Ik reis zoveel en nog steeds ben ik zoekende naar welke reistas nou het beste bij mij past. Voor mij is dat mede afhankelijk van de bestemming en wat ik daar ga ondernemen. Daarnaast wil ik een aantal must have travel items gewoon bij mij dragen tijdens de reis omdat ze waardevol zijn. Wat dat betreft heb ik sowieso altijd een rugzak bij mij maar qua rugzakken is er veel keuze op de markt. Ik heb dit jaar al vijf mooie reizen mogen maken en daarbij werd ik vergezeld door de Osprey Radial 26.

Op zoek naar de juiste Osprey rugzak

Review: reizen met een Osprey rugzak

Mijn zoektocht naar de perfecte rugzak bestaat al even en zo kwam ik in contact met het merk Osprey. Ik heb nogal wat eisen wat betreft een rugzak en die legde ik voor om hulp te krijgen in het aanschaf proces. Een aantal dingen kan ik natuurlijk zelf veranderen, zo zou ik voor mijn reizen een kleinere laptop kunnen aanschaffen en één lens kunnen aanschaffen in plaats van een telelens en groothoeklens meenemen. Dat scheelt al aardig in de ruimte en dan kan ik ook kiezen voor een rugzak met minder inhoud die ik zowel op de reis naar mijn bestemming als ter plaatse kan gebruiken.

Het idee dat de rugzak ook te gebruiken moest zijn tijdens een paardrijtocht heb ik snel laten varen. Dan moet het echt gaan om een wat kleiner model van maximaal 18 liter inhoud die ik hoog op mijn rug kan dragen zodat het niet op het zadel leunt. Ik ging dus op zoek naar een rugzak die ik voor de reis ergens naar toe kon gebruiken maar ook ter plaatse nog eens kan ompakken voor een hike of om spullen in te doen als ik een dag ga skiën. Mijn rugzak eisen bestond uit de onderstaande punten:

 • Ruimte voor laptop van 15 inch, (verstevigd laptopvak)
 • Zijvak voor een fles drinken
 • Kleine vakken zodat ik gemakkelijk bij een aantal spullen kan, zoals mijn paspoort en portemonnee
 • Groot vak met ruimte voor waardevolle spullen zoals mijn camera met lenzen
 • Comfortabel draagmodel
 • Te gebruiken voor diverse activiteiten
 • Waterafstotend
 • Stevig
 • Stabiel, dat de rugzak rechtop blijft staan
 • Verstevigingsgrepen voor je middel

Reizen met een Osprey rugzak voor dames

Osprey-rugzak-Wintersport

De Osprey Radial 26 kwam op papier als beste uit de test. Een AirSpeed geïnspireerd trampoline mesh rugsysteem, een geventileerde stretch yoke, load lifters op de schouderbanden, een elastische heupgordel, de geïntegreerde kickstand  en een LidLock fietshelmbevestiging. Het klinkt allemaal super sonisch en geweldig, maar wat heb je eraan?

Draagcomfort en indeling

Toen ik de tas ontving merkte ik als eerste dat de rugzak goed rechtop blijft staan, pluspunt! Hoe fijn is het dat je een rugzak niet hoeft te ondersteunen als je er even iets uit wilt pakken. Zo beperk je ook gelijk het feit dat je rugzak niet kan omvallen en je spullen dus ook niet beschadigd raken.

De eerste reis waarop de Osprey rugzak meeging was een wintersport reis. Mijn laptop paste precies in het gevoerde achtervak en in het kleine tussenvak bovenin kon ik mijn portemonnee, telefoon en paspoort opbergen. De vakken staan niet met elkaar in verbinding en dat is fijn zodat alle spullen op hun plek blijven.  In het voorvak zitten meerdere kleine extra vakken met een pennenhouder en een ritsvakje. In het grote vak paste precies mijn omgetoverde toilettas tot ‘gadgettas’ en mijn camera met lenzen. Mijn sleutels raak ik vaak kwijt en in het zijvak zit een uitrek koord waaraan ik mijn sleutels kan bevestigen.

Osprey rugzak

Reizen naar een bestemming met de Osprey Radial 26 bevalt na inmiddels alweer vijf reizen erg goed. Alles wat ik bij mij wil dragen past erin. Voor de wintersport en tijdens een hike is het fijn omdat je de tas met grepen ook om je middel vast kan maken dat zorgt voor extra stabiliteit. Tijdens mijn reis naar Gambia kwam ik erachter dat het ademend vermogen erg fijn was en ik geen ‘zweetrug’ kreeg van het dragen van de rugzak. De bevestiging op de achterkant van de tas is ideaal om je skihelm aan te bevestigen en tijdens een sneeuwbui of hike in regenachtig weer komt de onderin goed opgeborgen regenhoes van pas. Handig wanneer de weersomstandigheden ineens omslaan. Of het nou vriest tijdens de wintersport of 40 graden is, de tas heeft zijn werk gedaan.

Voor paardrijden of het gebruik in een stad is de tas voor mij veel te groot. Indien ik dat op planning heb staan dan zal de rugzak meegaan voor de reis ernaar toe maar voor ter plaatse neem ik een kleine rugzak mee in mijn koffer.

Osprey rugzak

Osprey Radial

Het Radial model is verkrijgbaar in zwart en rood met een inhoud van 26 en 34 liter. De adviesprijs bedraagt €160,-.

 • Gewicht (g): 1510
 • Inhoud (l): 26
 • Hoogte (cm): 56
 • Breedte (cm): 35
 • Diepte (cm): 33

Nog meer ontdekken over Osprey? Bekijk hier de review van Janna over de Osprey Skimmer 20.

Ga jij met een rugzak op reis?

Print Friendly, PDF & Email