Montalcino, gelegen nabij Siena in het Italiaanse Toscane. Dit typische Italiaanse plaatsje is omgeven door wijngaarden en olijfbossen en is vooral bekend vanwege de wijnbouw. Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino zijn de bekendste. Ik ben absoluut geen wijnkenner en ten tijde dat ik daar was dronk ik alleen ‘zoete wijnen’ van de supermarkt. Inmiddels ben ik het drinken van goede wijnen steeds meer gaan waarderen en laat ik je graag kennis maken met Aziende Agricola Cerbaia.

Aziende Agricola Cerbaia, Montalcino

Toen ik acht maanden in Italië woonde leerde ik Elena kennen tijdens het paardrijden. Zij is de dochter van een familie die al jarenlang wijnen verbouwd op een prachtig stuk grond in Montalcino. Mijn auto kronkelt over de binnenwegen van Toscane en bij elke hoek wacht er een prachtig uitzicht over de valleien en heuvels. De wegen lopen omhoog en dalen dieper, links en rechts van de weg zijn lange rijen van wijngaarden. In de verte zien we het kasteel van Montalcino. In menig reisgids wordt dit kasteel ook als enig interessant punt omschreven om te bezoeken als je in Montalcino bent. Ik moet zeggen dat het een bezoek waard is voor een 360 graden uitzicht maar doe dat wel voordat je gaat genieten van de lokale wijnen.

Montalcino

Montalcino

Als ik op het punt arriveer waar ik met Elena heb afgesproken bel ik haar. Een paar minuten later komt ze aangescheurd in een kleine oude rode Fiat. We kunnen bij haar instappen zegt ze want de weg is een beetje hobbelig. Nou ze heeft niets teveel gezegd. We stuiteren over het smalle landweggetje de heuvel af en een volgende op totdat we arriveren bij het landhuis van haar vader.

Wijn proeven bij Aziende Agricola Cerbaia

Ik kijk mijn ogen uit, het is helder weer en heel in de verte zie ik zelfs Siena liggen. Elena roept me en trekt een grote houten krakende deur open die leidt naar de ruimte waar de wijn wordt bewaard. Er staan grote zilveren vaten waarin de wijn na de oogst 25 dagen wordt bewaard alvorens het vijf jaar lang in de grote houten wijnvaten gaat.

Wijn proeven bij Aziende Agricola Cerbaia

De Brunnelo wijn die alleen in deze regio wordt verbouwd, is verbonden aan het Consorzio di Brunnelo. Een organisatie die garant staat en de regels bepaald waaraan deze specifieke wijn moet voldoen.

Rondleiding door de wijngaarden

We stappen weer naar buiten en lopen de wijngaard van Aziende Agricola Cerbaia in. Totaal bestaat het stuk grond uit 12.000 hectare met drie wijngaarden van totaal, 4,5 hectare. De grond is ooit gekocht door haar opa die het land vroeger als boer gebruikte. Haar vader, Fabio Pellegrini, is in 1979 begonnen met het verbouwen van wijn. Op de resterende grond groeien ongeveer 300 olijfbomen, een bos van 2,7 hectare en er is ongeveer 1,5 hectare bouwgrond. Per jaar levert de wijnbouw ruim 20.000 flessen wijn op.

Wijn proeven bij Aziende Agricola Cerbaia

De productie filosofie van Cerbaia is om een typisch, lokaal en traditioneel product te produceren en gebruik te maken van de nieuwste technologie voor een goede smaak en houdbaarheid. Het oogsten doen ze zelf en terwijl we door de wijngaarden lopen zie ik Elena af en toe een slechte druif van de tros halen. Ze verteld dat alleen de beste druiven naar de kelder gaan.

Wijn proeven bij Aziende Agricola Cerbaia

Na een rondleiding door de wijngaarden neemt Elena ons weer mee naar binnen waar ze twee flessen ontkurkt. Ze legt ons uit wat belangrijk is om op te letten en we laten de donker rode wijn door ons glas rollen. Ze legt wat snacks op een schaaltje om tussendoor onze smaak weer neutraal te maken om de wijnen goed te kunnen proeven. Ik neem een klein slokje en verbaas me over de heerlijke zachte smaak, het proeft een beetje naar vanille. Ik neem nog een slok en laat het even in mijn mond rollen. Ik neem een hapje tussendoor en proef van de andere wijn waarbij ik het voor mij bekende zure gezicht trek, nee die vind ik niks. Ik rijk weer naar mijn eerste glas en geniet voor de eerste keer in mijn leven van rode wijn. En waar kan dat beter dan op een wijngaard in Italië.

Wijn proeven bij Aziende Agricola Cerbaia - Montalcino - Toscane

Als we weer buiten komen schemert het al en we stappen in de auto. Elena brengt ons naar het centrum van Montalcino waar haar oom een bed & breakfast runt. Ik kan het iedereen aanraden om te overnachten in ‘Il Moro’. Vooral na een heerlijke wijnproeverij. We nemen afscheid van Elena en lopen een stukje door de hoofdstraat als we links een smal straatje inlopen. Onder een oud poortje door bevind zich aan de linkerkant de deur die naar de gemeenschappelijke woonkamer- en keuken leidt. Op de eerste etage zijn vijf ruime kamers. We ploffen neer op bed waar we rozig van de wijn in slaap vallen.

Meer informatie over het proeven van wijnen bij Aziende Agricola Cerbaia:
Voor meer informatie over de wijngaard en de wijnen bezoek dan de Facebook pagina van Aziende Agricola Cerbaia. Via het bekende vlaggetje bovenaan kan je de website naar het Engels vertalen.

Adres: Località Cerbaia, 53024 Montalcino, Siena
Bed & Breakfast
Il Moro, Montalcino

Ga jij graag wijnen proeven op reis?

Print Friendly, PDF & Email