Een aanrader! De Marker Wadden bezoeken, een geweldig project van Natuurmonumenten! De nieuwe Nederlandse eilanden gecreëerd door mensen is klaar en dat betekent dat Het Haveneiland van Marker Wadden opengesteld is voor publiek.

De haven is bereikbaar met een eigen boot, een veerboot vanuit Lelystad of je kan kiezen om ernaar toe te varen met een charterschip die dagtochten naar Marker Wadden aanbieden. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over naar Marker Wadden op reis gaan.

Marker Wadden bezoeken in Markermeer

De creatie van ‘Marker Wadden‘ is een initiatief van Natuurmonumenten. In eerste instantie is het idee ontstaan vanuit ecologisch oogpunt om in samenwerking met Rijkswaterstaat de natuur te herstellen in het Markermeer.

De ambitie is dat de Marker Wadden uitgroeien tot een Nederlandse eilandengroep met een totale oppervlakte van 10.000 hectare. In eerste instantie profiteerde vooral de flora en fauna van deze nieuwe bestemming maar vanaf heden kunnen ook natuurliefhebbers, rustzoekers, vogelspotters en watersporters hier hun hart kunnen ophalen.

In 2016 is er gestart met het enorme project dat je vind op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. Hoe bijzonder is het dat je het Haveneiland van Marker Wadden kan bezoeken en rondom de andere opgespoten Marker Wadden eilanden in het Markermeer kan varen om te recreëren.

Worden de Marker Wadden dé nieuwe vaarbestemming van Nederland
en dé nieuwe duurzame vakantiebestemming van Nederland!

Een deel van de Marker Wadden eilandengroep is nog in aanleg, maar het Haveneiland van Marker Wadden is sinds 2019 toegankelijk voor het publiek. Inmiddels kan je ook  overnachten op de Marker Wadden door een samenwerking van Natuurmonumenten, Landal Greenparks en Ikea.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Veerboot Marker Wadden vanuit Lelystad

Sinds 2019 kan je voet aan wal zetten op Marker Wadden! De dienstregeling vertrek vanaf de Bataviahaven in Lelystad naar Marker Wadden en gaat retour tot ongeveer half oktober.

Vaartijd en afvaart tijden
Vanuit Bataviahaven in Lelystad duurt de overtocht met de veerboot naar Het Haveneiland op Marker Wadden 45 minuten. Vanaf Lelystad vertrekt de veerboot naar Marker Wadden om 10.00, 11.00 of 13.00 uur. Vanaf de Marker Wadden met de veerboot terug naar Lelystad zijn er afvaarten om 15.30, 16.30 of 18.30 uur. Check de actuele tijden op de website!

Vertrekpunt Lelystad Bataviahaven
Adres: Bataviahaven 1
8242 PR Lelystad.

*Soorten veerboten naar Marker Wadden

**Niet geschikt voor mindervaliden i.v.m loopplank

Kosten bezoek Marker Wadden tickets kopen

Boottickets Marker Wadden kopen
De boottickets voor Marker Wadden bezoeken kan online via Natuurmonumenten of ter plaatse bij het loket in de Bataviahaven in Lelystad.

Gebiedsbijdrage Marker Wadden
Aan alle bezoekers van Marker Wadden wordt door Natuurmonumenten een zogenaamde gebiedsbijdrage gevraagd voor het onderhoud en beheer van de eilanden die deel uit maken van Nationaal Park Nieuw Land. Als je een boot ticket koopt voor de veerboot naar Marker Wadden dan is de gebiedsbijdrage inclusief de prijs van je bootticket.

*Voor up to date tarieven verwijs ik naar de pagina over Marker Wadden op Natuurmonumenten.
**Om mijn steentje bij te dragen aan de natuur adviseer ik om je tickets voor de veerboot naar Marker Wadden te kopen via de website van Natuurmonumenten. Je kan ook boot tickets kopen via websites zoals ‘bootmarkerwadden.nl’, daar betaal je hetzelfde maar gaat er maar een deel naar Natuurmonumenten en persoonlijk vind ik de website niet prettig en teveel reclame die er niet toe doet.

Veerboot Marker Wadden vanuit Lelystad

Marker Wadden Landal vakantie huisje

Wil je op vakantie naar Marker Wadden? Vanaf de zomer van 2020 moet het mogelijk zijn om te genieten van een duurzame vakantie in eigen land. Ver weg van alles, midden in de natuur. Oftewel een duurzame vakantie naar Marker Wadden via Landal. Landal kennen we allemaal van de mooie vakantieparken in Nederland en ze hebben nu ook het recht gekregen om op het Haveneiland vier duurzame vakantiehuisjes te bouwen.

Duurzaam in de zin van energie neutrale eilandhuisjes geschikt voor 4 tot 5 personen en ingericht met duurzame producten van IKEA. Het is een project ter ondersteuning van het natuurgebied, Landal zegt dat de huuropbrengst volledig terug aan de natuur wordt geschonken zodat ook iedereen in de toekomst kan blijven genieten van dit mooie nieuwe Nederlandse natuur gebied.

*Bekijk hier het Marker Wadden Landal vakantiehuisje.
**Meer lezen over de vakantiehuisjes van Landal op Marker Wadden? Lees dan dit uitgebreide artikel erover via de link.

Marker Wadden Landal vakantie huisje

Doen op Marker Wadden

Ik vond het alleen al leuk om, om Marker Wadden heen te varen, dat was het enige wat kon in 2018. Sinds 2019 kan je ook van boord op het Haveneiland. Dat moet ik nog steeds een keer doen maar ik heb wel alles wat je moet en wilt weten over wat je kan doen op Marker Wadden al uitgezocht voor als ik ga.

Wat je zoal kunt doen op Marker Wadden? Er zijn drie vogelkijkhutten, een uitkijktoren, (toegankelijke) wandelpaden en een strand. Er wordt ook nog volop gewerkt aan de aanleg maar je kan in elk geval de wandelroute op Marker Wadden volgen en tussendoor de uitkijkpunten beklimmen.

Wandelroute Marker Wadden

Over een lengte van 12 kilometer kan je diverse wandel- en vlonderpaden volgen. Hou je van een strandwandeling? De wandeling naar het Noordstrand is ongeveer 3 kilometer. Zwemmen in het Markermeer is toegestaan maar is wel op eigen risico en alleen toegestaan bij de stranden.

Een deel van de paden is geschikt voor rolstoelgebruikers. Vogelliefhebbers kunnen uitkijken naar de Lepelaar, Duikeend en de Aalscholver. Er zijn drie vogel kijkhutten op het Haveneiland.

Excursie Marker Wadden 

Wil jij op excursie naar Marker Wadden? Wij proberen zo goed als mogelijk de mogelijkheden voor een excursie naar Marker Wadden hier bij te houden.

 1. Bekijk hier info over de veerboot naar Marker Wadden i.c.m. een expeditie vanuit Lelystad.
 2. Via de VVV in Enkhuizen kan je ook kiezen voor een vogelexcursie aan boord van Schuttevaer.
 3. Wil je mee met een excursie onder leiding van een gids? De Marker Wadden excursie duurt ongeveer 1,5 uur en is inclusief een wandeling van ongeveer 4 kilometer. Het vertrekpunt van de Marker Wadden excursie is de hut van de eilandwachters in de haven.

Vogels op Marker Wadden vogelparadijs

Ben jij een echte vogel liefhebber? Dan is een bezoek aan Marker Wadden echt wat voor jou! Omdat het een project is van natuurmonumenten en rust hoog in het vaandel staat in dit mooie natuurgebied weten een heleboel vogels de nieuwe eilandengroep te vinden. De uitgelezen kans om als vogel liefhebber naar Marker Wadden te gaan voor een vogelexcursies. Ook leuk er zijn ook vogelexcursies met een zeiljacht.

Die hard vogelkenners weten het vast maar leuk om te weten is dat in Nationaal Park Nieuw Land, waar Marker Wadden toebehoort, de thuishaven is van allerlei soorten vogels. Vanaf Marker Wadden kan je jaarlijks genieten van alle trekvogels die duizenden kilometers afleggen tijdens de Oost-Atlantische flyway en dus ook een rustpauze inlassen in Nieuw Land. Welke vogels kan je spotten op Marker Wadden?

 1. Ganzen- en eenden soorten;
 2. De zeearend is hét icoon van Nationaal Park Nieuw Land;
 3. Verschillende roofvogels zoals de buizerd en de torenvalk;
 4. Uiteraard zijn er nog veel meer vogels te bewonderen, daarom moet je gaan kijken!

(Zeil) Vogelexcursie Marker Wadden

 1. Lees alles over de mogelijkheden van vogel excursies via Fogol. Bekijk hier de huidige maatregelen.
 2. Via de VVV in Enkhuizen kan je ook kiezen voor een vogelexcursie aan boord van Schuttevaer.

Doen op Marker Wadden

Georganiseerd Marker Wadden bezoeken

Wil jij niet op eigen gelegenheid met de veerboot naar Marker Wadden? Kies dan voor een van de georganiseerde dagtochten voor een bezoek aan Marker Wadden.

Je kan kiezen uit dagtochten met een charter schip, kiezen voor een zeil excursie of kies voor avontuur en stap aan boord van een RIB boot.

Georganiseerd Marker Wadden bezoeken

Dagtochten Marker Wadden met charter

Kan jij niet wachten en heb je geen eigen boot maar wil je nu alvast kijken hoe Marker Wadden erbij liggen? Stap dan aan boord van een charter en vaar of zeil naar Marker Wadden. Of je nou vanaf Enkhuizen, Hoorn of Lelystad naar Marker Wadden wilt, het kan allemaal. In iedere haven liggen schepen die je maar al te graag het nieuwste stukje Nederland willen laten zien.

Er zijn diverse charterschepen die dagtochten op zowel individuele basis als voor groepen aanbieden naar Marker Wadden. Het vertrek is mogelijk vanuit diverse havens. Individuele dagtochten worden aangeboden aan boord van Zeilschip Bounty, Zeilschip Egberdina en Zeilschip Schuttevaer.

Dagtochten van Enkhuizen naar Marker Wadden
*Zeilen met de Schuttevaer, een zeiland Grand Café.
** Fogol > voor vogelexcursies naar Marker Wadden.

Dagtochten van Hoorn naar Marker Wadden
*Stap aan boord van het historische zeilschip Egberdina.

Dagtochten van Lelystad naar Marker Wadden
*Ga zeilen op Zeilschip Bounty.
**Naupar, bekijk welke boten naar Marker Wadden varen.
***Partyschip Abel Tasman.

Zeilexcursie Marker Wadden

Marker Wadden bezoeken met een RIB boot

Wil je op een ander moment de Marker Wadden bezoeken en hou je van een beetje snelheid en avontuur? Verzamel dan een groep mensen/familie/vrienden bij elkaar en huur een RIB boot bij de Waterhulpdienst. Wij zijn met de ‘Koning Willem 9.3 meter Tornado Rib’ naar de Marker Wadden gevaren.

Deze RIB boot van de Waterhulpdienst wordt zowel ingezet voor hulpverlening en is daarnaast per uur te huur voor rondvaarten. Er wordt met een ‘9.3 Tornado en een Ledel Rib 10’ gevaren. In totaal kan je met 12 mensen aan boord.

Voor de snelheid fans en boot fans onder ons. De specificaties van de Tornado zijn: lengte 9.3 meter, motor 1x Vw marine 225-6, een actieradius van 480 kilometer en een snelheid van 40+ knopen. Voor reserveren kan je bellen naar: 06-11618868 of mailen naar: sikadienstverlening@hotmail.com.

Marker Wadden bezoeken met een RIB boot

Met eigen boot naar Marker Wadden

Heb jij een eigen boot? Dan raad ik je aan om naar Marker Wadden te varen. Bij aankomst kan je gebruik maken van een box of stapelsteiger. Je dient je wel van te voren aan te melden via de ‘Blue Water App‘. Er zijn in de haven 26 boxen, 2 meerboeien en 1 stapelsteiger voor meerdere boten. Op dit moment kan je alleen aanleggen bij het Haveneiland, de rest van de eilanden zijn nog niet toegankelijk. Vooraf reserveren wordt aangeraden zodat je zeker weten een plek hebt voor jouw boot. De haven monding van Marker Wadden is te bereiken met de coördinaten: N 52o 34.745 – E 5o 22.022.

Je betaald naast de ligplaats een extra bijdrage voor het aanleggen aan het Haveneiland. Die bijdrage wordt gebruikt voor onderhoud van Marker Wadden. Je kan rekening houden met deze prijzen:

 • Download hier de Blue Water App.
 • Let op; in de haven zijn geen voorzieningen zoals water en walstroom.

Zeil boot huren Marker Wadden

Wil jij een boot huren of een zeil boot huren voor een bezoek aan Marker Wadden? Je kan hier een zeilboot huren en zelf naar de nieuwe eilanden varen.

Met boot naar Marker Wadden

Plattegrond Marker Wadden kaart

Kan je je niet precies in denken waar de Marker Wadden liggen? Voor het gemak heb ik even dit screenshot gemaakt van Google Maps en ik heb een luchtfoto opgevraagd bij Vista/Boskalis.

Marker Wadden - Vista/Boskalis

Marker Wadden kaart

Tips + vragen Marker Wadden

Ik merk dat er veel vragen zijn over een bezoek aan Marker Wadden. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd in dit artikel alle informatie te geven die ik weet. Dit artikel is geüpdatet in juli 2023, het kan dus zijn als je in de toekomst dit artikel leest de informatie mogelijk vernieuwd is.

Hoe lang duurt de overtocht naar Marker Wadden?
Vanuit Bataviahaven in Lelystad duurt de overtocht met de veerboot naar Het Haveneiland op Marker Wadden 45 minuten. Vanaf Lelystad vertrekt de veerboot naar Marker Wadden om 10.00, 11.00 of 13.00 uur. Vanaf de Marker Wadden met de veerboot terug naar Lelystad zijn er afvaarten om 15.30, 16.30 of 18.30 uur.

Naar Marker Wadden of Oostervaardersplassen?
Ik heb deze vraag twee keer ontvangen en daarom staat die vraag hierbij. Marker Wadden is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land zoals ik al eerder schreef. Nationaal Park Nieuw Land is het jongste Nationaal Park in Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur op de bodem van de voormalige Zuiderzee! De eilandengroep Marker Wadden blijft groeien door de creatie van meer eilanden in de Zuiderzee. Wat mij betreft moet je zowel Marker Wadden als Oostvaardersplassen bezoeken.

Is er een camping op Marker Wadden?
Nee, je kan niet kamperen op Marker Wadden. Je kan wel in één van de vier duurzame vakantiehuisjes van Landal verblijven op Marker Wadden. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Landal dan weet jij als eerste vanaf wanneer je kan overnachten op Marker Wadden. Dit project wordt naar verwachting in de zomer van 2020 opgeleverd.

Hoe is het weer op Marker Wadden?
De eilandengroep Marker Wadden liggen in het Markermeer, aan de zuidkant van het IJsselmeer. De Houtribdijk schijdt deze het IJsselmeer en het Markermeer zoals je ook op de kaart hierboven kan zien. Het Markermeer is geen diep meer en hierdoor koelt het water snel af en de wind blaast de koude lucht vervolgens over land. In de zomer is de gemiddelde temperatuur op Marker Wadden 21 graden en in de winter is dat rond de 5 graden. Wil je zwemmen in het Markermeer? Dan kan je dat het beste doen in augustus dan is de watertemperatuur zo’n 20 graden.

Kan je iets te drinken en te eten kopen op Marker Wadden?
Ja, er is horeca aanwezig op het Haveneiland. Ook aan boord van de veerboot kan je consumpties kopen en er is een kleine kaart aanwezig.

Vragen Marker Wadden

Praktische tips bezoek Marker Wadden

 • Bij slecht weer zoals storm kan de veerboot niet uitvaren;
 • Een deel van de wandelroute is geschikt voor mensen met een beperking (rolstoel);
 • Honden zijn alleen aangelijnd toegestaan in het gebied direct rondom de havenkom;
 • Ga je met de veerboot naar Marker Wadden? Aan boord worden diverse consumpties geserveerd en is er een kleine menukaart;
 • Trek goede en stevige wandelschoenen aan, Marker Wadden is een wandeleiland!
  Neem eventueel extra kleding mee, weer op eilanden is veranderlijk en door wind kan extra koud zijn.
 • *24 uur van te voren krijg je hierover bericht als dat het geval is. Reeds betaalde tickets worden teruggestort. Slaat het weer om? Dan kan de schipper besluiten eerder terug te varen. Uiteraard wordt dat op tijd bekend gemaakt en merk je dat zelf natuurlijk ook wel.

Dit mag niet op Marker Wadden!

 1. Fietsen en andere vervoersmiddelen zijn niet toegestaan op Marker Wadden;
 2. Honden kunnen mee naar Marker Wadden maar kunnen geen rondwandeling maken i.v.m. de vogels die er leven.

Praktische tips bezoek Marker Wadden

Parkeren veer boot naar Marker Wadden

Parkeren Lelystad
Reis je met de auto naar Lelystad en wil je daar parkeren voor je bezoek aan Marker Wadden? Er is op loopafstand (10 minuten) volop parkeergelegenheid op de parkeerterreinen van Batavia Stad Bataviahaven. Er is ook een parkeerterrein naast de winkel Only for Men aan de Museumweg, vanaf daar is het 7 minuten lopen ongeveer. Er is ook een VOC-garage naast de Bataviahaven, deze parkeer locatie is het meest dichbij (nog geen 5 minuten lopen) maar hier is beperkt ruimte.

Adres: Batavia Stad parkeerterrein
*Er is een oplaadpunt voor elektrische auto’s op parkeerterrein P2! 
Adres VOC-garage naast de Bataviahaven.
Navigeer naar adres: Parkeerterrein naast Only for Men magazijn aan Museumweg in Lelystad.

Parkeren veer boot naar Marker Wadden

Doen in Flevoland!

In de jongste provincie van Nederland is zoveel te doen. Ik was er een weekend op uitnodiging van Ookflevoland.nl. Ik schreef eerder de onderstaande artikelen met reistips voor een weekend in Flevoland.

 1. Spot de Konikpaarden in Horsterwold.
 2. Bewandel het blotenvoetenpad Zeewolde bij de Sternhof
  *Lees hier meer over wandelen op blote voeten in Nederland.
 3. Volg de ‘over de zeebodem autoroute‘ á 168 kilometer , één van de leuke autoroutes in Nederland.
 4. Vind jij het leuk om naar een autocross te kijken? Bekijk deze autocross in de polder in Rutten.

Hou je van wellness?

 1. Bekijk de beste privé sauna’s in Flevoland.
 2. Ontdek QBeauty DaySpa in Almere met sauna en wellnesstuin.

Konikpaarden spotten in Horsterworld, Flevoland

De Marker Wadden bezoeken, heb jij dat al gedaan?

Print Friendly, PDF & Email