Op vakantie in eigen land, een roadtrip Nederland, leuke autoroutes rijden en de mooiste straten in Nederland ontdekken. Er kan meer dan je denkt in eigen land en het zit vol verrassingen.

Mooiste straten van Nederland

Dagelijks maken wij allemaal gebruik van straten. Je wandelt door een straat, je gaat naar een winkelstraat, je rijdt met je auto over een straat, je rijdt door een mooie straat en ga zo maar door. Het idee voor een compleet artikel over de mooiste straten in Nederland was geboren en bij deze presenteer ik dan ook graag al deze straten in Nederland die iets bijzonders hebben.

Als je je eenmaal in de mooiste straten van Nederland gaat verdiepen ontdekt je nog veel meer! Wat dacht je van de gezelligste straat van Nederland, de mooiste kerststraat van Nederland, de meest rustige straat van Nederland, de duurste straat in Nederland en de meest Hollandse straat in Nederland. Laat je verwonderen en Travel around with me naar de mooiste straten van Nederland die je echt eens gezien moet hebben in je leven.

 1. Maliebaan in Utrecht
 2. Stokstraat in Maastricht
 3. De Lorentzlaan in Enschede
 4. Lange Voorhout in Den Haag
 5. Korte Putstraat in Den Bosch
 6. Kleine Overstraat in Deventer
 7. Brouwersgracht in Amsterdam
 8. Lange Hezelstraat van Nijmegen
 9. Het Leidse Galgenwater in Leiden
 10. Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen

Ook leuk om te lezen: de leukste autoroutes in Nederland

Wil jij op de hoogte blijven van mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Eeuwenoude bomen aan Lomanstraat Amsterdam

Waar ik ook ben, ik zie altijd overal verhalen voor me! Deze keer scrolde ik door mijn Linkedin feed en zag ik ineens een prachtige foto van Ewout Pahud. Ik zocht de fotograaf op via Linkedin en we hadden al snel een leuk gesprek. Ik mocht zijn foto gebruiken voor dit artikel en dit is zijn verhaal erbij:

Tijdens de eerste sneeuwval van 2021 ben ik naar onze hoofdstad Amsterdam afgereisd om de stad op een andere manier vast te leggen. Ik kende de Lomanstraat erg goed, want ik heb de straat in elk seizoen vastgelegd in meerdere perspectieven. Eenmaal toen ik aankwam in de straat, had ik het niet zo mysterieus verwacht hoe de foto uiteindelijk tot stand is gekomen. De eenzame krantenbezorger die zijn werk doet maakt de foto helemaal af, met name door de capuchon en fietslamp.

*Bekijk hier al het werk van Ewout.
**Amsterdam Inside tipt deze straten als de mooiste straten van Amsterdam.

Mooiste straten van Nederland

Gezelligste en leukste winkelstraat van Nederland 

Het is alweer even geleden maar in 2017 was De Zwanestraat – Kromme Elleboog in Groningen de leukste winkelstraat van Nederland.

Als je aan mij vraagt wat de gezelligste straat van Nederland is dan moet ik vaak aan de Nieuwe Gracht in Utrecht denken. Wat mij betreft is deze bekende straat in Utrecht een bron van gezelligheid. De talloze terrasjes en winkeltjes langs de gracht maken het een gezellige straat om doorheen te lopen. De oudste winkelstraat van Utrecht is de Twijnstraat.

In eigen stad vind ik de Bierkade in Den Haag altijd erg gezellig! Leuke terrasjes en lekker eten aan het water en vooral tijdens Jazz in de Gracht in Den Haag is het één groot feest van gezelligheid. Maar je kan er dus niet shoppen! De leukste winkelstraat in Den Haag vind ik het Zeeheldenkwartier en de luxe winkelstraat Het Noordeinde.

*Check deze tip voor een SUP huren en lekker eten aan de Bierkade in Den Haag

Zonnig terras aan het water Den Haag

Duurste winkelstraat Nederland, PC Hooftstraat

De duurste straat van Nederland, die kan iedereen zo wel raden denk ik! Stop je portemonnee ver weg of laat hem thuis als je gaat dwalen door de dure PC Hooftstraat in Amsterdam. De PC Hooftstraat, de straat staat natuurlijk bekend om de dure winkels, de prachtige panden en de vele bekende Nederlanders die hier komen shoppen.

Eerlijk is eerlijk, het is de duurste winkelstraat van Nederland, daarachter komt direct de Kalverstraat in Amsterdam. De duurste straat van Nederland om te wonen is de Konijnenlaan in Wassenaar, je kijkt je ogen uit als je langs de enorme villa’s rijdt met een gemiddelde waarde van €2.530.000. Ditzelfde geldt voor de Groot Haesebroekseweg, ook weer een bekende villastraat in Wassenaar.

*Bekijk hier de Top 10 duurste straten in Nederland volgens Quotenet.

Meest Hollandse straat – Leidse Galgenwater

Bij een echt Hollandse straat denk ik al snel aan de grachtenpaden in Amsterdam op de Keizersgracht bijvoorbeeld. Maar voor een echt Hollandse straat moet je volgens kenners naar het Leidse Galgenwater.

Op de Galgenwater in Leiden vind je prachtige herenhuizen, mooie grachtenpaden en hier en daar een molen die er echt een Hollands aangezicht van maken. Leiden is overigens sowieso een stad die je eens bezocht zou moeten hebben.

Sprookjesachtige straat vol bloesem – Enschede

Het lijkt raar om ineens een straat uit het oosten van het land op te noemen maar dit is het zeker niet. De Lorentzlaan in Enschede wordt niet voor niets de meest sprookjesachtige en mooiste straat van het oosten genoemd. Deze straat staat aan weerszijden vol met de meest prachtige bomen en planten.

Van de witte bloesem tot aan de rode Japanse bomen, het is een straat die bijna on-Nederlands lijkt. Er zijn geen winkels of iets dergelijks te vinden, maar toch is het een prachtige straat om zelf eens doorheen te rijden als je toch in de buurt bent.

*Getipt door Indebuurt Enschede.

Mooist verlichte kerststraat van Nederland

Bij Hart van Nederland kon iedereen stemmen op de ‘Mooist verlichte kerststraat van Nederland’. Kerstdorp Wielenpôlle in Friesland won met 60% van de stemmen en won daarmee de gouden Hart van Nederland-kerstbal. Andere finalisten waren (in willekeurige volgorde): Burgemeester Jansenstraat (Den Haag), Raaphorstlaan (Den Haag), Halseweg (Zelhem) en Bazuinstraat (Arkel). Toch leuk dat er twee straten in mijn stad tussen staan.

Hart van Nederland heeft hierbij puur gekeken naar de hoeveelheid lichtjes die er te vinden zijn in de betreffende straat. Buiten kerst om is het een gewone woonwijk. Maar tijdens het kerstfeest wordt het omgetoverd tot een van de mooiste straten van Nederland.

Leuke boeken over straten in Nederland

Wil je meer weten over straten in Nederland? Luister dan naar deze interview van Kassa op BNN waarbij landschapsarchitecten Jeroen Bosch en Harm Veenebos aan het woord zijn van het boek Straten maken.

 1. Verlaten straten aan de hand van Hans van Bree
 2. Reis mee Door de straten van Nederland.
 3. Straten maken, hoe ontwerp je een goede straat

Op je bucketlist, de mooiste straten ter wereld

De mooiste straten ter wereld, de mooiste straatjes in Europa, de bekendste straten ter wereld, de meest bijzonstrate straten ter wereld, de straten met de mooiste street-art ter wereld. Man man, wat een keuze allemaal. Ik heb flink wat research gedaan en op basis daarvan zeg ik dat op dit moment de onderstaande top 10 mijn persoonlijke favorieten zijn qua mooiste straten ter wereld.

 1. Alberobello in Italië.
 2. Burano in Venetië, Italië.
 3. Chefchaouen in Marokko.
 4. Agueda in Aveiro, Portugal.
 5. Jacaranda in Pretoria, Zuid-Afrika.
 6. Oude straat van Brienz, Zwitserland.
 7. La Boca in Buenos Aires, Argentinië.
 8. Mykonos-stad in Mykonos, Griekenland.
 9. Cherry Blossom Avenue in Bonn, Duitsland.
 10. Lombard Street in San Francisco, Verenigde Staten.

Mooiste straten ter wereld

Ben jij wel eens ergens geweest waar jij een mooie straat in Nederland hebt ontdekt?
Ik ben benieuwd en laat het mij weten!

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email