Ik heb het vast al een beetje laten doorschemeren in mijn blogs over het Vuurwerkfestival in Scheveningen. Ik ben een echte vuurwerk gek, verslaafd ook! Ik ben gek op de knallen, de lichtshows en overal waar ik kom wil ik vuurwerkshows zien als ze er zijn. Het gaat zelfs zo ver dat ik naar Vuurwerkshows toe zou reizen. Ik heb het geluk dat ik op Scheveningen woon en elk jaar geniet ik daar van het Internationale Vuurwerkfestival. Maar hoe gaat de opbouw in de haven van Scheveningen voor de vuurwerkshows nou eigenlijk in zijn werk?

Stichting Vuurwerkfestival Scheveningen

Dit jaar wordt voor de 36e keer het Internationaal Vuurwerkfestival georganiseerd. Drie bestuurders runnen de stichting en trekken daarmee elk jaar honderdduizenden toeschouwers naar de badplaats Scheveningen om dit lichtspel te aanschouwen. Guido Venema, bestuurslid en eigenaar van strandtenten De Golfslag en DayByDay, nodigde mij uit om te kijken hoe het ponten vol vuurwerk wordt opgebouwd. Guido is dol enthousiast en omarmd zijn functie; “dit evenement is uniek in zijn soort en voor iedereen toegankelijk, het is echt een avond uit voor de hele familie“.

*Update 24 juli 2019: Het bestuur van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival heeft helaas moeten besluiten de 40e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen definitief af te gelasten. Het evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste vrij toegankelijke vuurwerkevenementen van heel Europa. Vanwege deze enorme belangstelling zijn de veiligheidseisen voor het verkrijgen van de vergunning dan ook sterk toegenomen. Zie de website van het vuurwerkfestival Scheveningen voor meer info.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Opbouw Vuurwerkfestival Scheveningen

Een paar dagen voordat het Vuurwerkfestival los barst vaart er vanuit de haven in Rotterdam een ponton naar de Scheveningse haven. In Nederland zijn een aantal bedrijven die vuurwerkshows organiseren en dit mogen afsteken tijdens events en festivals. Het team van het Nederlandse bedrijf, Dream Fireworks, draagt in Scheveningen zorg voor de opbouw. “Het ponton is dit jaar nog zwaarder dan andere jaren” vertelt Guido. De golfslag kan soms behoorlijk zijn op zee en het water dat op het ponton schiet kan de hele show verpesten. Het ponton dat nu wordt gebruikt zorgt voor meer stabiliteit en mede hierdoor kan het Vuurwerkfestival bijna altijd doorgaan.

Ponton in haven Scheveningen

Opbouw vuurwerk ponton

Er zijn strenge regels aan de opbouw en het festival verbonden. Afhankelijk van het kaliber vuurwerk dat wordt gebruikt wordt bepaald van welke afstand het mag worden afgeschoten. Bij het Vuurwerkfestival in Scheveningen worden 2 tot maximaal 6 inch vuurwerkbommen gebruikt en daarom wordt het vanaf een ponton afgeschoten dat op 275 van de kust ligt op het moment dat het vuurwerk de lucht in knalt.

Opbouw vuurwerk ponton

Opbouw Vuurwerkfestival shows in Scheveningen

Opbouw vuurwerk ponton

In de haven van Scheveningen is een lange rij van witte schermen opgetrokken. Geen crimescene dus voor de onwetenden maar hierachter vind de opbouw plaats. Het team van Dream Fireworks is druk bezig als ik arriveer met de opbouw van de landenshows voor vanavond. Italie trapt vanavond af om 21.45 uur en hun show staat verticaal vooraan. Nederland is om 22.30 uur aan de beurt en heeft de achterste helft van het ponton beschikbaar.

Dream Fireworks - Vuurwerkfestival Scheveningen

Opbouw Vuurwerkfestival

Opbouw Vuurwerkfestival in haven van Scheveningen

Eigenaar Frits Pen van Dream Fireworks is ook onderdeel van het Nederlandse landenteam dat meedoet aan het Vuurwerkfestival. Hij weet natuurlijk precies wat er komen gaat omdat alle shows ook door hem en zijn team worden opgebouwd en afgestoken. De Stichting Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen houdt hier scherpe controle op en alle shows moeten van te voren worden aangekondigd. Het programma van de landenshows is niet meer dan een groot excel met daarop de namen van de vuurwerk bommen, de te gebruiken kleuren, de tijdsduur, de eventuele vertraging tussen de diverse overgangen en de totale duur van de show. Op deze manier weet het opbouwteam exact wat waar moet komen.

Opbouw Vuurwerkfestival in haven van Scheveningen

Al het vuurwerk wordt los van elkaar aangeleverd. Dat betekent dat het team op het ponton al het vuurwerk en de bedrading aan elkaar knoopt, alles op de juiste plekken zet en de gemiddeld 13 pontoncomputers aan elkaar koppelt.

Opbouw Vuurwerkfestival shows in Scheveningen

Het vuurwerk gaat afhankelijk van de aangeleverde wensen per stuk in grote stukken pvc buizen. Deze pvc buizen zijn ingeklemd tussen pallets en met spanbanden vastgezet. Het zware vuurwerk gaat met een snelheid van 450 kilometer per uur de lucht in dus je kan je voorstellen dat alles goed vast moet staan. Als laatste wordt de hoofdcomputer aangesloten waar vanuit het Kurhaus met 1 druk op de knop het Vuurwerkspektakel geprogrammeerd de lucht in knalt.

Opbouw Vuurwerkfestival shows in Scheveningen

De beoordeling van de Vuurwerkshows

Alle vuurwerkshows worden beoordeeld door een onafhankelijke jury die al vele jaren betrokken zijn bij het Vuurwerkfestival.

• Het vuurwerk moet voor minimaal 80% uit exponenten uit het betreffende land bestaan
• Ieder landenteam moet hetzelfde budget gebruiken
• Er morgen maximaal 2000 eenheden per vuurwerk worden afgeschoten
• De lengte van de vuurwerkshow moet tussen de 10 en 13 minuten bedragen
• Diversiteit in kleur en vorm
• Originaliteit
• Opbouw en opeenvolging van de stukken

Fotoreport: Vuurwerkfestival Scheveningen

“In Nederland hebben we geen productie van vuurwerk. Het meeste vuurwerk wordt ingekocht in China en daarnaast een kleinere hoeveelheid in Spanje, Italië en soms ook Polen” verteld Frits Pen. De 80% aan exponenten uit eigen land gaat niet alleen om de afkomst van het vuurwerk maar ook om wat er wordt afgevuurd. Zo geldt voor het Nederlandse team dat er veel goud wordt gebruikt en er vaak waterbommen worden gebruikt. Tipje van de sluier, ook die waterbommen zullen we vanavond weer gaan zien!

Ieder landenteam besteed gemiddeld Euro 10.000 aan de vuurwerkshow en er wordt voor 450 kilo per land de lucht in geknald. De eer, dat is waarom alle landen meedoen aan het Internationaal Vuurwerkfestival. Vorig jaar won China en die zal op de slotavond, zaterdag 22 augustus, een nieuwe show geven.

De einduitslag en de winnaar wordt op de laatste dag van het Vuurwerkfestival bekend gemaakt rond de klok van 23.30 uur. Hou je oren gespitst want dit wordt bekendgemaakt via de luidsprekers op de boulevard.

Programma Vuurwerkfestival 21 & 22 augustus

Vanavond en morgenavond zijn er nog twee vuurwerkshows. De eerst is om 21.45 uur en het tweede vuurwerk gaat om 22.30 de lucht in. Voordat het vuurwerk begint wordt dit op het strand voor het Kurhaus aangekondigd met een klein vuurwerk. Dit is speciaal Eco-vuurwerk waarbij Dream Fireworks de primeur had tijdens de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar. Frits Pen vertelt; “Dit vuurwerk is minder milieu belastend voor mens, flora en fauna. Dit zogenoemde EcoColor vuurwerk is ontworpen in samenwerking met onze Spaanse partner“.

Vrijdag 21 augustus
21.45 – Italië
22.30 – Nederland

Zaterdag 22 augustus
21.45 – China
22.30 – Spanje

Kom jij dit weekeinde ook kijken naar het Vuurwerkfestival?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email