Een vakantie naar de mooiste stranden van Evia Griekenland kan ik je zeker aanraden. Wie wil er nou niet eens het gevoel ervaren van het ontdekken van een strand waar verder niemand is. In Evia kan dat in het voorseizoen.

Op vakantie naar Evia Griekenland

Evia is op Kreta na het grootste eiland van Griekenland. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook nog nooit van had gehoord voordat ik erheen reisde. Eenmaal daar verbaasde het mij dat bijna niemand het Griekse eiland Evia nog kent. Zou Evia het best bewaarde geheim zijn van de Grieken? Het is namelijk voor de Grieken zelf een populaire (weekend) bestemming en je vind er geen massatoerisme. De Grieken die hiernaar toe reizen genieten van de rust en de authentieke Griekse sfeer. Ze zijn blij dat er niet veel toeristen komen zoals op alle andere eilanden.

De paar Nederlanders die ik tegenkwam zijn over het algemeen 40+, echte Griekenland liefhebbers en op zoek naar rust en ruimte. Hierbij moet ik wel een kanttekening maken. Evia was voor lange tijd niet zo populair vanwege de zware industrie die vroeger op het eiland was gevestigd. Nu dat allemaal weg is, is het tijd om Evia en de mooiste stranden op het eiland te gaan ontdekken.

Is Evia het best bewaarde geheim van de Grieken?

Met een kustlijn van 680 kilometer heb je genoeg opties om de mooiste stranden van Evia te ontdekken. Gezien ik altijd met een eigen huurauto reis is het ook hier juist zo leuk om eens ouderwets de kaart erbij te pakken om te zien waar er stranden zouden kunnen zijn en wat jij de mooiste stranden van Evia vind om een middag of dag te vertoeven. De beste tijd om Evia te verkennen is in het voor- en najaar. Het hoogseizoen voor Evia is juni, juli en een mega piek in augustus omdat de Grieken dan ook vakantie hebben. Hou er wel rekening mee dat in het voorseizoen nog niet alles geopend is.

*Hou je van wellness? Ontdek opties voor een wellness vakantie op Evia in Griekenland

De mooiste stranden van Evia Griekenland

Hou er rekening mee dat als je je rondreis over Evia plant dat de afstanden kort lijken maar lang duren. Als voorbeeld; de route van het in het noorden gelegen Oreoi naar het in het zuiden gelegen Karystos is een aanrader. De afstand is maar 230 kilometer maar je doet er wel vijf uur over als je door rijdt. Dat komt door de kronkelende en bochtige wegen waar je soms niet harder dan vijftig kilometer per uur kan rijden. Dus neem je tijd om de mooiste stranden van Evia Griekenland te ontdekken.

De mooiste stranden van Evia Griekenland

Mooie stranden nabij Kavos – Noord Evia

De eerste paar dagen verbleef ik in het noorden van Evia. Vanaf Edipsos kan je via Gialtra langs een prachtige kustweg rijden. Het is echt waar als ik je vertel dat ik hier tientallen keren ben gestopt met de huurauto. Dan maakte ik een foto van een voor mij prachtig strand en dan kwam ik even verderop een nog mooier gelegen strand tegen. Het is dus maar net waar jij van houdt en wat je mooi vind maar ik weet zeker dat jij langs deze kustweg een van de mooiste stranden van Evia gaat ontdekken. Dus niet te hard rijden en kijk je ogen uit.

*Ontdek ook Thermae Sylla hotel voor een wellness vakantie op Evia in Edipsos

Mooie stranden nabij Kavos - Noord Evia

Het strand van Orei – Oreoi

Het strand van Orei, bekend bij de Grieken als Oreoi ontdekte ik per toeval. Wij reden over de kustweg en ineens zag ik links dit prachtige strand op duiken. Ik parkeerde mijn auto langs de kant van de weg om deze mooie foto te maken. Als je de weg naar beneden vervolgt kan je daar je auto parkeren.

Het strand van Orei - Oreoi

Het strand Agii Apostoli nabij Kimi – Midden Evia

Mijn rondreis over Evia heb ik opgesplitst met overnachtingen in het noorden van Evia, het midden van Evia en het zuiden van Evia. Vanuit de hoofdstad Chalkida zijn we via Petries richting Kimi gereden. We maakten een stop in Agii Apostoli en dat vonden wij zo’n fijne en rustige plek dat wij daar een paar uur hebben genoten van het zandstrand.

Het strand Agii Apostoli

Ontdek de mooiste stranden in Zuid Evia

Karysytos is de meest zuidelijk gelegen badplaats van Evia en heeft een lang gerekt zandstrand in het oosten gelegen. Aan de westkant van Karysytos zijn kleine baaien. Als je een huurauto hebt en je hebt de tijd dan raad ik je aan om naar de stranden van Agios Dimitrios te rijden. Deze bevinden zich aan het einde van de kloof van Agios Dimitrios. Je moet er dus wel even de tijd voor uit trekken omdat je ook een stuk moet lopen. Laat je zeker adviseren door de locals want zij kunnen je aangeven hoe je het beste kan rijden.

Mooiste stranden in Zuid Evia

Volg de kronkelweg naar Giannitsi beach

De weg naar Giannitsi is fantastisch maar je moet wel een beetje durven te rijden. Het is één lange weg en je rijdt er vanaf de hoofdweg ongeveer 30 minuten over. Het laatste gedeelte is een smalle kronkelende en steile weg die zelfs de ervaren auto bestuurder beide handen aan het stuur laat houden. Maar daar krijg je eenmaal beneden ook zeker wat voor terug. Een langgerekt kiezelstrand met zeer helder blauw water. Zorg dat je in het voorseizoen wel zelf wat te drinken en te eten bij je hebt want het kan zijn dat de bar aan het strand dan nog niet open is. Wat je wel hebt in het voorseizoen is een strand voor jezelf.

Giannitsi beach

Mooiste stranden bij Marmari – Evia

Marmari ligt in het zuiden van Evia en is de havenplaats waar vandaan de ferry vertrekt naar het vasteland van Griekenland, Rafina. Als je vanuit de haven van Marmari linksom de heuvel op rijdt heb je vanaf daar een mooi uitzicht op de Petali eilanden en op het ‘Golden Beach’. De zandplaat voor de kust veranderd steeds van vorm en is bij harde wind een populaire plek voor kitesurfers. Je kan bovenaan de weg je auto parkeren en naar de kleine baai lopen.

Mooiste stranden bij Marmari

Stranden bij de Petali (Petalioi) eilanden

Vanuit de haven van Karysytos en vanuit de haven van Marmari vertrekken er boot- en snorkel of duik excursies naar de nabijgelegen Petali eilanden. De overtocht met een bootje vanuit de haven in Marmari duurt slechts 10 minuten. Vanuit de haven van Karysytos ben je ongeveer 30 minuten aan het varen. Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een bootje dat je kan huren om de eilandengroep te ontdekken. Zo heb je alle vrijheid om zelf je favoriete baaitje en strand uit te zoeken.

Zelf ben ik meegegaan met een snorkelexcursie naar de Petali eilanden. Omdat de eilanden grotendeels onbewoond zijn vind je er wat mij betreft de mooiste stranden van Evia Griekenland.

Stranden bij de Petali eilanden

Reizen van Athene naar Evia

Het eiland Evia heeft geen eigen internationaal of nationaal vliegveld. Als je naar Evia wilt reizen vanuit Nederland dan kan je onder andere met Transavia naar Athene vliegen. Omdat ik altijd een auto huur op reis voor een roadtrip zal de informatie hier ook daaruit bestaan. Uiteraard kan je ook met het openbaar vervoer naar Evia reizen.

Vanaf het vliegveld van Athene zijn er drie manieren om naar Evia te reizen. Vanaf de luchthaven is er een directe snelweg naar het noorden, midden en zuiden van Evia. Afhankelijk van waar jij je rondreis start op het eiland Evia. Of je reist naar Rafina en gaat daar met de veerboot over naar Marmari. De bootovertocht kost €5,- per persoon en €21,- voor een personenauto. Start je je reis in het midden van Evia dan kan je via de verbindingsweg bij Chalkida de brug over of je reist verder naar het noorden en reist vanaf Arkitsa met de ferry naar Edipsos. Deze overtocht kost rond de €25,- inclusief auto.

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken en wil je genieten van een passende fly drive op maat? Er zijn verschillende reisorganisaties die Fly & Drives aanbieden op het Griekse eiland Evia.

  1. Vakantie Evia met Sunweb.
  2. Fly & Drive Evia 15 dagen inclusief huurauto.
  3. Bekijk de reizen naar Evia van Ross Holidays.

Bezienswaardigheden Evia

Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel over alle bezienswaardigheden op Evia die je moet zien. Voor nu, bekijk zeker alvast mijn reisvideo waarin je alle highlights en bezienswaardigheden van Evia ziet.

Eilandhoppen vanuit Evia

Afhankelijk van hoeveel reistijd je hebt is het ook een idee om te gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om te gaan eilandhoppen vanaf het eiland Evia. Vanuit diverse plaatsen op het eiland Evia vertrekken er ook ferry’s naar:

  1. Rafina > Andros
  2. Rafina > Tinos
  3. Kimi > Skyros, 1,5 uur varen
  4. Lavrio > westelijke Cycladen Kea, Kythnos, Sifnos en Milos.

Wat vind jij de mooiste stranden van Evia Griekenland?

 

Print Friendly, PDF & Email