De mooiste tulpenroutes in Nederland om met de auto te bezoeken, ik stelde dit overzicht samen naar aanleiding van eigen ervaringen en tips van anderen om langs de mooiste tulpenvelden te rijden. Mede afhankelijk van het weer maar de Tulpenvelden tips gelden van half april tot en met half mei, dé periode waarin de bollen volledig tot bloei komen.

Mooiste tulpenroutes in Nederland met de auto

De tulp is natuurlijk hét symbool van ons bijzondere landje. Voor je het weet ploppen ze weer uit de grond dus hierbij alvast een dosis reisinspiratie voor de mooiste tulpenroutes in Nederland om met de auto te bezoeken. Kijk goed welke route zich waar bevind, het zal je vast niet verbazen dat veel provincies en regio’s allemaal over hun eigen ‘Bollenroute‘ praten.

En er zijn nogal wat verschillende tulpenroutes die je kunt bezoeken. De meeste keuze heb je in het westen van Nederland maar je kan veel kanten op dus je hoeft echt geen file te rijden langs alle mooie bloemenvelden.

Iedereen kent natuurlijk de Keukenhof in Lisse maar wist jij dat de meeste tulpenboerderijen van Nederland te vinden zijn in de provincie Flevoland en dan om precies te zijn in de Noordoostpolder? Ik heb jaren in Emmeloord gewoond en er volop van genoten, zonder foto’s te maken natuurlijk (aargghh), maar je vind er ruim 2000 hectare aan bollenvelden.

Een goede tweede zijn de bollenvelden langs de kust van Den Haag en Leiden, gevolgd door de mooie tulpenvelden tot aan Alkmaar. Het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland vind je in de onder de Kop van Noord-Holland tussen Schagen en Medemblik en bij Andijk, Enkhuizen en Bovenkarspel in West Friesland.

Spring in je auto, rij over mooie pittoreske autoroutes langs mooie dorpen, ontdek de leukste autoroutes in Nederland waar je bollenvelden kan bewonderen en plan alvast die fleurige roadtrip Nederland.

*Anders dan anders, ontdek de mooiste straten van Nederland.
**Ook leuk voor een dagje weg met de auto, bekijk alle leuke autoroutes in Nederland.

Tulpenvelden tips in Nederland

Ik licht er een paar uit met meer informatie, de mogelijkheid tot het downloaden van een tulpenvelden route met de auto en een kaart met locaties van tulpenvelden en tulpen pluktuinen. Maar wat mij betreft zie je hieronder de mooiste tulpenvelden tips in Nederland.

Mijn bijzonderste belevenis was ooit eens bubbelen tussen de bollen bij bloembollenkwekerij De Tulperij in Voorhout maar ik vrees dat ze dat niet meer doen, Jammer, Jammer!

*Ook heel gaaf, bekijk de tulpenvelden van boven tijdens een helikoptervlucht.
Mogelijk op meerdere locaties in Nederland.

Mooiste tulpenroutes in Nederland met de auto

Bollenroute en Tulpenroutes Flevoland

Tulpenroute Noordoostpolder – 88 KM met auto

Ik zei het al eerder, de meeste tulpenboerderijen in Nederland vind je in de Noordoospolder. En een tweede hoogtepunt in de provincie Flevoland is dat de de langste tulpenroute ook in de Noordoostpolder kan worden gereden.

En wat het nóg leuker maakt is dat je niet alleen langs de mooiste tulpenvelden met de auto kan rijden maar dat je onderweg langs de leuke autoroute ook zelf tulpen kan plukken in een van de Tulpen pluktuinen. Langs de Tulpenroute Noordoostpolder zie je vanzelf waar er tulpen pluktuinen zijn, een van de meest bekende pluktuinen vind je in Marknesse. Je betaald een paar euro entree en een paar eurocent voor elke geplukte tulp. Zo pluk je mooi je eigen bos tulpen bij elkaar!

*Tulpenbelevingsveld & Showtuin aan het Creilerpad 12 in Creil.
**Pluk je eigen bos tulpen bij Tulpenpluktuin MarknesseSteenwijkerweg 36.
***Ontdek de verschillende routes tijdens het Tulpenfestival.

Tulpenroute Flevoland autoroutes

Ook in de provincie Flevoland kan je volop genieten van de mooiste bloemenvelden is ons land. De Tulpenroute Flevoland laat je dwars door de kleurrijke omgeving van Dronten, Swifterbant, Lelystad, Zeewolde en Almere rijden. Deze mooie autoroute langs alle tulpen in Flevoland staat in het teken van het thema “Vrede”.

Leuk om te weten, bedenk je eens dat als je over de Tulpenroute rijdt in Flevoland, dat je dan eigenlijk over de  bodem van de vroegere Zuiderzee rijdt. Eventueel kan je de Tulpenroute uitbreiden met de ‘Over de zeebodem autoroute in Flevoland van de ANWB‘, dat is een route van ongeveer 168 kilometer.

Er zijn drie autoroutes (Dronten – 103 km, Lelystad – 78 km en Zeewolde – 100 km) en onderweg ontvang je gesproken informatie over de route die je rijdt. Download alvast thuis de iziTravel app op je smartphone dan kun je zonder internet op stap.

*Tulpenroute Flevoland 2023: 16 april tot en met 2 mei.
**Lees hier alles dat je wilt weten over de Tulpenroute in Flevoland + Tickets!
***Nog meer info over de tulpen in Flevoland, bekijk de tulpen pagina van Visit Flevoland.

Tulpenroute Flevoland autoroutes

Tulpenroute Flevoland 

Ook tof, Tulpeiland, schiereiland bij Zeewolde

Ook bijzonder, Tulpeiland in Flevoland! Voor de kust van Zeewolde is een schiereiland in de vorm van een tulp waar de gemeente Zeewolde 150.000 tulpenbollen heeft geplant. Het Tulpeiland is vrij te bezoeken maar houd je aan de regels van het RIVM voor een veilig bezoek aan de Flevolandse tulpen.

Adres: Adres: Zeewolderdijk, Zeewolde – Locatie Tulpeiland.

Tulpeiland Flevoland

Bollenroute en Tulpenroutes Zuid-Holland

ANWB Bollenstreekroute met de auto – 60 km 

De bekendste tulpenroute in Nederland is op dit moment nog altijd de ANWB Bollenstreekroute met de auto. Deze route staat bekend om de prachtige bollenvelden en om alle pittoreske dorpjes waar je doorheen rijdt. Rond de dorpen Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout staan de velden in de lente altijd in bloei.

Deze mooie autoroute in Nederland begint in Oegstgeest en bedraagt ongeveer 60 kilometer, meer dan genoeg om je een dag mee te kunnen vermaken in de auto. Van alle tulpenroutes is dit nog altijd de meest populaire optie om voor te kiezen. Ik raad je wel aan om even de onderstaande PDF te bekijken of te downloaden, deze bloemige en leuke autoroute staat namelijk niet bekend om de goede wegwijzers.

*Bekijk hier de ANWB Bollenstreekroute met de auto en download de PDF.

ANWB Bollenstreekroute met de auto

Extra Bollenstreek autoroutes

Naast de bekende ANWB Bollenstreekroute zijn er natuurlijk nog veel meer Bollenstreek routes langs de mooiste tulpenvelden in Nederland die een must zijn om te ontdekken met de auto in het voorjaar.

De Bollenstreek mag dan ook zeker niet ontbreken op jouw lijstje voor fleurigste en leukste autoroutes in Nederland. Bij de meeste autoroutes start je in Oegstgeest en reis je naar Katwijk via Rijnsburg. Eenmaal aangekomen in dit dorp rij je door naar Noordwijk en Noordwijkerhout, om vervolgens de route af te sluiten in  Warmond. Tijdens het rijden kom je langs talloze uitgestrekte bloemenvelden. Hou er wel rekening mee dat deze route nog wel eens druk kan zijn.

*Leuk om eens te zien, het bloemencorso in de Bollenstreek.
**Parkeer je auto in Voorhout, huur een Solex en bezoek De Tulperij.

***Ook tof, ga met Helivliegen de lucht in voor de bollenvelden van bovenaf.

Mooiste tulpenroutes in Nederland met de auto

Bollenstreek autoroutes

Bollenroute en Tulpenroutes Noord-Holland

Bollenroute in Kop van Noord-Holland 

Veel mensen weten het niet, maar ook in de Kop van Noord-Holland kun je heel wat mooie tulpenroutes vinden. De bollenroute in de Kop van Noord-Holland laat je de mooiste tulpenvelden van Medemblik tot Hoorn zien.

Ik schreef in de introductie al dat Kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland is. Het grootste bollenveld ligt in Breezand, een plek niet ver van Den Helder vandaan. Onderweg kan je nog stoppen in dorpjes als Schagerbrug en ’t Zand.

*Huur een Eend en volg de Tulpenroute in de Zaanstreek.
**Tip: tulpen plukken bij de Floratuin in Julianadorp aan de Rijksweg 85.

Bollenroute in Kop van Noord-Holland

Beemster Tulpenroute, digitale auto of fietsroute te koop

Ik ben er zelf nog niet geweest maar de tulpenroute in De Beemster schijnt ook meer dan de moeite waard te zijn. De Beemster is ook niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Hier kan je volop genieten van oer Hollandse plaatjes van tulpenvelden en molens.

Via Visit Beemster kan je een digitale tulpenroute kopen om met de auto of fiets te volgen. Ook leuk én duurzaam, volg De Beemster tulpenroute met de Visit Beemster elektrische Twizy’s of scooters.

Na aankoop van de Beemster tulpenroute ontvang je een code waarmee je kunt inloggen op de website. Daar staat de digitale route die je kunt volgen via je mobiel of tablet en kunt delen met meerdere mensen tegelijk. Let op: de inlogcode blijft 48 uur geldig, dus koop de route pas als je ook van plan bent om te gaan. Naast de route langs de tulpenvelden krijg je nog extra informatie over tulpen en over leuke plekken in De Beemster waar je langs komt.

*Hier kan je de digitale tulpenroute kopen.
**Bekijk hier alle Twizy en scooter tours in De Beemster

Bollenroute en Tulpenroutes Zeeland

Tulpenroute in Zeeuws Vlaanderen – 10/20 km

Van alle mooie pittoreske autoroutes langs mooie dorpen met bollenvelden is dit toch wel de meest rustige en mooie autoroute langs tulpenvelden die je kunt volgen. De meeste bollenvelden liggen in de buurt van Graauw en Lamswaarde.

Door over de dijk de rijden van Lamswaarde naar Grauw of Absdale kom je langs de mooiste tulpenvelden die in bloei staan. Je kunt ook doorrijden naar Nieuw Namen of Clinge, hier vind je ook uitgestrekte bloemenvelden. In Zeeuws Vlaanderen is het mogelijk om Pluktuin La Fleur te bezoeken en zelf tulpen te plukken.

*Ook tof, ga met  met Prince Helicopters de lucht in vanaf €59,95 per persoon.

Texelse Bloembollenroute

Maak het nóg leuker voor jezelf, reis naar Texel en ontdek de Texelse Bloembollenroute. In de PDF hieronder zie je diverse routes die je langs de mooiste bollenvelden op Texel laten reizen. Je weet vast ook dat Texel bekend staat om al die lieve lammetjes die er in het voorjaar geboren worden. Zeg nou zelf, zo’n lammetje tussen de tulpen is toch té lief en té leuk en té schattig. Ik ben verkocht! Deze foto is gemaakt door: Foto Justin Sinner Pictures.

En deze website is ook geniaal, want als je naar Schapeneiland Texel gaat dan bekijk je gewoon de Lammetjesradar.nl en dan weet je precies waar je moet zijn. Leuker en makkelijker kan ik niet maken;)! Die plattegrond ook hieronder, té leuk met al die schapenkoppies!

Texelse Bloembollenroute

Lammetjesradar Texel

Ook leuk, Tulpenroute met boot

Kaag & Braassem of Hillegom

De omgeving van Roelofarendsveen staat bekend om de vele weilanden en minder bekend om de uitgestrekte tulpenvelden. Tijd om die te ontdekken dus, zeker als we dit jaar veel andere mensen moeten vermijden. Of het dit jaar kan weten we dus nog niet maar een rondje Braassemermeer en de Tulpenroute met de boot bekijken is wel een leuk alternatief voor de mooiste tulpenroutes in Nederland met de auto.

*Vaar mee met de Bollenboot in Hillegom.

NOT DONE als je tulpenvelden gaat spotten!

JA, ik weet het, it’s me! Maar je bent nooit te oud om te leren zeg ik altijd maar! Dus ‘Vroegâh‘, zoals wij dat op zijn Haags zeggen, ging ik voor leuke foto’s tussen de bollenvelden staan. Nu zou ik dat dus niet meer doen vanwege twee redenen:

  1. Het is niet goed voor de bloemen!
  2. En iedereen moet van de mooie bollenvelden kunnen genieten, dus vertrap het niet!

NOT DONE / Niet doen bij tulpenvelden bezoeken

Heb jij nog meer goede tips voor de mooiste tulpenroutes in Nederland? 

Print Friendly, PDF & Email