Waar zou jij wel eens willen paardrijden in Nederland of een buitenrit willen maken? Wil je paardrijden op het strand of aan zee? Wil je genieten van een buitenrit te paard aan de Zeeuwse Kust, in Brabant of een dagje paardrijden op de Veluwe?

Tips voor paardrijden in Nederland

Wil jij ergens een paard huren om te gaan paardrijden in Nederland? Een buitenrit maken op het strand, genieten van paardrijden op Vlieland, een dagje paardrijden op de Veluwe of een buitenrit te paard in Brabant. Er zijn zoveel mooie plekken waar je kan paardrijden in Nederland.

Dit artikel wordt constant uitgebreid met nieuwe tips voor leuke buitenritten in Nederland. Ik kan je in elk geval de onderstaande tips geven want hier ben ik zelf gaan paardrijden in Nederland:

 1. Vlieland – Paardrijden op IJslanders.
 2. Den Ham – Springlessen op manege in Den Ham.
 3. Limburg – Paardrijden in Nationaal Park de Meinweg.
 4. Noord-Holland – Paardrijden aan zee vanuit Egmond aan den Hoef.
 5. Noord-Brabant / Loonse en Drunense Duinen – Paardrijden op Shires.
 6. West-Zeeuws Vlaanderen – Zeeland – Paardrijden op strand Cadzand.

*Bekijk hier ook alle persoonlijke paardrijden op reis tips!
*Leuk voor nu, geef iemand een belevenis paardrijden cadeau in Nederland.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

paardrijkleding bij Decathlon

Paardrijden op Shires – Brabant

Met een schofthoogte van gemiddeld 1.80 meter is de Shire een paardenras dat tot de grootste ter wereld behoort. Het ras komt uit Engeland waar de Engelse weidegebieden oorspronkelijk shires werden genoemd.

Tijdens mijn rondreis in het Engelse Lake District had ik de kans om een buitenrit te maken op een van de ‘Heavy Horses’, zoals ze ook wel worden genoemd. Meer informatie over paardrijden op Shires in het Lake District kan je hier teruglezen.

Maar je hoeft niet helemaal naar Engeland te reizen voor een buitenrit op Shires. Ook in Nederland kan je een buitenrit op Shires beleven en wel in Noord-Brabant op de Loonse en Drunense duinen.

*Een buitenrit op een trekpaard, hier kan je paardrijden op Shires.

Buitenrit op Shires

Dagje paardrijden in Limburg – De Meinweg

Wil jij een dagje gaan paardrijden in Limburg? Nationaal Park De Meinweg is een prachtig natuurgebied in Limburg en ideaal voor een mooie buitenrit te paard. Helaas heeft er de afgelopen weken een brand gewoed in het natuurgebied dus informeer goed naar de mogelijkheden en stel je verwachting bij qua natuur want de brand woedde op 1 kilometer afstand van Manege en Renstal Venhof. Lees hier alles over leuke uitjes en activiteiten in Limburg en lees hier meer over mijn ervaringen van paardrijden op De Meinweg.

Manege en Renstal Venhof: bekijk hier de website van de stal
Informatie: 
de website is niet heel duidelijk, maar ze weten wel alles van paarden! Bel of mail ze gewoon even voor alle informatie. Telefoon: +31 (0)475 531495 – e-mail: info@venhof.nl. Ze zijn gesloten op maandag en dinsdag.

Dagje paardrijden in Limburg

Paardrijden in Oisterwijkse bossen

Toen ik aan het wandelen was in de Oisterwijkse bossen zag ik dat hier ook een hele ruiterroute loopt. Ik zei gelijk tegen mijn vriend, ik ga een keer terug met mijn zusje om hier te gaan paardrijden in Brabant. Wat een mooie omgeving! En als je zelf een paard hebt is het ook ideaal want in de nabijheid van de Oisterwijkse bossen kan je je trailer parkeren en genieten van een lange buitenrit. Onderweg zijn er genoeg voorzieningen voor de paarden waar ze ook even tot rust kunnen komen.

Ik ben dus zelf niet gaan paardrijden in Brabant maar ik zocht wel alvast uit voor de toekomst waar er een manege is waar ik paarden kan huren voor een buitenrit in Brabant door de Oisterwijkse bossen. Helaas was dat minder eenvoudig dan ik had gedacht. Manege het Halster dat het meest dichtbij ligt verhuurt geen paarden aan mensen die niet rijden op de stal. Op zich goed, want niet iedereen kan zomaar buiten gaan paardrijden.

Ik las wel over Berrie Kardol, die buitenritten op Friese paarden aanbied. Hij heeft geen website maar je schijnt hem te kunnen bereiken via +31 13 522 0771. Ik moet het nog proberen zodra ik plannen heb die kant op te reizen.

Paardrijden in Brabant

Paardrijden aan zee in Nederland

Paardrijden aan zee en op het strand is fantastisch! Zodra de paarden de frisse zeelucht snuiven merk je dat ze er zin in krijgen. De meeste paarden die je kan huren bij een manege in Nederland weten dat als ze bij het strand in de buurt komen dat het tijd is om de benen te strekken.

Er zijn ontzettend veel maneges in Nederland waar je als gevorderde ruiter een paard kan huren voor een buitenrit over het strand en aan zee. Uiteraard moet je wel een ervaren ruiter zijn om een buitenrit op het strand te kunnen maken. Ik ben op deze locaties gaan paardrijden:

 1. Paardrijden op het strand in Zeeuws Vlaanderen
 2. Vlieland – Paardrijden op IJslanders.
 3. Noord-Holland – Paardrijden aan zee vanuit Bergen.

Paardrijden aan zee in Nederland

Paardrijden op het strand in Zeeuws Vlaanderen

De kilometerslange stranden in West-Zeeuws Vlaanderen zijn de ideale locatie voor een heerlijke buitenrit op het strand. Paardrijden op het strand is alleen mogelijk voor ervaren ruiters. Bij aankomst poets je en zadel je zelf het toegewezen paard op en vervolgens is er (meestal) een proefles van een half uur waarbij je wordt beoordeeld of je voldoende ervaring hebt voor de buitenrit op het strand.

Helaas is Manege Hippo d’Or Nieuwvliet in Nieuwvliet Bad gesloten!

Paardrijden op het strand in Zeeuws Vlaanderen

Paardrijden op strand Egmond + Kennemerduinen

Een buitenrit te paard vind ik de ultieme manier om te ontspannen in de natuur. In de omgeving van Bergen heb je drie maneges. Manege Poelenburg in Schoorl en Manege Groot en Manege de Hoef zijn beide in Egmond aan den Hoef gelegen. Op alle drie de maneges heb je mogelijkheden om te gaan paardrijden en als je wilt een buitenrit te maken.

Over het paardrijden kan ik nog wel wat langer uitweiden, dus heb ik er een apart blog over geschreven dat je hier kan lezen: Paardrijden aan zee vanuit Egmond aan den Hoef. Huur je een paard bij Manege de Hoef dan ga je ook paardrijden door de Kennemerduinen.

Manege de Hoef: lees hier alles over buitenritten
Kosten:
bekijk de prijslijst voor buitenritten.
Ervaring:
strandritten alleen geschikt voor zeer ervaren ruiters. Onervaren ruiters kunnen geen buitenrit maken.
Wanneer:
Strandritten alleen vroeg in de ochtend en buiten het hoogseizoen (september tot mei).
Privé buitenrit:
op aanvraag, er gaat altijd een ervaren begeleider mee.
Maximum gewicht: het maximale gewicht voor ruiters is 100 kilo.
Buitenritten: 
keuze uit duinritten en strand buitenritten.

*Let op, je kan hier alleen contant betalen en niet pinnen.

Paardrijden op het strand Egmond aan den Hoef

Paardrijden aan zee en op strand op Vlieland

Een weekendje weg naar een van de Nederlandse eilanden is altijd een goed idee en als je ook nog eens van paardrijden houdt is het helemaal fantastisch! Op de Nederlandse waddeneilanden zijn er veel mogelijkheden voor paardrijden aan zee en buitenritten op het strand. Zo ben ik eens gaan paardrijden op het strand op Vlieland met mijn zusje. Hier lees je al onze ervaringen over paardrijden op IJslanders op Vlieland.

Manege Stal Edda: lees hier alles over buitenritten.
Kosten:
bekijk de tarieven voor buitenritten.
Ervaring:
buitenritten voor beginners en voor gevorderde ruiters. Strandritten zijn alleen voor ervaren ruiters.
Wanneer:
buitenritten om 10:00 uur, 14:00 uur en bij drukte ook om 19:15 uur. Strandritten kunnen alleen bij laagtij.
Privé buitenrit:
op aanvraag, er gaat altijd een ervaren begeleider mee.
Maximum gewicht: het maximale gewicht voor beginnende ruiters is 90 kilo, gevorderde ruiters is 95 kilo.
Buitenritten: 
keuze uit duin- en bosritten en strand buitenritten. Er is ook een 3 uur durende Lange Paalrit, Posthuysrit of Töltles mogelijk.

Paardrijden in Nederland

Paardrijden op Friezen kan hier 

Hou jij van de mooie zwarte Friese paarden? In Nederland kan je ook Friezen huren voor een buitenrit. Bekijk bij elke stal de vereisten waar je aan moet voldoen om een Fries te kunnen huren voor een buitenrit. Er zijn drie stallen in Nederland waar dat kan:

 1. Ook leuk, buitenriten op Friese paarden op de Veluwe;
 2. Duin- en strandritten op Friese paarden bij Wassenaar
 3. Gaaf! Strandritten en zwemmen met Friese paarden op de Veluwe

Ik heb zelf nog geen ervaring met deze stallen in Nederland om een Fries te huren voor een buitenrit. Maar het staat wel op mijn ‘paardrijden to do lijst’. Zodra ik hier ben geweest, volgt er uiteraard een ervaringen verhaal.

Hier kan je paardrijden op Fjorden

Ben jij dol op Fjorden en wil je graag een keer daarop paardrijden tijdens een buitenrit? Er zijn twee plekken in Nederland waar je Fjorden kan huren voor een buitenrit.

 1. Fjorden huren in Een in Drenthe;
 2. Fjorden in Huizen, Noord Holland.
  *Let op: Maximaal gewicht inclusief kleding 80 kilo. We nemen enkel gevorderden ruiters mee. Minimale leeftijd is 10 jaar.

Ik heb zelf nog geen ervaring met deze stallen in Nederland om een Fjord te huren voor een buitenrit. Maar het staat wel op mijn ‘paardrijden to do lijst’. Zodra ik hier ben geweest, volgt er uiteraard een ervaringen verhaal.

*Let op: Foto hieronder is niet in Nederland gemaakt! Lees hier meer over paardrijden in Zuid-Zweden.

Paardrijden in Zuid Zweden

Waar zou jij wel eens willen paardrijden in Nederland
of een buitenrit willen maken?

Print Friendly, PDF & Email