Hou je van wijnen, wijn proeven en alles wat met wijn te maken heeft? Ontdek hier de mooiste wijngaarden in Brabant. Misschien heeft de nieuwste wijnprovincie in Nederland wel de mooiste wijngaarden in Nederland? Leuk om te weten is dat je ook kan slapen in een aantal wijngaarden of in elk geval heel dichtbij de wijnranken. Travel around with me naar de mooiste wijngaarden in Brabant en ontdek nog veel meer wijn reis tips en zelfs Wijn & Wellness reizen.

Mooiste wijngaarden in Brabant, wijnregio

Hou jij van wijnen en een goed verhaal? Dan moet je naar Noord-Brabant want bij het goede bourgondische leven hoort uiteraard een goed glas wijn. Wist jij dat Noord-Brabant op de 3e plaats staat qua wijnprovincies in Nederland? In totaal zijn er maar liefst 15 wijngaarden te vinden in Noord-Brabant met een totale oppervlakte van 25 hectare.

Travel around with me naar 6 van de 15 wijngaarden in Noord-Brabant. Ontdek een wijndoolhof, check waar je kan slapen in een wijngaard, zie wat de nonnen voor wijn maken en meer. Leuk om te weten is dat er zelfs een heel leuk boek is over wijn wandelingen. Het boek bevat reistips voor 10 wijnwandelingen langs en door wijngaarden in Nederland. Wandelen en onderweg wijn drinken, niet verkeerd toch?!

*Ontdek hier nog meer over de wijngaarden in Brabant.
**Leuke tips voor overnachten in en tussen wijngaarden in Nederland.
***Hou je van Wijn & Wellness reizen? Lees dan dit artikel op WellnessSpots.com!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wijngaarden in Noord-Brabant

Wijndomein Sint-Catharinadal – wijnen tussen de nonnen 

De grootste wijngaard in Brabant is het Wijndomein Sint-Catharinadal van de nonnen in Oosterhout, op nog geen tien minuten rijden van Breda. Vorig jaar liep ik even de kloosterwinkel in toen ik in de buurt wat want ik had in de krant gelezen dat de nonnen een overschot aan wijn hadden door de crisis waarin wij verkeren.

Inmiddels hebben een heleboel mensen het eeuwenoude klooster ontdekt dat wordt omringt door 8 hectare aan wijngaarden. De nonnen weten van wijnen want tijdens een gemiddelde oogst halen kunnen ze zeker zo’n 40.000 flessen wijn vullen met vooral witte druivensoorten zoals Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay.

Als je het leuk vind dan kan je rondgeleid worden door een van de zusters en een vinoloog. Wil je eerst de wijnen proeven voordat je ze in de kloosterwinkel koopt? Kies dan een van de wijnen en laat ze inschenken in de voormalige koeienstal die is omgetoverd tot De Blauwe Camer!

Sint-Catharinadal wijnen

Het druivendoolhof Winery & Herbs in Schijndel

Schijndel, ik ken het vooral van Paaspop en dan zou ik liever een biertje drinken dan een wijntje! Maar deze locatie is weer té leuk dat zelfs als je niet van wijn houdt je er toch een keer naar toe moet. ‘Verdwalen tussen de druivenranken’, ik zie het al helemaal voor me.

Reis met je camper, caravan of tent naar kampeerboerderij Winery & Herbs in Schijndel, en dwaal voordat je gaat genieten van de wijnen door het wijngaard labyrinth.

Mooiste wijngaarden in Brabant

Domaine Brabantse Wal – als je voor goud wil gaan

Ga je ergens dineren in de omgeving van Bergen op Zoom dan is de kans groot dat je een wijn uit de wijngaard Domaine Brabantse Wal kan kiezen. En zeg nou zelf, op reis bestel je toch ook altijd een lokale wijn om te proeven?

Dat kan in Nederland dus ook gewoon. Sinds 2009 zijn Paul en Willeke helemaal in de ban van het produceren van wijn en dat gaat ze goed af want ze hebben al meerdere prijzen gewonnen. Ben je benieuwd naar de wijngaard van de Brabantse stel? Maak een afspraak voor een bezoek en kijk nu alvast even rond op het wijndomein via de video.

Wijngaard Dassemus – één met de natuur 

Altijd leuk woordspelingen! Vlakbij Breda kan je proeven van (h)eerlijke wijn van Wijngaard Dassemus. Hier maken ze al meer dan 15 jaar biologische wijnen door geen of weinig sulfiet te gebruiken. Men zegt dat je de wijngaard al van ver kan ruiken dus die proef moet ik maar eens op de som nemen als ik naar de wijnprovincie Noord-Brabant reis.

Op Wijngaard Dassemus staan ongeveer 16.000 druivenstokken, grasrijen, hemelse kruiden en planten. De eigenaren zijn echte wijn kenners want ze produceren hier alle soorten wijnen, van traditionele rode, witte en rosé wijn, tot prijswinnende mousserende wijnen.

Biologische wijnen Nederland

De Santspuy in Etten-Leur – wijn en asperges

Ook weer zo’n locatie waarvan ik denk waarom ben ik hier nog nooit geweest! Ik heb toch regelmatig mijn nichtje opgezocht die notabene in Etten-Leur heeft gewoond. Maar goed het is nooit te laat dus ik kan nog steeds eens gaan proeven van wat kenners de ultieme wijnspijscombinatie noemen, wijn en asperges.

De wijngaard van de familie Sweer werd in 1998 aangeplant en sinds jaren geniet men al van hun levenswerk, de Santspuywijn. Zorg dat je hiernaar toe gaat tijdens het aspergeseizoen want dan wordt de serre omgebouwd tot restaurantje. Traditioneel gezien loopt het Nederlandse aspergeseizoen van eind april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni.

Mooiste wijngaarden Nederland

Wijngaard de Kreitsberg – in het oergebied

Nu ik met dit artikel bezig ben snap ik überhaupt mezelf niet. Ik reis de hele wereld over en slaap in de mooiste wijnhotels en proef wijnen uit alle internationale wijnstreken. Maar een wijn van een Nederlandse wijngaard heb ik nog niet gedronken, laat staan dat ik op een Nederlandse wijngaard ben geweest.

Daar gaat dit jaar sowieso verandering in komen en als ik ga beginnen aan mijn Brabantse wijn roadtrip dan weet ik in elk geval alvast waar ik ga slapen, alleen nog even vragen of ik de camper van vrienden mag lenen. In De Maashorst ligt wijngaard de Kreitsberg en naast het proeven van Award winnende wijnen kan je hier ook lunchen op locatie, slapen in de Bed & Breakfast en knuffelen met alpaca’s, paarden en ezels.

*Reserveer een overnachting in een tent op de boerderijcamping via Booking.com

Mooiste wijngaarden in Brabant

Meer wijn reis tips

  1. Gooien met wijn in La Rioja
  2. Badderen in wijn met Vinotherapie
  3. Heel veel tips voor Wijn & Wellness reizen
  4. Tips voor wijnhotels in de Alentejo, Portugal.
  5. Tips voor overnachten in wijngaard in Nederland
  6. Zo leuk, de wijnmarkten en wijnfeesten in Duitsland
  7. Wijn & Wellness reis naar L’AND Vineyards Hotel in de Alentejo.
  8. Tips voor wijn proeven in Montalcino in Italië bij Aziende Agricola Cerbaia.
  9. Ook tof, een Wine Ski Safari en daarna de wijnkelder van La Perla in Zuid-Tirol induiken!

Heb jij een van deze mooiste wijngaarden in Brabant bezocht?

Print Friendly, PDF & Email