Maanden geleden hoorde ik de verschrikkelijke verhalen van andere reisbloggers over het feit dat hun hele reisblog was gekopieerd. Daarna was het maanden stil en afgelopen week was het blog van Sandra, Travelbysan, aan de beurt, ook volledig gekopieerd. Direct checkte ik mijn website ook even met de tool, Copyscape en met Siteliner. Mijn nachtmerrie werd waarheid, ook ik was gekopieerd.

Nee, mijn hele reisblog is gekopieerd!

Wat een drama! Versuft keek ik rond op de website, My trip to Thailand. De hele lay out is hetzelfde, inclusief het ontworpen logo dat met veel liefde door een designer is gemaakt. Alle reacties zijn hetzelfde, de foto’s zijn overgenomen, de logo’s van de samenwerkingspartners en zelfs mijn telefoonnummer. Het enige is dat waar Travel around with me stond, daar staat nu: “My trip to Thailand”, mijn naam is veranderd in Admin en mijn e-mailadres is veranderd in een ander mailadres. Vreselijk!

Reisblog gekopieerd door een copycat, wat nu?

En waarom? Ik begrijp het nut niet van een één op één kopie. Google zal je vriend niet worden gezien het duplicate content is? Willen ze mijn bezoekers trekken in de hoop daar geld aan te kunnen verdienen? Of zijn het gewoon een stel suffe mensen die niks beters te doen hebben? Ik begrijp er niets van.

Het mooiste is nog wel, de website heet bij de copycat, “trip to Thailand”. Heel inspirerend met drie verhalen van mijn hand over die bestemming. Te bizar voor woorden gewoon.

Reisblog gekopieerd, wat nu?

Gezien helaas andere bloggers ook al deze ervaring hebben wist ik ongeveer wat te doen. Ik kreeg veel hulp reacties via Facebook en Erik van Erp heeft een super duidelijk artikel geschreven op Travelnext waarin precies staat wat je moet doen, zie: ‘How to’ in travelbloggers land: Help mijn blog is gekopieerd!”.

Reisblog gekopieerd door een copycat

Ik heb mijn hosting provider gevraagd te kijken waar de copycat website is gehost. Die heb ik gelijk aangeschreven via een abuse melding. Omdat ik na 48 uur nog niets had vernomen heb ik een chat sessie aangevraagd via de contactfunctie en mijn verhaal verteld. Krijg ik doodleuk dit als reactie;
“Raul says:
ok, but we would need a trademark registry for the logo or for the website files
Raul says:
websites being copied are not exactly crimes unless the site is trademarked and legally registered as being a copyright”

Dat geloof je toch niet? Ik heb direct de voorbeeldbrief dat ook op Travelnext wordt genoemd in het gesprek geplakt maar tot op heden is de site nog steeds online en loopt het onderzoek.

Waarom deze blog?
Allereerst om mijn frustratie te delen en mijn bezoekers te vertellen wat er aan de hand is mochten ze per ongeluk op de andere site terecht komen. Ten tweeede, gezien mijn website één op één wordt overgenomen, staat dus binnen no time dit artikel ook op de gekopieerde website. Leuk voor een screenshot, in het abuse rapport!

Copycat met copycatblog

Mocht je nog meer tips hebben hoe ik hier zo snel mogelijk van af kom, dan hoor ik dat graag;)?
Gewoon lekker naar Travelaroundwithme.com blijven surfen!

Print Friendly, PDF & Email