Als het ook maar even kan, ga ik graag paardrijden op reis! Tijdens mijn rondreis door Colombia wilde ik dan ook dolgraag op een Colombiaans paard een buitenrit maken. Een dag na de hike door de Cocoravallei besloot ik te gaan paardrijden in Salento in Colombia.

Paardrijden in Salento Colombia

Ben jij ook van plan om een rondreis in Colombia te gaan maken en wil je ergens gaan paardrijden? Dan kan ik het paardrijden in Salento in Colombia zeker aanraden! De omgeving van Salento, met al haar uitgestrekte koffieplantages, de vergezichten, de heuvels en de rivier in de vallei zijn geweldig voor een buitenrit van een paar uur.

In eerste instantie had ik het idee om te gaan paardrijden in de Cocoravallei. Gezien ik een aantal dagen in Salento zou verblijven, koos ik ervoor om eerst de hike te doen en de paarden daar te zien die ze gebruiken voor buitenritten. Dat bleek een goede keus, achteraf gezien. Verderop in dit artikel kan je lezen waarom ik het afraad om te gaan paardrijden in de Cocora vallei. Eenmaal terug in het dorp Salento, vroeg ik wat rond over buitenritten in de omgeving en tips voor paardrijden in Salento voor ervaren ruiters, zo kwam ik uit bij Cabalgatas Salento Tour. Een stal met paarden aan de rand van het dorp Salento dat wordt gerund door Diego en zijn vader. Je kan Diego bereiken via de link hieronder of hem een app sturen in het Engels, +57 310 5224141. De locatie van de stal in Salento bevind zich hier.

Erg fijn is ook nog eens, dat Diego goed Engels spreekt. Dat maakt een buitenrit te paard op deze Colombiaanse paarden door de mooie omgeving extra leuk omdat je onderweg over van alles kan praten en het een en ander kan vragen.

Diego en zijn vader zijn echte paardenliefhebbers, de liefde voor deze edele dieren straalt ervan af en ze zorgen goed voor de dieren. Tijdens de buitenrit krijgt een van de paarden een steentje in zijn hoef en blijkt dat het paard iets bijgekapt moet worden. Zijn vader heeft al het benodigde gereedschap in zijn zadeltas bij zich en ter plaatse, bij een mooi uitzichtpunt wordt het paard bekapt.

Alle paarden van Diego en zijn vader zijn zogenoemde Colombiaanse Criollo paarden. De paarden worden veel gebruikt door ‘gaucho’s’, de Zuid-Amerikaanse cowboys. Onder andere vanwege het zeer goede uithoudingsvermogen van dit paardenras. Je berijdt dit ras ook echt met je lichaam, je zit en je handen. Aandrijven, zoals wij dat in Nederland leren tijdens paardrijlessen, is op deze paarden niet de bedoeling.

Wil jij een buitenrit te paard maken als ervaren ruiter? Geef het door bij je reservering dan kan Diego naar de mogelijkheden per dag kijken. Het is natuurlijk veel leuker om met Diego en/of zijn vader op pad te gaan als ze de tijd kunnen nemen voor een buitenrit voor ervaren ruiters. Dan heb je immers ook de mogelijkheid voor een draf en galop onderweg op een Criollo paard.

Het is een elk geval een zeer afwisselende buitenrit die je gaat maken te paard in Salento en omgeving. Je rijdt eerst het dorp Salento uit, langs weilanden en over onverharde wegen. Je ziet de enorme koffieplantages vanaf een paardenrug en heel gaaf, je rijdt door een rivier in de vallei. Echt, een aanrader om te gaan paardrijden in Salento met Diego en zijn vader!

*Bekijk al mijn paardrijden op reis tips.
**Neem contact op met Diego van Cabalgatas Salento Tour.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Buitenrit ervaren ruiters Salento

Diego van Cabalgatas Salento Tour

Cabalgatas Salento Tour

Buitenrit Salento

Paardrijden + koffieplantage tour Salento

Wil jij gaan paardrijden in Salento en ook graag de koffieplantages in Salento bezoeken? Combineer deze twee bezienswaardigheden in Salento! Kies voor een buitenrit met Diego en rij naar een van de koffieplantages.

De paarden worden gestald bij de ingang en kunnen even uitrusten terwijl jij de wereld van koffie ontdekt. Na van de Colombiaanse koffie geproefd te hebben, rij je weer verder.

Ben je van plan om een lange buitenrit te gaan maken dan zal er onderweg sowieso een lunch- en koffiestop worden ingepland. Overal zijn er mogelijkheden om de paarden even te stallen en rust te gunnen.

Paardrijden koffieplantages Salento

Horsetour Salento with lunch break

Horse riding tours Salento

Geen aanrader! Paardrijden Cocoravallei 

Net als ik, zoeken ook veel andere reizigers naar mogelijkheden om te gaan paardrijden in de Cocoravallei. De Cocora vallei moet je beslist bezoeken voor een hike, maar ik zou, zeker ervaren ruiters, niet aanraden om daar te gaan paardrijden.

Enerzijds ben ik van mening dat de paarden die in lange rijen staan opgesteld in de Cocoravallei gedurende de dag niet zo goed verzorgd worden. De paarden zijn vrij mager en de hoeven zien er niet goed verzorgd uit. Daarbij mag iedere toerist plaatsnemen op één van de paarden die de hele dag staan te wachten om mensen door de vallei te laten rijden. Het is een standaard route voor de paarden, die is uitgezet en dus automatisch worden gevolgd door paarden. Voor ervaren ruiters is er ook nog eens weinig aan dus.

Daarnaast is het ook mogelijk om je te paard het eerste gedeelte van de route van de hike af te laten leggen. Die route is voor onervaren ruiters een betere tip dan de standaard uitgezette route in de vallei zelf, mocht je de hike willen volbrengen. Maar dan nog, ik raad het niet aan.

Aan het einde van de dag, als iedereen terug is van de hike en de Cocoravallei zich opmaakt voor de avond, zie ik dat de paarden door een van de begeleiders naar de weilanden worden gebracht als kudde. Dat is natuurlijk wel fijn om te zien voor de dieren!

Paardrijden Cocoravallei 

Als je kans hebt, bewonder Paso Fino paarden

Als je de mogelijkheid hebt tijdens je reis in Colombia, bewonder dan ergens een show met de Paso Fino paarden. Het is mij helaas niet gelukt tijdens de reis, maar als groot paardenliefhebber zou ik het geweldig hebben gevonden!

De Paso Fino paarden zijn namelijk échte showpaarden! Het is een ras uit Zuid-Amerika van lichte gangenpaarden uit Zuid-Amerika. Deze kleine paarden werden vroeger veel gefokt in Puerto Rico en in Colombia.

Het bijzondere aan deze paarden is dat ze een bijzondere telgang hebben, die net als het paardenras, paso fino wordt genoemd. Dit betekent ‘mooie stap’. IJslandse paarden hebben ook een extra gang, dat wordt de “tölt” genoemd.

Wil je nog meer weten over de Paso Fino en Colombiaanse paarden? Diego raad het Youtube kanaal Suscaballos aan en Colombia_Equinos op Instagram.

Zou jij ook wel eens willen paardrijden in Salento in Colombia?

Print Friendly, PDF & Email