Ik ga op reis en neem mee, mijn smartphone, een spiegelreflex met twee extra lenzen, een compactcamera en een actioncam. Je begrijpt, travel light is het niet en ik draag behoorlijk wat mee om reisfoto’s te maken.

Reisfotografie met smartphone, compactcamera of spiegelreflex?

Mijn telefoon heb ik altijd bij de hand en eigenlijk maak ik daar altijd de foto’s mee die ook op social media verschijnen. Zodra de foto met mijn telefoon is gemaakt pak ik mijn spiegelreflexcamera en schiet ik daar ook een paar beelden mee. Sta ik buiten en gaat het om een natuurfoto dan doe ik dat meestal met mijn 18-55 lens of ik zet mijn groothoeklens erop. Ben ik op safari of spot ik iets anders in de verte dan draai ik mijn telelens erop en als ik een accomodatie fotografeer leg ik dat weer vast met mijn groothoeklens. Gaat het om een detail dichtbij, dan fotografeer ik dat meestal met de standaard kitlens van de Nikon D3200. Daarnaast heb ik ook nog een compactcamera die ik meestal voor sportieve activiteiten gebruik en die is ook nog eens waterdicht.

Zoals ik ook al in mijn blog schreef “Fotograferen op reis” twijfel ik de laatste tijd wat ik nou wil en hoe ik de komende tijd wil reizen en met welke camera’s of wellicht wel met één camera. Ik zet de voor- en nadelen op een rij. Voor mijzelf maar ook voor jou om van te kunnen leren.

1. Reisfotografie met een spiegelreflex- en extra objectieven

Ten opzichte van een telefoon heeft een spiegelreflexcamera veel meer mogelijkheden. Je moet dan natuurlijk wel de tijd hebben voor het instellen en weten hoe het werkt. De extra lenzen die je erbij kunt aanschaffen zijn handig op bepaalde momenten zoals ik hierboven ook al beschreef. Vraag jezelf af, wil ik de tijd nemen om het te leren en wil ik er de tijd voor maken op reis om met reisfotografie bezig te zijn? Vergeet niet, je neemt flink wat gewicht mee.

Is dit wat je wil? Dan zijn er vele keuzes en mogelijkheden. Bepaal voor jezelf wat het beste bij jou en je reis past. Ben je op zoek naar meer informatie over lenzen en objectieven en de mogelijkheden daarvan kijk dan eens op CameraTools.nl. Een fisheye objectief is erg leuk voor het effect, zeker ook met de 360 graden foto’s die tegenwoordig populair zijn. Ben je een architectuur fan dan is een tilt & shift lens wellicht iets voor je.

Mijn Reis C.V.

2. Compactcamera op reis

Ik ben erg blij met mijn compactcamera die ik heb gekocht. Voor een overzicht van mijn wensen met betrekking tot de compactcamera zie mijn artikel: “Review Nikon Coolpix“. Een compactcamera heeft meer mogelijkheden dan een telefoon en is een stuk handzamer dan een spiegelreflex. Die aankoop van mijn compactcamera is mede doorslaggevend geweest door het feit dat hij in mijn broekzak paste en dat hij onderwater kon zonder onderwaterbehuizing.  Je bagage wordt er een stuk lichter van en je kan er prima foto’s mee maken. Sommige compactcamera’s zijn uitgerust met meerdere functies en inmiddels kan je voor een aantal compactcamera’s ook extra lenzen aanschaffen.

3. Reisfotografie met je smartphone

Zonder telefoon ben ik nergens en ik vind het ideaal dat ik daarmee direct connected ben met de online wereld.  Je hebt geen extra bagage en kan direct je foto’s delen op social media. Nadeel, de kwaliteit is minder en voor mijn blog zeker niet goed genoeg. De zoommogelijkheden zijn beperkt en in de avond schiet je voornamelijk donkere foto’s omdat je het diafragma niet kan instellen. Travel around with me

Wat is belangrijk qua reisfotografie voor jou?

 

Print Friendly, PDF & Email