Vorige week schreef ik over mijn bezoek aan de Tolmin kloof in National Park Triglav in Slovenië. Vanuit daar reden we door naar Postojna om de grotten en het kasteel te bezoeken. Voor mij is het de tweede keer dat ik de Postojnska Jama in ga, maar het was weer heel bijzonder. Must visit zeg ik!

Postojnska Jama, op 1 na grootste grot in de wereld

De grotten van Postojna, in het Sloveens de Postojnska Jama genoemd is de op die in Vietnam na, de grootste druipsteengrot ter wereld. De grot is uitgesleten door de rivier de Pikva. Op dit moment is het bekend dat er bijna 21 kilometer aan stelsels zijn maar door onderzoek groeit dit aantal nog steeds. Slechts 5,3 kilometer hiervan is opengesteld voor bezoekers.

Je wordt met een ondergrondse trein door het grottenstelstel gereden naar de eerste grote hal. De afstanden zijn zo gigantisch groot dat je gerust 5 minuten in de trein zit. Zelf filmen zou ik niet aanraden gezien je echt wel moet opletten dat je niet opeens ergens tegenaan stoot. Gelukkig weet onze gids elk minuscuul uitsteeksel te vermijden in de grot, dus met mijn camera in de hand maakte hij een filmpje.

Tips voor een bezoek aan Postojnska Jama          Trein door grot

Wij hebben de luxe van een privé gids maar anders kan je bij verschillen “taalbordjes” gaan staan voor een rondleiding. We zijn de eerste groep in de grot en dat is wel zo fijn om alles goed te kunnen zien.Flitsen met je camera mag niet maar vanuit de hand en soms leunend op de reling kan je goede foto’s maken. In 1338 werd de grot al ontdekt en dat is nog steeds te zien omdat mensen toentertijd geschreven hebben in het kalk.

Teksten in kalksteen

Teksten in kalk

Onze gids ziet in elke druipsteen wel een sculptuur. Dit is Briggite Bardot, daar is de draak, daar zit Bill Clinton met Monika Lewinsky en ga zo maar door. De herkenningspunten zijn vooral voor de gidsen zelf. Mocht er ergens iets zijn dan kunnen ze het aan de hand van de beschrijving van de steen doorgeven.

Postojna Jama grot

Postojna Jama - Slovenie

Postojna Jama

Postojna Jama - Slovenie

Grotten

De druipsteen hal

Grot - Slovenie

Stalagmieten, de hangende gordijnen

Sfeer in de grot

Postojna Jama - Slovenie

Facts & Figures Postojnska Jama

  • De enige grot ter wereld met een ondergrondse trein
  • 21 Kilometer aan ondergrondse gangen
  • 36 miljoen bezoekers per jaar

Spot de Grottenolm in Postojnska Jama

De grottenolm is de beroemdste inwoner van de grot. Het is een zeldzaam beestje en behoort tot de salamanders. Hij zal het daglicht nooit zien want hij brengt zijn hele leven door in grotten. Het is geen mooi beestje maar wel leuk om even te bekijken in het museum om te zien hoe hij zich voortbeweegt. Je kan het niet missen, de hele stad, alle souvenirs en logo’s hebben afbeeldingen van dit lichtroze beestje.

Tips voor een bezoek aan druipsteengrot Postojnska Jama

  • Zorg dat je er vroeg bij bent of reserveer je kaarten alvast online bij Postojnska Jama

Postojnska Jama

  • Neem warme kleding mee, er heerst een temperatuur van rond de 10 graden in de grot
  • Het is geen wensgrot, dus gooi geen geld in het water

Geen geld in het water

  • Raak de stenen niet aan in de grot, kijk maar eens op de foto hieronder wat er dan gebeurd

Raak de stenen niet aan

Wijn proeven in de Vipava vallei
Op een half uur rijden van de Postojna grotten vind je de Vipava vallei, vol zon en wijnvelden. Tikva van gezin op reis is hier geweest met haar familie en na het lezen van haar blog vind ik het jammer dat ik daar zelf niet naar toe ben gereden. Ben je dus in de buurt en heb je na je ondergrondse bezoek nog tijd over? Rij door naar de Vipava vallei.

Mijn roadtrip door Slovenië
Op uitnodiging van “Mijn Slovenië” maakte ik een roadtrip van een week. Wil jij meer informatie over de mogelijkheden qua reizen en wat je allemaal kan doen in Slovenië? Bezoek dan de website. Ik heb inmiddels al meerdere artikelen geschreven over Slovenië, check hiervoor mijn Slovenië pagina of link gelijk naar de onderstaande artikelen:

Ik ga een roadtrip maken door Slovenië, reis je mee?

Overnachten in Kamp Koren en hiken langs Soca river

Raften op de Soca rivier – Slovenië

Must see: de Tolmin kloof en Triglav National Park – Slovenië?

Travel video Roadtrip Slovenie
Ik heb van de gehele reis een reisvideo gemaakt, kijk je mee?

Heb jij vakantieplannen deze zomer voor Slovenië?

Print Friendly, PDF & Email