Vorige week ben ik voor het eerst gaan raften, ook dit avontuur stond al jaren op mijn bucketlist. Nu moet ik zeggen dat het wel een mini raft was en we niet het wildste stuk van de Soča rivier hebben bedwongen, want ja met al onze blogapparatuur leek ons dat niet zo’n goed plan.

De Soča rivier in Soča Valley

Ik ben overweldigd als ik de Soča-rivier voor de eerste keer zie. Het is de meest bekende en langste rivier van Slovenië en ik begrijp direct waarom die op de lijst staat van de mooiste rivieren in Europa. De smaragd groene en blauwe kleur is echt, er is niet aan gephotoshopt. Ik heb nog nooit zulk helder water gezien!

Soca rivier

Soca rivier

Raften - Soca rivier - Slovenië

Soca rivier

De rivier wordt omgegeven door hoge bergen, beboste heuvels en groene weiden. Voor vissers is de rivier een walhalla, hier leven de grootste marmorataforellen.

Vissen in Soca rivier

Nabij Tolmin wordt de rivier wat rustiger en dat is precies waar het outdoor team van Maya Agency zich heeft gevestigd. Dit is de ideale plek voor minder ervaren kayakkers en rafters, zoals ik, om het voor de eerste keer te beleven.

Raften - Soca Valley - Slovenië

Raften op de Soča river

Wildwaterraften kan een gevaarlijke sport zijn en om het zekere voor het onzekere te nemen hebben wij gekozen voor de mini raft om op een rustige manier kennis te maken met deze tak van watersport. Als ik ergens een, voor mij nieuwe, sport ga beoefenen vind ik het belangrijk dat ik in zee ga met een bedrijf dat er goed uitziet qua het materiaal dat ze gebruiken, dat goed op de veiligheidsvoorschriften wordt gelet en dat je een gids mee krijgt die ervaren is.

Raften - Soca Valley - Slovenië

Raften - Soca Valley - Slovenië

De eigenaar van Maya heeft het bedrijf volledig zelf opgebouwd en allemaal ervaren mensen in dienst. Onze gids en voormalig Kayak proffesional Rok neemt ons mee in de wereld van het raften. Uiteraard moeten we eerst een wetsuit aan en omdat ik het altijd zo koud heb trek ik er ook nog een wind- en waterdicht jack over heen, daarna nog mijn lifejacket en ik ben ineens drie keer zo dik als normaal. De vreselijke calimero achtige helm zet ik op, bevestig de actioncam en als ik dan mijn waterdichte schoenen aan heb ben ik er klaar voor.

Raften - Soca Valley - Slovenië

Raften - Soca Valley - Slovenië

Mijn eerste keer raften

Voor mij wordt het de eerste keer dat ik ga raften maar Denise heeft het al eens in Azië gedaan. Helaas had zij daar een slechte ervaring maar Rok wist ook haar te overtuigen van haar kunnen en binnen no time raften we met plezier over de Soča rivier. Al gauw blijkt dat het dus echt een teamsport is en aangezien ik voorin zit moet ik dus luisteren naar Denise. Maar Denise moet weer luisteren naar mij omdat ik als eerste bijvoorbeeld een steen in het water zie.

Raften Slovenië

Dit zorgt voor hilarische situaties en even later gebeurd het dat we op een rots belanden en vast liggen. Rok kijkt om en begint te lachen, hij roept; “I just said, follow me“. Nou dat hebben we geprobeerd zoals je ziet. Op een bepaald moment zijn we toch ook wel even bang want we liggen niet alleen vast op een rots maar voor mij zie ik een nog grotere rots en ik vraag me af of het ons lukt die te gaan ontwijken als we eenmaal loskomen. Rok paddelt voor zijn leven tegen de stroom in want de enige manier om er van af te komen is als hij ons een duw geeft.

Raften - Soca Valley - Slovenië

Na dit, achteraf gezien hilarische moment, maar en moment supreme ook best even beangstigend, is het tijd om even te chillen op een van de soort kiezelstranden, “Štruca” genoemd, die in de rivier liggen.

Chillen aan de rand van de rivier

Rok kan niet stil zitten en heeft al weer iets anders leuks bedacht. Laten we de raft omdraaien, op zijn kop tegen de rots zetten en ervan af glijden. Ach ja, waarom ook niet. Ik offer me op en Denise zorgt ervoor dat alles haarscherp wordt vastgelegd.

Raften - Soca Valley - Slovenië

Raft glijden - Soca Valley

Raft glijden - Soca Valley

Actioncam voor tijdens het raften

Er volgen nog een paar snellere afdalingen en dan komen we na een tocht van twee uur weer terug waar we begonnen zijn. Wat een belevenis. Voordeel van deze locatie is dat ze als enige outdoor centrum in de buurt ook een bar en restaurant hebben. Ideaal om even bij te komen van ons avontuur. De eigenaar heeft grootste plannen, in oktober moeten de douche- en toiletfaciliteiten gereed zijn en vanaf 2017 kan je hier ook een appartement huren. Mocht je ook willen gaan raften of een andere activiteit willen gaan ondernemen dan kan je het beste een mail sturen of een reservering maken via de website.

Raften op de Soca rivier - Slovenië

Raften op de Soca rivier - Slovenië

Raften op de Soca rivier - Slovenië

Raften op de Soca rivier - Slovenië

We worden getrakteerd op het lokale gerecht, Frika. Een pizza met deeg van kaas en aardappelen. Ik ben geen foodie maar dit smaakte echt goed en nog beter het vult goed na al onze inspanningen.

Frika

Tja, tijdens een drankje met vrienden ontstaan vaak de beste ideeën. Wat begon als een grap heb ik daadwerkelijk uitgewerkt en toegepast. Vanaf nu deel ik overal waar ik kom mijn “Travelproof” logo uit als ik tevreden ben over de geleverde dienst. Het Maya team en de activiteiten zijn Travelproof bevonden en nu prijkt mijn sticker naast die van Tripadvisor. Met dank aan Denise voor het top ontwerp! Stuur jij een foto als je het Travelproof logo spot?

Travelproof

Travelproof

Raften is Travelproof

Mijn roadtrip door Slovenië
Op uitnodiging van “Mijn Slovenië” maakte ik een roadtrip van een week. Wil jij meer informatie over de mogelijkheden qua reizen en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website, www.mijnslovenie.com. Ik startte mijn reis in Kobarid en schreef daar eerder een artikel over; “Overnachten in Kamp Koren en hiken langs Soca river“.

Reisvideo Roadtrip Slovenie
Ik heb van de gehele reis een reisvideo gemaakt, kijk je mee?

Zou jij eens willen raften op de Soca rivier?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post