Toen ik een uitnodiging ontving om een bezoek te brengen aan de regio “Het Meetjesland” had ik geen idee waar deze regio ligt. Het is een landelijk gebied tussen Brugge en Gent in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen ligt.

Meetjesland, het platteland van Oost Vlaanderen

“Het Meetjesland”, bekend als wandel- en fietsgebied met in het noorden de polders en kreken en in het zuiden veel bossen. Over waar de naam “Meetjesland” vandaan zou komen gaan verschillende verhalen. Eén daarvan gaat over de doorreis van keizer Karel V. Uit angst voor hem hielden de vaders hun dochters binnenshuis en zo zag de keizer alleen oude meetjes die zaten te spinnen voor hun deur. De keizer zou gezegd hebben dat dit het land was van de oude vrouwtjes, (meetjes). Eeklo is de centrumstad in Meetjesland dat zich kenmerkt als plattelandsregio. In het noorden vind je polders en kreken en in het zuiden veel bossen.

Ik keek ernaar uit om er even twee dagen tussen uit te gaan met mijn moeder en zus. De tijd voor elkaar, ontspannen en relaxen en ook iets ondernemen in een nieuwe omgeving. Het aanbod voor een wellness arrangement in een oud klooster dat omgebouwd is tot een hotel klonk dan ook aanlokkelijk.

Wandelen en fietsen in het Meetjesland

Het krekengebied in het Meetjesland is ooit ontstaan door de overstroming van de Westerschelde in de 12e eeuw. Ooit was het krekengebied visrijk en werd er volop paling gevangen. Het Meetjesland kent dan ook vele palinghuizen waarvan restaurant “De Roste Muis” wellicht de bekendste is.

De polders en de kreken in het noorden vormen een belangrijk landbouwgebied waardoor vele fiets- en wandelroutes zijn uitgezet. Het zuiden telt een rijk bosgebied waarvan het bos bij Eeklo ook goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Tot 1973 was het bos in gebruik door het Belgische leger als munitiedepot. Er zijn wegen aangelegd naar de diverse plaatsen die in het bos als opslag dienden. Na 1973 kwam het bos in handen van de provincie en is het voor iedereen toegankelijk.

Het Meetjesland staat bekend om haar uitgebreide fiets- en wandelnetwerk. Mocht je gaan wandelen- en/of fietsen in de omgeving dan raad ik je zeker aan om eerst contact op te nemen met de lokale VVV. Er zijn ontzettend veel originele routes te volgen die zijn uitgezet door het Plattelandscentrum Meetjesland.

Meetjesland - België

Op pad met een palingvisser of wandelen met Félicienne het varken?
Wat dacht je ervan om op stap te gaan met Marcel de palingvisser? Je hoort het verhaal  hoe er vroeger gevist werd in het krekengebied en je leert alles over de lokale palingvangst en het ontstaan van de vele palingrestaurants. In Watervliet kun je op pad met Paster Sies om de fratsen na te lopen van de pastoor uitFélicienne de oorlogsperiode terwijl je diverse bezienswaardigheden in Watervliet bezoekt.  Ik vind de belevingswandeling “uit met ” wel de bijzonderste. Samen met een gids en varken Félicienne wandel je langs het erfgoed van de plaats Oosteeklo. De bunkers, de abdij, het kasteel en de brouwerij, het varken neemt je overal mee naar toe.

Koffie- en eethuisje “De Mistletoe”

Eveline heeft 4,5 jaar geleden het bruine café omgetoverd tot het koffie- en eethuisje wat het nu is. Locals weten haar te vinden en in het hoogseizoen komen vele fietsers en wandelaars bij haar uitrusten als ze op doortocht zijn. Het is een kleine knusse ruimte dat een huiselijk gevoel uitstraalt. In de hoek achterin is een houten trap die naar de zaal op de eerste verdieping leidt. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de tuin en de kerk van Watervliet. In de grote blauwe kast naast de bar staan diverse lekkernijen en kleine cadeautjes uitgestald die ze verkoopt.

Behalve op woensdag en zondag is “De Mistletoe” geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Koffie & Eethuisje “De Mistletoe” vind je aan de Veldstraat in Watervliet.

Koffie- en eethuisje “De Mistletoe”

Koetstocht met paarden

Alle drie zijn wij gek van paarden en een koetstocht met Friese paarden langs de kreken leek ons dan ook wel wat. Voor het open rijtuig waren twee Friezen ingespannen, een 12 jarige ruin en de 7 jarige merrie. We rijden door de polder en langs kreken. De Boerekreek is met zes kilometer lengte en een oppervlakte van 39 hectare de grootste kreek van Oost Vlaanderen.

De vrouw van Jean Pierre roept op tot het halt houden en tovert een fles perzik likeur onder haar stoelzitting vandaan, “even opwarmen zegt ze”. Naast tochten door het krekengebied per rijtuig verzorgt hij ook huifkartochten, zo kan je met de hele familie of met vrienden op pad.

Overnachten in hotel Het Godshuis

Na onze verlate lunch was het tijd om naar “Het Godshuis” in Sint Laureins, Sente in dialect, te rijden om in te checken. In de winter biedt de regio het Meetjesland diverse winterarrangementen aan en wij kozen voor dit hotel omdat we het een bijzondere locatie vonden. Het is een monumentaal gebouw uit de 19e eeuw dat vele functies heeft gehad in het verleden. Van een ziekenhuis, tot rusthuis en onderwijsinstelling en zelfs als schuilruimte tijdens de oorlog. In 1999 werd het inmiddels vervallen gebouw volledig gerenoveerd, op één zaal na, en sinds 2004 is het open als hotel en restaurant.

We verblijven met zijn drieën op een kamer waar beneden een bedbank staat. Via een trap naar boven kom je bij de slaap- en badkamer. We kleden ons direct om voor de wellness die zich in de kelder van het gebouw bevindt. De wellness telt een relaxruimte, twee sauna’s en een turks stoombad waar je van 13.00 uur ‘s middags tot 19.00 uur ’s avonds kunt ontspannen.

Rozig van de warmte frissen we ons daarna op en kleden ons om op de kamer voor het diner in Restaurant Antonia’s. Het is rustig door de week in het hotel en er zijn maar een paar tafeltjes bezet. De chef kok heeft een goed driegangen diner bereidt waar ik met mijn familie van geniet.

Koetstocht door het Meetjesland

Wil je ook naar “Meetjesland”?
Voor meer informatie over de mogelijkheden die het Meetjesland biedt verwijs ik graag naar het Toerismebureau. Via de website van het Plattelandscentrum kun je alle informatie vinden over de lopende arrangementen- en activiteiten. Wil je met een gids op stap check dan de website van de Meetjesland gidsen.

Ben jij wel eens in “Meetjesland” geweest?

Print Friendly, PDF & Email