Ik ga op reis naar Tunesië en check… het reisadvies voor Tunesië. De afgelopen jaren hebben er een aantal aanslagen plaats gevonden in Tunesië en daarom is het raadzaam om het reisadvies te checken.

Reisadvies voor Tunesië

Waar ik ook naar toe ga op reis, ik check altijd standaard een aantal dingen, zoals:

  • Gelden er bepaalde reisadviezen?
  • Wat ga ik doen en wat neem ik mee?
  • Moet ik gezondheidsmaatregelen nemen?

Reisadvies Tunesië

In 2015 vonden er twee grote aanslagen plaats in Tunesië, een bij het Bardo museum in Tunis en een terroristische aanslag op het strand van Sousse. Op 27 juni 2019 waren er wederom twee aanslagen in het centrum van de hoofdstad Tunis waarbij vele toeristen werden gedood en gewond raakte.

Lees je altijd in voor vertrek over het dan geldende reisadvies voor Tunesië. De Rijksoverheid geeft aan dat de terroristische dreiging er nog steeds is en dat je alert moet zijn, vooral op openbare plaatsen en plaatsen waar veel mensen komen. Dat lukt niet altijd, maar probeer het zoveel mogelijk!

Alert op criminaliteit ben ik altijd, gezien ik een overval en inbraak al een keer heb meegemaakt. Regels die ik kan begrijpen en niet alleen gelden na een aanslag, alertheid is altijd belangrijk. Ik ben niet bang uitgevallen maar wel waakzaam en ik ga dingen niet opzoeken. Bij het reisadvies van de Nederlandse overheid wordt gesproken over het mijden van de woestijngebieden rondom de stad Tatouine, zie ook de afbeelding hieronder.

Tunesië reisadvies Rijksoverheid

Vermijdt de drukte

Reisadviezen voor andere landen

Het komt voor dat er in andere landen een ander reisadvies geldt. Zo is in het Britse reisadvies bijvoorbeeld niet vermeld dat de omgeving van Tatouine een rode zone is. Frans spreek ik niet maar ik heb mij laten vertellen dat de Franse overheid ook andere reisadviezen geeft. Elk land beoordeeld op bepaalde criteria eventuele reisadviezen. De Nederlandse overheid beoordeeld een reisadvies onder andere aan de hand van informatie van lokale autoriteiten, de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, lokale bedrijven en vertegenwoordigers van andere landen. Meer informatie over het tot stand komen van een reisadvies, met video, kan je bekijken op de website van de Rijksoverheid, in het reisadviezen katern.

Ik vind het een interessant onderwerp en belangrijk om voor mijzelf alles te checken bij diverse bronnen. Zo heb ik dus verschillende reisadviezen per land gecheckt, contact gelegd met de afdeling persvoorlichting voor mijn specifieke reis en navraag gedaan bij het Tunesisch Verkeersbureau waarom deze bestemming is opgenomen in het persprogramma. Mij werd het volgende mede gedeeld door het Tunesisch Verkeersbureau; “Tatouine is the biggest department in Tunisia with a very large Saharian territory, which a small part from it is on Lybian borders. In the program the centre of Tatouine and the Ksours in the surrounding are mentioned as a visit. These areas are secure, without any problems or any violence registred during the last years. The advice travelling of Dutch minister of Foreign affairs has foresighted Tatouine in general, without any specification of the area, as a risk zone, due to its procimity with Lybia“.

Ik raad mensen aan om altijd meerdere adviezen te checken, informatie bij diverse bronnen in te winnen en op basis daarvan een afweging te maken voor jezelf om ergens wel of niet naar toe te reizen. Een advies blijft een advies. Voor Tatouine geldt voor mij, ik kijk ter plaatse hoe de situatie is, check de reisadviezen nog een keer en check ook de BBC en CNN die meestal goede updates heeft qua nieuws.

Helaas heeft ook de media het wel eens fout, gezien het artikel dat CNN in 2015 publiceerde. CNN melde op hun site dat ISIS het Star Wars dorp vlakbij Tatouine in gebruik zou hebben genomen. Dit bericht werd klakkeloos overgenomen door andere media, zoals “The Guardian“, “The Washington Post” en ook door de Nederlandse media. Het nieuws bleek niet te kloppen en ondanks de rectificaties was het kwaad al geschied. Tunesië heeft door deze negatieve media aandacht ongelofelijk veel (onnodige) imago schade opgelopen.

Ik vind het belangrijk, zeker nu ik ook onderdeel ben van de media, dat ik kritisch naar bepaalde zaken kijk en niet afga op één ding maar meerdere bronnen check. Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij of zij doet maar ik hoop dat jullie, mijn lezers, ook verder onderzoek doen of je nou wel of niet naar bepaalde gebieden reist en je niet zomaar een mening vormt.

Gezond op reis naar Tunesië

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) baseert reizigers informatie op de meest voorkomende infectieziekten in een bepaald land. Uiteindelijk bepalen de reisbestemming, de verblijfsduur, je persoonlijke gezondheid en de activiteiten die je gaat doen welke vaccinaties en maatregelen er nodig zijn. Voor Tunesië geldt dat er infectieziekten mogelijk zijn zoals; bilharzia, buiktyfus, difterie, tetanus, polio, gele koorts, hepatitus A en B.  Nu ben ik tegen veel ingeënt en ik draag altijd mijn “Gele Boekje” bij me maar voor de zekerheid ben ik toch nog even langs de KLM Travel Clinic gegaan in Den Haag. Vanuit mijn aanvullende zorgverzekering ben ik hiervoor verzekerd. Het resultaat; ik ben ingeënt tegen alles dus wat dat betreft kan ik gezond op reis.

Gele Boekje           Gele Boekje

Wat ga ik doen en hoe is het weer?

Ik ga voornamelijk veel culturele dingen doen. Dus daarvoor neem ik gewone kleding mee en lekker lopende schoenen. Gezien het een islamitisch land is maar wel erg warm neem ik lange jurken mee en een sjaal die ik gemakkelijk kan omslaan als het nodig is. Ik zal ook ergens in een resort verblijven dus daarvoor neem ik zomerse kleding mee.

Omdat ik ga paardrijden zitten er daarnaast een paar stevige schoenen in mijn tas en een lange legging. Natuurlijk ontbreken ook mijn slippers niet want daar loop ik het liefste op met mijn snelle kans op dikke voeten bij warm weer. Daarnaast zeul ik weer een heel assortiment mee aan camera’s, opladers, statieven, telefoonlenzen en noem maar op.

In Tunesië zijn de stopcontacten type C en type E te vinden. Dus ik heb geen wereldstekker nodig, dat scheelt weer gewicht gezien ik dan altijd meerdere wereldstekkers meeneem want ik heb nogal wat spullen bij me die elke avond opgeladen moeten worden.

Zou jij het reisadvies Tunesië checken voor vertrek?

Print Friendly, PDF & Email