Ga je op vakantie naar Engeland en ben je gek op paardrijden? Dan moet je zeker eens gaan paardrijden op ‘Heavy Horses’ in het Lake District.

Paardrijden op Heavy Horses in Lake District

Met een gierende wind door de manen van mijn paard, rode wangen bij mijzelf en met een zoute smaak op mijn lippen galoppeer ik door de branding van de zee. Ik hoor het gekletter van de massieve paardenhoeven over het zand naast me en voel dat er nog een laatste eindsprint mogelijk is.

“Pull up, Puullll up” hoor ik Annie roepen in de verte. Het duurt even voordat mijn paard is uitgeraasd en pas na een paar 100 meter kom ik tot stilstand. Wowww wat een heerlijk vrij gevoel geeft dit toch.

Ik stap altijd direct zelf op een paard maar bij het ras van de “Clydesdale Heavy Horses” heb zelfs ik als ervaren ruiter een opstapkrukje nodig. Met een schofthoogte van 1.70 meter en een gewicht tussen de 800 en 1100 kilo begrijp je waarom er wordt gepraat over “zware paarden”.

*Ook leuk, paardrijden op Shires in Nederland;
*Iets nodig voor je buitenrit? Shop je paardrijspullen bij Divoza!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

De krachtpatser paarden…

Clydesdale, Ardenner en Shire paarden waren generaties lang de krachtpatsers in de landbouw. Onlangs zag ik ze nog in het bos aan het werk waarbij ze omgekapte bomen wegsleepten. In tijde van oorlog trokken ze het zware geschut voort, heb je de film War Horse gezien?

De rassen zijn met uitsterven bedreigd want als werkpaarden zijn ze bijna niet meer nodig. Eigenaresse Annie van Cumbria Heavy Horses; “Jaren geleden werd ik verliefd op deze paarden. Het werkwillige, maar ook kalme en rustige karakter maakt het dat deze paarden ideaal zijn voor recreatief rijden.

Ik verwachtte dat een Clydesdale of een Shire zwaar te rijden zou zijn en met zijn logge lichaam dacht ik dat een rengalop ook niet mogelijk was. Maar niets is minder waar. De paarden zijn goed geschoold en ondanks de enorme afmeting van zijn voeten rijdt hij licht. En een rengalop dat kunnen ze zeker, weliswaar voor ongeveer 300 meter maar toch.

Ik ben verrast door de mogelijkheden van deze rassen en ze rijden heerlijk. Ook niet onbelangrijk, na een rit van drie uur had ik niet het gevoel dat ik van een enorm paard afstapte dus de spierpijn bleef gelukkig achterwege.

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Heavy Horse tocht in het Lake District

Vanaf het moment dat ik eigenaresse Annie ontmoet ben ik enthousiast. Een paardenliefhebster in hart en nieren, met een aanstekelijk enthousiasme en met een vleugje ADHD leidt ze ons naar binnen voor de briefing. Even later rijden we vanaf de stal in de vrachtwagen richting het strand. Ik neem plaats bij de paarden achterin. Gespitste oren kijken verwachtingsvol door het raampje. Een half uur later laden we de vier paarden snuivend uit de vrachtwagen bij Silecroft beach. Ze ruiken de frisse zeelucht en weten wat er komen gaat.

Rustig beginnen we aan onze tocht van drie uur waarbij we de paarden leren kennen. Om de beurt draven we allemaal weg van de groep en rijden we weer terug. Paardenkenners weten hoe moeilijk dat vaak als je paarden huurt bij een manege en al helemaal tijdens een buitenrit. Annie is duidelijk, “onder geen beding wil ik dat de paarden ook maar iets gaan doen op de automatische piloot”. Een opmerking die vele staleigenaren zich wat mij betreft eigen mogen maken. Soms huur je een paard en heb je het gevoel dat ze stoppen met denken en alleen maar doen wat ze al jaren doen. Deze paarden doen niets uit zichzelf en wachten op de hulpen van de ruiter.

Even later draven we door de branding en mijlenver vooruit zie ik alleen maar een lege vlakte van zand. Mijn paard, Soles van 6, spitst zijn oren bij het horen van Annie’s stem en is klaar voor wat actie. We springen aan in galop en binnen no time wordt het een keiharde rengalop race over het strand waarbij mijn paard en die naast mij nek aan nek liggen.

Het was november maar nog niet al te koud. Annie vertelde dat het zelfs in de zomerperiode rustig is op het strand omdat de meeste toeristen naar Windermere gaan.

Als we de laatste paar honderd meter rustig terug stappen heb ik een grote grijns op mijn gezicht. Ik ben verkocht en ga zeker nog eens terug voor een uitstapje op deze reuzen. Annie is niet alleen een goede amazone ze is ook nog eens een fantastische filmster te paard. Check mijn video voor “the best beachride ever“:

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Cumbrian Heavy Horse Stable

Onlangs is Annie verhuisd met haar hele familie, stalhulpen en alle paarden naar een eigen stal, de Baystone Bank Farm in Whicham Valley, Millom. Ook vanaf hier zijn er diverse mogelijkheden voor lessen op de stal en buitenritten.

De stal is goedgekeurd door de British Horse Society en het is de enige stal ter wereld waar je alleen maar kan rijden op Heavy Horses. Vanaf £65,- kan je al ervaren hoe het is voor zowel beginners als gevorderden. De rit van 3,5 uur die ik maakte over het strand kost £135,- per persoon. De strandrit is alleen voor ervaren ruiters.

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Voor meer informatie bel of mail Annie:

Telefoon: 01229 777764
Mobiel: 07769 588565

www.cumbrianheavyhorses.com
www.facebook.com/cumbrianheavyhorses

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Zou jij ook wel eens willen paardrijden op ‘Heavy Horses’ in het Lake District?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email