Aan boord van de MSC Midden Oosten Cruise, ontdek in een paar dagen Oman, Dubai & Abu Dhabi!

MSC Midden Oosten Cruise Oman, Dubai & Abu Dhabi 

Als ik op een doodnormale doordeweekse dag een gemiste oproep zie op mijn telefoon kan ik nog niet bedenken dat ik een paar dagen later in het vliegtuig zit richting Abu Dhabi. Ik werd uitgenodigd door MSC Cruises om een cruisereis te ervaren door het Midden Oosten met een bezoek aan Oman, Dubai en Abu Dhabi. Ik ben één keer eerder aan boord geweest van een cruiseschip voor een cruise to nowhere, oftewel een rondje Noordzee om kort de belevenis van het cruisen te ervaren. Dit maal had ik vijf dagen lang de tijd om het echte cruisen te ervaren en dat tijdens een Midden Oosten cruise waarbij ik de steden Muscat, Dubai en Abu Dhabi een bezoek bracht.

Op diverse bestemmingen in de wereld liggen cruiseschepen in havens te wachten op de inscheping van de passagiers. MSC Cruises heeft met diverse luchtvaartmaatschappijen “Fly & Cruise” deals waar je gebruik van kan maken. In dit seizoen vertrekken er wekelijks afvaarten vanaf diverse bestemmingen wereldwijd. De cruise die ik mocht ervaren, een  8-daagse cruise aan boord van het schip MSC Musica, vertrekt vanaf Abu Dhabi en legt daar na een week ook weer aan.

MSC Midden Oosten Cruise Oman, Dubai & Abu Dhabi

De reis naar het cruiseschip van MSC Cruises

Voor deze reis doen wij het even iets anders als de “gewone cruisereiziger“. De 8-daagse reis is opgedeeld in vier dagen waarbij twee groepen journalisten beiden een deel van de cruise belevenis kunnen ontdekken. Zelf mocht ik deel twee van de reis ervaren die me persoonlijk ook het leukste leek. Ik ging namelijk aan boord in Muscat, Oman. Kon twee dagen Dubai ontdekken en had als kers op de taart ook nog eens een dag verlenging in Abu Dhabi. De cruise wordt aangeboden met een vanaf prijs van Euro 899,- inclusief vluchten en transfers. Goed om te weten is dat je een cruise altijd kan verlengen met een land arrangement of een andere cruise er aan vast kan plannen, (afhankelijk van de cruise bestemming natuurlijk). Mocht je niet terug willen naar Abu Dhabi kan je ook in Dubai van boord gaan en daar verlengen.

Voor de cruise in het Midden Oosten heeft MSC Cruises een speciale “Fly & Cruise” deal met Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van het emiraat Abu Dhabi. Abu Dhabi is de standplaats van Etihad Airways en waar ter wereld je ook naar toe vliegt, Abu Dhabi is de hub. Deze hub en eindpunt voor de vlucht vanaf Amsterdam is ideaal als aanvlieghaven voor de start van de cruise. Vooral ook vanwege de aanvliegtijden.

MSC Midden Oosten Cruise Oman, Dubai & Abu Dhabi

Naast de prijs is het voordeel van een “Fly & Cruise” deal ook dat de reis, wat er ook gebeurt, doorgang vindt. Is er iets met de vlucht dan regelt MSC Cruises dat je alsnog ergens aan boord kan gaan en staan ze voor je klaar. Boek je zelf een ticket dan moet je ook zelf zorgen dat je in de eerstvolgende haven arriveert om dan alsnog aan boord te gaan.

Aan boord van MSC Cruises

MSC cruises, met slogan; “Not just anycruise“, biedt tal van faciliteiten aan boord. Als je er van houdt kan je de hele dag vermaakt worden met diverse activiteiten en workshops aan boord. Leef je uit met sporten, fitnessen, mini golf en/of zwemmen aan boord, waag een gok in het casino zodra het schip een aantal mijl op zee is, shop tax free, geniet een avond in het theater, ga relaxen in de MSC Aurea Spa gebaseerd op Balinese invloeden, breng een bezoek aan de spa dokter, reserveer een preventiepakket inclusief een medisch consult, zoek de rust op, op zonnedek 16 en verwen jezelf met het Allegrissimo pakket.

Dan kan je onbeperkt genieten van drankjes voor Euro 26,- per dag. Op een warme dag haal je dat er zeker uit, we blijven Nederlanders toch? Mocht je het interessant vinden dan is de “kitchen tour” ook een aanrader. Het is een indrukwekkend om een kijkje achter de schermen te nemen waar al het eten aan boord wordt bereid, vooral de food artists leveren een knap staaltje werk. Weet jij wat er op het boodschappenlijstje staat en hoe al die maaltijden worden voorbereid? Ontdek het zelf!

MSC Midden Oosten Cruise Oman, Dubai & Abu Dhabi

MSC Midden Oosten Cruise Oman, Dubai & Abu Dhabi

MSC Midden Oosten Cruise Oman, Dubai & Abu Dhabi

Ligt het schip ergens in de haven en wil je niet zelf op ontdekking dan kan je mee met een van de excursies die worden aangeboden. Wat betreft groep excursies aan boord, daar ben ik zelf over het algemeen niet zo’n fan van omdat ik liever zelf op ontdekking ga. In de plaats Kasbah, in Oman, is het wel een aanrader om de Dhow cruise te reserveren omdat het meer dan de moeite waard is en er verder weinig te ondernemen is.

Deze prachtige boottocht door de zogenoemde; “Fjorden van Arabia” mag je wat mij betreft niet missen. Extra pluspunt, je spot, (bijna gegarandeerd), ook nog eens dolfijnen! De “citytour Kasbah” excursie die ook wordt aangeboden als excursie vind ik geen aanrader dus pak mijn advies aan. Binnenkort vertel ik je meer in een apart blog over mijn Dhow cruise belevenis en anderen tips die je kan gaan doen in de steden die MSC Musica aan doet.

Fjorden van Arabia - Dhow Cruise - Oman

Fjorden van Arabia - Dhow Cruise - Dolfijnen - Oman

Accommodatie aan boord

Aan boord van een cruiseschip heb je geen kamer maar een hut. Hutten zijn er in allerlei vormen en bieden een ruime keuze voor de verscheidenheid aan reizigers. Of je voor een binnenhut of buitenhut kiest is in eerste instantie natuurlijk afhankelijk van het aanbod maar ook van je eigen wensen.

Zelf mocht ik verblijven in één van de balkonhutten, een van de luxere verblijf vormen qua hut. Zelf vind ik het fijn als je in de ochtend buiten kan ontbijten in alle rust of op een warme en zwoele zomeravond nog even buiten kan zitten en kan genieten van de zoute zeelucht en het uitzicht. Aan een buitenhut met balkon hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Je kan ook kiezen voor een buitenhut zonder balkon met vrij zicht of gedeeltelijk zicht. Daarnaast zijn er binnenhutten zonder zicht. De laatste is de goedkoopste mogelijkheid aan boord van een cruiseschip. Gezien er zoveel te doen is op het schip en als je in een haven aanlegt waarschijnlijk ook nauwelijks aan boord bent is een binnenhut prijstechnisch gezien het overwegen waard.

Accommodatie aan boord

Accommodatie aan boord - Balkonhut - MSC Cruise

Balkonhut - MSC Cruise

Waar moet je aan denken als je gaat cruisen?

Les 1, als je gaat cruisen heet alles ineens anders. Je slaapt niet in een kamer, maar in een hut. Je verblijft niet op een boot, maar op een schip. Echt, noem nooit in het bijzijn van werknemers op- of bij een cruisemaatschappij een cruiseschip, een boot. Je gaat niet aan boord maar praat over inscheping.

Zorg dat je alle papieren bij de hand hebt en van te voren je koffers ook hebt gelabeld met je hut nummer voor een snelle incheck en inscheping aan boord. Je koffers labelen met je hut nummer kan je het beste doen na aankomst op de luchthaven. Nederlanders zijn zuinig op hun paspoort en als we die ergens moeten inleveren wordt er vaak een hoop stennis geschopt. Er staat tenslotte zelfs in het paspoort dat het niet mag worden afgegeven. Hou er rekening mee dat als je gaat cruisen dat dus wel het geval kan zijn, afhankelijk van het vaargebied. Over het algemeen kan je ervan uit gaan dat dit alleen geldt voor reizen in het Midden Oosten. Je levert je paspoort in als je aan boord gaat en krijgt het terug aan het einde van de reis. In de tussentijd heb je aan boord een pas die duidelijk maakt wie je bent en krijg je in iedere plaats een bewijs dat als een soort tijdelijk visum dient om voet aan wal te zetten. Feit is namelijk dat in iedere haven die wordt aangedaan alle paspoorten worden gecontroleerd door de lokale haven autoriteiten.

Je kan tijdens een cruise reis kiezen voor een vaste dinerzitting, waarbij de keuzen kan worden gemaakt uit de eerste ronde of tweede ronde. Wil je meer flexibiliteit kies dan voor Aurea Experience. Hierbij heb je de mogelijkheid om zelf je diner tijden te bepalen.

De voor- en nadelen van cruisen

Cruisereizen hebben nog steeds een imagoprobleem. Dat is jammer want je moet het echt eens hebben ervaren voordat je er een oordeel over kan, en wat mij betreft mag, hebben. De voordelen van een cruisereis vind ik dat je meerdere bestemmingen kan ontdekken in een relatief korte tijd. Daarbij hoef je niet steeds je spullen in- en uit te pakken want je hebt alle dagen dezelfde hut tot je gebruik. Alles wat je nodig hebt of kan hebben is aan boord en vervelen op een cruiseschip is onmogelijk met het veelzijdige aanbod.

Vervelen komt sowieso niet voor in mijn vocabulaire maar toch. Voor mij zou een week cruisen dan ook het maximale zijn. Vijf dagen zoals nu was eigenlijk perfect, ik heb alles ontdekt waar mijn interesse naar uit gaat, ik zat niet dagen op zee dus kon lekker van boord en in het laagseizoen is het relatief rustig. Oh en de zonsondergangen op zee, wowwwww!

Sunset MSC Cruise

Sunset MSC Cruise

Nadelen vind ik dat je steeds dezelfde mensen tegenkomt, het soms erg druk kan zijn aan boord en je het moet doen met de faciliteiten die er zijn. Deze nadelen moet je wel in perspectief plaatsen. Ik ben zelf iemand die het liefste alleen op ontdekking gaat en vele plaatsen wil ontdekken.

Ga je normaal gesproken twee weken naar een resort dan kom je ook dezelfde mensen tegen en is het in het hoogseizoen ook druk. 44% Van de reizigers aan boord van een cruiseschip zijn firsttimers, 80% daarvan zijn uiteindelijk repeaters. Dat zijn aantallen waar menig reisorganisatie alleen maar van kan dromen.

MSC Cruises 2018

MSC Cruises is constant in ontwikkeling en blijft de reiziger verrassen. Hou rekening met de aankomende noviteiten en haal alles uit je cruise reis;

  • Voorstellingen van Cirque di Soleil aan boord;
  • Combineer diverse cruises in een bepaald gebied;
  • Samenwerking met Technogym, The Wellness Company;
  • Eigen MSC eiland, Ocean Cay MSC Marine reserve, is in 2017 opgeleverd op de Bahama’s;
  • Wil je ongezien aan jezelf werken en iets aan je uiterlijk laten verbeteren? Botox en filler-behandelingen zijn ook mogelijk aan boord;
  • Vanaf zomer 2017 wellnesscruises met focus op fitness en gezondheid. Zelfs fitness attributen in de hut behoort tot mogelijkheden en je kan kiezen voor yoga excursies, een preventiepakket bestellen en langs bij de spa dokter.

Een cruisereis met MSC?

Denk jij na het lezen van dit artikel, dat wil ik ook wel eens meemaken? TUI.nl is een van de reisorganisaties die de cruisereizen van MSC aanbiedt, waaronder ook de Midden Oosten Cruise die ik gemaakt heb. Het voordeel van het reserveren van een cruise bij een reisorganisatie is dat het een pakketreis betreft inclusief vlucht en cruise. Meer tips over het online boeken van een reis en waar je op moet letten vind je in ‘e’en van mijn andere artikelen.

MSC Cruise door Midden Oosten, Oman, Dubai & Abu Dhabi

Visum aanvraag Oman 10 dagen of meer

Heb jij reisplannen naar Oman? Denk er dan aan dat je een toeristenvisum nodig hebt. Via E-visums.nl kan je eenvoudig online een visum aanvragen en betalen met iDeal, PayPal of een creditcard. Een visum voor Oman is beschikbaar vanaf € 51,15 per persoon. Blijf je langer dan 10 dagen in Oman of reis je het land in-en uit dan heb je een ander visum voor Oman nodig. Reis je met minderjarige kinderen? Denk er dan aan dat er extra regels gelden en kinderen een eigen paspoort nodig hebben. Over het algemeen ontvang je je visum voor Oman binnen 72 uur na betaling.

  1. Enkele reis, maximaal 10 dagen verblijf, vanaf €51,15;
  2. Enkele reis, maximaal 30 dagen verblijf, vanaf €84,45;
  3. Meerdere reizen, maximaal 30 dagen verblijf, vanaf €151,15.

Reisfilm MSC Cruise naar Oman, Dubai en Abu Dhabi


Van de reis met Etihad Airways en de aansluitende cruise met MSC naar Oman, Dubai en Abu Dhabi heb ik een reisfilm gemaakt. Deze reisfilm is professioneel ge-edit door Niels die werkt voor het platform Viedit. Ik ben benieuwd wat jij ervan vind?

Zou jij eens een cruise reis willen ervaren of heb je al eens een cruise belevenis gehad?

MSC Cruise

Print Friendly, PDF & Email