Heb je plannen om een rondreis te maken door het zuiden van Zweden? Ontdek dan zeker de mooiste nationale parken in Zuid Zweden.

Mooiste nationale parken in Zuid Zweden, Skåne

Zweden telt 30 officiële natuurparken met een totaal oppervlakte van 731.589 hectare. Het eerste park werd gesticht in 1909 en daarmee was Zweden het eerste land in Europa met nationale parken. Vier van de mooiste nationale parken in Zweden liggen in Skåne en dat zijn:

 1. Kullaberg Nationaal Park;
 2. Hovs Hallar Nationaal Park; (eigenlijk is het een natuurreservaat i.p.v. Nationaal Park)
 3. Nationaal Park Stenshuvud Nationaal Park, zie ook de tips voor mooiste stranden;
 4. Söderåsen Nationaal Park.

*Meer info over de Nationale Parken in Zweden lees je hier. Ook leuk, in Kullaberg Nationaal Park en in Söderåsen Nationaal Park kan je paardrijden.

Mooiste nationale parken in Zuid Zweden, Skåne

Kullaberg Nationaal Park

In het noordwesten van Skåne, in een uithoek, vind je Kullaberg National Park. Nature Reserve Kullaberg is één van de meest bezochte en mooiste nationale parken in Zuid Zweden. Je bevind je hier aan het einde van de wereld en kan genieten van de enorme kliffen (180 meter hoog) die hier recht de zee in verdwijnen. Helaas is het als ik er ben niet zo mooi weer en word ik door de harde storm bijna van een van de kliffen geblazen. Maar bij goed weer kan je uitkijken over het Kattegat en misschien zelfs het eiland Ven en de Deense kust zien heb ik mij laten vertellen.

De gehele kustlijn en de grotten (meer dan 20) die je daar vind zijn een paradijs voor klimmers. Zo kan je vanaf de vuurtoren wandelen naar onder andere de Silvergrottan en de Lahibiagrottan. Wil je weten wat de klim mogelijkheden zijn? Check de website www.goclimb.se. Ik ga liever paardrijden hier door de omgeving maar daar is op het moment dat ik er ben helaas geen tijd voor. Op de kaart onderaan dit artikel zie je waar de stal ‘Kullabergs Islandshästar‘ zich bevind.

In het bezoekerscentrum Naturum kan je volop informatie krijgen over de vele wandelroutes die er zijn. Bij goed weer varen er ook RIB boten uit waarmee je bruinvissen kan gaan spotten. Als het mooi weer was geweest was ik zeker aan boord gestapt van de RIB Boot voor ‘Sweden’s first whale watching tour‘. Bekijk alle excursies in Kullaberg Nationaal Park hier.

Wil je iets unieks beleven? Je kan hier slapen in het bijgebouw naast de hoogste vuurtoren van Zweden á €350,- per nacht. Bel Anna om te informeren of er plek is op +46 734387187. De vuurtoren ‘Kullens Fyr’ is gebouwd in 1561 en op de eerste verdieping is een klein museum. Er zijn meer dan 200 schepen gezonken voor de kust en die liggen allemaal nog steeds op de bodem.

 • Je auto parkeer je gratis op ongeveer 5 minuten loopafstand van het bezoekerscentrum.

Kullaberg Nationaal Park

Skåneleden trail Kullaberg National Park

De Skåneleden wandelroutes zijn onderverdeeld in vijf categorieën. Je kunt in Skåne kiezen uit ongeveer 95 wandelingen, van een dag tot meerdaagse hiking trails. Meerdere wandelingen leiden door de mooiste nationale parken in Zuid Zweden.

Wil je een deel van de Skåneleden route wandelen? Een aanrader is het pad van het vissersplaatske Mölle naar de vuurtoren van Kullen. De hike heeft een lengte van ongeveer 4,8 kilometer en duurt afhankelijk van je temp rond de drie á vier uur. De wandeling leidt je door de heuvels, langs de kust door de bossen en bezorgen je nogal wat mooie uitzichten onderweg langs de rotsen en kliffen. Na de wandeling kan je vanaf de vuurtoren weer een bus retour nemen naar Mölle.

lunchen Skane - Ransviks Havsveranda

Hovs Hallar Nationaal Park

In het noordwesten van Skåne vind je de steilste kuststreek van de regio. Op het schiereiland Bjäre is het nationale park Hovs Hallar te vinden. Eigenlijk is Hovs Hallar een natuurreservaat en geen Nationaal Park. Het verschil tussen een natuurreservaat en een National Park is dat de overheid de eigenaar is van een Nationaal Park en dat het altijd toegankelijk is. Een natuurreservaat kan ook eigendom zijn van een natuurorganisatie of een ‘landlord’ en heeft soms bepaald restricties.

Je kan je auto recht voor het Hovs Hallar Sure Hotel van Best Western gratis parkeren, mooie locatie om te overnachten ook trouwens. Hier zie je ook direct de informatie over de Skåneleden wandelroutes. Vanaf de parkeerplaats kan je in ongeveer 10 minuten naar het eerste uitzichtpunt lopen.

Let wel goed op want de ondergrond van het wandelpad is vol kiezels en stenen en zeker bij het uitzichtpunt staat een sterke wind. Ik ben helemaal verwilderd nadat ik een tiental minuten van het uitzicht heb genoten op de kust vol hoge kliffen en stranden vol rotsen.

Tip > volg de oranje borden van de Skåneleden wandelroute richting Båstad.

Hovs Hallar Nationaal Park

Hovs Hallar Nationaal Park

Stenshuvud National Park

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Oost Skåne ben ik helemaal fan geworden van het geweldige Österlen. Het mooie is dat je hier een nationaal park vind waar je kan genieten van de natuur en afwisselende landschappen en van heel veel mooie stranden. Voor mij dé perfecte combi.

Je vind Nationaal Park Stenshuvud langs de kustweg 9 ten zuiden van Kivik, dat bekend staat als de ‘appel hoofdstad van Zweden’. Je kan het nationale park in het zuiden van Zweden niet missen vanaf de weg. Er zijn twee ingangen richting naar de parkeerplaats van Nationaal Park Stenshuvud. Zelf heb ik gekozen mijn auto gratis te parkeren bij het bezoekerscentrum Naturum.

Vanaf hier kan je kiezen voor allerlei wandelingen door Nationaal Park Stenshuvud. Laat je verrassen door het afwisselende landschap van heide, de rotsige kust en de mooie witte zandstranden. Mis het uitkijkpunt bij de vuurtoren niet.

> lees meer over de mooiste stranden in Zuid Zweden

Stenshuvud National Park

Stenshuvud National Park

Mooiste stranden in Zuid Zweden

Söderåsen National Park

De weervoorspelling was voor 2 dagen slecht te noemen, onweer, regen en bliksem vertelde het weerbericht ons. Een slechtere voorspelling konden wij niet hebben. Wij zijn om 7 uur vertrokken vanuit ons vakantiehuis in het noordwesten van Skåne maar helaas barstte het rotweer eerder los dan gehoopt.

Wat ons betreft onverantwoord om het 150 miljoen jaar oude nationale park Söderåsen te bezoeken. Het nationale park Söderåsen loopt van Åstorp in het noordwesten tot Röstånga in het zuidoosten. Heel jammer, want het staat juist bekend als één van de hoogtepunten qua nationale parken in Skåne. Mocht je hiernaar toe gaan, bezoek dan zeker Kopparhatten. Een uitzichtpunt op een van de hoogste punten in Skåne, 212 meter boven de zeespiegel.

 1. Tip: geniet van de verse wafels met aardbeien bij Lotta på Åsen.
 2. Wil je paardrijden in Skåne? Er is een manege vol haflingers vlakbij, Söderåsens Turridning;
 3. Lees hier meer over het Söderåsens Nationaal Park.

Lotta på Åsen

Söderåsens Turridning - paardrijden Skane

Handige kaart van Zuid Zweden

Tijdens het plannen van mijn reis naar Zuid Zweden heb ik allerlei punten gemarkeerd via Google zodat ik ter plaatse goed wist waar ik naar toe wilde en hoever dat ongeveer reizen was. Wil jij ook de mooiste nationale parken in Zuid Zweden ontdekken? Klik dan in de legenda op de ‘groene hiking buttons’.

Omdat ik tijdens mijn roadtrip door Skåne veel meer heb gedaan en gezien kan je via de legenda ook gelijk de andere reistips en bezienswaardigheden in Zuid Zweden zien die de moeite waard zijn voor een bezoek.

 1. Ontdek de mooiste stranden in Zuid Zweden;
 2. Ontdek Zuid Zweden te paard;
 3. Overnacht bij Nederlanders in Zweden, in een vakantiehuis met zwembad en sauna;
 4. Alle auto huren tips en ervaringen voor Zweden lees je hier.
 5. Alle tips voor sauna’s in Zweden en bekijk deze openbare sauna in zuid zweden boven zee en deze openlucht sauna in Helsingborg.

Wat vind jij van deze mooiste nationale parken in Zuid Zweden?

Print Friendly, PDF & Email