Ik verbleef een week in een vakantiehuis aan de Costa Blanca en maakte vanuit daar dag uitstapjes. Altea, het bergdorp Guadelest en Denia zijn mijn favoriet. Bekijk zeker ook even mijn onderstaande reisvideo die ik maakte tijdens mijn rondreis door de Costa Blanca en via de link hieronder kan je mijn rondreis route openen in Google Maps zodat je direct ziet waar alles ligt en wat de afstand is. 

*Bekijk hier mijn complete rondreis Costa Blanca route.

Vakantietips Spanje

Ben jij een Spanje fan en wil je nog meer van Spanje zien of alvast inspiratie op doen voor nieuwe reizen naar Spanje? Bekijk mijn onderstaande persoonlijke vakantietips Spanje en wie weet zit er iets leuks bij voor je.

 1. Wellness in Barcelona;
 2. Watersport in Benidorm;
 3. Tomaten gooien in Spanje;
 4. Wijn gooien in La Rioja, Spanje;
 5. Stedentrip Bilbao, de beste bezienswaardigheden op een rij.

Ben jij wel eens bij Fallas de Valencia geweest?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email