Via een kennis uit de reisbranche hoorde ik over het evenement ‘Move your Imagination’ dat werd georganiseerd op de Universiteit van Nyenrode. Samen met vele andere reisjournalisten- en bloggers meldde ik me aan voor deze dag. Het thema was ‘Perspectives on Travel Blogging and Social Media Marketing’. De rode loper was uitgelegd voor deze conferentie op stand. Na het ontvangst mochten we toetreden tot de Ridderzaal van de universiteit. Otto van Veen, Honorary Consul van de Poolse ambassade opende zijn speech, “Travelling is like falling in love, you are less critical and only see the nice things”.

Reisbloggen, one men show

Reisbloggers geven eigenlijk een one man show, of een “one woman show” klinkt beter gezien de aanwezigheid van voornamelijk vrouwen. Je moet tegenwoordig van alle markten thuis zijn om dit beroep te kunnen beoefenen. Je bent schrijver, blogger en fotograaf in één en hebt kennis van ICT, beeldbewerking, marketing en social media. Eigenlijk ben je een online personality die direct contact heeft met de lezers. De lezers vertrouwen jouw observatie van hetgeen je beleeft of waar je bijvoorbeeld verblijft tijdens een reis.

Veel bedrijven en organisaties zien het belang er nog niet van in om gebruik te maken van bloggers. Ze besteden het marketingbudget nog vaak uit aan advertenties. Het Pools Verkeersbureau is afgelopen jaar gestart om gebruik te maken van de diversiteit die bloggers kunnen bieden. Bloggers bieden vanaf het moment dat bekend is dat zij op reis gaan exposure aan de bestemming via voornamelijk de social media kanalen. Daarnaast wordt er vaak al een blog gewijd aan het programma van de reis. Als kers op de taart blijft de geschreven content (meestal) altijd online staan en wordt er regelmatig een paar maanden na de persreis nog aandacht besteed aan de bestemming.

Nyenrode - Ridderzaal     Nyenrode - Blogevent

Be there, share and be shared!

Keith Jenkins is de eerste spreker. Hij verteld vol enthousiasme hoe hij na een decennia lang in de bankwereld te hebben gewerkt op wereldreis ging en terugkwam als reisblogger. Hij heeft meer dan 80 landen bezocht. Naast zijn reisverhalen is hij ook regelmatig als spreker aanwezig op social media- en marketing conferenties. Naar aanleiding van een analyse die hij heeft gedaan toont hij cijfers waar iedereen die verantwoordelijk is voor de marketing van een bedrijf gelijk bovenop zou moeten zitten. 92% Gelooft in online mond tot mond reclame. 85% Van de reizigers zoekt online naar reisinformatie en maar liefst 52% van de reizigers past zijn of haar reisprogramma aan naar aanleiding van het lezen van een blog.

Keith noemt ook het project ‘Blogville‘ waar hij mede organisator van was. Professor in de Marketing, Henry Robben, neemt het woord over van Keith en schenkt uitgebreid de aandacht aan zijn vakgebied en de mogelijkheden die daar liggen. Er is me een bepaald stuk over “de customer” zeer goed bijgebleven en deed me glimlachen. Daar de gehele conferentie in het Engels was, zal ik het ook zo citeren “A customer is someone who has not found a better alternative yet. Give the customer a reason to stay and buy”.

Tijdens de lunch hebben wij allemaal de kans om de Poolse keuken te proeven, alvorens we weer de Ridderzaal in mogen voor deel twee. Marta, verantwoordelijk voor de PR van de regio Lower Silesia in Polen neemt ons mee door de omgeving waar zij woont. De dag werd afgesloten door Magdalena Stoch, PR manager van het Pools Verkeersbureau. Met een ronde tafelgesprek met drie reisbloggers die op pad zijn geweest naar Polen.

Be there, share and be shared!

 

Print Friendly, PDF & Email