Ben je op zoek naar een bijzondere buitenrit en wil je paardrijden in Portugal op het strand ten zuiden van Lissabon? Dan moet je naar Comporta reizen voor een prachtige rit over de witte stranden.

Paardrijden in Portugal zuiden van Lissabon

Ga je op vakantie naar Portugal en wil je gaan paardrijden in Portugal? Dan zijn er zoveel mogelijkheden! Je kan genieten van complete paardrijvakanties. Je kan je dressuurkunsten verbeteren op echte Lusitano’s, genieten van buitenritten door de natuur en kiezen voor een bijzondere buitenrit op het strand.

Ik verbleef een aantal dagen ten zuiden van Lissabon aan het strand. Vanuit Lissabon reis je met een huurauto in nog geen 1,5 uur naar Comporta, gelegen aan de Alentejo kust. Hou je van zon en stranden dan zit je hier goed. Ik schreef zelfs een heel artikel over de mooiste stranden aan de Alentejo kust. Dus trek er wat tijd voor uit om deze mooie Portugese kustlijn te ontdekken.

*Bekijk alle vakantie Alentjo tips.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.


Paardrijden in Portugal

Bijzondere buitenrit op het parelwitte strand van Comporta

Ik werd verrast door de omgeving waarin Comporta ligt. Het is een klein paradijs dat aan de ene kant word omsloten door de Atlantische Oceaan met parelwitte stranden en zandduinen. En aan de andere kant liggen uitgestrekte rijstvelden en dennenbossen. En precies hier tussenin ligt een stal waar je paarden kan huren voor een buitenrit.

De medewerkers op de stal zijn vriendelijk, de stal ziet er netjes en verzorgd uit en alle paarden staan er goed bij. Ik ontmoet al snel Luis, deze zongebruinde Portugese ruiter gaat mij begeleiden tijdens de buitenrit. Het is fijn dat hij goed Engels spreekt, dat maakt het wel zo leuk om onderweg te paard te kletsen over de omgeving en over alles dat met paarden te maken heeft. Zo kom ik er al snel achter dat Luis vroeger voor het Nationale Team van Portugal heeft gereden in de ‘Eventing’ tak. Hij heeft zelfs de Military in Boekelo gereden. Zo leuk, vroeger deed ik ook Eventing wedstrijden. Tot de Military Boekelo is het nooit gekomen maar ik ga daar wel elk jaar kijken metg vrienden.

Terwijl wij kletsen rijden we door de rijstvelden richting de duinen. In de rijstvelden wemelt het van de vogels. Een vogel liefhebber zou hier zijn hart ophalen. Ik heb nog nooit zoveel Ooievaars bij elkaar gezien. We naderen de zandduinen en de paarden struinen met hun hoeven door het diepe witte zand. En dan gaan de oren naar voren van mijn paard, want zodra we iets hoger op de zandduin komen zien we in de verte het strand. WOWW! Wat een moment.

Met een grote glimlach rij ik achter Luis aan. We volgen een zandpad en Luis verteld dat dit ruiterpad ook wordt gebruikt voor de reguliere buitenritten. Zodat iedere ruiter, beginnend of gevorderd kan genieten van het uitzicht op het kilometer lange strand van Comporta. Mijn witte paard, een kruising met een Lusitano, weet inmiddels wel dat er geen beginner op zijn rug zit. En dat laat hij mij weten ook. Af en toe snuift hij even flink en ik voel aan mijn paard dat hij geniet van de zoute zeelucht en weet wat er straks gaat gebeuren. Zijn oren draaien alle kanten op en hij houdt alles nauwlettend in de gaten. Het is onmogelijk om een paar goede foto’s te maken want rijden met de teugels in één hand kan niet op dit temperament volle beestje. Het is me er een eentje met zijn pittige recht opstaande manen.

Luis stuurt zijn paard naar links en we rijden de zandduinen af het parelwitte strand van Comporto op. Er is niemand! Helemaal niemand! Tja, het is ook wel een stuk lopen vanaf de weg naar hier en te paard is dat gemakkelijker maar ik ben verbaasd. Zo’n prachtig strand, helemaal voor ons en de paarden alleen. Dat biedt mogelijkheden om onze paarden eens even lekker te laten razen. Luis kijkt mij aan of ik er klaar voor ben en als ik een knikje geef hoef ik weinig te doen of mijn paard stuift al weg. Ik voel de adrenaline door mijn lijf gieren! Vroeger durfde ik alles en was niets gek genoeg en ging ik nooit te hard. Maar halverwege stuur ik mijn paard toch even het mulle zand in om hem af te remmen. Ik moet even bijkomen van deze Portugese snelheid.

Als ik weer op adem ben en mijn paard ook durf ik het weer aan en gaan wij nog een keer in volle galop het parelwitte strand van Comporta over, dit is echt puur genieten! Heerlijk! Na een paar kilometer paardrijden op het strand draaien we de paarden om en is het tijd om terug naar de stal te rijden. Dat doen we door de zee, dat vinden de paarden heerlijk. Op de onderstaande foto berg ik net op tijd mijn telefoon op waarmee ik foto’s had gemaakt, daarna kwam er een golf die over het zadel heen kwam. Het kan mij niets schelen ik geniet van alles hier!

Paardrijden in Portugal zuiden van Lissabon

Kans op dolfijnen spotten te paard

Soms hebben we geluk verteld Luis op de terugweg; ‘Bij de monding van de rivier de Sado, in de baai van Setúbal, leeft een school van ongeveer 25 dolfijnen. Welke bootexcursie je ook gaat maken, je gaat de dolfijnen zien. En het bijzondere is, dat wij de groep dolfijnen ook wel eens zien vanaf een paardenrug. Wij zitten natuurlijk lekker hoog te paard en soms zien we ze verderop in de zee op en neer duiken. Meestal hebben wij dat geluk rond een uur of half een in middag. Dat is de tijd dat de school dolfijnen regelmatig langs trekt’. 

Verbaasd en vol bewondering luister ik naar zijn verhaal! Hoe gaaf is dat als je dat zou zien? Nou zit Luis natuurlijk elke dag op zijn paard dus hij weet waar hij op moet letten. Ik heb het geluk niet dat ik de dolfijnen zie maar het idee alleen al maakt deze buitenrit bijzonder. Of je nou een beginnende ruiter bent en de reguliere ruiterpaden volgt of net als ik wilt genieten van een prachtige privé buitenrit, deze stal kan ik je zeker aanraden!

Bijzondere buitenrit op het parelwitte strand van Comporta

Goed om te weten over stal Cavalos na Areia

Er zijn vaste tijden waarop de reguliere buitenritten plaats vinden. Check de website van Cavalos na Areia om te zien wat de mogelijkheden zijn qua tijden in het seizoen dat je reist. Wil je een privé buitenrit maken op het strand? Neem dan via de website contact op om de mogelijkheden te bespreken om te gaan paardrijden in Portugal.

Heb je vaker paardgereden dan weet je wat je mee moet nemen. Een cap kan je bij de stal lenen. Ga je voor de eerste keer paardrijden? Doe een lange broek aan en goede stevige schoenen. Gympen kunnen ook. De meeste medewerkers spreken goed Engels en de begeleiding heeft jarenlange ervaring.

 1. Je kan alleen een privé buitenrit reserveren als je een gevorderde ruiter bent;
  Een privé buitenrit duurt 1,5 uur, kost €90,- per persoon excl. €150,- verzekering. In het laagseizoen betaal je €60,- per persoon excl. verzekering.
 2. Ben je geen gevorderde ruiter, dan kan je mee met de reguliere buitenritten;
  Je ziet dan wel het prachtige strand vanaf de witte zandduinen maar gaat niet paardrijden op het strand. Je betaald €90,- per persoon incl. verzekering en in het laagseizoen betaal je €60,- per persoon. 

Op de onderstaande video kan je goed hoe het paardrijden in Portugal aan de Alentejo kust eruit ziet. Een prachtige en bijzondere buitenrit ga je beleven in Comporta. Adres Cavalos na AreiaEstrada Nacional nº 261, Km 6 – Torre – Comporta, 7580-681 Comporta, Portugal. Wil je meer informatie of zelf een bijzondere buitenrit op het strand van Portugal samenstellen? Mail dan in het Engels naar: info@cavalosnaareia.com.

Cavalos na Areia

Vakantie tips Alentejo – Portugal

 1. Check hier alle vakantie Alentjo tips.
 2. Bekijk al mijn persoonlijke reistips Portugal
 3. Ga sterren kijken in Alqueva Dark Sky Reserve.
 4. Ontdek de mooiste stranden aan de Alentejo kust in Portugal.
 5. Huur een woonboot op Alqueva Lake en leg aan op je privé eiland.
 6. Geniet van de stilte op dit afgelegen glamping resort en slaap in een dome.
 7. Overnacht in een luxe hotel in de Alentejo en ontdek meer over de Caudalie Spa ervaringen.
 8. Op zoek naar een luxe hotel nabij Comporta in Carvalhal? Ga naar Quinta da Comporta! Zie foto hieronder.

Vakantie Alentejo tips

Zou jij ook wel eens willen paardrijden in Portugal op het strand van Comporta?

Print Friendly, PDF & Email