Mijn reisblog is ontstaan uit een passie voor schrijven, fotograferen en het maken van video’s. Ik deelde mijn reisbelevenissen altijd met familie en vrienden, deelde tips op diverse reisfora en maakte na de reis complete  plakboeken, soms wel 3 ordners per reis omdat ik zoveel foto’s had gemaakt. (Geschreven in 2015).

Inmiddels heb ik 15 verhuisdozen vol plakboeken en meer dan 180 mappen met (privé)foto’s. Toen ik voor de zoveelste keer moest verhuizen was ik blij dat ik inmiddels al mijn avonturen online deel want anders had ik inmiddels zeker vier dozen meer moeten sjouwen met plakboeken van de reizen die ik de afgelopen 2 jaar heb gemaakt.

Wat betekent mijn reisblog voor mij?

Voor mij is mijn reisblog een dagboek met al mijn persoonlijke reiservaringen. Ik kijk mijn eigen blogs zelf graag terug voor de foto’s en de video’s en gebruik het ook om te laten zien aan mijn familie en vrienden zodat ze kunnen kijken wat ik uitspook, in plaats van dat ik een paar foto’s op mijn camera laat zien. Voor de rest hoop ik al mijn lezers te inspireren om de wereld te ontdekken en nieuwe dingen te proberen. Dit geld trouwens voor de meeste bloggers blijkt ook uit het onlangs gepresenteerde onderzoek van Cherry Picker; “succesfactor blogs is persoonlijke content“.

Toen ik acht maanden in het buitenland woonde en werkte heb ik daarnaast in mijn vrije tijd mijn reisblog op gestart. Ik heb er mede voor gekozen om het toen te doen omdat ik met het schrijven van een verhaal kans maakte om een reis te winnen naar Curaçao. Die reis won ik en een maand later zat ik met een stel top bloggers en super gezellige meiden in het vliegtuig naar Dushi Curaçao. Na deze reis zijn wij nog een keer naar Hamburg geweest met zijn vieren en met Manon ben ik nog een keer in Israël geweest op een persreis. In december 2014 ontdekte ik de blogwereld dus pas echt en werd ik overgehaald om ter plaatse een Instagram account te openen, henriette_traveller.

Bloggersreis Curacao

Na die reis had ik de smaak te pakken en volgde er vele andere reizen voor ook meerdere opdrachtgevers. Naast het reizen solliciteerde ik me rot maar het leverde mij geen interessante baan op. Toen dacht ik; “wat kan ik zelf? Welke kennis heb ik in huis die ik kan inzetten om iets voor mezelf op te starten”? Het ondernemerschap heeft me tenslotte altijd aangetrokken, mede omdat mijn vader ook ondernemer was.

Ik heb alles op alles gezet en dat doe ik nog steeds, om mijn droom waar te maken. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan verwacht wegens familie omstandigheden. De laatste tijd ben ik echt aan het knallen om mijn eigen bureau op te zetten en freelance opdrachten binnen te halen om uiteindelijk daarvan te kunnen leven. Mijn reisblog zou een mooi onderdeel kunnen zijn van het ondernemerschap. Binnenkort meer hierover want er zijn een paar mooie ontwikkelingen.

Commercieel of niet?

Ik heb dus niet uit commercieel oogpunt mijn reisblog opgestart. Maar door de situatie waarin ik zat ben ik wel gaan nadenken over de mogelijkheden van mijn blog en wat ik ermee wil bereiken. In die zin ben ik dus zeker commerciëler gaan denken en is mijn reisblog inmiddels een hele persoonlijke website waarop ook commerciële activiteiten plaats vinden. Ik schaam me er niet voor om eerlijk te zeggen dat het zo is en ben daarin ook transparant naar mijn mening.

Ik vermeld het in mijn artikelen als het een samenwerking betreft zodat mijn lezers dat weten. Naar opdrachtgevers toe geef ik altijd aan dat het om mijn persoonlijke mening en beleving gaat, eventuele feiten en quotes laat ik altijd checken. “Nee” zeggen hoort daar ook bij, als het niet bij mij en mijn doelgroep past, doe ik het niet. Ik betrek zowel mijn lezers als mijn opdrachtgevers erin, vraag wat ze willen zien van een reis en vraag opdrachtgevers om interactie en bij een winactie bijvoorbeeld zelf de keuze te maken. Interessant is ook het artikel van Travelnext hierover, “Omdat bloggers booming zijn #etravel15“.

Word ik gesponsord en wat staat daar tegenover?

Ja, ik ga mee op persreizen en word gesponsord met reizen én op (privé)reizen. Dat is natuurlijk hartstikke gaaf en geweldig om mee te maken. Ik kom op vele bijzondere plekken en ontvang soms mooie spullen en leuke gadgets. Persreizen stellen mij in staat om over meer bestemmingen te schrijven dan anders omdat ik zelf niet de financiële middelen bezit om zo vaak op pad te gaan.

Maar daar staat ook wat tegenover. Ik investeer mijn tijd om unieke en persoonlijke content te leveren, deel mijn eigen ervaringen op het internet, fotografeer, maak video’s en deel alles op mijn social media kanalen ter inspiratie voor andere reizigers en ter promotie van een bepaalde bestemming of voor een bepaald product. Ik ben eigenlijk redacteur, uitgever, fotograaf, cameraman, salesmanager, marketeer en campagne ontwikkelaar in één. Lees ook het artikel; “het profiel van een travelblogger“.

Onlangs werd ik door “Reisblogs” geïnterviewd, over mijn eerste persreis en hoe ik het ervaar om voor opdrachtgevers op pad te gaan. Je kan het artikel, Ik wist niet wat ik kon verwachten op mijn eerste persreis hier nalezen.

Travel around with Henriette

Geef ik mijn eigen mening of kan dat niet als je wordt gesponsord?

Alles wat je op mijn blog vind past bij mij, is echt waar en de foto’s zijn origineel, wel zijn ze soms een beetje bewerkt maar what you see is what you get. Ooit is mij eens gevraagd of ik de foto’s in een bepaald blog die ik zelf had gemaakt wilde vervangen door stockfoto’s met prachtige bloemen erop. Tuurlijk, die foto’s waren veel mooier maar ik was op de bestemming in maart en dan zijn er geen bloemen dus plaats ik het ook niet.

Alles op mijn blog is van mij tenzij ik een bestemming aankondig waar ik nog nooit ben geweest maar dan probeer ik altijd eerst een blogger of vriend of vriendin te vinden die er is geweest waarvan ik met vermelding een foto mag gebruiken. Ik vind het belangrijk dat alles klopt en ik niet iets laat zien wat er niet is. Eventuele bedrijven die ik noem daar heb ik in de meeste gevallen mee samengewerkt en ik noem ze omdat ze mij gesponsord hebben maar ook omdat ik het jou als lezer makkelijk wil maken om dezelfde info te vinden als waar ik ben geweest.

De gesponsorde producten zijn van mijn smaak en gebruik ik ook echt. Ik zal nooit schrijven over iets dat niet bij mij past. Een voorbeeld? Laatst kreeg ik wandelschoenen opgestuurd en een paar sneakers. Super tof maar de sneakers waren groen en sorry maar ik ga echt niet op groene schoenen de deur uit, die heb ik dus teruggestuurd. Een tas in panterprint, “ehhh nee dank je”. Ik wacht wel tot de print er is die ik wel zelf ook zou dragen.

Safeye-Actioncam

Op persreizen met een groep is een deel van het programma voor iedereen gelijk. Dat betekent ook wel eens dat ik dingen doe die ik zelf nooit zou doen op reis. Iets wat ik zelf nooit zou doen, daar schrijf ik ook niet over. Of ik vertel waarom ik het nooit zou doen en wat ik ervan vond. Er is ook wel eens iets tegengevallen op een betaalde reis net zoals dat op privé reizen kan gebeuren, daar praat ik dan over met de organisator.

Soms is het een incident, soms is het gewoon zo en soms blijft het ook zo. In het geval van de laatste optie, kies ik er per gebeurtenis voor of ik er wel over schrijf met een kritische noot of dat ik er helemaal niet over schrijf. Ik spreek in elk geval nooit van te voren af dat ik ergens over zal schrijven en hoeveel. Je kan dus wel degelijk betaald op reis gaan en nog steeds kritisch zijn.

Koh Talu - Thailand

De reizen die ik maak daarvan zou ik zelf ook de meeste op eigen gelegenheid maken. Er zijn een paar uitzonderingen. Ik zou zelf nooit zoveel geld uitgeven aan sommige accommodaties omdat ik liever 10x op reis ga dan 1x luxe. Maar ik kan er wel van genieten en als ik geld genoeg had zou ik het vaker doen.

Op persreizen ga ik vaak ergens lunchen en uit eten en meestal ook in goede restaurants. Zelf skip ik de lunch meestal en eet ik kleine tentjes om geld uit te sparen om leuke dingen te doen en omdat eten voor mij niet zo heel belangrijk is. Ik geef mijn geld liever ergens anders aan uit.

Gebruik maken van gratis reisjes en producten?

Veel bloggers zullen het herkennen; “oh wat leuk dat je weer gratis op vakantie mag en dat je gratis spullen krijgt, ik ga ook bloggen”. Inmiddels heb ik een paar goede vrienden mee kunnen nemen op een pers/blogreis en allen zijn ze teruggekomen op hun eerdere uitspraken. Ja, ze vinden het tof wat ik doe en genieten er ook van maar ze zien ook hoe ontzettend veel tijd erin zit.

Zij doen nog een rondje in de achtbaan terwijl ik interviews heb en de ander slaapt uit als ik eerder ben opgestaan om mijn foto’s te bewerken. Het is dus geen vakantie, werkdagen van meer dan 14 uur zijn doodnormaal tijdens een persreis en meestal reis je ook nog eens van hot naar her. Natasja, van “Wat zij zegt” schreef daar ook een mooi blog over, “15x Clichés die bloggers níet meer willen horen“.

Reizen als blogger          Werken

Een persreis is geen vakantie maar keihard werken, (wel geweldig om mee te maken), een gratis product is leuk, (zonder die actioncam had ik een stuk minder goede beelden van activiteiten). Als ik uitreken hoeveel tijd er zit in het eventueel inlezen van het product, het uittesten, het fotograferen, het schrijven van de tekst, het bewerken van de foto’s, de opmaak online te maken, de juiste linken te zoeken, het te publiceren en het via social media kanalen te delen dan was ik in de meeste gevallen goedkoper uit geweest als ik zelf had gekocht qua tijd en geld. Ook hier geldt weer; ik doe het omdat ik het leuk vind anders zou ik dit echt niet volhouden.

Ik vraag me wel eens af bij bepaalde opmerkingen hoe mensen denken over andere betaalde en/of gesponsorde content. Bloggers zijn vaak het doelwit van bepaalde opmerkingen maar wat je in tijdschriften ziet en/of in kranten leest is vaak ook gesponsord en/of anders dan het werkelijk is. Beroemdheden krijgen ook kleding van designers en vertellen van “wie” ze iets aanhebben. Een reisreportage in een magazine en krant is ook (deels) gesponsord en wist je dat er wel eens foto’s worden gebruikt, om een bestemming te promoten, die eigenlijk totaal ergens anders zijn gemaakt?

Onlangs schreef Sanne, van “ensanne” en specialist in content marketing hier een artikel over, “Aruba Toerisme steekt de draak met stockfoto’s“. Sanne schrijft; “De stockfoto’s van paradijselijke stranden uit het Caribisch gebied worden in talloze marketinguitingen gebruikt. De stranden van Aruba zie je nu ook als lokkertje voor vakanties naar bijvoorbeeld Trinidad, Bahama’s, en de Kaaiman Eilanden etc”. Bekijk zeker even de video hieronder;

Sommige kranten berichten worden geplaatst omdat er voor betaald is, woonprogramma’s worden mede mogelijk gemaakt door interieur- en kluswinkels en kookprogramma’s worden gesponsord door voedingsproducenten en culinaire bedrijven.

Heb je daar wel eens aan gedacht? De kunst is denk ik om als lezer, of het nou een blog, tijdschrift en/of krant is, gewoon te lezen wat je leuk vind en zelf je conclusie te trekken of je het ook zou willen hebben of er naar toe zou willen.

Verdien ik geld met mijn blog?

Verwacht geen gouden bergen maar ja, ik verdien geld met mijn blog en daar ben ik nog trots op ook. Hoe gaaf is het dat een hobby die is ontstaan uit een passie ook nog geld kan opleveren? Alle tijd die erin zit, en dat zijn héél véél uren, heb ik met liefde en passie gedaan. Als ik er geen geld mee zou verdienen zou ik het een stuk minder kunnen doen omdat ik die tijd dan aan andere werkzaamheden moet besteden.

Naast mijn blog doe ik ook nog 1001 andere dingen om ervoor te zorgen dat ik geld verdien en ik het leven kan leiden dat ik wil. Wat dat is? Eigenlijk heel simpel; doen waar ik blij van wordt want niets is vanzelfsprekend. Die luxe positie heb ik nu maar dat is wel eens anders geweest en in mijn ogen kan het nog beter. Ik woon op dit moment bijvoorbeeld thuis om de kosten te kunnen delen en het geeft mij de mogelijkheid om zoveel te kunnen reizen.

Travel around with me, een persoonlijk reisblog met elke week unieke reisreportages, tips, tricks en info over de leukste en handigste reisproducten mede dankzij een aantal commerciële samenwerkingen…

UPDATE 2021: Dit klopt gewoon nog steeds bijna helemaal, zo leuk om terug te lezen! Inmiddels heb ik een tweede website, een online wellness magazine, Wellness Spots!

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt?

Print Friendly, PDF & Email