Wil jij bijzonder overnachten in de Alentejo? Kies voor Nicols bootverhuur en slaap onder de sterrenhemel op een woonboot in Alqueva meer. Een van de mooiste plekken in de Alentejo provincie in Portugal. En er is van alles te zien en te doen rondom en op het Alqueva meer in Portugal.

Ontdek het Alqueva meer met een woonboot

Het Alqueva Lake wordt ook wel het ‘Grande Lago’ genoemd, oftewel het Grote Meer. Het bijzondere aan dit meer in Portugal is dat het een van de grootste kunstmatige meren van Europa is. Het Alqueva meer is een stuwmeer en beslaat een totale oppervlakte van 250 km2 en ligt op een grondgebied van 5 gemeenten in de Alentejo. De Alentejo is de grootste provincie van Portugal. Het kunstmatige meer is aangelegd in de rivier Guadiana, in dit stuwmeer is de lagune van Alqueva gevormd.

Rondom het Alqueva meer in Portugal is er van alles te doen en op het meer zelf ook. Hou je van fietsen dan zijn er vele fietsroutes die je kan volgen en ben je gek op watersport dan is er ook van alles te beleven. Alqueva is daarnaast uitgeroepen tot ‘Starlight Destination’, en mag de naam ‘Alqueva Dark Sky Reserve’ dragen. Dat betekent dat het hier zo donker is dat je optimaal kan genieten van een overweldigende sterrenhemel tijdens je vakantie. Dit alles tezamen maakt het ideaal om via Nicols bootverhuur een boot te huren in Portugal zonder vaarbewijs en het Alqueva meer te ontdekken met een woonboot. Huur er een kano en mountainbikes bij en je bent klaar om te vertrekken vanuit de haven Amieira Marina in het zuiden van het Alqueva meer.

Wie weet vaar je net als wij als een van de weinigen over het Alqueva meer in Portugal. De Alentejo mag dan wel de grootste provincie van Portugal zijn, veel inwoners heeft de provincie niet en ook het aantal toeristen is hier nog nihil. Zeker op het water! Het Alqueva stuwmeer is een prachtig natuurgebied waar je kan genieten van de rust en de watersport mogelijkheden. Overdag vaar je rond, neem je een duik in het meer, bezoek je wat dorpen en als je fietsen bij je hebt kan je van boord de dorpen aan de oever verkennen. In de avond meer je de woonboot van Nicols aan en kan je genieten van een geweldige sterrenhemel.

Of je nou wilt genieten van één bijzondere overnachting tijdens je vakantie in de Alentejo, een paar dagen of een week wilt overnachten op een woonboot in het Alqueva meer. Het kan allemaal en dat zonder vaarbewijs. Het is even goed opletten tijdens de instructie maar als je eenmaal gaat varen wijst alles zich vanzelf. De Nicols woonboten zijn eenvoudig te besturen en zijn van alle gemakken voorzien. Er is een koelkast, vriezer en fornuis aan boord en er is zelfs een badkamer met douche. Het gave is ook dat de ramen van de boot helemaal rondom zijn wat je een panoramisch uitzicht geeft. En je kan de woonboot zowel vanuit de cabine besturen als vanaf het zonnedek bovenop.

 1. Je kan je huurauto gratis parkeren in de haven van Amieira Marina
 2. Reken op ongeveer 1,5 uur uitleg voordat je kan vertrekken met je woonboot
 3. Zorg dat er voldoende saldo op je creditcard staat, de borg bedraagt ongeveer €650,-
 4. De Nicols woonboot kan je al huren vanaf één dag en je hebt boten voor 2 tot 6 personen
 5. Hou rekening met de afstanden, met een woonboot reis je langzamer.
 6. Volg de ingestelde vaarroute, afhankelijk van je vaarrichting volg je de boeien DEG aan de linkerkant en de boeien met GUA erop aan de rechterkant.
 7. Leg je in de avond je woonboot aan op een van de eilanden in de Alqueva laguna? Leg de woonboot dan in de windrichting.
 8. Je mag alleen met de Nicols woonboot varen bij daglicht, kijk dus ergens naar de zonsondergang waar je de woonboot kan aanleggen.

Jij bent de Kapitein op je eigen woonboot in Alqueva meer!

Algueva meer woonboot

Nicols Alqueva meer

Doen rondom Alqueva meer in Portugal

Kan je niet wachten om een van de mooiste plekken in de Alentejo in Portugal te ontdekken en te genieten van een of meerdere bijzondere overnachtingen op het water? Afhankelijk van je wilt doen en zien kan je daar je boothuur op afstemmen. Hou er rekening mee dat de afstanden met een woonboot aanzienlijk zijn en dat je wel een paar dagen nodig hebt wil je alles zien. Zo leek het mij leuk om naar Monsaraz te varen maar dat was veel te ver weg voor als je twee dagen een boot huurt en ook nog wilt genieten van de boot zelf en tot rust wilt komen.

Bij vertrek vanuit de haven krijg je veel informatie mee met de leukste tips voor wat je allemaal kan zien en doen rondom het meer, inclusief de leukste restaurants en cafés die je per woonboot kan bereiken. Er staat duidelijk bij de reistips vermeld of je wel of geen transfer nodig hebt naar het restaurant. De meeste tips zijn op loopafstand van de haven of in de haven waar je kan aanleggen. Er zitten ook locaties bij waar je van tevoren moet reserveren. Ik geef je graag wat reistips wat je allemaal kan zien en doen rondom het Alqueva meer in Portugal.

 1. Check al mijn vakantie Alentjo tips.
 2. Bekijk de 96 meter hoge Alqueva dam, Barragem de Alqueva, van bovenaf
 3. Bezoek het nieuwe dorp Aldeia da Luz, door de bouw van het stuwmeer kwam dit dorp onder water te liggen en is het verplaatst
 4. Ontdek het middeleeuws vestigingsstadje Monsaraz en/of Mourão
 5. Ben je gek op kastelen en oude dorpen? Aan de linkeroever van het Alqueva meer vind je de kastelen van Mourão en Moura, aan de rechteroever van het Alqueva meer vind je de kastelen van JuromenhaAlandroalTerenaMonsaraz en Portel.
 6. Nabij Monsaraz ligt Convento da Orada, hier bevindt zich de Cromeleque do Xerez, een steencirkel met een vierkante opstelling
 7. Wil je in het meer zwemmen en genieten van het strand? Bij Praia Amieira heb je een zandstrand aan het Alqueva meer met een Blauwe Vlag.
 8. Wil je genieten van lokale specialiteiten? Kies dan voor streekgerechten zoals; “açordas”(broodsoepen), de “migas” (broodballetjes), de gerechten met varkensvlees en de droge worsten. Vergeet niet er een fijne Alentejo wijn bij schenken.

Doen Algueva meer in Portugal

Activiteiten Algueva meer

Alqueva meer in Portugal

Kaart Alqueva meer in Portugal

Bij vertrek krijg je niet alleen handige informatie mee voor onderweg en reistips. Maar je ontvangt ook een hele grote kaart van het Alqueva meer. Hierop zijn ook duidelijk de vaarafstanden weergegeven. Bij elke plaats langs het Alqueva Lake staat een beschrijving zodat jij direct kan beslissen of je het de moeite waard vind om naar toe te varen of niet.

Het is handig om deze kaart erbij te houden tijdens het varen. De kaart van het Alqueva meer hangt ook in de boot, maar als je deze naast het stuur legt zie je in één oogopslag waar je vaart aan de hand van de herkenningspunten; ‘DEG’, ‘GUA’, ‘ALD’, ‘VIN’, ‘ZEB’, oftewel de afkortingen van de vaarroute.

Kaart Alqueva meer in Portugal

Geniet van de zonsondergang

Voordat het tijd is om te genieten van de donkere sterrenhemel is het eerst tijd voor de zonsondergang. Zorg dat je op tijd ergens je boot aan legt zodat je vanaf je eigen privé eiland kan genieten van de zonsondergang. Vaar naar een plek met een weids uitzicht en ik hoop dat tijdens jouw reis de lucht ook paars kleurt.

Zonsondergang Alqueva meer - Alentejo

Sterren kijken vanaf Nicols boten Portugal

Het weer rondom het Alqueva meer is ideaal om sterren te kijken. Van de 365 dagen die een jaar telt zijn er maar liefst 286 heldere en onbewolkte nachten per jaar. Daarbij doen ze er in de gemeenten rondom het Alqueva meer alles aan om lichtvervuiling te voorkomen. Als klap op de vuurpijl ligt de Alentejo ook nog eens op een lage breedtegraad en dat maakt deze plek één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Het is hier zo donker dat Alqueva is uitgeroepen tot; ‘Dark Sky Reserve’.

Ik raad je aan om voordat je een nacht op een Nicols woonboot gaat overnachten eerst naar het observatorium gaat. Hier leer je alles over de sterrenhemel onder leiding van een gids. Zo weet je tenminste waar je naar kijkt. Leuk is om van tevoren de Skyview app te downloaden zodat je al een beetje van de hoed en de rand weet. 

*Reserveer hier voor de Stargazing Session.
De kosten zijn €20,- p.p. voor volwassenen en de sessie duurt ongeveer één uur. Hou er rekening mee dat er in kleine groepen naar de sterren kan worden gekeken en dat reserveren verplicht is. Geef duidelijk aan dat je graag de Engelse sessie wenst, anders weet je nog niet wat je ziet.

*Lees hier alles over sterren kijken in het Alqueva Dark Sky Reserve.

Nicols boten Portugal

Ervaringen Nicols bootverhuur

Toen ik mijn reis naar de Alentejo in Portugal aan het plannen was ontdekte ik de mogelijkheid om een boot te huren in Portugal zonder vaarbewijs. Ik heb nog nooit een vaarvakantie beleefd en ook nog nooit zelf een boot bestuurd en al helemaal niet geslapen op een boot. Behalve dan de grote ferry en cruiseschepen.

‘Ik denk dat ik dat wel kan’, zelf ik wel vaker, dus zo gezegd zo gedaan! Bij aankomst vonden mijn vriend en ik het best even spannend. Want ja, je krijgt toch een grote boot mee en je krijgt in één keer zoveel uitleg dat je je even afvraagt of dat wel goed komt. Wij gingen het Alqueva meer verkennen vanaf het woonboot type; Nicols Duo (Luz). Maar als je eenmaal onderweg bent glijden de zorgen van je af. Het Alqueva meer is zo rustig dat je er direct zen van wordt. Het enige waar we goed op moesten letten was dat we aan de juiste kan bleven en de vooraf ingestelde vaarroute volgen zodat je niet in de te ondiep water komt.

Rond zonsondergang hadden wij een mooie plek gevonden om de boot aan te leggen. Het is al bijzonder overnachten op een woonboot maar je kan het nog specialer maken door je woonboot niet in een kleine haven aan te leggen maar vast te leggen aan een van de vele kleine eilanden in het Alquevameer. Zo krijg je echt de Robinson Crusoe ervaring!

Wij vonden het zo romantisch om met onze eigen woonboot over het Alqueva meer te varen! Samen genieten van het heerlijke weer, een frisse duik nemen in het heldere water, kanoën rondom ons eigen eiland, de mountainbikes van de woonboot halen en een dorpje te ontdekken, te genieten van de heerlijke Alentejo wijnen op het dek, de zonsondergang bekijken vanaf ons eigen eiland en zo lang mogelijk wakker blijven om alle sterren te tellen.

Of je nou samen wilt genieten van een vaarvakantie zonder vaarbewijs of met een groep vrienden een woonboot van Nicols wil huren. Ik kan het iedereen aanraden en het was een van mijn meest bijzondere overnachtingen in Portugal ooit!

*Lees alles over Nicols bootverhuur hier en bekijk gelijk de Nicols boten in Portugal.

Ervaringen Nicols bootverhuur

Tips om zonder zorgen met een boot te reizen

 1. Hou je altijd aan de vaar route, wijk er niet vanaf,
 2. Pas op voor visnetten en zorg ervoor dat de propeller van de boot niet vast komt te zitten
  *Schade aan de woonboot is voor eigen rekening, informeer naar de mogelijkheden voor afkoop eigen risico
 3. Ga niet varen na zonsondergang, dat is verboden, zorg dat je op tijd je woonboot aanlegt
 4. Gebruik geen föhn, tosti apparaat of andere producten die extra elektriciteit gebruiken aan boord
 5. Het water aan boord is gereinigd maar ik raad je aan voldoende water zelf mee te nemen, er is een koelkast aan boord.
 6. Hou rekening met de prijzen voor benzine voor de boot, gemiddeld tussen de €6,90 en €10,-, afhankelijk van het woonboot type.

Ervaringen Nicols bootverhuur

Aanbiedingen Nicols boten

Wil jij een boot huren in Portugal zonder vaarbewijs en ook het Alqueva meer ontdekken vanaf een woonboot? Of ben je benieuwd geworden naar alle andere mogelijkheden van Nicols bootverhuur? Denk er dan eens aan om een vakantieboot in Portugal of elders in Europa te huren en te genieten van een vaarvakantie. Bij Nicols zijn er het hele jaar door aanbiedingen:

Aanbiedingen Nicols boten

Nicols catalogus bestellen

Wil je graag nog wat meer informatie over Nicols vaarvakanties? Bestel hier gratis de Nicols catalogus of download de PDF met alle informatie.

Nicols catalogus bestellen

Meer vakantie tips Alentejo – Portugal

 1. Ontdek hier alle vakantie Alentjo tips.
 2. Ga sterren kijken in het Alqueva Dark Sky Reserve.
 3. Ook leuk, paardrijden op het strand in Comporta.
 4. Ontdek de mooiste stranden aan de Alentejo kust in Portugal.
 5. Geniet van de stilte op dit afgelegen glamping resort en slaap in een dome.
 6. Op zoek naar een luxe hotel nabij Comporta in Carvalhal? Ga naar Quinta da Comporta!
 7. Overnacht in een luxe hotel in de Alentejo en ontdek meer over de Caudalie Spa ervaringen.

Meer vakantie tips Portugal

 1. Bekijk al mijn persoonlijke reistips Portugal

Vakantie tips Portugal

Zou jij ook wel eens een nacht willen slapen op een woonboot in het Alqueva meer?

Print Friendly, PDF & Email