Ben je op zoek naar leuke dingen doen in de omgeving van Amsterdam? Stap op de fiets en ontdek wat je allemaal kan doen in Amstelveen. Wist jij dat het beroemde Amsterdamse Bos op Amstelveens grondgebied ligt en dat de Amstelveense Heemparken beroemd zijn in de botanische wereld? Kunstliefhebbers bezoeken graag het bekende Cobra museum in Amstelveen en natuurliefhebbers gaan paardrijden, stappen op de fiets of gaan wandelen in het Amsterdamse Bos en rondom de Amstelveense Poel.

Ontdek omgeving Amsterdam, ga dit doen in Amstelveen!

In Amsterdam raak je nooit uitgekeken en je kan er altijd wel iets doen, zien en meemaken.  Maar ook in de omgeving van Amsterdam zijn er genoeg leuke dingen te doen. Dus wil je eens wat anders en de dorpen rondom Amsterdam ontdekken? Wil je weten wat voor bezienswaardigheden er buiten Amsterdam zijn waar je vanaf Amsterdam zo naar toe kan fietsen? Lees dan snel verder en ontdek wat je kan doen in Amstelveen.

Ik hoor Amsterdammers altijd trots praten over hoe leuk het Amsterdamse Bos wel niet is. Dat is het ook zeker, maar het ligt wel in Amstelveen, ten zuiden van onze hoofdstad. De naam Amstelveen komt van het Oudnederlandse woord; ‘Aeme-stelle’, dat waterachtig gebied betekent. Dat is het zeker, op de Amstelveense Poel kan je een diversiteit aan watersporten beleven, door de Heemparken stromen schattige beekjes en ook in het Amsterdamse Bos is er genoeg te beleven op het water. Wist jij dat het Amsterdamse Bos drie keer zo groot is als Central Park in New York? Dat Amstelveen ook nog eens zo groen is maakt het een fijne plek om te gaan wandelen, fietsen, paardrijden en/of varen. In dit artikel neem ik je mee naar een aantal bezienswaardigheden in de omgeving Amsterdam en vertel ik je wat je kan doen in Amstelveen.

  • Lees ook > tips voor originele activiteiten in Amsterdam;
  • Hou je van dieren spotten? Ga dan op zoek naar de Schotse Hooglanders;
  • Tip > ga in maart/april naar Amstelveen en bezoek het Amstelveense Kersenbloesempark. Er staan 400 bomen!!!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Drankje doen Amstelveen

Fietsen door Oudekerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel wordt in de volksmond Oudekerk genoemd en ligt aan de Amstel. Hou je van varen dan is het zeker leuk om een boot(je)  te huren en te gaan varen over de Amstel en je boot aan te leggen in Oudekerk aan de Amstel voor een lunch, borrel of diner. Ben je een fietsliefhebber dan is het fijn fietsen langs het water en leuk om te gluren naar de enorme villa’s die er staan. Weet jij welk huis van Humberto Tan of Patty Brard is?

Ben je een weekend in Amsterdam? Dan zal je je verbazen dat je er zo naar toe fietst. Ouderkerk aan de Amstel ligt deels in Amsterdam en deels in Amstelveen. Volg de Amstel en je arriveert vanzelf in dit kleine dorpje. Wij zijn gaan lunchen bij Brasserie Paardenburg, dat misschien wel het mooiste terras aan de Amstelzijde heeft. Je kijkt vanaf de Amstelzijde uit op Ouderkerk aan de Amstel aan de overkant. Ben je er een dag op uit met de boot? Geen probleem, je kan hier ook aanmeren.  Meer zin in een ijsje?  Trakteer jezelf bij ijssalon ‘IJsje aan de Amstel’.

  • Van april t/m september kan je voor €1,- per persoon naar de overkant varen met de Pontveer;
  • Bekijk de Riekermolen aan de Kalfjeslaan op de Amsteldijk, het is één van de plekken waar Rembrandt veel tekeningen heeft gemaakt.  

Fietsen door Oudekerk aan de Amstel

Proef het bier van De Naeckte Brouwers bij ANNA

Hou jij van een biertje? Dan moet je een stop maken bij ANNA. ANNA is volgens de locals dé nieuwe ontmoetingsplek en hotspot in Amstelveen waar regelmatig events, optreden en tentoonstellingen worden georganiseerd. ANNA is gevestigd in de voormalige Annakerk en is omgetoverd tot een jaren ’60 huiskamer. De lokale brouwerij; ‘De Naeckte Brouwers’ heeft hier zijn intrek genomen.

Op het podium staat het bier te gisten in grote vaten en in de kelder van de kerk wordt alles gebotteld. Bestel zeker het biertje; ‘Feeks’ en proef waarom dit bier gekroond is met de Gouden medaille voor het ‘Beste Blonde Bier’. Welke je ook zeker moet proeven zijn de Elser, een oud Hollands Kuit/Witbier met haver en de Zonnegloed, een dorstlessende Saison.

De Naeckte Brouwers bij ANNA

Beklim de Urbanuskerk in Amstelveen

Op naar de top voor een mooi uitzicht? Dat doe je door de Urbanuskerk te beklimmen in Amstelveen. In het najaar van 2018 heeft er een vreselijke brand gewoed waardoor het schip van de kerk deels is verwoest. Maar gelukkig is de toren behouden gebleven en kan die nog steeds worden beklommen. Vanaf de top, die je bereikt na 262 treden, heb je een weids uitzicht over het Amsterdamse Bos, de Amstelveense Poel en in de verte zie je zelfs Schiphol.

Urbanuskerk in Amstelveen

Stap op zondag in de historische tram

Geen zin om terug te fietsen naar Amsterdam met je huurfiets of wil je gewoon even uitrusten en toch wat zien? Stap dan aan boord van de historische tram. De oude Haarlemmerspoorlijnen die zijn aangelegd tussen 1912 en 1918 zijn op de zondagen in het hoogseizoen in gebruik door de historische tram. De elektrische museum tramlijn voert van Amsterdam naar Amstelveen en vica versa en gaat twee keer per uur.

Je hoeft niet te reserveren en kaartjes koop je in de tram bij de conducteur. Onderweg kan je in-en uitstappen bij het Olympisch Stadion (halte Jan Wilsbrug), bezoekerscentrum Amsterdamse Bos en Bosbaan (halte Van Nijenrodeweg), alternatieve ingang Amsterdamse Bos (halte Kalfjeslaan, Amsterdamseweg, Karselaan, Molenweg), Amstelveen dorp (halte Station Amstelveen), De Poel (haltes Handweg en Noorddammerlaan). Een enkeltje kost €3,25 en kan je alleen contant betalen.

*Bekijk de tijden van de historische tram hier. 

Historische tram Amstelveen

Het Oude Dorp, Amstelveen

Het Oude Dorp, zo wordt het oude centrum van Amstelveen genoemd. Met de historische tram kan je hier ook uitstappen bij ‘Halte Station Amstelveen’. Trakteer jezelf op een koffie met gebak bij het Station Amstelveen. Ben je hier wat later op de dag dan zijn er genoeg cafés en restaurants voor een borrel of diner. Tip, het bekroonde restaurant; ‘Aan de Poel’, heeft 2 Michelin sterren.

*Tip, je kan ook overnachten in Station Amstelveen

Oude Dorp, Amstelveen

Poel’s Up, Suppen op de Amstelveense Poel

Is het lekker weer? Trek je bikini aan en ga naar Poel’s Up. Achter het raadhuis van Amstelveen vind je de Amstelveense Poel. De Amstelveense Poel is een veenplas die ontstond in de 19e eeuw en nooit is ingepolderd vanwege de natuurwaarde. Zwemmen in de poel wordt afgeraden en daar hebben de eigenaren van Poel’s Up handig op ingespeeld door een drijvend zwembad in de Amstelveense Poel te leggen voor een verfrissende duik.

Wil je wat actiefs doen op het water? Dan kan je voor €15,- per uur een SUP-board huren en het water op. Ben je met een groep en hou je van unieke dingen doen? Vraag dan naar de mogelijkheden om te gaan Suppen in het donker op de Amstelveense Poel. Weer eens wat anders en een toffe belevenis. Neem wel muggenspray mee!

Amstelveense Poel

De Heemparken, de botanische tuin van Amstelveen

Verrast werd ik door een wandeling door het Jac. P. Tijssepark, dat samen met De Braak en het Landwehrpark tezamen ‘De Heemparken’ vormt. Alle drie de parken liggen op loopafstand van elkaar en zijn bedacht door landschapsarchitecten. Het bijzondere aan de Heemparken is dat er veel zeldzame planten en bomen staan, waaronder een aantal inheemse planten.

Onze gids kon het zo mooi omschrijven; ‘in de Heemparken is er geschilderd met inheemse planten’. Zo vind je in het Dr. koos Landwehrpark zeldzame Molinavelden. Het bijzondere van de parken is dat je een diversiteit aan zeldzame planten kan zien die normaal gesproken nooit bij elkaar zouden groeien. Dankzij deze samenstelling behoren De Heemparken tot rijksmonument. Volg het Kamperfoeliapad of het Bedstropad en laat je leiden over de grindpaden langs al het natuurschoon.

Botanische tuin van Amstelveen

Wijngaard de Amsteltuin

Wie had dat gedacht, even buiten Amsterdam vind je Wijngaard de Amsteltuin op het adres; Langs de Akker 5. De openingstijden voor een bezoek aan de wijngaard in Amstelveen is van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur.  Op vrijdag en zaterdag kan het alleen op afspraak en op zondag is de wijngaard gesloten. Dus hou daar rekening mee als je een bezoek gaat plannen.

*De Amsteltuin heeft 3 bronzen medailles gekregen voor haar wijnen bij de Nationale Wijnkeuring der Lage Landen in Neustadt.

Wijngaard de Amsteltuin

Bewonder een Karel Appel in het Cobra Museum

Van heinde en verre reist men naar Amstelveen voor een bezoek aan het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Het Cobra Museum is dé plek in Nederland waar je alles te weten komt over de bekende Cobra beweging uit 1948-1951. CoBRa staat voor, Copenhagen, Brussel en Amsterdam, de steden waar de kunstenaars Karel Appel, Corneille en Asger Jorn vandaan komen. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst.

Cobra Museum

Overnachten in Amstelveen

Wil je ook overnachten in Amstelveen? Dan kan ik je aparthotel Cityden The Garden aanraden, even buiten het stadshart van Amstelveen. Dit moderne 4* hotel biedt studio’s en appartementen aan. Het hotel dat ten zuiden van Amsterdam ligt werd dit jaar (2019) geopend. Direct naast de receptie vind je restaurant Lucia’s waar je kan ontbijten, lunchen en dineren. Wil je een drankje of snack mee naar de kamer?  Dat kan je dat in de eigen Jutter Speijs-food market van het hotel kopen.

Ik verbleef in het twee-kamer appartement dat ruim is opgezet met een woonkamer en keuken en aan weerszijden een slaapkamer. De ene slaapkamer heeft twee losse bedden met een regendouche en de andere slaapkamer heeft een groot tweepersoonsbed met aansluitend een badkamer met aparte regendouche en ligbad. In beide badkamers vind je producten van het fairtrade-merk FairCosmetics.

Met het openbaar vervoer reis je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Amsterdam. Schiphol ligt op 13 kilometer van het hotel.  Bij het hotel kan je voor €15,- per dag een fiets huren en alle dingen doen in Amstelveen die ik in dit artikel beschreven heb.

Hotels Amstelveen

Welke dingen in Amstelveen zou jij ook wel willen doen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email