Als je van paarden houdt, zin hebt in een paardrijvakantie in een natuurrijke omgeving en een spectaculaire paardenshow wilt zien dan moet je naar Hongarije. Je kan er dagenlang door de natuur rijden, in volle galop je paard de vrije teugel geven op de poesta en je ogen uitkijken tijdens een spectaculaire show van de Csikós, de Hongaarse paarden herders.

Hongaren zijn een echt ruitervolk

De Hongaren zijn een ruitervolk en die naam dragen ze met veel trots. Paarden spelen een belangrijke rol in de Hongaarse geschiedenis. In de 15e eeuw wierpen de Hongaarse huzaren hun ruiterkracht in de strijd tegen de Osmaanse overheersers en die kracht is diep in het bewustzijn geworteld van elke Hongaar. De moed, snelheid en mobiliteit van de Hongaarse paarden en hun ruiters is bijzonder en vandaag de dag nog steeds te zien.

*Lees hier alle reistips voor een reis naar Hongaarse Poesta.

Paardenshows in Hongarije

Paardrijden in Hongarije

Of je nu beginner, een gemiddelde of een gevorderde ruiter bent, Hongarije biedt allerlei mogelijkheden voor liefhebbers van een ruitervakantie. Mijn droom was om te gaan paardrijden op de Hongaarse Hortobágy poesta, op minder dan een uur rijden van Debrecen in het oosten van Hongarije. Gezien het een werkreis naar Hongarije betrof was er helaas niet de mogelijkheid om daar te gaan paardrijden maar weet ik nu wel zeker dat ik nog een keer terug moet. Woww, wat is het daar mooi. Ik zie mijzelf al in volle galop over de poesta rijden.

Uiteindelijk ben ik afgereisd naar de stal van de ouders van Csoma David in het dorpje Nádudvar. Het maakt niet uit waar je als gast aankomt, overal begint de begroeting met een Pálinka. Voorzichtig nippend drinken is een optie maar met 37,5% duurt het dan wel even voordat je glaasje leeg is. Egészségedre! Oftewel proost en ik mag doorlopen naar de paarden.

Het wordt al snel duidelijk dat er hier nog maar weinig toeristen komen, buiten Hongaarse paardrijfliefhebbers. De accommodatie is eenvoudig maar biedt alle faciliteiten die je nodig hebt voor een paardrijd-vakantie. Maar de taalbarrière is een klein probleem. Hoewel iedereen ontzettend gastvrij is, Csoma een paar woorden Engels spreekt en ik mij absoluut welkom voel is het toch enigszins lastig om te communiceren. Juist dat is vooral bij een paadrijvakantie wel erg belangrijk. Ik ben in het voordeel dat ik een Hongaarse gids bij mij heb die Nederlands spreekt en na flink wat overleg en het laten zien van mijn paardrijd-kunsten mag ik dan toch mee voor een buitenrit in de omgeving.

Het is een momentopname en ik weet zeker dat deze paardrijd locatie zich ook meer zal gaan inzetten om toeristen van buiten Hongarije te kunnen ontvangen. Andere optie, neem gewoon een talk mee of maak je verstaanbaar met handen en voeten. Voor dit moment zou ik voornamelijk aanraden om hier naar toe te gaan voor een demonstratie van de Hongaarse vrijheidsdressuur.

Paardrijden - Hongarije

Hongaarse vrijheidsdressuur

Hongaarse vrijheidsdressuur

Meer paarden tips voor Hongarije

Ben jij net als ik een enorme paardenliefhebber? Check dan zeker ook even deze paard gerelateerde reistips om je vakantie in Hongarije onvergetelijk te maken. Bij aankomst op de Hongaarse Poesta raad ik je aan om eerst langs te gaan bij het Hortobágy Visitor Center voor meer informatie. Ben je op zoek naar meer algemene reisinformatie over Hongarije kijk dan op de website van het Verkeersbureau van Hongarije.

Prezwalksi paarden in Hortobágy Nationale Park

Het Hortobágy Nationale Park is de grootste poesta van centraal Europa en staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op dit moment leef daar de grootste kudde Prezwalski paarden ter wereld. Als je geluk hebt kan je ze van dichtbij spotten.

Prezwalksi paarden in Hortobágy Nationale Park

Prezwalksi paarden in Hortobágy Nationale Park

Paardenshows op de Hortobágy poesta

Csikós, de Hongaarse paarden herders zijn de ware cowboys van de Hongaarse poesta. Ooit geïnspireerd door een Oostenrijks schilderij waagde een Hongaarse Csikó zich aan een stunt, staand galopperen op de rug van vijf paarden. Tijdens de ruiterfeesten die jaarlijks in juli plaats vinden kan je deze show met eigen ogen zien.

Bekijk zeker alvast de onderstaande video voor een impressie van de show die zij regelmatig geven. Dit jaar is het ruiterfeest, “Hortobágyi Lovasnapok” van 8-10 juli 2016. Meer informatie kan je verkrijgen bij het Hortobágy Visitor Center.

Csikos-Hongarije-cowboys-paarden

Trektocht met paard en wagen over de poesta

Gek op paarden maar stap je er niet liever zelf op? Op de Hortobágy poesta kan je ook aan boord stappen van een huifkar voor een tocht over het grasland.

Stoeterij Bábolna

In Bábolna fokken ze al vanaf 1789 Hongaarse Arabieren. Door een militair bevel uit 1816 moesten alle fokmerries op Bábolna gedekt worden door Oosterse hengsten. Hierdoor ontstond een licht cavalerie- en tuigpaard. In 1836 kocht de stoeterij een Arabische hengst Shagya, dit waren de voorlopers van de Shagya Arabier. Je kan op de stoeterij een museum en het stallencomplex bezoeken.

Paardrijdvakantie in Hongarije

Wil je weten wat voor mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van paardrijd-vakanties in Hongarije? Neem dan contact op met Patricia van Paardenpas reizen.

Tijdens mijn vijfdaagse reis in Hongarije werd ik vergezeld door Maté Csik, oftewel. Mr. Hungary zoals hij zichzelf noemt. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zo ontzettend enthousiast is over zijn thuisland en dat graag aan iedereen wil laten zien. Maté woont sinds een aantal jaar in Nederland maar voor allerlei vragen met betrekking tot een vakantie in Hongarije kan je bij hem terecht. 

*Bekijk hier al mijn paardrijden op reis tips!

Paardrijden op Haflinger in Mieming in Oostenrijk

Ben jij wel eens gaan paardrijden in Hongarije?

Print Friendly, PDF & Email