Check het reisadvies Palestijnse gebieden als je Palestina wilt bezoeken zodat je de bezienswaardigheden in Bethlehem onder andere kan bekijken.  Je kan de geboortekerk van Jezus in Bethlehem en de ‘Milk grotto’ veilig bezoeken met de bus vanuit Jeruzalem of je maakt een rondreis door Palestina met een gids.

Bethlehem in Palestina bezoeken

Na een bijzondere ochtend in Jeruzalem ben ik alleen vertrokken naar de Palestijnse gebieden, om precies te zijn, Bethlehem. “Zou je dat nou wel doen? Pas je wel op?” zei iedereen.  “Je gaat toch niet alleen en heb je het reisadvies Palestijnse gebieden gezien?” Met al die opmerkingen word ik alleen maar meer geprikkeld en nieuwsgierig om te gaan. Want waarom niet? Waar moet ik dan bang voor zijn? Mensen met grote sporttassen, mannen met baarden? Ik wil met eigen ogen zien hoe het in de Palestijnse gebieden is in plaats van verhalen te horen van anderen of erover te lezen. Ik wil dingen zelf beleven, zien en meemaken. Niet om de thrill maar om het verhaal van de mensen daar. Tenslotte is het nieuws dat je ziet en hoort ook niet altijd zoals het werkelijk is.

Al rijdend over een lange drukke weg in een huurauto ga ik richting Bethlehem. De weg leidt me vanuit de stad rechtdoor totdat ik bij een rotonde kom waar ik alleen maar omheen terug kan draaien omdat daar achter een grote muur staat. Wat nu, denk ik, ze hadden het nog zo gezegd. Is dit het? Nergens staat iets aangegeven. Waarom zouden die Israëliërs ook, denk ik.

De militair kijkt me indringend aan

Even verderop zie ik een kleine parkeerplaats vlakbij een groot wit gebouw waarvoor een militair zit in een hokje met de afmeting van een toilet. Aan de zijkant van het gebouw staan vele auto’s te wachten in een lange rij. Ik heb afgesproken met een Palestijnse gids op de parkeerplaats. Ik zie niemand. Alleen mensen die me vanuit de auto’s aankijken met een blik van: wat doet zij hier? Verder kan ik niet, de weg leidt terug naar Jeruzalem. Ik wil mijn gids bellen, maar mijn telefoon heeft hier geen bereik. Ik twijfel: moet ik dit nou wel doen? Waar moet ik heen? De militair kijkt me indringend aan terwijl ik een beetje zoekend rondloop.

Ik besluit naar de militair te lopen en te vragen of hij mij kan helpen. Ik moet wachten… Beduusd sta ik naast zijn hokje. Dan zegt die opeens dat ik mijn auto moet pakken en de grens over kan. Hij had natuurlijk al lang gezien dat ik daar met een auto was, maar gelijk schiet me weer te binnen dat je met een Israëlisch huurauto absoluut de grens niet over moet gaan. De auto is daar niet verzekerd en met een Israëlisch kentekenplaat trek je de aandacht van de Palestijnen; vele huurauto’s zijn vernield, hoorde ik voor vertrek.

Pas je wel op schat?” hoor ik mijn moeder zeggen

Ik loop vertwijfeld terug naar mijn auto. Wat zal ik doen? Weggaan of doorgaan? De nieuwsgierigheid wint het van de twijfel. Die verhalen die ik heb gehoord waren van jaren geleden; misschien is het wel anders nu. Ik sluit aan in de rij en schuif steeds een plek op terwijl ik me meer en meer afvraag waaraan ik begonnen ben. “Pas je wel op schat?” hoor ik mijn moeder zeggen.

Hoe dichter ik bij de muur kom hoe, meer militairen ik zie. Allemaal in het gelid, alsof er iets staat te gebeuren. Dan schrik ik wakker uit mijn gedachten. “Get out the the car! Passport!” Er staan drie militairen naast mijn auto die me sommeren om uit te stappen. Trillend en met klamme handen stap ik uit. De een pakt mijn sleutel, de ander bekijkt mijn paspoort. Ik vraag me af of hij mijn angst kan ruiken. De derde prikt met zijn geweer tussen mijn spullen. De auto wordt grondig gecontroleerd. Stoelen worden naar voren en naar achter geschoven, mijn tas wordt overhoop gehaald en zelfs de voering uit de achterbak wordt omhoog gedaan. Ik ben nerveus maar kan nu niet meer terug. “Go go go!” zegt de een en daar ga ik de grens over, geen idee waarheen.

Ik rijd over een kleine wegopbreking, door een poort die in de muur is gemaakt. Het ziet er grauw en oud uit. Stapvoets rijd ik langs de rij militairen de Palestijnse gebieden in. Langs de weg staan vele mannelijke taxichauffeurs die op zoek zijn naar toeristen om ze rond te leiden.

Tot mijn blijdschap zie ik opeens, achter de streep bij de overgang, Yousef, mijn gids, staan zwaaien. Mijn hart springt over en ik ben zo blij dat ik een ‘bekende’ zie. Ik heb hem gevonden, voel me niet meer alleen en ben benieuwd waar hij me allemaal naar toe gaat leiden en wat hij allemaal te vertellen heeft.

Gids Yousef Palestina

Reizen naar Palestijns gebied

Wat moet je dáár toch doen?” “Heb je het reisadvies Palestijnse gebieden gezien, dat is geel en oranje“?Zomaar een reactie van een familielid of goede vriendin op mijn reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Net zo geesteloos als de vraag is, antwoord ik schaapachtig: “Uhm, je weet wel.. verhaaltjes schrijven en mensen ontmoeten.”

Een gematigd positieve ‘Oh..’ uit de mond van mijn gesprekspartner. Een ‘ik ga aanslagen ontmantelen, bommen onklaar maken en terroristen ontmaskeren’ had misschien wat meer stof doen opwaaien bij het thuisfront. Maar de woorden terrorist en aanslag vermijd ik liever tegenover mijn naaste geliefden. Net zoals de woorden Hamas en Gazastrook overigens. Ondanks mijn ontwijkende gedrag krijg ik toch een ‘let maar op..’ te horen.

Dat ene kleine zinnetje raakt bij mij precies de juiste plek in mijn hersenen. ‘Let maar op..’ Zonder er iets aan te kunnen doen, komt een vragenstroom op gang. Natuurlijk zal ik opletten – dat doe je toch altijd als je op reis gaat? Maar moet ik nu – omdat het Israël en de Palestijnse gebieden betreft – meer gaan opletten dan normaal? En waar moet ik dan eigenlijk op letten? Moet ik bij het zien van een geweer, een verdacht pakketje of een harige man met Arafat-sjaal direct een sprint trekken of zal ik – net zoals de bevolking van het gebied zelf – gewoon rustig verder gaan met mijn pita Hummus?

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg?!

Misschien past de oer-Hollandse uitdrukking ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ wel beter bij de situatie daar, dan bij ons eigen kikkerlandje.

De media bepaalt grotendeels het beeld over het Midden Oosten. Jammer, want wat krijgt het zogenaamde ‘Westen’ te zien: een bulldozer die op mensen in rijdt, een zelfmoordaanslag op Israëlische militairen bij een checkpoint en aanslag op een schooltje in Jeruzalem.

De stempel ‘terrorist’ wordt erop geplakt en we gaan weer door met het dagelijkse leven. Wederom jammer, want we denken niet na over de motivatie van deze ‘terroristen’ en wat de gevolgen voor de rest van het gebied zijn. We horen überhaupt niet veel anders dan negatieve berichtgeving uit ‘het conflictgebied’. Daar leven toch ook mensen? Mensen zoals ik, die houden van dansen, muziek, familie en eten.. Israëli of Palestijn.

Westelijke Jordaanoever

Reisadvies Palestijnse gebieden

Op de website van Buitenlandse Zaken staat een reisadvies uit december 2017, dat in maart 2018 nog steeds geldig is. De Palestijnse gebieden hebben de zogenoemde: code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn waar je als toerist op moet letten en waarbij gevraagd wordt om alert te zijn. Voor het volledige reisadvies Palestijnse gebieden verwijs ik je naar de website van Buitenlandse Zaken.

Mijn reisadvies? Laat je niet afschrikken door het reisadvies. Bepaal zelf waar jij je goed bij voelt en lees dit artikel om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een reis naar de Palestijnse gebieden. Een handige tip, download de 24/7 BZ Reis app voor reisadvies en reistips Israël:

Palestijnse gebieden

Reistips Palestina en Bethlehem

Bethlehem ligt op Palestijns grondgebied en dat maakt het gevoelig gezien de politieke spanningen. In principe kan je prima zelfstandig vanuit Jeruzalem met de bus naar Bethlehem reizen. Maar als je dan toch daarheen gaat raad ik je aan om verder door Palestina te reizen samen met gids Yousef.

Mijn advies is om aan Yousef te vragen je naar de onderstaande bezienswaardigheden te rijden. Spreek van te voren af met Yousef wat je precies wilt zien en doen en wat de prijs daarvoor is. Je kan Yousef Asakrah bereiken via: Je kan Yousef Asakrah bereiken via: 009720598916675, facebook messenger en yousefmoti@yahoo.com.

  • Nativity Church , de kerk waar Jezus is geboren.
  • Milky grotto in Bethlehem.
  • Bezoek Aida Camp en spot de tekeningen van Banksy.
  • Breng een bezoek aan Hebron, Jericho en Ramallah. Ik ben hier niet geweest vanwege de aanslagen toen.

Bethlehem bezoeken

Reisinformatie Palestina en Israël

Ik weet niet of je op dit artikel bent gekomen via Google puur omdat je iets wilde lezen over het reisadvies Palestijnse gebieden of omdat je ernaar zocht in combinatie met een bezoek aan Israël. Wat je reden ook is, ik heb op een aantal artikelen op mijn reisblog over Israël geschreven.

  1. Reistips Israël
  2. Paardrijden in Israël
  3. Drijven in de Dode Zee
  4. Een rondreis door Israël

Zou jij ook wel eens Bethlehem in Palestina bezoeken en check jij dan het reisadvies Palestijnse gebieden?

*Ik heb dit artikel geschreven in het najaar van 2012.
Print Friendly, PDF & Email