Paardrijden op de Faeröer Eilanden, dat is puur genieten van de prachtige natuur. Vanaf een paardenrug kan je zoveel natuurschoon ontdekken, je komt op plekken waar je als wandelaar of fietser niet altijd kan komen.

Paardrijden op de Faeröer Eilanden

Een vakantie zonder te gaan paardrijden is voor mij bijna ondenkbaar. Ik vind het zo fijn om omringd te zijn door deze prachtige edele dieren. Begrijp me niet verkeerd, wandelen en fietsen is leuk, maar als ik moet kiezen ga ik liever te paard de natuur en de omgeving ontdekken.

Als je gaat paardrijden op de Faeröer Eilanden kan je rijden op plekken die voor wandelaars een stuk lastiger toegankelijk zijn. De paarden op de Faeröer Eilanden zijn gewend aan de soms extreme omstandigheden en dat maakt paardrijden op de Faeröer Eilanden zo bijzonder.

Leuk om te weten is dat één van de Faeröer Eilanden zelf ‘paard’ heet. Het eiland Hestur (in het Deens Hestø en in het Faeröers paard) ligt ten westen van Streymoy en ten zuiden van het door een stel bewoonde eiland Koltur.

Er zijn in totaal drie stallen op de Faeröer Eilanden waar je kan paardrijden. Ik ben gaan paardrijden bij Berg Hestar op IJslandse paarden. In mijn reisplanning was dat wel zo gemakkelijk want Berg Hestar ligt naast een van de leukste hotels in Tórshavn, Hotel Foroyar in Tórshavn.

Je begrijpt dat ik graag nog een keer terug ga op vakantie naar de Faeröer Eilanden om te gaan paardrijden op een Faroe paard en dat het liefste op het eiland Hestar natuurlijk.

  1. Berg Hestar > paardrijden op IJslanders
  2. Faroe Horse > paardrijden op Faroe paarden
  3. Davidsen Hestar > paardrijden op een mix tussen IJslanders en race paarden.

*Iets nodig voor je buitenrit? Shop je paardrijspullen bij Divoza!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Horseriding Faroe Islands

Paardrijden bij Berg Hestar

De stal Berg Hestar is eenvoudig te bereiken voor als je een paar uur wilt gaan paardrijden. De stal ligt op de heuvel aan de rand van de hoofdstad Tórshavn. Tijdens mijn reis verbleef ik twee nachten in Hotel Foroyar en dat was ideaal want vanaf het hotel kan je zo naar Berg Hestar lopen.

Je kan bij Berg Hestar een paar uur rijden in de omgeving van de hoofdstad Tórshavn. Maar je kan ook kiezen voor dagdelen paardrijden of zelfs paardrijtochten van één dag tot meerdere dagen. Er zijn diverse mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Omdat ze op Berg Hestar met IJslanders werken is het relatief eenvoudig voor beginners om hier te gaan paardrijden.

Hou er rekening mee dat je minimaal 7 jaar oud moet zijn en niet meer dan 95 kilo mag wegen zodat de paarden het gewicht kunnen dragen. Wij hebben een paardrijtocht van 2 uur beleefd. Voor kinderen tot 14 jaar kost dat DKK650,- per persoon en volwassenen betalen DKK700,- per persoon. Dat is omgerekend €93,75 per volwassene. Wat vind jij van mijn IJslander Gangur?

 

Meer informatie over paardrijvakanties bij Berg Hestar.

 

Paardrijden bij Berg Hestar

Paarden spotten op de Faeröer Eilanden

Het is niet moeilijk om paarden te spotten op de Faeröer Eilanden. Er zijn diverse boeren verspreid over de eilanden die paarden houden. In totaal lopen er zo’n 400 paarden van alle rassen rond op de Faeröer Eilanden.  Het meest voorkomende ras zijn de IJslanders en de Faeröerse paarden, gevolgd door een klein aantal fjorden. De fjorden zijn iets kleiner zoals wij die in Nederland kennen, hier gaat het om de Noorse fjordhester.

De mooiste plek waar ik paarden spotte was op weg naar de haven. Op een groene weide stonden deze prachtige dieren te grazen met daarachter de bekende rode huisjes. Wat een plaatje!

Horses Faroe Islands

Faeröerse paarden

Je vraagt je af hoe het kan dat de Faeröer Eilanden een uniek eigen paardenras hebben. Die paarden moeten toch ergens vandaan zijn gekomen. Er zijn verhalen dat Ierse monniken in de 8e Eeuw paarden meebrachten naar de Faeröer Eilanden. Anderen geloven dat kolonisten uit Noorwegen en de Britse eilanden paarden meenamen in de eeuwen daarna. DNA analyse heeft onomstotelijk bewezen dat het paard van de Faeröer Eilanden, in het Faeröer føroyska rossið genoemd een uniek ras is dat nergens anders ter wereld voorkomt.

In 1960 was het even spannend, want toen waren er nog maar een paar van de mooie, robuuste Faeröerse paarden over. Om het uitsterven van het Faroer-paard te voorkomen, bundelden mensen hun krachten en begonnen ze met een hengst en vier overgebleven merries te fokken. Vandaag de dag zijn er gelukkig weer 74 Faeröerse paarden. Dat zijn er nog steeds 125 te weinig om het ras veilig te stellen en een stuk minder dan de 800 paarden die jaren geleden over de eilanden zwierven. Maar het is een begin.

Dat er nog maar zo weinig Faeröerse paarden zijn op de Faeröer Eilanden komt onder andere omdat veel mensen hun paarden tussen 1850 en 1920 hebben verkocht aan Groot-Brittannië. De Faeröerse paarden staan bekend om hun uithoudingsvermogen, ideaal voor het trekken van karren in de kolenmijnen. Men importeerde paarden uit naburige landen omdat ze dachten dat die paarden ook wel sterk zouden zijn. Dat was een misvatting, geen paard is zo sterk als het Faeröerse paard. Die zijn namelijk gewend aan de extremen van het Faeröerse weer.

Hoewel de Faeröerse paarden voornamelijk als werkpaarden werden gebruikt zijn ze ook fijn als rijpaarden. Ze zijn winterhard, hebben een zeer goed uithoudingsvermogen, het vermogen om relatief veel gewicht te dragen en een mild karakter. De meeste Faeröerse paarden zijn bruin, kastanjekleurig of zwart. De stokmaat van het paard varieert tussen de 1.14 en 1.24 centimeter. Dat betekent dat het Faeröerse paard technisch gezien een  pony moeten worden genoemd. Vanwege zijn kracht noemt men het Faeröerse paarden. Als je op zoek bent naar een vergelijking dan kan je Faeröerse paarden het beste scharen in het rijtje met de Exmoor en Dartmoor pony’s in Groot-Brittannië.

Faeröerse paarden

Paarden kunst, dé Nix

Op de terugweg naar het vliegveld in Vágar rij je langs het meer van Sørvágsvatn / Leitisvatner. Vanuit de verte zag ik iets dat op een paard leek en riep ik tegen mijn zusje; ‘kijk nou zus, een paarden standbeeld in het water. STOP! We nemen nog even deze afslag’. Want wat zou dit enorme paarden kunstwerk in het meer betekenen?

Navigeer naar: De Nix.

 

Terwijl wij het bordje met informatie lezen begint er iets te dagen. De afgelopen dagen tijdens onze vakantie op de Faeröer Eilanden hebben wij meer verhalen en legendes dan ooit gehoord. Zo ook over de Nix, een dier dat in het water leeft en in veel vormen kan transformeren. In het meer van Sørvágsvatn / Leitisvatn staat een standbeeld van de Nix, gevormd als een paard. Het is in het najaar van 2017 gebouwd door de lokale kunstenaar Pól Skarðenni.

Welke legende past het meest denk jij?

*Kinderen uit het dorpje Sørvágur gingen naar het meer om te spelen. Daar zagen ze een prachtig paard. Ze sprongen erop en het paard draafde naar het meer. De jonge kinderen waren jaloers en één ervan riep zijn broer Nick, maar zijn roep klonk als; ‘Nix’. Het paard hoorde de naam, Nix, en veranderde zodra hij zijn eerste passen in het water zette terug in een waterdier.

**Er was eens een geestelijke onderweg van Miðvágur naar Sørvágur. Onderweg liep hij langs een paar rotsen waar een bloedmooie vrouw haar haren kamde. De geestelijke wist meteen dat dit de Nix moest zijn. Hij pakte een steentje en gooide het naar de vrouw. Dat steentje veranderde in een grote rots. De bloedmooie vrouw was wel degelijk de Nix en verdween in de steen. De grote rots is nog steeds te zien in de buurt van het dorp Vatnsoyrar. Als je er je oor tegen legt, kun je de Nix nog steeds horen smeken om eruit te komen. Mooie verhalen hé?!

Nix, Faroe Islands legends

Meer Faeröer Eilanden vakantie tips

  1. Alle ‘Faeröer Eilanden vakantie tips‘ op een rij
  2. Bekijk de mooiste foto’s van de Faeröer Eilanden
  3. Lees alles wat je kan doen op de Faeröer Eilanden
  4. Ontdek alle bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden
  5. Check alle tips voor een auto huren op de Faeröer Eilanden
  6. Bezoek de eilanden Sandoy Island en Koltur Island
  7. Check dit leuke vakantiehuis op Sandoy Island met sauna en bubbelbad.

Meer Faeröer Eilanden vakantie tips

Zou jij ook wel eens willen paardrijden op de Faeröer Eilanden?

Print Friendly, PDF & Email