Ga je op vakantie naar het zuiden van Zweden in de regio Skåne en wil je ook paardrijden in Zuid Zweden? Dan zijn er volop mogelijkheden om op je viervoeter de mooie omgeving te verkennen.

Paardrijden in Zuid Zweden, Skåne

Overal waar ik kom wil ik paardrijden. En qua paardensport in Zweden wist ik alleen van de grote wedstrijd die ieder jaar de eerste week van juli plaatsvind in Falsterbo. De Falsterbo Horse Show is één van de locaties van de Longines FEI Jumping Nation Cup. Zal je net zien dat ik wel in Falsterbo ben, maar met een vriendin die niets met paarden heeft en daarbij een druk reis programma. Helaas was het voor mij dan ook onmogelijk om naar de wedstrijd te gaan kijken. Maar niet getreurd, binnenkort gaat mijn nichtje voor een bekende stal in Nederland rijden dus wie weet ga ik volgend jaar wel naar Falsterbo om die topruiter zijn stinkende best te zien doen.

De mogelijkheden voor paardrijden in Zuid Zweden zijn eindeloos. Er zijn volop ruiterpaden in de regio Skåne. Ruiters van over de hele wereld komen naar deze regio om te gaan paardrijden en te genieten van een paardrijvakantie. Er zijn mogelijkheden voor paardrijtours vanaf twee uur tot een dagdeel en zelfs meerdere dagen tot een week.

Met je eigen paard naar Zweden reizen doe je misschien niet zo snel maar mocht je dat toch willen dan zijn er volop mogelijkheden voor vakantiehuizen met stalverhuur of maneges waar je je paard kan stallen. Bed & Box locaties noemen ze dat in Skåne.

Of je nou wil rijden over heidevelden en door bossen, wil galopperen door valleien of over het strand of wil genieten van geweldige uitzichten te paard in een of een paar van de mooiste nationale parken in Zuid Zweden, het kan allemaal.

Ken jij het Noordzweedse paard,
Nordsvensk häst?

Wil je eens paardrijden op een ander ras dan is er een stal met IJslanders en een stal met Haflingers. Maar je ziet ook veel fjorden in Zuid Zweden. Heb jij wel eens gehoord van het Noordzweedse paard, Nordsvensk häst? Het Noordzweedse paard is een Zweeds koudbloed ras dat bekend staat om haar grote expressie. De paarden van dit ras worden zowel gebruikt voor dressuur, springen, mennen als recreatief gebruik. Zoals je kan lezen is het een veelzijdig paard met een rustig maar temperamentvol karakter. Als je wil gaan paardrijden in Zuid Zweden grijp je kans en zoek een stal waar je kan rijden op dit ras.

Ik verbleef tijdens mijn reis in een vakantiehuis in het noordwesten van Skåne. Ik ontdekte al snel dat daar een stal in de buurt was maar helaas op de dag dat ik wilde gaan paardrijden in Zuid Zweden regende en onweerde het. Geen omstandigheden om lekker te paard van de natuur te genieten. Wel heb ik tijdens mijn reis in Skåne twee stallen bezocht en flink wat paarden langs de kant van de weg gefotografeerd, Omdat ik wel mijn research heb gedaan naar paardrijden in Zuid Zweden geef ik je hier allerlei tips zodat jij weet waar je kan gaan paardrijden in het zuiden van Zweden.

  1. Bezoek de Falsterbo Horse Show;
  2. Western rijden in Torup, nabij Mälmo;
  3. Paardrijden op Haflingers bij Söderåsens Turridning;
  4. Paardrijden op IJslanders bij Kullaberg Islandshästar;
  5. Ga naar de paardenhoofdstad van Zweden Flyinge Kungsgård.

> Meer tips voor paardrijden in Skåne, de hippische federatie in Skåne en paardrijden in Zweden vind je via de linken. Bekijk op de onderstaande kaart de locaties van de stallen aangegeven in het paars met een paard. 

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Paardrijden in Zuid Zweden, Skåne

Söderåsens Turridning in Söderåsens Nationaal Park

Ben jij gek op Halflingers? Dan moet je gaan paardrijden in het nationale park Söderåsen. Rij door de diepe valleien, galoppeer de hellingen omhoog en struin door de weelderige bossen. Het is één van de grootste, ononderbroken en beschermde loofbossen in Noord-Europa.

De locatie van Söderåsens Turridning is geweldig. Het ligt in de ‘middle-of-nowhere’ tussen Ljungbyhed en Klåveröd. Op een gegeven moment sla je linksaf en rij je een hele lange oprijlaan over waar je aan het einde de stal Söderåsens Turridning vind en de Haflingers je al aan staren.

De Haflinger staat bekend om zijn rustige en vriendelijke karakter. Ideaal voor beginners om dit deel van Skåne te ontdekken en voor gevorderde ruiters is het fijn om te genieten van het paardrijden in Zuid Zweden. En breng na het paardrijden zeker een bezoek aan Lotta på Åsen voor verse wafels met aardbeien en/of andere lekkernijen.

Voor meer info bezoek de website van Söderåsens Turridning.

Paardrijden in Zuid Zweden

Kullabergs Islandshästar – paardrijden in Kullaberg National Park

In Nationaal Park Kullaberg kan je fantastisch paardrijden. Ik ben er alleen gaan wandelen maar man, man, wat had ik dit natuurgebied graag te paard verkend. Nature Reserve Kullaberg is één van de mooiste nationale parken van Zuid Zweden en staat bekend om zijn prachtige uitzichten op zee. Te paard zit je nog een stukje hoger en kan je vaak op plekken komen waar wandelaars niet kunnen komen.

Middenin het natuurpark is de stal Kullaberg Islandshästar gevestigd. Zoals je misschien al kan herleiden uit de naam is het een stal met IJslandse paarden. Er zijn zowel mogelijkheden voor beginners als voor gevorderde ruiters. Een van de meest populaire ruiterpaden leidt naar het vissersdorp Mölle, waar je tijdens de rit stopt voor een lunch.

Voor meer info bezoek de Kullaberg Islandshästar.

paardrijden in Kullaberg National Park

Flyinge Kungsgård – de paardenhoofdstad van Zweden

Flyinge Kungsgård is de paardenhoofdstad van Zweden. Het is het meest bekende en grootste fokstation in Zweden. Daarbij is de uit de 12e eeuw daterende stoeterij een van ’s werelds oudste stoeterijen ter wereld.

Op Flyinge worden diverse educatieve programma’s aangeboden, er worden toptalenten opgeleid, je kan je paard er stallen tijdens je paardrijvakantie en je kan er paardrijtours boeken om de omgeving te paard te ontdekken.

De locatie van Flyinge Kungsgård is super. Vanaf de hoofdweg zie je de prachtige stal al opdoemen en het is nog groter dan ik van te voren had gedacht. Dit is een rijk staaltje aan hippisch erfgoed. In de zomermaanden is het mogelijk om de stal te bezoeken voor een rondleiding.

Voor meer info bezoek de Flyinge Kungsgård.

Flyinge Kungsgård – de paardenhoofdstad van Zweden

Bezoek de Falsterbo Horse Show

Ieder jaar vind begin juli de Falsterbo Horse Show plaats. Falsterbo ligt op het schiereiland Falsterbo-Skänor op ongeveer 45 minuten rijden van Malmö. Het gemakkelijkste is om naar Kopenhagen te vliegen en vanaf daar met de trein in 30 minuten naar het Centraal Station van Malmö te reizen.

Check de data van de Longines FEI Jumping Nation Cup tijdens de Falsterbo Horse Show goed. In 2019 was de data van 6 tot en met 14 juli 2019.

*Copyright foto’s, opgevraagd bij Isabella von Schrowe (Falsterbo Horse Show).

Bezoek de Falsterbo Horse Show

Vakantie tips voor Zuid Zweden

Zou jij ook wel eens willen paardrijden in Zuid Zweden?

Print Friendly, PDF & Email