Ga jij op vakantie naar de Portugese regio Alentejo? Dit zijn de mooiste stranden aan de Alentejo kust die je wat mij betreft moet bezoeken! Binnenkort meer Alentejo vakantie tips.

Vakantie Alentejo kust

Portugal is een veelzijdig vakantieland en vele Nederlanders reizen naar het zuiden om te genieten van de mooie stranden in de Algarve. Maar je hoeft niet helemaal naar het zuiden van Portugal om te genieten van een strand- en zonvakantie. Ook het gebied ‘Alentejo’ ligt in het zuiden van Portugal en de kustlijn is meer dan de moeite waard om te ontdekken.

Hou jij van een steile rotskust met enorme kliffen waarbij je een trap moet volgen om in een mooie baai te komen, of wil je een beetje klauteren over de rotsen naar een nog mooier strand? Wil jij een strandwandeling maken over een kilometers lang strand door de witte duinen nabij de rijstvelden of ben jij gek op watersporten zoals kitesurfen en vind jij de golven belangrijker dan het strand? Hou jij van gemak en wil je juist vertoeven op een strand dat eenvoudig te bereiken is, dan kan dat ook aan de Alentejo kust.

In het noorden grenst de Alentejo aan de rivier de Taag en de regio Alentejo houdt op in het oosten bij de grens met Spanje. In het zuiden gaat de Alentejo over in de Algarve en in het westen ligt de Atlantische Oceaan. De oppervlakte van de Alentejo is bijna net zo groot als de oppervlakte van Nederland dus je kan je voorstellen dat er vele mooie stranden aan de Alentejo kust zijn. De kustlijn van de Alentejo start bij de rivier Sado nabij de plaats Setubal en strekt zicht uit tot aan de plaats Zambujeira do Mar. De Alentejo kust beslaat in totaal 188 kilometer dus je kan je voorstellen dat er genoeg mooie stranden zijn en dat je wel even de tijd moet uittrekken om die allemaal te ontdekken tijdens je vakantie naar de Alentejo.

Vakantie Alentejo kust

Wat te doen aan de Alentejo kust

 1. Stap op een fiets of mountainbike en ontdekken alle stranden;
 2. Ga te paard en rij door de witte duinen bij Comporta en ga paardrijden op het strand
 3. Ontdek de zoutgaljoens van de Sado rivier en spot de flamingo’s
 4. Nabij de plaats Troia leeft een groep dolfijnen, ga mee met een boottocht om ze te spotten
 5. Ook op de Mira rivier kan je boottochten maken of een kano huren
 6. Hou je van watersport? Je kan aan de Alentejo kust duiken, surfen en kitesurfen.
 7. De grootste stad langs de kust is Sines, het is de geboortestad van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama
 8. Porto Covo is een plaatsje dat ten zuiden ligt van Sines met tevens een heel mooi strand

Wat te doen aan de Alentejo kust

Mooiste stranden Alentejo kust

Vanaf Troia, het eerste punt op het schiereiland tot aan de kaap van Sines vind je een kilometerslang onafgebroken wit zandstrand. Ik ben hier alleen te paard op het strand geweest iets ten zuiden van Comporta ter hoogte van ‘Cavalos na Areia’, de manege die paardrijden op het strand aanbiedt op Praia da Comporta. Als je geluk hebt en je gaat paardrijden tussen 11.00 uur en 13.00 is het soms zelfs mogelijk te paard de dolfijnen te zien die nabij Troia leven. Je kan je auto niet nabij het strand parkeren. Wil je Praia da Comporta bereiken dan zal je te voet langs de rijstvelden, over de witte duinen naar het strand moeten wandelen. Maar dan heb je met een beetje geluk wel het strand voor je alleen of je moet het delen met een paar vissers of ruiters die voorbij komen.

Ik heb mij laten vertellen dat de meeste mensen aan de Alentejo kust de stranden ‘Praia de Sao Torpes’, ‘Praia de Morgavel’, ‘Praia Grande de Porto Covo’, ‘Praia da Ilha do Pessegueiro’ voor de kust van het eilandje ‘Pessegueiro’ en’Praia da Vieirinha-Vale Figueiros’ bezoeken. Al deze stranden hebben namelijk een Blauwe Vlag wat betekent dat de kwaliteit van het zeewater goed is.

Uit nieuwsgierigheid heb ik ‘Praia de Morgavel’ en ‘Praia Grande de Porto Covo’ bezocht. Het zijn zeker mooie stranden, maar ik ben op zoek naar iets anders. Ik hou van kleine strandjes, vind het niet erg om te klauteren en vind het gewoon leuk om met mijn huurauto langs de kust te rijden op zoek naar een strandje wat ik het mooiste vind aan de Alentejo kust. De stranden die ik leuk vind zie je hieronder een voor een, het zijn geen geheime stranden of stranden die horen bij de leukste badplaatsen, het is gewoon mijn persoonlijke smaak. Ik heb de stranden benoemd van noord naar zuid. *Er zijn trouwens ook een hoop mooie stranden die je helemaal niet kan bezoeken omdat het gewoon onmogelijk is om beneden te komen via de steile kliffen, zoals het strandje op de foto hieronder.

Mooiste stranden Alentejo kust

Stranden ten zuiden van Sines

Ik verbleef in Santiago do Cacem en vanaf daar ben ik naar de Alentejo kust gereden. Ik had via de A26-1 om het plaatsje Sines heen kunnen rijdens langs de kust en ook Sines kunnen zien. Gezien de tijd die ik had besloot ik alleen op zoek te gaan naar de mooiste stranden. Ik nam dan ook vanuit Santiago do Cacem de A26-1 en reed een stuk van de weg IP8. Vervolgens reed ik verder naar het zuiden met mijn huurauto via de N120-1 en daarna nam ik de Alentejo kustweg, de M1109.

Praia de Morgavel

Het strand ten zuiden van Sines, ‘Praia de Morgavel’ wordt veel bezocht door de Portugezen zelf. Het strand draagt de ‘Blauwe Vlag’ wat betekend dat de kwaliteit van het zeewater hier goed is. Het is een breed wit zandstrand en het is eenvoudig te bereiken via een houten trap. Langs de kustweg zijn diverse restaurants in de buurt.

Praia de Morgavel

Praia da Samoqueira

Het zandstrand ‘Praia da Samoqueira’ is omgeven door hoge kliffen en heeft een breed zandstrand met een tweetal inhammen. Het strand is te bereiken via een houten trap. Dit strand is door The Guardian uitgeroepen tot één van de ’25 Best Beaches of Europe’ vanwege de locatie, bereikbaarheid en schoonheid.

Mooiste stranden Alentejo kust, ontdek ze tijdens je vakantie!

Praia da Serro da Águia

De baai met het strandje ‘Praia da Serro da Águiawas mijn favoriet tijdens mijn Alentejo kust stranden test. Ik keek vanaf de hoge klif en er was gewoon helemaal niemand. Helemaal niemand in deze mooie baai! De huurauto lag vol met lekkere hapjes en drankjes en na wat foto’s gemaakt te hebben hebben wij hier de hele middag liggen genieten van de zon.

Praia da Serro da Águia

Praia Grande de Porto Covo

Ik kon het niet laten om ook nog een paar andere stranden te bekijken, zoals ‘Praia Grande de Porto Covo’. Je kan je huurauto op een grote parkeerplaats parkeren en eenvoudig het strand bereiken. Het is een heel breed zandstrand en vrij langgerekt strand in vergelijking met de andere stranden.

Praia Grande de Porto Covo

Praia do Espingardeiro

Nog verder naar het zuiden, voorbij de parkeerplaats bij Praia Grande de Porto Covo vind je het strand. ‘Praia do Espingardeiro’. Van boven ziet dit strand er zo gaaf uit. In de verte zag ik op een klif een trappetje staan die het eenvoudiger moet maken om bij het witte zandstrand te komen. Nadeel was alleen dat het hoogtij werd en het te onverantwoordelijk was om dit strand nu te bereiken. Maar mooi om te zien is het wel! De baai is zo gevormd dat er een smalle strook zandstrand tussen de enorme kliffen doorloopt waardoor je een soort meertje krijgt tegen de kliffen van het vasteland.

Praia do Espingardeiro

Stranden die nog zuidelijker liggen

Je kan vanaf de Alentejo kust nog verder naar het zuiden rijden en uiteindelijk helemaal tot aan Sagres in de Algarve rijden. Langs de kustlijn vind je een ontelbaar aantal stranden en baaien waar je kan genieten van de Portugese zonnestralen. Je begrijpt dat ik een keuze moest maken qua welke stranden ik wel en niet ging bezoeken. Bij de onderstaande stranden aan de Alentejo kust ben ik niet geweest maar ik tip ze wel graag.

 1. Praia do Banho
 2. Praia da Gaivota
 3. Praia Pequena
 4. Praia dos Buizinhos
 5. Praia da Engardaceira
 6. Zambujeira do Mar

Ontdek de mooiste stranden met je huurauto 

Ik ben mijn gehele Alentejo rondreis gestart op de luchthaven van Lissabon. De luchthaven van Lissabon is groot en die paar keer dat ik er geweest ben is het altijd druk bij de autoverhuurlocatie. Na aankomst in de aankomsthal sla je rechtsaf en loop je binnen vijf minuten naar de autoverhuur locatie. Nadat alle papieren zijn getekend kan je naast de luchthaven, op loopafstand, je huurauto ophalen.

Wil jij zo snel mogelijk naar de mooie stranden aan de Alentejo kust? Huur dan een auto in Portugal vanaf de luchthaven van Lissabon en sluit het  Premium Pakket van Sunny Cars af. Dat scheelt je veel tijd omdat je van tevoren al je gegevens al online kan invoeren zodat je ter plaatse  alleen maar het een en ander hoeft te controleren. Heb je geen creditcard? Dan is dit autohuur pakket ook ideaal, want ook zonder creditcard kan je een auto huren vanaf Lissabon. En hou je van leuke jonge modellen auto’s, dan zit je ook goed want de huurauto die je reserveert bij het Premium Pakket zijn nooit ouder dan 1 jaar.

> Lees ook alle tips en ervaringen over auto huren in Portugal. Wil jij een auto huren in Portugal zonder creditcard? Dat kan ook via Sunny Cars. Lees ook mijn Sunny Cars ervaringen om onder andere te ontdekken dat All-Inclusive bij Sunny Cars ook echt All-In is.

Ontdek de mooiste stranden met je huurauto 

Regels bezoek stranden Portugal

Bekijk hier alle info over rivierstranden in Portugal.

Regels bezoek stranden Portugal

Meer vakantie tips Alentejo 

 1. Ontdek hier alle vakantie Alentjo tips.
 2. Ga sterren kijken in Alqueva Dark Sky Reserve.
 3. Geniet van paardrijden op de parelwitte stranden bij Comporta
 4. Huur een woonboot op Alqueva Lake en leg aan op je privé eiland.
 5. Overnacht in een luxe hotel in de Alentejo en ontdek meer over de Caudalie Spa ervaringen.

Reistips Portugal

Portugal, het is een van mijn favoriete vakantielanden in Europa! Waarom? Omdat het zo divers is! Je kan er cultuur snuiven, UNESCO dorpen bezoeken, prachtige paardrijtochten door de natuur maken, genieten op de kilometerslange zandstranden, er zijn hippe steden en Portugal heeft een aantal eilanden.

Ik heb nu al meerdere Portugese vakantiebestemmingen mogen ontdekken en hieronder kan je diverse reistips voor Portugal lezen.

 1. Auto huren Portugal tips
 2. De 10 mooiste stranden in de Algarve
 3. Tips voor een rondreis Noord Portugal incl. citytrip Porto
 4. Dolfijnen spotten Madeira – Monte Tobogan run op Madeira – Canyoning Adventure Madeira
 5. Reisroute Terceira inclusief bezienswaardigheden
 6. Beste uitzichtpunten Sao Miguel, AzorenPaardrijden op de Azoren, Sao Miguel, Sete Cidades – Dolfijnen Sao Miguel, Azoren

Vakantie ideeën, laat je inspireren

Wat vind jij de mooiste stranden aan de Alentejo kust?

Print Friendly, PDF & Email