Heb jij altijd al eens willen paardrijden in de sneeuw? Reis dan in de winter naar Rovaniemi en ga paardrijden in de winter in de sneeuw in Fins Lapland.

Paardrijden in winter, in sneeuw in Fins Lapland

Het was een van mijn dromen, paardrijden in een winter wonderland omgeving! Die droom is uitgekomen, want hoewel ik al eens had paard gereden in de winter in IJsland, was ik nu in Fins Lapland. En Fins Lapland is toch wel echt de ultieme bestemming om te gaan paardrijden in de winter. Inmiddels heeft zich weer een nieuwe paardendroom ontvouwt, paardrijden onder het noorderlicht! Je moet altijd blijven dromen hé:)

Er zijn veel plekken waar je kan gaan paardrijden in de winter in de sneeuw in Fins Lapland. Ik deed het bij het Apukka Resort op zo’n 15 minuten rijden van Rovaniemi. Ik verbleef een paar dagen in het Apukka Resort en daarom had ik alle tijd om te gaan paardrijden.

Suvi is de Finse eigenaresse van 10 paarden, je ziet haar op de foto in het oranje jack! Suvi is een echte Finse wilderness meid. Haar winterstal bevind zich tegenover het Apukka Resort. In de zomer heeft zij een boerderij in het noorden van Finland. Suvi heeft ook een eigen website waarop meer informatie is te lezen over paardrijden in de zomer in Fins Lapland.

Hou er rekening mee dat de foto’s die je ziet in dit artikel alleen mogelijk zijn voor ervaren ruiters. Heb je nog nooit eerder paardgereden of heb je weinig ervaring? Dan kan je wel een buitenrit maken op een van de paarden maar rij je alleen in stap.

Ben je een ervaren ruiter dan kan je met haar mee door de bossen rijden, galopperen door de sneeuw en over een bevroren meer rijden. Wie weet worden jullie ook wel gevolgd door Donna, het kleine Amerikaanse miniatuurpaard dat graag meegaat met buitenritten. Wat mij betreft is de buitenrit door de sneeuw voor ervaren ruiters een dikke aanrader!

*Handige tip van Suvi! In Lapland is het zo koud dat voor je het weet je batterij leeg is! Stop je telefoon in een binnenzak met een heatpack erbij. En stop extra batterijen voor je GoPro in je BH:)!

Al mijn YouTube video’s over paardrijden op reis!
Bekijk hier mijn complete
paardrijden archief met meer dan 50 artikelen over paarden!

 

*Bekijk de diverse huisjes en beschikbaarheid bij Apukka Resort in Rovaniemi.
*Heb jij een TikTok account? De paarden van Suvi zijn beroemd met 25K volgers.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Paardrijden buitenland in winter

Paardrijden in winter in sneeuw in Fins Lapland

Paardrijden in winter in sneeuw in Fins Lapland

Alles wat je wilt weten over Finse paarden

Het Finse paard dat je zo naar ons ziet gluren bij de hooibaal was vroeger een show paard. Het paard, Hellun Kukka, heeft meerdere jaren achtereen de 1e prijs gewonnen op de Finnish Horse Show. Tijdens deze buitenrit in de sneeuw rij ik op het Noorse Fjord Sarakka, voor mij rijdt Suvi op Poika en Donna, het Amerikaanse miniatuurpaard hobbelt en rent met ons mee.

Het Finse paard, oftewel Suomenhevonen, is het enige inheemse paardenras in Finland. In internationale termen praat men over een Finnhorse, een Finnish Horse of een Finnish Universal. Finnish Universal is de duiding voor het feit dat dit paardenras behoorlijk veelzijdig is. Dit paardenras bestaat namelijk uit vier verschillende types: het werkpaard, de draver, het rijpaard en de pony.

Zoals je ziet bestaat er wel een draver, maar geen renpaard. Dat betekent dan ook dat je in Finland, net zoals in Frankrijk, alleen maar Trotting wedstrijden hebt en geen galop races zoals in Engeland bijvoorbeeld.

Op de foto’s zie je mij op een Fjord rijden. En daarnaast is het leuk om te weten dat er in de wei ook nog een Estland werkpaard, (Estonian Working Horse) staat. Van dat paardenras zijn er nog maar 300 in de wereld.

 1. Witte paard: een Fins rijpaard
 2. Bruin paard achter het hek: Fins werkpaard
 3. Donna = het kleine Amerikaanse miniatuurpaard
 4. Donkerbruin paard: Finnish Trotting Horse Poika

Paardrijden winter op reis

Finse paarden - Finnish Horses

Alles wat je wilt weten over Finse paarden

Paardrijden Finland winter sneeuw

Ook leuk, ga mee met de paardenslee

Ben je wel een paardenliefhebber maar wil je niet zelf paardrijden? Kies dan voor een paardenslee tocht. Als gast van Apukka Resort kan je kiezen voor een paardenslee tocht of overdag of in de avond. Ons leek het bijzonder om in de paardenslee te stappen bij schemering.

Paardenslee Lapland

Leuk weetje, met een paard in de sauna!

Hevosen kanssa saunassa‘, Fins voor ‘met een paard in de sauna‘. Op veel sportstallen in de wereld is het gebruik van infraroodlampen voor paarden de normaalste zaak van de wereld. De warmte van het infrarood paneel is goed voor de spieren van de paarden. Daarnaast worden de infrarood panelen ook ingezet om paarden te laten drogen na het wassen.

In Finland gaat het natuurlijk allemaal net even anders. Niet voor niets zijn er in Finland meer dan 3 miljoen sauna’s, terwijl er 5 miljoen mensen wonen.

Lang verhaal kort! Suvi vertelde mij over de paardensauna. Google Translate verteld mij o.b.v. onderstaand artikel: “De paardensauna heeft een lange traditie in Saarijärvi bij de paardenboerderij van Jouko Tarvainen, waar de paardensauna net zo gewoon is als een sauna op zaterdag. De man saunat al jaren paarden in de gemeenschap. Voor een drafinstructeur en paardenrehabilitator genaamd Saarijärvi Shaman, is het welzijn en de sauna van een paard een zaak van het hart. Het saunaen van paarden is een hele klus. Het doel is om het paard te laten ontspannen van de hitte“.

*Even vertalen dit artikel in het Fins over een paard in de sauna

Reistips Fins Lapland

Nu je alles weet over het huren van een auto in Fins Lapland is het tijd voor het verzamelen van alle reistips voor Fins Lapland zodat je je reis kan gaan plannen. Ik heb een rondreis gemaakt van een week en deel graag de onderstaande artikelen met je die ik heb geschreven.

 1. Sauna Boat in Posio
 2. Saunatour in Lapland
 3. Wandelen met rendieren
 4. Excursies in Fins Lapland
 5. Noorderlicht zien in Finland
 6. Voordelen van een Finse sauna
 7. Bruine beren fotograferen in Finland
 8. Alle tips voor een auto huren in Finland
 9. Bijzondere overnachtingen in Fins Lapland

Paardrijden winter Lapland

Zou jij ook wel eens willen paardrijden in de winter in de sneeuw in Fins Lapland?

Print Friendly, PDF & Email