Ieder jaar wordt er door het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa gekozen. De Italiaanse stad Matera en de Bulgaarse stad Plovdiv zijn uitgeroepen tot culturele hoofdstad 2019.

Culturele hoofdstad 2019

Ieder jaar wordt er door het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa gekozen. Wikipedia meldt; “het doel hiervan is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen”.

Ik ben in beide steden nog nooit geweest. Ik heb wel eens door Bulgarije gereisd maar ik vond het persoonlijk niet echt mijn bestemming, al ben ik wel nog nieuwsgierig naar de hoofdstad Sofia. Matera daarentegen heb ik direct aan mijn bucketlist toegevoegd. Ik hou van Italië, zeker nadat ik er 8 maanden heb gewoond.

De Italiaanse stad Matera

De Italiaanse stad Matera werd gekozen tot culturele hoofdstad van Europa en liet de steden Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena achter zich. Matera is een stad in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata dat vlak boven de hak van de Italiaanse laars ligt. De stad dankt zijn roem aan de Sassi, een wijk die in de bergen is uitgehakt. Ook de tientallen grotkerken schijnen erg bijzonder te zijn.

Matera, Culturele hoofdstad 2019

De Bulgaarse stad Plovdiv

In Bulgarije ging de strijd tussen de steden Sofia, Varna en Veliko Turnovo. Uiteindelijk is Plovdiv uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. Op Sofia na is het de grootste stad van Bulgarije. Met een geschiedenis van meer dan 8000 jaar is het één van de oudste steden van Europa.

Plovdiv, Bulgaarse stad

Culturele hoofdsteden in Nederland

De laatste keer dat een stad in Nederland werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad was in 2001. Toen viel de eer aan de stad Rotterdam. In 2018 staan we weer in de spotlights, dan met de Friese stad Leeuwarden. De Europese Raad wijst beide steden volgend jaar officieel aan als culturele hoofdstad van 2019.

Heb jij Matera of Plovdiv al eens bezocht?

 

© De foto’s van Matera zijn van Saskia van Ciao Tutti en de foto van Plovdiv is van Wikipedia. De foto’s van Ciao Tutti mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email