Kan jij ook niet wachten om te gaan schaatsen en wil je weten waar je kan schaatsen op natuurijs? Haal ze uit het vet want dit zijn de mooiste plekken om te schaatsen op natuurijs in Nederland. Ook extra tips voor mooiste en leukste schaatsroutes in Nederland, de mooiste plekken om te schaatsen in Den Haag (want daar woon ik) en de beste tips voor schaatsen op natuurijs in Nederland.

Mooiste plekken schaatsen natuurijs in Nederland

Elk jaar hoop je erop en dit is het jaar dat het eindelijk weer kan! Schaatsen op natuurijs in Nederland was vroeger elke winter de normaalste zaak van de wereld. Maar helaas kwam het de afgelopen jaren amper voor. Hoogste tijd voor een overzicht van de mooiste plekken om te schaatsen op natuurijs.

Persoonlijk is mijn favoriet om te schaatsen op natuurijs in Nederland nog steeds Giethoorn. In dit Overijsselse dorp dat in de zomer al druk wordt bezocht is in de winter met bevroren ijs even druk. Het leuke aan schaatsen in Giethoorn in de Gemeente Steenwijkerland is dat je er alles hebt wat je zoekt. Daarover hieronder meer.

Een andere favoriet van mij is natuurlijk het échte Hollandse plaatje…schaatsen over lange sloten langs molens. Ik neem je mee naar de mooiste plekken om te schaatsen in Nederland.

Mooiste plekken schaatsen natuurijs in Nederland

Populaire schaatsplekken in Nederland

Uiteraard zijn er een heleboel populaire schaatsplekken in Nederland, enerzijds vanwege het meestal zeer goede ijs en anderzijds omdat het gewoon hele mooie natuurgebieden zijn waar je kan schaatsen. Travel around with me naar:

 1. Overijssel – Giethoorn
 2. Friesland – Leeuwarden (Bonkevaart, finishplek Elfstedentocht)
 3. Brabant – IJzeren Man, bij Vught
 4. Brabant – Karpendonkse Plas
 5. Brabant – Wijlermeer, nabij Berg en Dal
 6. Groningen – Paterswoldsemeer
 7. Drenthe – ’t Blauwe meer
 8. Drenthe – ’t Nije Hemelriek
 9. Zuid-Holland – Kinderdijk
 10. Zuid-Holland – Reeuwijkse Plassen en De Meije
 11. Utrecht – Henschotermeer in Woudenberg
 12. Utrecht – Natuurgebied Botshol (plassen- en moerasgebied tussen Abcoude en Waverveen)
 13. Noord-Holland – Prinsengracht Amsterdam
 14. Noord-Holland – Gouwzee
 15. Noord-Holland – Loosdrechtse Plassen, Maarsseveense Plassen & Molenpolen
 16. Noord-Holland – Waterlandse Zeedijk tussen Monnickendam en Marken
 17. Noord-Holland – weg tussen Broek in Waterland en Zuiderwoude

*Dé schaatskaart van Nederland van Erik Ekkel. (sowieso leuk zijn verhaal te lezen)
**Bekijk hier ook de schaatstips op natuurijs van de Reddingsbrigade Nederland

Mooiste plekken schaatsen natuurijs in Nederland

Schaatsen in Giethoorn, onder bruggen en op het meer

Zoals ik al schreef is Giethoorn een van mijn favoriete locaties qua mooiste plekken in Nederland om te gaan schaatsen. Als schaatsliefhebber vind ik alles wat ik zoek op zo’n dag in Giethoorn. Nu is natuurlijk alles anders dan anders maar in Giethoorn is schaatsen in normale tijden gezellig, leuk en druk. Deze foto’s zijn gemaakt in 2012!

Je kan onder de bruggetjes schaatsen door het pittoreske dorp. Wil je even flink wat meters maken dan neem je een zijweg en sta je binnen no time op de Beulakerwijde. Even bijkomen van je schaatstocht doe je op een van de terrasjes op het ijs. Puur Hollands genieten in de winter, vind je niet?

Leukste schaatsroutes op natuurijs

Leuke schaatsroute langs molens, Molendriegang Stompwijk

De Molendriegang is een van mijn favorieten om te schaatsen op natuurijs in de buurt van Den Haag. Hoewel de locatie De Molendriegang Stompwijk heet, eigenlijk liggen de molens nog nét in Leidschendam, maar het grenst aan Stompwijk en ligt aan de Stompwijkseweg.

Het complete plaatje wat je wilt ervaren tijdens een schaatstocht in de Nederlandse winter vind je hier. Een puur Hollands winters tafereel ervaar je als je gaat schaatsen bij de drie molens bij Stompwijk tussen Leidschendam en Zoetermeer.

Mooie schaatsroute langs molens, Molendriegang Stompwijk

Écht Hollands, schaatsen langs molens in Kinderdijk

Als je dan toch gaat schaatsen en je weet nog niet waar, ga dan voor een puur Hollands plaatje! Zoek op de kaart naar een plek waar molens aan het water zijn gelegen en ga daar schaatsen op natuurijs. Een van de mooiste plekken om te schaatsen in Nederland langs molens is natuurlijk het beroemde Kinderdijk.

Ik ben er nog nooit gaan schaatsen maar een vriendin, Sanne, gaat (als het kan) vaak de molentocht schaatsen. Die is niet bij Kinderdijk maar daar was ze toevallig van de week en toen maakte ze deze foto. Dat ziet er toch fantastisch uit! Duimen dat het water daar ook goed bevriest.

Leukste schaatsroutes op natuurijs in Nederland

Mooiste plekken voor schaatsen Den Haag

 1. De Hofvijver.
 2. De Haagse grachten.
 3. Rondje Westbroekpark.
 4. Recreatiegebied Madestein.
 5. Het Haagsche Bos in Bezuidenhout.
 6. Landgoed Ockenburgh, opgespoten ijsbaan (in 2021 niet).
 7. Het natuurgebied bij De Uithof, fijn polderlandschap en de Wennetjessloot is mooi.

*Meer over de mooiste plekken om te schaatsen op natuurijs in Den Haag en omgeving

Leuke plekken om te schaatsen in de buurt van Den Haag

Mooiste plekken schaatsen Den Haag

Beste tips voor schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs brengt altijd een risico met zich mee. Het blijft dé natuur en die is soms onvoorspelbaar en onverwacht kan het anders zijn dan het lijkt. Maar laat je zeker niet afschrikken, bereid je alleen goed voor als je gaat schaatsen op een van de mooiste plekken in Nederland deze winter.

Het mag logisch klinken maar toch denken veel mensen die niet zo vaak gaan schaatsen er niet aan. Ondiep water bevriest natuurlijk veel eerder dan wanneer het water dieper is.

Hoe snel groeit natuurijs? Leuk om te weten!

Kriebelt de schaatskoorts ook al dagen bij jou? Als je niet kan wachten dan kan je zelf uitrekenen wanneer het ongeveer mogelijk is om te gaan schaatsen. Los van alle weersomstandigheden is de vuistregel:

 • De ijslaag groeit met 1 centimeter als het vijf graden vriest
 • Als de ijslaag 6 centimeter dik is, dan vriest er per nacht minder dan 1 centimeter ijs bij.

Hoe dik moet het ijs zijn om te kunnen schaatsen?

Zodra het ijs minimaal 4 à 5 centimeter dik is dan kan je op natuurijs gaan schaatsen. Wil je met meerdere mensen gaan schaatsen of ben je van plan een toertocht te gaan maken? Om echt veilig te kunnen schaatsen moet het ijs minimaal twaalf centimeter dik zijn. Met die ijsdikte kan je verantwoord met meerdere mensen op één plek op het ijs staan. Voor de Elfstedentocht moet het nog veel langer vriezen want voor dé tocht der tochten moet het ijs zelfs 16 centimeter dik zijn.

Nu het gesneeuwd heeft wordt het een en ander iets moeilijker. Want sneeuwijs maakt het ijs broos en dus ook minder betrouwbaar. Daarnaast zorgt de sneeuw voor hobbels en dat maakt de val kans ook groter.

 1. Bekijk hier ook alle schaatstips op natuurijs van de Reddingsbrigade Nederland.
 2. Het is natuurlijk super leuk onder bruggetjes doorschaatsen maar rem af en kijk goed of het kan.
 3. Kijk ook goed uit langs de kant, bij waterplanten, riet en overhangende takken, het ijs kan zwakker zijn.
 4. Ga altijd met zijn tweeën ergens schaatsen, neem je telefoon mee en laat iemand weten waar je gaat schaatsen. Wil je echt goed voorbereid zijn? Neem dan ook een fluitje mee!
 5. Kijk of er ergens waarschuwingsborden zijn en zo ja, hou je eraan. Kleurveranderingen kunnen betekenen dat het ijs zwak is, pas op voor (win)wakken en bijten.
 6. Blijf uit de buurt van gemalen, stuwen en inlaten want daar is het natuurijs zwakker door de stroming van het water onder het ijs.

Door het ijs gezakt, wat nu?

Zak je door het ijs dan ga je natuurlijk niet ‘Googlen’ wat je dan moet doen! Deze informatie over ‘wat te doen als je door het ijs zakt’ is ter voorbereiding. Lees het even, neem het in je op en mocht het gebeuren dan denk je vast hieraan.

 • Probeer zo kalm mogelijk te blijven.
 • Houd je vast aan het ijs en breek desnoods het ijs af tot dat het steviger wordt.
 • Probeer op je zij of op je rug door je met je voeten tegen het ijs af te zetten uit het wak te komen.
 • Rol jezelf op het ijs en rol jezelf naar de kant, ga niet staan, dan is kans groot dat je er weer doorheen zakt.
 • Ben je onder het ijs gekomen? Open je ogen, zwem op je rug en kijk naar afwijkende plek in het ijs, daar is het ijs vaak zwakker en als je ver bij het wak vandaan bent gedreven dan kan je proberen om het ijs omhoog te duwen met je voeten. Wil je weten hoe het onder het ijs eruit kan zien? Bekijk dan mijn video over het ijsduiken in een meer in Tignes, Frankrijk.

Beste tips voor schaatsen op natuurijs

Dé kleding tips voor schaatsen

Voordat je naar de mooiste plekken om te schaatsen op natuurijs gaat in Nederland, bereid je altijd goed voor! Blijf goed opletten want dat schaatsen op natuurijs ook vreselijk mis kan gaan lees je elke strenge winter weer. Zorg er in elk geval voor dat je goed en warm bent aangekleed, want zodra je het koud krijgt gaat de lol er echt vanaf net zoals bij sleeën.

 1. Trek warme handschoenen aan 
 2. Kleed je warm aan, gewoon je wintersportoutfit.
 3. Kleed je in laagjes, legging onder je broek, thermoshirt etc.
  Tijdens het schaatsen krijg je het warm, maar bij een pauze koel je snel af.
 4. Smeer wat olie/vaseline op je gezicht i.p.v. dagcrème tegen bevriezen van de huid.
 5. Sneeuw het mega hard of veel zon? Neem een zonnebril mee zodat je wat kan zien.
 6. Stevige wandelschoenen of snowboots om naar het ijs te lopen met een goed profiel.
 7. Neem een thermosfles met warme thee of chocolademelk mee of vul je fles met wat sterkers;)
 8. Wil je echt goed voorbereid zijn? Neem dan ook een fluitje mee en ijspriemen. Die priemen kan je als een soort ketting dragen voor het geval het mis gaat en je in een wak beland. Let wel goed op hoe je de priem omhangt want je wilt niet vallen tijdens het schaatsen en op je eigen priem vallen, AAAUUUU!

*Bekijk ook deze winter travel musthaves.
**Deze kledingtips voor Lapland kan je met dit weer ook in Nederland aan.
***Ook leuk om te lezen, leuke plekken om te sleeën, de mooiste hellingen en de hoogste heuvels in Nederland en zo kies je de beste slee voor volwassenen

Mooiste schaatsroutes op natuurijs

Kan jij ook niet wachten om te gaan schaatsen op een van de mooiste plekken in Nederland?

Print Friendly, PDF & Email