Echt wat gaaf, hebben jullie een cross motor? Dat is echt één van de dingen op mijn bucketlist die ik nog eens wil doen”. “Meen je dat nou?”, zeggen de mannen. Vorige week zondag was het zover, de dag dat ik voor het eerst van mijn leven, zonder motorrijbewijs, achter het stuur kruip van een motor.

Motorcrossen in de polder

Ik heb door het hele land gezworven en ook een jaar in Emmeloord gewoond. Daarnaast kwam ik er al méér dan 20 jaar omdat mijn familie daar woont dus inmiddels heb ik een leuke vriendengroep opgebouwd. En een aantal daarvan hebben als hobby dus motorcrossen. Op het industrieterrein “De Munt” ligt een crossbaan en daar werd ik ingelijfd in de wereld van het motorcrossen.

Motorcrossen in de polder

Mijn eerste keer op een crossmotor

Daar stond ik dan met mijn grote mond en toch wel een beetje zenuwachtig. Simon had het gelukkig goed voorbereid en van alle grappen die van te voren werden gemaakt kreeg ik toch een serieuze les.

Maar voordat ik op de motor stapte werd ik eerst goed ingepakt. Ik trok een speciale bodyprotector aan en werd flink ingesnoerd. Ineens had ik een flinke borstkas, een brede rug en armen waar je u tegen zegt. Rondom mijn heupen werd het ook nog even strak aangetrokken om mijn nieren te beschermen. Over het harnas een hip motorshirt en toen kon mijn Safeye Actioncam erop dat ik aan een harnas had bevestigd. Oorbellen uit, helm op en ik was er klaar voor.

Motorcrossen in de polder          De gear

Ready to go          Ready to go

Ik heb dus wel brommer, scooter en solex gereden maar nog nooit op een schakelbrommer. Simon haalde zijn handen door zijn kleine haardos want zou dit wel goedkomen?

Motorcrossen in de polder

Motorcrossen in de polder

De startmotor was kapot dus het was een flinke klus om de motor aan de praat te krijgen. Dat liet ik dan toch maar aan Simon over.

Motorcrossen in de polder

En toen was het zover, langzaam draaide ik het rechterhandvat om gas te geven en jawel daar ging ik. Niet voor lang want in de eerste bocht lag ik al onderuit. Tja, ik gebruikte de voor handrem in plaats van de trap rem met mijn rechtervoet.

Motorcross

Motorcross

Toen ik het remmen eenmaal onder de knie had gingen de bochten ook een stuk beter. Maar toen moest ik het schakelen nog leren. De koppeling gebruik je met je linkerhand en met je linkervoet trap je eerst de schakelaar naar beneden om de motor in zijn 1 te zetten en vervolgens haal je de schakelaar met je linkervoet omhoog om daar te schakelen. Je begrijpt het al, ik was meer aan het nadenken wat ik moest doen dan dat ik het gewoon deed.

Motorcross

Motorcross

Daar ga ik

Maar oefening baart kunst na een uurtje reed ik dan toch een paar rondjes over de crossbaan dat voor mijn gevoel best hard ging. Toen de mannen zagen dat ik bleef zitten en vooruit ging werd ik links en rechts ingehaald en werd er geschreeuwd, “Kom op Harry, even een peut vol gas, dat is leuk”. Voor mijn doen gaf ik dat ook, maar voor de eerste keer vond ik het prima zo.

Motorcross

Motorcross

Op de motorcrossbaan in Emmeloord

Op de motorcrossbaan in Emmeloord

En mannen, ik moet zeggen; “Ik heb de smaak te pakken”. Zoals Niels zei; “Les 2 is springen en les 3 gaan we landen”. Wordt vervolgd…want zoals de mannen motorcrossen wil ik ook wel eens rijden;)!

Op de motorcrossbaan in Emmeloord

Op de motorcrossbaan in Emmeloord

Op de motorcrossbaan in Emmeloord

Motorcross

Bedankt Simon voor de lessen en Niels voor de support en gezelligheid! En last but not least, Marriëtte voor de fotografie!

Motorcrossen met Simon

Waar reed ik op?

Speciaal voor de kenners. Ik reed op een KTM cross motor uit 2007. Met een gewicht van 127 kilo, 450 CC en 52 PK. Benieuwd naar de beelden en het verschil van een beginner en een echte motorcrosser?

Motorcrossen in de polder

Heb jij wel eens op een crossmotor gereden en/of zou je het durven?

Print Friendly, PDF & Email