Laatst zag ik weer een programma op televisie. Vakantiegangers hadden jaren gespaard voor een reis. Die reis zou er nooit komen, het geld was verdwenen. Wat bleek? Men had geboekt bij een oplichter. Er zijn vele vormen van fraude op reis en dit is waar je op moet letten.

Oplichting en fraude op reis, let hier op!

Ik ben zelf ooit eens bedrogen door op reis een ticket te kopen voor een attractie. Het leek een stuk goedkoper maar uiteindelijk was ik duurder uit want het ticket was nep. Balen! Gelukkig ging het om een klein bedrag maar je zal maar een aanbetaling hebben gedaan een een paar honderd euro kwijt zijn of nog veel meer.

Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop reizigers bedrogen worden voordat ze op reis gaan:

  • Verblijf:
  • Oplichters zetten fake websites in;
  • Nep advertenties op websites die je omleiden naar totaal andere websites;
  • Het ineens moeten bijbetalen voor een kamer omdat het duurder is geworden.
  • Sport- en eventreizen:
  • De prijzen voor reizen naar (sport) events rijzen soms de pan uit. Een gevoelige markt die interessant is voor fraudeurs vanwege het hoge prijskaartje.
  • Tickets voor attracties:
  • Er worden neptickets verkocht die niet geldig zijn, reeds gebruikt zijn of niet eens bestaan

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Reisfraude

Oplichting op reis, pas op ter plaatse

Als je dan eenmaal je reis hebt geboekt heb je ook nog kans ter plaatse oplichters en fraudeurs tegen te komen. Toen ik in Spanje woonde probeerde taxi chauffeurs mij regelmatig op te lichten door de lange route te rijden. Ik ben zelfs een keer uit de taxi gezet toen ik zei dat hij omreed. Dus ken je de weg, laat je niet afschepen.

In Tunesië heb ik wel eens in een discotheek gestaan aan het einde van de avond met een rekening die betaald moest worden. Die gezellige mensen van de rest van de groep waren er ineens niet meer. In Brazilië heb ik tientallen keren kinderen moeten ontwijken die op mijn auto wilden passen of zeiden dat ze dat hadden gedaan, terwijl ik ze gewoon in de zee had zien liggen.

Wees altijd alert en let op als er ook maar iets gebeurd dat op het onderstaande lijkt:

1. Afgeleid worden
Word je ineens afgeleid door iets? Klopt iemand ‘iets’ van je af, komt er ineens heel behulpzaam iemand naar je toe? Let op, voor je het weet word je gerold.

2. Schade?
In mijn blog over een auto huren in het buitenland schreef ik al uitgebreid over de tips waar je op moet letten. Zie je schade bij voorbaat, meld het direct en maak er een foto van. Heb je geen schade aan het voertuig dat je huurt, maak er dan ook foto’s van voor het geval men nadien zou zeggen dat er toch schade is. En laat NOOIT je paspoort achter, want dan sta je met lege handen als je terug komt en men beweert dat er iets niet klopt.

Controleer de huurauto

3. Duurder dan je dacht?
Check altijd de rekening. Je zal niet de eerste zijn waarbij men probeert om je meer te laten afrekenen dan wat het eigenlijk kost.

4. Toeristenprijzen
Over het algemeen kan je wel aannemen dat je als toerist meer betaald dan als een local. Maar als de prijzen exorbitant verschillen dan moet je toch eens even kijken of het wel klopt wat je gerekend wordt. Zo dat was lekker! Tijd om de rekening te vragen. Poe, dat is toch prijziger dan gedacht. Ach, het zal wel kloppen.

5. De dure wisseltruc
Let altijd goed op met het wisselen van geld en reken voor jezelf uit wat je ongeveer zou moeten krijgen voor de wisselkoers die staat vermeld. Als je €100,- wisselt en je moet daar enkele duizendtallen in lokale valuta voor terug krijgen moet je zorgen dat je scherp blijft. Zonde als je naast de wisselkoers ook een extra bedrag hebt gegeven.

6. Taxichauffeurs of minibus
Taxichauffeurs kunnen omrijden, zeggen dat de meter het niet doet, geven een prijs voor als de gehele taxi bezet is. Kortom, er zijn vele manieren in de taxi hoe je kan worden opgelicht. Spreek dus altijd een prijs af en check of het ook voor jouw reisgezelschap geldt.

7. Voor je het weet heb je een ‘gratis’ armbandje om
Dat is mij ook eens overkomen in Milaan. Ik ben absoluut niet naief maar vind het wel eens ernstig dat ik bij voorbaat al eens van het slecte uitga bij mensen. Dus tja, toen zat er ineens een armbandje om mijn pols die natuurlijk helemaal niet gratis was. Gewoon niet doen dus!

Oplichting-fraude-op-reis

8. Samenspanning
Locals werken vaak samen in het oplichten van toeristen. De een prijst je dit aan en de ander doet het iets goedkoper. Uiteindelijk blijk je bij beiden toch teveel betaald te hebben. Of erger, een bekende van de verhuurder veroorzaakt schade en die wordt vervolgens op de huurder verhaald.

In Brazilië maakte ik mee dat ik een auto had gehuurd en dat ik daarmee op een pond naar de overkant wilde. Officieël gezien mag dit niet van de verhuurder maar de mannen bij de boten laten dit toe. Ze maken een foto van het kenteken en sturen het op naar de lokale verhuurder. Zij krijgen commissie en jij de boete. Geluk was dat ik de auto niet bij een lokale verhuurder had gehuurd maar al uit een andere provincie was komen rijden, maar wees gewaarschuwd.

9. Toch niet zo’n leuke date
Leuk die aandacht van die buitenlandse mannen. Maar pas op want voor je het weet let je niet op en is er wat weg of zit jij ineens met een rekening die nog betaald moet worden.

10. Pas op voor kids
Helaas worden kinderen vaak ingezet door de frauduleze ideeën van volwassenen. Ze bedelen om geld, leiden je af of zeggen dat ze wel even op je auto passen. Pas op je spullen en laat ze zeker niet op jouw spullen passen.

Voorkomen is beter dan genezen, let hierop:

  • Reserveer bij organisaties die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie, (let op; iedereen kan een logo kopiëren en plakken op een website)
  • Koop je op reis een ticket voor een attractie op straat? Vraag of diegene wilt meelopen naar de kassa zodat je zeker weet dat het ticket geldig is
  • Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.
  • Check het adres van de bestemming indien het bijvoorbeeld een vakantiehuis is, klopt dat?
  • Maak nooit zomaar geld over naar een rekening, check de gegevens van de begunstigde. Registratienummer etc. Maak nooit geld over via Western Union en maak alleen geld over naar een rekening in het land van waar je naar toe reist.
  • Indien het een particulier betreft die een huis verhuurt, betaal niet teveel aan en check de voorwaarden goed. Indien er geen voorwaarden zijn vraag om een bewijs en informatie wat er gebeurd in het geval het niet doorgaat om wat voor reden dan ook.
  • Indien je toch betaald doe dat dan met een creditcard, dan ben je bij de meeste creditcard maatschappijen verzekerd van je aankoop

Twijfel je? Ga eens online zoeken op de naam van de aanbieder. Is het leed al geschied? Dan ben je helaas niet de enige. In Nederland bestaat de Fraudehelpdesk en die constateerde vorig jaar 46 meldingen waarbij mensen in totaal voor €85.000 werden opgelicht.

Heb jij wel eens een vorm van fraude op reis meegemaakt?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email