Of ik mee ga racen op het PVI-circuit in Lelystad in een zijspan? “Ja natuurlijk, lijkt me tof zeg ik!” Gehuld in het motorpak van een vriend van mij kom ik aan bij de “Opstapdag DSRA“, de (Dutch Sidecar Racing Association).

Ik hou van adrenaline kicks en ik ben gek op snelheid dus vreemd was het niet dat het mij gaaf leek om een zijspan avontuur te beleven. Toen ik aankwam en de race zijspan zag staan, moest ik toch wel even slikken. Als bakkenist van een zijspan zit je namelijk “los achterop” en als je dan bent ingedeeld bij “Team Kranenburg“, tweede op het Open Nederlands Kampioenschap”, dan voel je de eerste adrenaline golf al.

Racen in een zijspan op een circuit

Racen in een zijspan? Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord totdat een vriend, Orlando, belde. Hij is gek op motors en snelheid en leerde onlangs de Ilse kennen die betrokken is bij de organisatie van DSRA. Jaarlijks wordt er een DSRA opstapdag georganiseerd zodat iedereen kennis kan maken met de zijspan racesport. Speciaal voor dit event heeft de politie het PVI-circuit in Lelystad beschikbaar gesteld.

Samen met twee vrienden van Orlando en een groep andere racefanaten ben ik ingedeeld bij Team Kranenburg uit Breukelen, vertegenwoordigd door Wiggert en Jeroen. Wiggert is de bestuurder van het zijspan en Jeroen is de bakkenist, zoals dat zo mooi heet. Wiggert en Jeroen zijn beiden fanatieke en ervaren zijspanracers en doen aan diverse wedstrijden mee in de BeNeLux, Duitsland en Frankrijk. Vorig jaar werden ze nog tweede op het Open Nederlands Kampioenschap. Dat beloofd dus een snelle rit!

*Bekijk ook al deze gave dingen doen in Nederland tips voor bucketlist activiteiten.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Opstapdag DSRA, dé kans voor zijspan race avontuur

Racen in een zijspan op een circuit

 

Opstapdag DSRA

Race zijspan Team Kranenburg

Jeroen was altijd al fan van snelheid en reed jaren gewoon motor. Totdat hij vijf jaar geleden in via familie in contact kwam met Wiggert en hij nog een bakkenist zocht. Van het een kwam het ander en inmiddels zijn zij samen een bekend team dat bij de top van de Nederlandse zijspan sport hoort. De adrenaline, de kick van de snelheid, (240 kilometer per uur als max), het “laagvliegen” over het asfalt en het samenwerken vind Jeroen het gaafste aan de sport zo verteld hij.

Het circuit “Oschersleben” is zijn favoriet vanwege de bochten en hij houdt ervan om in Hengelo te rijden omdat het een straatcircuit is. Dat hij samen Wiggert mee doet aan de opstapdag ziet hij als een toffe kans om zijn sport te promoten en anderen mensen kennis te laten met de zijspan sport. Zijn droom; “Ooit samen met Wiggert Nederlands Kampioen worden“.

Opstapdag DSRA, dé kans voor zijspan race avontuur

Team Kranenburg - zijspan

Opstapdag DSRA

Motorblok met 1000 CC, power om 2/3 sec. naar 100 km op te trekken

Eigenlijk sta ik nog redelijk relaxt te wachten in mijn motorpak totdat we de uitleg krijgen en ik het zijspan eens even van wat dichterbij bekijk. Als bakkenist zit je dus werkelijk “los achterop” en moet je zelf zorgen dat je je goed vasthoudt. Onder de zijspan kuip zit een aardig staaltje techniek. Een Yamaha motorblok met 1000 CC zorgt voor de power om in 2 á 3 seconden naar 100 kilometer op te trekken. De zogenoemde Big-Bang zorgt voor nog snellere acceleratie en rake klappen op je trommelvliezen, dus gehoor beschermers zijn een must! Voor de echte motorkenners onder ons; in plaats van de gebruikelijke 90°-interval bij een viercilinder tweetakt, waarbij de ontstekingen – en dus de arbeidsslagen – van de individuele cilinders netjes verdeeld zijn over één krukasomwentelingen, worden ze bij een Big Bang dichter bij elkaar gebracht, waardoor zo ook in geluid overlappend zijn.

Wiggert en Jeroen geven ons uitleg wat we kunnen verwachten en Jeroen laat ons de houding zien die je als bakkenist moet aannemen. Ik kan je vertellen, dat is een houding die niet erg comfortabel is al is dat met alles waar je niet aan gewend bent. Mijn rechterarm is aardig kort om bij de greep te komen vlak voor het rechter achterwiel. Zoals je ziet kijken mijn vrienden ook lachend of dat wel goed komt. De mannen die als eerste gingen en inmiddels weer terug waren razend enthousiast dus ik had er zin in om het ook te ervaren.

Opstapdag DSRA, dé kans voor zijspan race avontuur

Opstapdag DSRA, dé kans voor zijspan race avontuur

Mijn race avontuur als bakkenist

We staan in de startblokken en rijden rustig het circuit op richting de eerste bocht. Dan maakt Wiggert snelheid en vliegen we door de bochten. Op het rechte stuk geeft hij een enorme peut gas en als ik later hoor dat we daar de 200 kilometer per uur aangetikt hebben denk ik echt wowww, wat een kick! Hoewel de adrenaline door mijn lijf gilt, voel ik ook dat mijn arm enigszins begint te verzuren. Op dat zelfde moment zie ik dat we de start alweer voorbij zijn en dat ronde twee eraan komt. Ineens voel ik de angst om eraf te vallen. Aan het begin dacht ik nog, wat zijn nou twee rondjes, maar gezien je toch in een verkrampte houding verzuren je spieren sneller. Als ik het rechte stuk weer in beeld zie durf ik met mijn hand tegen de kap van het zijspan te kloppen, het teken voor bestuurder Wiggert dat er iets is. Hij keek achterom en begreep dat hij het wat rustiger aan moest doen.

Shakend van de kick en met condens op mijn motorhelm stap ik van het zijspan af. Gevolgd door een gelach van de mannen natuurlijk. Ik voel een kick maar tegelijkertijd ook nog een beetje angst door mijn lijf stromen. De snelheid vond ik geweldig maar het idee dat ik eraf kon vallen deed mij besluiten om mijn volgende beurt één ronde op het circuit te doen en even weer rustig aan te beginnen. Wiggert heeft het goed begrepen en na de tweede ronde voel ik mij weer een stuk relaxter. Van Jeroen kreeg ik nog wat tips hoe ik iets anders zou kunnen gaan zitten zodat ik minder last hebt van de verkramping in mijn arm- en beenspieren.

Opstapdag DSRA, dé kans voor zijspan race avontuur

Mijn race avontuur als bakkenist

Mijn race avontuur als bakkenist

Diverse bakkenist moves

De andere deelnemers hebben toch wat meer lef en laten zich ook door houding twee en drie niet gek maken. Bij houding twee is het de bedoeling dat als je door de rechter bocht gaat je jezelf als het ware optilt uit je houding en beweegt over de kuip van het achterwiel heen. Op die manier kan je namelijk druk creëren op het achterwiel.

Bij een bocht naar links is het uiteraard de bedoeling dat je je lichaam verplaatst naar de andere kant. Gezien ik bijna bij alle bakkenisten een extra stuk leer zie zitten op hun linker bil besluit ik gewoon te genieten van de power van een zijspan en laat ik mij steeds één ronde met hoge snelheid over het circuit rijden. Voor vandaag vind ik dat al tof genoeg! En daar is niets truttigs aan, (ook al voelde dat wel even zo). Veiligheid voor alles en het belangrijkste is dat je zelf plezier hebt.

Opstapdag DSRA

Opstapdag DSRA zijspan race

Ilse de Haas is hoofd-opleiding van de DSRA cursus en op uitnodiging van haar mocht ik deze dag ervaren. Samen met Frank Remmé (voorzitter) en Gerard Daalhuizen (penningmeester) organiseren ze jaarlijks de DSRA opstapdag om mensen kennis te laten maken met de sport. Het leuke is dat iedereen het kan doen, je hebt zelf niet eens een motorrijbewijs nodig. De DSRA cursus is ervoor mensen die interesse hebben in de zijspan sport en graag hun race licentie willen halen. Daarnaast behartigd DSRA de belangen van de zijspan teams. In totaal zijn er ongeveer 20 teams actief in de Nederlandse zijspan topsport.

De DSRA opstapdag wordt één keer per jaar georganiseerd door de DSRA en aangeboden door KNMV, (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) in samenwerking met Hennie Sweers van de politie. De laatste twee keer was dit op het circuit in Lelystad geweest en daarvoor was het in Assen. Soms wordt er ook wel eens door een team zelf een soort van opstapdag georganiseerd. Wat betreft de organisatie was het een geslaagde dag met 85 deelnemers die bij twaalf teams ervaring konden op doen. Naar aanleiding van de DSRA opstapdag hebben in elk geval al een aantal mensen zich aangemeld voor de cursus.

Opstapdag DSRA

DSRA Organisatie

De sport is Ilse met de paplepel ingegoten want haar vader (Géral (Bally) de Haas) heeft vroeger altijd zelf gepassagierd, in 1989 en 1990 is hij vicewereldkampioen geworden met Egbert Streuer. Vijf jaar geleden is Ilse met haar vader tijdens een opstapdag op een classic zijspan gestapt en toen voelde ze hetzelfde als haar vader destijds. Dat enthousiasme resulteerde in het volgen van de DSRA cursus.

Eind 2011 startte ze met trainen met Hilbert Talens. Dat ging goed en ze besloten om het seizoen erna samen te rijden wat resulteerde in twee jaar deelname aan het Open Nederlands Kampioenschap en enkele Wereld Kampioenschappen.  Dat de sport gevaarlijk kan zijn weet Ilse maar al te goed. In 2014 brak ze haar heup en in het jaar daarna startte ze met Colin Nicholson die vervolgens zijn bekken op vier plaatsen brak. Gelukkig is Colin weer goed hersteld en kan ze weer een paar podiumplaatsen aan haar CV toevoegen. Na een aantal jaar als bakkenist zit ze nu zelf ook regelmatig achter het stuur van het klassieke zijspan. Net als voor Jeroen geldt ook voor Ilse; “ik vind het gewoon super leuk om te doen; de snelheid, het samenspel tussen coureur en passagier, de techniek van het passagieren en natuurlijk het winnen!”. 

Opstapdag DSRA 2023 – Junior Track TT Circuit Assen

Ben jij net als ik nieuwsgierig wat deze sport met je doet? Op zondag 14 oktober 2023 organiseert de DSRA weer de jaarlijkse zijspan “opstapdag”. Op deze dag kan jij dus gaan ervaren wat ik ook heb beleefd. Bij de opstapdag zullen verschillende Nederlandse en Duitse teams aanwezig zijn met hun F1 of F2 zijspan. Het evenement vind plaats op de Junior Track bij de TT baan in Assen.

Opstapdag DSRA

Zou jij wel eens naar de Opstapdag DSRA willen voor een zijspan race avontuur?

*Foto’s van mij in het zijspan zijn gemaakt door Auke, van Auke Louwes Fotografie.

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email