Onze hele familie is gek van paarden! Onlangs mocht ik samen met mijn moeder en zusje naar de paarden in het Meetjesland voor een verblijf in het Godshuis en een huifkartocht door de omgeving. Het Meetjesland is het Nederlands- Belgische grensgebied dat landelijk is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, tussen Gent en Brugge. Het gebied staat bekend als wandel- en fietsgebied met in het noorden de polders en kreken en in het zuiden veel bossen. Wil je eens wat anders dan kun je de omgeving ook verkennen met gids vanuit een open rijtuig.

Koetstocht met paarden in Meetjesland

Alle drie zijn wij gek van paarden en in plaats van op de fiets te stappen of onze wandelschoenen aan te trekken kozen wij ervoor om de omgeving te verkennen vanuit een rijtuig.

Jean Pierre en zijn vrouw haalde ons op bij hotel “Het Godshuis” waar wij verbleven. Voor het open rijtuig waren twee Friezen ingespannen. Een 12 jarige ruin en de 7 jarige merrie trokken het rijtuig voort richting de polder. Jean Pierre verteld honderduit over zijn passie voor paarden en op het moment dat ik deze blog publiceer zal zijn pensioen zijn ingegaan. Hij kon niet wachten om zich elke dag met zijn paarden bezig te houden. Naast tochten door het krekengebied per rijtuig verzorgt hij ook huifkartochten, zo kan je met de hele familie of met vrienden op pad.

We rijden door de polder en langs kreken. De Boerekreek is met zes kilometer lengte en een oppervlakte van 39 hectare de grootste kreek van Oost Vlaanderen. Elke 9 jaar verhuurt het polderbestuur de grond per opbod voor de jacht en de visvangst. Ik trotseer de gure februari wind vanaf de bok en mijn moeder en zusje zitten achter me. De vrouw van Jean Pierre roept op tot het halt houden en tovert een fles perzik likeur onder haar stoelzitting vandaan, “even opwarmen zegt ze”. Ook al was het nog geen half elf in de ochtend, het gaf een tijdelijk warm gevoel.

Onderweg zie ik bordjes waarop de “smokkelroute” wordt genoemd. Jean Pierre verteld dat kort na de tweede wereldoorlog het grensgebied met Nederland het terrein was voor smokkelaars. Het plattelandscentrum Meetjesland verzorgt vele wandeltochten waarop je je kan inschrijven waaronder ook de ‘botersmokkelroute’ wandeling. Want boter werd het meest gesmokkeld in die tijd.

Na bijna 2,5 uur door de polder te hebben gereden neem ik de leidsels het laatste stuk over van koetsier Jean Pierre. Verkleumt van de kou komen we weer aan bij het hotel. Volgende keer toch maar een warme plaid meenemen. Wil je ook eens met de paarden in het Meetjesland op pad? Onderaan dit artikel staan de contactgegevens.

*Heb je zelf nog paardenspullen nodig? Shop je paardrijspullen bij Divoza!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Koetstocht door het Meetjesland     Koetstocht door het Meetjesland

Koetstocht door het Meetjesland     Koetstocht door het Meetjesland

Paardenmelkerij en vakantiehoeve Filippus

Ooit al eens gehoord van paardenmelkerijen? Ik kwam er zelf een aantal jaar geleden mee in aanraking op een paardensportbeurs. Daar werden diverse cosmetische producten verkocht op basis van paardenmelk. Ik heb dat toen eens geprobeerd omdat ik in de winter vaak last heb van een droge en trekkende huid. Ik vond het fijne producten om te gebruiken. Toen ik vorige week in het Belgische Meetjesland was las ik dat er vlakbij een paardenmelkerij zat. Het maakte mij nieuwsgierig hoe het melken precies in zijn werk gaat en waar de melk nog meer voor wordt gebruikt.

Op paardenmelkerij en vakantiehoeve Filippus in Maldegem staan ongeveer 60 paarden verteld Heidi. Daarvan worden er enkele tientallen al 17 jaar vijf x keer per dag gemolken door haar man Filippus. Per melkbeurt levert het ongeveer een halve liter melk op. Twee maanden nadat een paard een veulen heeft gekregen wordt er gestart met het melken tot ongeveer 5 á 6 maanden daarna. Het veulen is alleen in de nacht bij de moeder zodat de merrie melk blijft geven.

70% van de melk wordt ter plaatse verkocht aan diverse bedrijven, die het verkopen als voedingssupplement. Paardenmelk kan ondersteunen om bepaalde kwalen te verbeteren of tegen te gaan omdat het veel mineralen en vitaminen bevat. Paardenmelk wordt bijvoorbeeld aangeraden voor:

  • Iedereen die meer energie en een hogere weerstand nodig heeft
  • Ondersteuning van de stofwisseling, paardenmelk bevordert de inwendige reiniging
  • Iedereen die vaak moe is en veel stress te verwerken heeft.
  • Bij onreine en/of droge huid
  • Bij moeilijke spijsvertering o.a. opgeblazen gevoel, zure oprispingen, onregelmatige stoelgang, buikongemakken
  • Voor beheersing van hoog cholesterol
  • Ondersteuning van het lichaam bij een chemokuur, of na een operatie
  • Ondersteuning bij botvorming
  • Bij stijve gewrichten, spiermoeheid

Paardenmelkerij Filippus     Paardenmelkerij Filippus

Paardenmelkerij Filippus     Paardenmelkerij Filippus

Waar is paardenmelk goed voor?

De Russische steppevolkeren gebruikten paardenmelk al eeuwen geleden als remedie tegen diverse kwalen en ter versterking van het lichaam. Naast het feit dat je het kan gebruiken als voedingssupplement worden er ook cosmetische producten van gemaakt.

Op paardenmelkerij Filippus maken ze zelfs paarden melk-ijs en pralines. Ik heb de paardenmelk geproefd en ik vind er zelf weinig smaak aan zitten, het is een beetje waterig. Verwarmen is absoluut geen optie maar je kan het wel mengen met bijvoorbeeld honing. Paardenmelk wordt steeds vaker aangeraden om te gebruiken maar er is ook nog steeds veel scepsis over. Ik kan alleen maar zeggen probeer het eens, baat het niet dan schaadt het zeker niet. Mocht je ook nieuwsgierig zijn naar hoe een paard wordt gemolken dan kun je altijd contact opnemen met paardenmelkerij Filippus.

Daarnaast is het ook een vakantiehoeve waar je paarden kan huren of je eigen paard kan stallen om er op uit te trekken in het krekengebied. Er zijn diverse ruiterroutes in België maar helaas staan er nog geen routes aangegeven in het Meetjesland. Dus daar moet nog aan gewerkt worden. Rijd je mee in de koetstocht die ik maakte en kijk je mee hoe het er aan toe gaat in een paardenmelkerij?

Paardenmelkerij Filippus     Paardenmelkerij Filippus

Tips Meetjesland

Wil je ook de omgeving van de paarden in het “Meetjesland” verkennen vanuit een rijtuig of met een huifkar? Neem dan contact op met Jean Pierre Mariman via Jean.pierre.mariman@telenet.be of via telefoonnummer 0472-784993. Wil je ook de paardenmelkerij bezoeken of verblijven in de vakantiehoeve? Neem dan contact op met Heidi of Filippus via info@filippus.com of via telefoonnummer 0032 – 50381610.

Koetstocht door het Meetjesland

Zou jij ook wel eens naar de paarden in het Meetjesland in België willen?

Print Friendly, PDF & Email