In samenwerking met Nivea & Kruidvat is de grootste schrijfwedstrijd van Nederland van start gegaan, “Jouw Verhaal”. Tot en met 11 januari heb je nog de tijd om een verhaal te uploaden tussen de 2500 en 3000 woorden met het thema ‘lef’. Als reisblogger kan je met dit thema alle kanten op. Want een reiziger moet ook vaak lef tonen. Lef in combinatie met reizen betekent voor mij; alleen op ontdekking gaan en dingen doen die je anders niet zo snel zou doen. Of je nou blogger, schrijver, columnist of journalist bent, inspiratie, tips en tricks zijn altijd welkom. Afgelopen woensdagavond werden in diverse zalen van de Amsterdam Arena masterclasses gegeven door diverse bestseller auteurs.

Masterclass van Kluun 

Vorige week ontving ik per mail het felicitatie bericht dat ik was ingedeeld bij Kluun. Voor diegene die het niet weten, (wat ik mij bijna niet kan voorstellen) de schrijver van onder andere “Komt een vrouw bij de dokter” en “De weduwnaar”.

Kluun Masterclass     Kluun Masterclass

Deel 1 Masterclass Kluun

In het eerste deel vertelde hij wat er allemaal aan is voorafgegaan, voordat zijn eerste boek in de winkel lag. De weg daar naar toe en hoe zijn carrière is verlopen, vanaf het moment dat hij schrijver werd. Ik heb inmiddels al meerdere schrijfcursussen gevolgd, variërend van workshops reisbloggen tot “hoe wordt ik reisjournalist”. Van een cursus commercieel schrijven tijdens mijn studie, dat uitgroeide tot het volgen van de minor Media & Communicatie. De twee punten die bij iedereen die mij lesgaf er aan het begin al in werd gestampt en waar Kluun nu ook mee begon zijn;

  • Show, don’t tell
  • Leer schrappen in je tekst

Na 13 keer redigeren en na het boek qua aantal woorden van 150.000 terug gebracht te hebben naar 80.000 woorden was het eindelijk goed genoeg. Het wordt mij weer eens goed duidelijk gemaakt dat het schrappen van tekst je verhaal veel beter uit de verf doet komen. Met het “Show, don’t tell” punt doelt hij erop dat je de lezer meeneemt in het verhaal. Laat de bijvoeglijke naamwoorden weg. Uit je verhaal moet blijken dat het ergens mooi is, druk is of dat iemand niet op zijn gemak of boos is.

Ook benoemt hij dat het altijd fijn is om te horen als iemand je verhaal leuk vind. Maar wie is diegene? Je moeder, partner of vriendin? Veel mensen durven niet eerlijk te zeggen tegen vrienden of familie wat ze er echt van vinden. Erger nog, soms lezen ze het niet eens goed. Mochten ze zeggen dat ze het gelezen hebben, vraag dan wat ze van het einde vonden of wat ze bij een bepaald personage dachten in deel 1, dan weet je vaak al genoeg. Besef dat het lezen van je verhalen voor anderen een tijdsinvestering is waar niet iedereen zin in heeft.

Maar houdt ook in gedachten dat alle lezers verschillende mensen zijn. Er zijn zelfs recensenten die boeken finaal afkraken wat later toch een bestseller wordt. Dus er is zeker nog hoop, maar blijf kritisch. Dit doet mij weer beseffen hoe dankbaar ik ben dat ik een fijne en kritische groep mensen om mij heen heb, die er niet van terug schrikken om mij duidelijk te zeggen wat beter kan in mijn reisverhalen. Via deze weg, bedankt daarvoor.

Deel 2 Masterclass Kluun

In het tweede deel nam hij een aantal verhalen onder de loep die al waren ingediend voor de schrijfwedstrijd. Hij is kritisch en rechtvaardig en geeft duidelijke voorbeelden van hoe het niet moet en reikt praktische tips aan waar je wel aan zou kunnen denken. Een leuke kanttekening hierbij is dat Kluun niet kan werken zonder zijn vaste redacteur en dat ook hij nog regelmatig op zijn vingers wordt getikt.

Er klinkt veel bekend op deze leerzame en inspirerende avond. Ook al ging het hier voornamelijk over het schrijven van een boek, ik kan de tips ook zeker toepassen op het schrijven van mijn reisblogs.

Ik gebruik nog regelmatig bijvoeglijke naamwoorden, schrijf iets in spreektaal en ik kan lang nadenken over de titel van een blog. Maar ik blijf kritisch en hoop mijn lezers ook.

de Weduwnaar - Kluun

Print Friendly, PDF & Email