Coaching met paarden? Ben jij toe aan een nieuwe stap, wil je meer bewustwording creëren en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van paarden coaching en wat het voor jou zou kunnen betekenen?

Wat is paardencoaching en hoe werkt het?

De mens is in het verleden niet altijd even vriendelijk omgegaan met paarden. Paarden werden ‘gebroken’, oftewel leiderschap werd afgedwongen en de sensitiviteit van deze edele dieren werd genegeerd. Dit veranderde in de jaren ’80, toen mensen als Klaus Hempfling en Monty Roberts een nieuwe visie op omgaan met paarden introduceerden, het inmiddels welbekende Natural Horsemanship. Hierbij maakt de mens juist gebruik van de natuurlijke eigenschappen van paarden en werkt hij vanuit de verbinding met het paard. Leiderschap wordt niet afgedwongen maar verdiend.

Bij een coachingssessie of mediation met paarden worden deze edele dieren ingezet als hulpmiddel voor mensen. De natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde kan mensen helpen om naar zichzelf te kijken. Een paard is altijd alert en screent constant zijn of haar omgeving. Horen ze iets in de omgeving of zien ze iets dat ze niet kennen? Moeten ze opletten wat er gebeurd of kunnen ze rustig verder grazen? Wat doen de andere paarden in de kudde? Waar is de hengst die hen moet verdedigen of waar is de leider van de kudde als ze moeten vluchten?

Coaching met paarden

Paarden communiceren met hun houding, gedrag en uitstraling. Hierbij maken zij geen onderscheid tussen andere dieren of mensen. De kracht in een sessie met paarden zit hem erin dat een paardencoach de taal kent van een paard en zo de reactie van het dier kan vertalen naar de persoon. Als je kiest voor een coaching met paarden zal je merken dat paarden gevoelige dieren zijn en heel intelligent. Mijn tip; “wees eerlijk naar jezelf en het paard en sta open voor de ervaring. Ook als je niks met paarden hebt kun je wel degelijk van paarden leren. Het lost je problemen niet op, maar je wordt je er bewust van“.

Er kan op drie niveaus met de paarden gewerkt worden. En vaak is het zo dat niet jij als deelnemers of de coach, maar het paard kiest welk niveau aan de orde is.

Gedrag

Paarden reageren direct op gedrag dat de deelnemer in opdrachten laat zien. Vanuit dat gedrag of handelen probeert men iets gedaan te krijgen van het paard en de deelnemer bewust te maken van het effect van zijn gedrag.

Intra psychisch

Het paard ‘spiegelt’ de innerlijke toestand (intenties, gevoelens) van de deelnemer zowel bewust als onbewust. Paarden helpen ons om te duiden wat er speelt en wat mogelijk belemmerend of ondersteunend kan zijn voor het leerproces.

Systemisch

De kudde is het systeem waarbinnen het paard leeft. Dat het met de kudde goed gaat heeft voorrang op het individu. Het is dus belangrijk dat het systeem in evenwicht is. Dat de natuurlijke ordening klopt, dat er sprake is van een balans in geven en nemen en dat iedereen erbij hoort. Ditzelfde geldt ook voor mensen die in een systeem (familie, organisatie) functioneren. Paarden zijn heel gevoelig voor disbalans en zullen reageren op disbalans in het systeem van de deelnemer.

Bewust wording door paardencoaching

Iedereen staat wel eens stil bij zaken die gebeuren. In mijn leven heb ik regelmatig voor hete vuren gestaan waarbij ik niet altijd wist hoe ik moest omgaan met de situatie en de daarbij aanwezige emoties. Het zijn vaak momentopnames waarbij je de ene keer meer stil staat bij dingen dan op andere momenten. Maar hoe verwerk je nou bepaalde persoonlijke dingen en hoe fijn is het om soms even van een afstand naar gebeurtenissen te kijken. Of te zien wat je eigen gedrag voor effect heeft?

Coaching met paarden raakt de kern en heeft mij een nog beter zelfinzicht gegeven. Vlak na mijn ervaring met het paard schreef ik; “Stralend en vol energie stapte ik naar binnen. De eerste ontmoeting met het paard bracht iets emotioneels teweeg maar ook een gevoel van thuiskomen. Zelfverzekerd stapte ik vervolgens de ring in waar ik werd gevolgd door Isy, later omgedoopt tot “issue”. Ze volgde me niet meer op het moment dat ik even onzichtbaar werd, daar zat een kern van waarheid. Keihard, maar op een mooie en absoluut niet zweverige manier, werd ik door het paard en de begeleiding van coach Therese met mijn neus op de feiten gedrukt en herinnert aan dat wat belangrijk is voor mij. Het is tijd voor de next step…”.

Paardencoaching

Paardentherapie in Limburg

Een paard leeft in het hier en nu en vertelt feilloos hoe het in dit geval met mijn denken, voelen en handelen gesteld is. Het paard aanvaarde in eerste instantie mijn innerlijke overtuigingskracht en volgde mij in de ring, tot het moment dat het werd afgeleid en totaal niet meer bezig was met mij. Dat komt binnen!

Het paard spiegelde mij en reageerde aan het begin hevig op mijn aanwezigheid totdat het werd afgeleid. Mijn gedachten maakten weer overuren en het paard nam die spanning over. Deze spanning laten paarden vervolgens afvloeien door te gapen. Door te denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit natuurlijk niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een belemmering zit en reageert hier op.

Ik schaam mij er niet voor te zeggen dat ik regelmatig bij een psycholoog ben geweest om te leren omgaan met bepaalde gebeurtenissen die bij het leven horen, maar het effect van het werken met het paard en de persoonlijke niet bevooroordeelde begeleiding van de coach maakte het voor mij de impact veel groter dan ik ooit had verwacht. Therese wist precies en snel de vinger op de zere plek te leggen bij mij.

Mijn gedachten en gevoelens werden in verbinding gebracht en zodra ik aangaf dat ik even met mijn hoofd en hart op één plaats was kwam het paard ontspannen bij mij staan en mocht ik even zijn wie ik ben en genieten van de warmte van het paard.

Mediation en coaching met paarden

Mediation en coaching met paarden

Paarden spiegelen gedrag

De sessie is confronterend omdat je direct wordt gespiegeld. Sommige gevoelens kwamen keihard binnen maar dat was juist misschien ook nodig om de volgende stap te kunnen maken.

Het belangrijkste voor mij zijn de persoonlijke ervaringen die ik heb opgedaan. Mocht jij ook met bepaalde levensvragen zitten en wil je eens ervaren wat de mogelijkheden zijn door coaching met paarden? Dan raad ik je echt een paardencoaching of paarden mediation aan bij Marengo trainingen.  Het fijne aan de sessie met Therese is dat ze compleet open staat voor de persoon die ze ontvangt, de ontmoeting voelde voor mij als thuiskomen waardoor ik mij ook gelijk open durfde te stellen.

Voordeel vind ik dat zij net als ik een enorme liefhebber is van paarden en de paardentaal echt kent. Je kan nog zoveel studies volgen maar als je niet met iemand werkt die een gevoel en passie voor paarden heeft dan kan je met deze sessies ook niets bereiken. Het sterke punt vind ik daarnaast dat Therese al jaren trainingen gaf maar dat al sinds 2005 deels met behulp van paarden doet.

Ze heeft veel ervaring op dit gebied en combineert dit nu met passie en dat merk je. Als je dit leest geef ik dan ook mee dat je echt moet kiezen voor iemand die een achtergrond heeft in trainingen en/of psychologie. Mooi vond ik om te horen dat Therese zei; “Blijf jezelf spiegelen als coach. Ik doe dit vanuit holistische zienswijze en probeer niet te veroordelen of beoordelen, want ik ben ook gewoon een mens”. Maar door mijn mensenkennis en paardenkennis kan ik bepaalde dingen lezen”.

Waarom ik koos voor een coaching met paarden?

De interesse voor meer bewustwording heb ik al een tijd en daarbij ben ik een enorme liefhebber van paarden. Ik ben opgegroeid met deze edele dieren en was nieuwsgierig naar wat zij voor mij zouden kunnen betekenen. Heb jij meer met ezels? Je kan ook gaan wandelen met ezels in Limburg en leer meer over wat asinotherapie met je kan doen.

Zou jij wel eens een coaching met paarden of mediation willen ervaren?

 

Print Friendly, PDF & Email