Mijn reis naar Autostadt in Nedersaksen combineerde ik met een weekend Wolfenbüttel, een mooie vakwerkstad in de Duitse regio Nedersaksen. Vanaf Nederland is het vijf uur rijden naar deze plaats en die valt prima te combineren met een bezoek aan Autostadt in Wolfsburg.

Winterse belevenissen tijdens weekend Wolfenbüttel 

Als ik op reis ga zijn er altijd een paar dingen die wil doen, namelijk; er moet genoeg te zien zijn, ik hou van anders dan anders op zijn tijd, ik wil iets gaafs beleven en kunnen genieten van wellness. Dat kan dus allemaal als je een lang weekend, (lees; vrijdagochtend tot zondagavond) naar Nedersaksen afreist voor een bezoek en verblijf in Wolfenbüttel en Autostadt.

Wolfenbüttel staat bekend om haar prachtige vakwerkhuizen. Het verbaasde mij dat dat niet alleen in het centrum is maar dat de hele stad vol staat met bijzondere huizen. Terwijl ik door het centrum slenterde en rechts en links door straten dwaalde liet ik mij vertellen dat de stad in totaal 600 vakwerkhuizen telt. De voormalige residentie van de Welfen, de oudste dynastie van Europa, is een bijzondere vakwerkstad die tijdens de adventsperiode echt een bezoek waard is. Wolfenbüttel is zelfs de eerste, volgens plan gebouwde renaissancestad, van Duitsland. Geniet van je weekend Wolfenbüttel!

*Lees meer over kerstmarkten in Duitsland.

Winterwald - Wolfenbuttel

Kerstkraam - Wolfenbuttel

Dwaal door de Krummestrasse

Wolfenbüttel telt maar liefst 600 vakwerkhuizen dus je kan je ogen uitkijken terwijl je door het centrum dwaalt. De Krummestrasse mag je echt niet missen want dat is de mooiste straat met goed onderhouden vakwerkhuizen. Een plaatje van een straatje om te fotograferen.

Dwaal door de Krummestrasse

Krummestrasse - Wolfenbuttel

Nedersaksen - Wolfenbuttel

Bezoek de kerstmarkt in het centrum

Van 26 november tot en met 23 december is er elk jaar een kerstmarkt op het stadsplein. Vanaf 11.00 uur gaan de kerststallen open maar het leukste vind ik het toch als de avond valt. Je kan het beste online kijken op de website van Wolfenbüttel voor het precieze programma en data voor eind 2019.

Weihnachtsmarkt - Wolfenbuttel

Wolfenbuttel- kerstmarkt

Kerstmarkt Wolfenbuttel

Kerstmarkt - Nedersaksen - Wolfenbuttel

Kijk je ogen uit in de enorme bibliotheek

De geleerde boekverzamelaar en vredevorst hertog August verzamelde de grootste collectie boeken van Europa en daarmee werd de bibliotheek ooit gezien als achtste wereldwonder. Het huidige bibliotheekgebouw werd tussen 1883 en 1887 gebouwd. Tegenwoordig is er een wetenschappelijke bibliotheek waar mensen van over de hele wereld naar toe komen om onderzoek te doen naar één of meerdere van de circa 1 miljoen boeken. Als reiziger vond ik vooral de zaal vol met oude globes tof om te zien.

Voor de liefhebbers, de schat der schatten in de Bibliotheek Augusta en grootste publiekstrekker is het in 1983 in Londen voor 32,5 miljoen Duitse Mark aangekochte evangeliarium van Hendrik de Leeuw. Een van de fraaiste en kunsthistorisch meest waardevolle handschriften van de Middeleeuwen, aldus de kenners.

Bibliotheek Augusta - Wolfenbuttel

Globes Bibliotheek Augusta - Wolfenbuttel

Bezoek de Weihnachtsmarkt in winterse binnentuin

Nog leuker dan de kerstmarkt op het plein vond ik de “Weihnachtsmarkt” in het “Klosterhof“. Deze kerstmarkt wordt georganiseerd op het binnenplein van het klooster en heeft daardoor een knusse uitstraling. Het mooie schouwspel qua verlichting, de kok die zwoegt achter het vuur en de damp van de wijnen zorgen bij mij voor een speciaal moment.

Weihnachtsmarkt Klosterhof - Wolfenbuttel

Klosterhof - kerstmarkt - Wolfenbuttel

Werp een blik op- en in het slot

De hertogen trokken tijdens hun regeerperiode de beste bouwmeesters en stadsplanners van hun tijd aan en dat is te zien. 400 Jaar lang was het de residentie voor de plaatselijke hertogen van Braunschweig-Lüneburg. Het enige wat er nog van over is, is de pronkgevel van het kasteel en de tussen 1690 en 1740 ingerichte ontvangstruimtes. Zo zonde, dat de prachtige tuinen die er vroeger waren, denk even aan Versailles, er nu niet meer zijn. Het slot is een prachtig gebouw en zeker de moeite waard om een blik op te werpen in de avond. Je moet ervan houden maar als je het leuk vind kan je overdag natuurlijk het kasteel bezoeken.

Kasteel Wolfenbuttel

Schloss Wolfenbuttel

Drink een Jägermeister

Proost! Wist je dat Wolfenbüttel over de hele wereld bekend is om de kruidenlikeur, Jägermeister? Nooit geweten dat het uit Wolfenbüttel kwam! Mast-Jägermeister AG is ontstaan uit de in 1878 opgerichte firma W. Mast, die azijn produceerde. De productie en de verkoop werd in 1935 begonnen en tegenwoordig is Jägermeister de grootste Duitse sterke kruidendrank. Sinds 2007 behoort het familiebedrijf wereldwijd tot de top tien van premium-merken van sterke drank. Natuurlijk kan je ook de fabriek in Wolfenbüttel bezichtigen en een souvenir voor thuis kopen in de fanshop. Ik moet bekennen dat ik er niet van hou maar als jij het wel lekker vind dan is Wolfenbüttel natuurlijk dé stad om een Jägermaister te drinken.

Ga relaxen in sauna bij Stadtbad Okeraue

Stadtbad Okeraue is de place to be voor de inwoners van Wolfenbüttel en omgeving die graag willen zwemmen. Daarnaast zit er een sauna complex bij, met aparte ingang. Je kan dus kiezen, of je gaat naar het zwembad of naar de sauna. Allebei kan natuurlijk ook maar het gebouw is precies in het midden gescheiden. Het is geen mooie spa maar wel een functionele want alles is er. Van een Finse sauna tot een infrarood sauna en stoomcabine. De toegang kost €15,- per persoon en de laatste entree is om 21.30 uur. Om 23.00 uur sluit het Stadtbad Okeraue.

Sauna - Stadtbad Okeraue

Overnacht @ Parkhotel Wolfenbüttel

Parkhotel Wolfenbüttel is gelegen aan de rand van Wolfenbüttel. Het fijne van deze locatie is dat het naast een groot park ligt en op loopafstand van het centrum. Daarnaast kan je er als gast ook gratis parkeren. Het hotel is typisch Duits ingericht en dat heeft zeker zijn charme. Als je wil kan je gebruik maken van de wellness faciliteiten in het hotel maar op nog geen 300 meter afstand vind je het Stadtbad Okeraue met meer wellness mogelijkheden en een indoor zwembad.

*Reserveer nu je overnachting bij Parkhotel Wolfenbüttel!

Parkhotel Wolfenbüttel

Duik onder in de kasematte

Van een bezoek aan de kasematte had ik mij heel wat voorgesteld maar eenmaal in de gangen vond ik het enigszins tegenvallen. Het was veel kleiner dan gedacht. In 1542 was Wolfenbüttel helemaal omsingeld met een enorm fort maar veel is er niet van over en een deel is niet openbaar. Waarom ik het dan toch benoem?

De gids was zo ongelooflijk enthousiast en als je van geschiedenis houdt dan zit je gekluisterd aan zijn verhalen. Moet je wel goed Duits spreken en verstaan natuurlijk. Leuk vond ik wel dat er nog steeds kanon ballen gevonden worden en soms zelfs nog met de tekens HJ erin, van Hertog Julius. Een tour kan je boeken via de lokale VVV op het stadsplein of stuur een mail naar de heer D. Kertsher, d.kertscher@t-online.de.

Wolfenbuttel kasematte

Wolfenbuttel - kasematte

Wolfenbüttel & Autostadt in winter time

Ik vind het super leuk om reisvideo’s te maken, niet alleen voor mijn eigen herinneringen maar ook om jullie nog beter te laten zien wat er allemaal kan op een bestemming. In opdracht van myLowerSaxony heb ik de onderstaande reisvideo gemaakt naar aanleiding van mijn weekend Wolfenbüttel en Autostadt.

Inspiratie over reizen in Nedersaksen

MyLowerSaxony.com is door TourismusMarketing Niedersachsen opgericht als interactief en internationaal platform om verhalen van (internationale) bloggers over Nedersaksen te delen in diverse talen. Uiteraard kan je natuurlijk zelf ook je bijdrage leveren en terug zien als je #myLowerSaxony gebruikt. Alles wat gepubliceerd wordt met deze hashtag verschijnt namelijk realtime in een live-ticker.

Zou jij ook wel eens winters weekend Wolfenbüttel willen beleven?

Print Friendly, PDF & Email