Naar Tunesië op vakantie? Tunesië is veel in opspraak geweest de laatste jaren. Het was een populair vakantieland, werd opgeschrikt door een aanslag op het Bardo museum en een op het strand tussen Sousse en Port el Kantoui. Met uiteindelijk een negatief  reisadvies tot gevolg. Na twee jaar is het reisadvies voor Tunesië versoepeld en vliegen een aantal Nederlandse touroperators weer. Is het tijd voor een ‘herontdekking’ van Tunesië?

Naar Tunesië op vakantie? Een inleiding…

Naar Tunesië op vakantie? “Kan dat weer?” vroegen diverse mensen mij. Het reisadvies voor Tunesië is deels aangepast en op basis hiervan hebben de Nederlandse touroperators TUI en Corendon besloten nog dit najaar een aantal vluchten in te zetten. De vluchten gaan allemaal naar Luchthaven Enfidha nabij Sousse. Andere Nederlandse touroperators wachten tot 2018 met het opnieuw aanbieden van reizen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de website ‘Nederland wereldwijd” aangegeven wat de huidige situatie is in Tunesië.

Sinds de aanslag in Sousse twee jaar geleden werden alle reizen geschrapt en verdween Tunesië compleet uit het aanbod van touroperators in Nederland. Sommige mensen vonden dat meer dan logisch en anderen snapten daar helemaal niets van. Andere Europese landen hadden namelijk maar een deels negatief reisadvies of juist helemaal niet. België was één van de eerste landen die het reisadvies begin 2017 versoepelde. Mohamed Attia, directeur van het Tunesisch Verkeersbureau was uiteraard super blij maar het liefste wilde hij ook Nederland terug zien in het aanbod. Er zijn vele gesprekken geweest, diverse partijen hebben zich ingezet en onder andere topman van Corendon, Steven van der Heijden, bemoeide zich ermee. In de Telegraaf zei hij hierover; “Ik vind het reisadvies maar onzin. Dat is onderbuikreisadvisering, waarbij de kans op een aanslag wordt meegewogen. Maar die kans is in Europa in feite even groot“. De directeur van Corendon vond het negatieve reisadvies voor Tunesië ‘betuttelend’ en is van mening dat het de keuze van de reiziger zelf is om wel of niet naar Tunesië te gaan.

Ook vriendin en collega reisblogger Denise van FollowmyFootprints schreef erover; “Op vakantie naar Tunesië. Kan dat eigenlijk weer? Ja, het kan. Je kunt weer naar de Tunesische kust. Maar wat is kunnen? Kan het omdat er weer reizen naar Tunesië aangeboden worden of kan het omdat het veilig is? Dat behoeft uitleg, net als het reisadvies. Feit is wel dat waar de één een vakantie naar Tunesië afraadt, de ander juist staat te juichen dat er eindelijk weer charters naartoe gaan“.

Toch zetten de Nederlandse touroperators niet gelijk door. In de tussentijd is Tunisair altijd op de hoofdstad Tunis blijven vliegen. Vóór de aanslag was ik twee keer in Tunesië geweest en toen de aanslag gebeurde schreef ik het van mij af in het artikel; “Weer een aanslag op de vrijheid en het toerisme“. Naar aanleiding daarvan werd ik mede benaderd door Het Parool dat bezig was met een artikel: “Reizen op eigen risico“. In de afgelopen twee jaar heb ik de ontwikkelingen op de voet gevolgd en altijd gehoopt dat Tunesië terug zou worden opgenomen in het aanbod van reizen*. Dat is mij soms best op kritiek komen te staan. In dit artikel ga ik in op vragen die er zijn en mijn eigen persoonlijke ervaringen.

 • Naar Tunesië op vakantie? Kan dat weer?
 • Is het veilig om te reizen in Tunesië?
 • Hoe staat het met het reisadvies?
 • Wie biedt Tunesië aan voor een vakantie?
 • Mag een reisorganisatie een bestemming aanbieden als er een negatief reisadvies voor geldt?
 • Ben je verzekerd met je reisverzekering?

Hotspot: Café des Délices - Sidi Bou Saïd - Tunesië

Naar Tunesië op vakantie? Kan dat weer?

Ja, je kan zelf een ticket boeken en met Tunisair naar Tunis vliegen. En ja, je kan ook een pakketreis boeken bij TUI of Corendon en aan de kust verblijven in het door Buitenlandse Zaken, geel gemarkeerde gebied. Ben je eenmaal in Tunesië dan kan je natuurlijk zelf beslissen of je het binnenland in reist naar oranje of rood gebied, de enige die dat kan beslissen ben jij zelf.

Is het veilig om te reizen in Tunesië?

Na de aanslag in Sousse in 2015 ligt reizen naar Tunesië gevoelig in Nederland. Is het nou verstandig om daarnar toe te gaan of niet? Ik ben van mening dat je op dit moment nergens meer zeker bent en dat er overal een gek kan rondlopen. De Tunesiërs zijn een gastvrije bevolking die maar al te graag van jouw vakantie een succes willen maken.

Op straat zie je militairen, in de hoofdstad Tunis staan tanks bij overheidsgebouwen en je kan met de auto aangehouden worden voor controle. In Nederland zien we ook bepaalde veiligheidsmaatregelen, kijk bijvoorbeeld eens naar de controle bij evenementen. Hier laten wij ons toch ook niet afschrikken? Persoonlijk heb ik mij geen moment onveilig gevoeld in Tunesië. Of het daadwerkelijk veilig is, is een vraag die niemand kan beantwoorden. Maar dat kan je ook niet van Parijs, Barcelona of een stad in Duitsland zeggen.

Hoe staat het met het reisadvies?

Als een van de laatste Europese landen paste het ministerie van Buitenlandse Zaken deze zomer na twee jaar het reisadvies aan.

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken wordt opgesteld aan de hand van diverse bronnen. Daarom kan een reisadvies ook per land verschillen. Er wordt door het ministerie een onderscheid gemaakt in de gradatie van de onveiligheid in een land of gebied. Deze worden onderverdeeld via de onderstaande kleurcodes:

 • Groen: er gelden geen veiligheidsrisico`s voor het gebied;
 • Geel: er zijn enkele veiligheidsrisico`s waar je als toerist op moet letten, wees daarom alert;
 • Oranje: de veiligheidsrisico`s zijn hoog en reizen naar dit gebied wordt wanneer niet noodzakelijk ook afgeraden;
 • Rood: het reizen naar dit gebied is levensgevaarlijk en wordt sterk afgeraden;

In juli 2017 is het reisadvies enigszins aangepast. De kustgebieden zijn nu geel in plaats van oranje. ‘Is het negatief reisadvies voor Tunesië ingetrokken?’ Nee, dat niet! Het grootste gedeelte van Tunesië is nog oranje gekleurd en officieel betekent dat ‘Alleen noodzakelijke reizen’. De grensgebieden met Algerije en Libië zijn rood gekleurd maar dat zijn vooral ook de plekken waar je als toerist niet komt. Al moet ik bekennen dat ik in 2015 in Tatouine was, op de dag van de aanslag op de ambassade van Libië in Libië. Ik bezocht hier toen het nabijgelegen “Star Wars” dorp.

Tunesie Reisdavies - Oktober 2017

Tunesië, terug in het aanbod van touroperators

TUI en Corendon zijn de eerste Nederlandse touroperators die Tunesië weer aanbieden. Corendon vloog voor het eerst weer op 24 september en biedt wekelijks reizen aan tot en met 29 oktober.  Met TUI  kan je op 6, 13 en 20 oktober naar Tunesië vliegen. Vanaf het voorjaar van 2018 gaan beide organisaties verder met het aanbod aan vakantievluchten. Wat andere touroperators doen is nu nog niet duidelijk.

Mag een reisorganisatie een bestemming aanbieden als er een negatief reisadvies voor geldt?

“Het reisadvies dat afgegeven wordt door het ministerie is geen juridisch bindend advies. Reisverzekeraars en reisorganisaties hebben de mogelijkheid om zelf te beslissen of ze het advies opvolgen. Daarnaast ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de reiziger zelf.”, aldus de website; www.doorlopendereisverzekering.net.

Zowel als reisorganisatie of als medium vind ik dat je mensen moet voorlichten. Zeker als je de kennis in huis hebt vind ik dat je bepaalde informatie moet delen als dat een beslissing kan beïnvloeden. Ik noem mijzelf een ervaren reiziger maar ben mij er goed van bewust dat niet iedereen dat is. Daarbij weet ik zeker dat heel veel mensen een reisadvies niet eens checken of dat ze denken; ‘als het wordt aangeboden zal het wel goed zijn’. Volg uiteindelijk bij elke reis die je maakt je eigen gevoel. Jij moet je prettig voelen en op je gemak als je op reis gaat.

Ben je verzekerd met je reisverzekering?

Wanneer je er bewust voor kiest om naar een land of gebied met een (deels) negatief reisadvies af te reizen, dan legt de reisverzekeraar de verantwoordelijkheid voor jouw veiligheid ook bij jou. Dit is vastgelegd via het Verbond van Verzekeraars. Met betrekking tot de dekking van de reisverzekering geldt het onderstaande:

 • Schade die ontstaan is door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Onkosten zoals het vroegtijdig beëindigen van de reis en repatriëring zijn dus niet gedekt;
 • Normale reisschade, zoals verloren bagage of een gebroken arm, wordt wel vergoed

Meer informatie hierover kan je ook teruglezen in mijn artikel; “Waarom een reisverzekering? Ik vertel het je“.  De voorwaarden van een reisverzekering kunnen per verzekeringsmaatschappij verschillen. Ik raad je dus altijd aan om contact op te nemen met je eigen reisverzekeraar.

Tunesië, you love it or you hate it 

Stop de auto!!! Ik zie een dromedaris

Mijn Facebook ontplofte toen ik aankondigde dat ik weer naar Tunesië ging. Enerzijds met mensen die super blij en enthousiast reageerden en anderzijds reacties van mensen of ik  gek was geworden om naar zo’n smerig vies ?@?%@ land af te reizen. Ik ben van mening dat je van Tunesië (Arabische landen)  houdt of niet. Over het algemeen is mij de laatste jaren duidelijk geworden dat mensen die een bezoek aan Arabische landen afraden meestal mensen zijn die sowieso niet of niet zo snel voor dit soort landen kiezen. Prima, ieder zijn eigen keus!

Tunesiërs zijn blij dat Nederlandse weer komen

Voor de inwoners van Tunesië is het geweldig dat er weer vakantievluchten worden aangeboden vanuit Nederland. Het land leeft grotendeels van het toerisme en kan het inkomen dat daarin wordt verdiend goed gebruiken. Moet je eens voorstellen, er reisden elk jaar rond de 65.000 Nederlanders naar Tunesië, de afgelopen twee jaar waren dat er maar 8000.

Eind september was ik in Tunesië en iedere Tunesiër die ik ontmoette was dolblij toen ze hoorden dat wij uit Nederland kwamen. “Wat eindelijk weer Nederlanders”? “Waar waren jullie al die tijd”? Ook zij vinden het vreselijk wat er is gebeurd en hebben er zwaar onder te lijden gehad. Wat mij betreft gun ik het deze gastvrije bevolking echt dat het toerisme weer zal aantrekken en mensen het mooie Tunesië gaan ontdekken.

Mijn laatste Tunesië reiservaring – Oktober 2017

Ik ben net terug uit Tunesië en heb daar wederom een fijne tijd gehad. Ten opzichte van mijn vorige twee reizen (2008 en 2015) merk ik nu wel degelijk dat er veel meer security en beveiliging is. De stranden die bij de hotels horen worden beveiligd door gewapende bewakers. Er zijn meerdere checkpoints onderweg. Als je ooit eens door Israël hebt gereisd dan weet je wat ik bedoel. Er zijn meer militairen op straat en in het stadsbeeld te zien. Daarnaast hebben alle hotels en alle toeristische attracties die ik nu heb bezocht detectiepoortjes waar iedereen doorheen moet en waar tassen en andere eigendommen worden gecontroleerd.

Sousse - Tunesie

*Mijn rol als reisblogger

Naar aanleiding van mijn vorige reis naar Tunesië ben ik mij steeds meer gaan beseffen dat ik met mijn blog een bepaalde invloed heb en dat mensen daar een mening over hebben. Ik zeg niet of je iets wel of niet moet doen. Ik beschrijf wel wat ik ergens van vind en daar kan je het mee eens zijn of niet. Bestemmingen ontdekken en die promoten als ik een fijne tijd heb gehad is deels mijn werk, maar dat zou ik ook alleen doen als ik dat echt zo heb ervaren. Daarbij probeer ik met een artikel als dit uit een te zetten waarom en waar ik mijn mening op baseer. Op basis daarvan kan jij je eigen mening vormen.

Ik heb drie fijne reizen gemaakt naar Tunesië en ja, ik zou het aanraden als vakantiebestemming. Want ik ben van mening dat je anno 2017 gewoon moet hopen dat je niet op de verkeerde tijd op de verkeerde plek moet zijn.

Tunesië ontdekken?

Wil jij ook Tunesië gaan ontdekken? Check dan zeker ook mijn Tunesië reispagina voor nog meer reistips. Wil je nog meer reisinspiratie op doen? Ontdek Tunesië op de website van het Tunesisch Verkeersbureau.

Zou jij naar Tunesië willen reizen?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post