Jaaa, vanaf 20 april 2019 kan je de Marker Wadden bezoeken! Het enorme project van Natuurmonumenten is voor een gedeelte klaar en dat betekent dat Het Haveneiland van Marker Wadden open is gesteld voor publiek. De haven is bereikbaar met een eigen boot, een veerboot vanuit Lelystad of je kan kiezen om ernaar toe te varen met een charterschip die dagtochten naar Marker Wadden aanbieden.

De Marker Wadden bezoeken in het Markermeer

De creatie van de ‘Marker Wadden‘ is een initiatief van Natuurmonumenten. In eerste instantie is het idee ontstaan vanuit ecologisch oogpunt om in samenwerking met Rijkswaterstaat de natuur te herstellen in het Markermeer. De ambitie is dat de Marker Wadden uitgroeien tot een Nederlandse eilandengroep met een totale oppervlakte van 10.000 hectare. In eerste instantie zullen voor al de flora en fauna profiteren van deze nieuwe bestemming maar in de toekomst zal het zeker zo zijn dat natuurliefhebbers, rustzoekers en watersporters hier hun hart kunnen ophalen.

In 2016 is er gestart met het enorme project dat je vind op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. Men is nu druk bezig met de creatie van de eerste vijf eilanden. Hoe bijzonder is het dat je nu kan kijken naar deze opgespoten eilanden in het Markermeer en dat je over een aantal jaren hier naar toe kan gaan om te recreëren. Misschien worden de Marker Wadden wel dé nieuwe vaarbestemming van Nederland.

Toegankelijkheid Marker Wadden 

De Marker Wadden zijn opgespoten eilanden waarop hard wordt gewerkt. Het is dus niet mogelijk om nu al voet aan wal te zetten. Maar heb je zelf een eigen boot dan kan je natuurlijk wel naar de Marker Wadden toe varen. Rondom de Marker Wadden zijn grote gele boeien geplaatst, daar kan je buitenom varen. Er is al een kleine haven aangelegd maar die is niet toegankelijk om in te varen. Let dus goed op; want het vaarverbod is erg strikt.

Sinds april 2019 is het mogelijk om de Marker Wadden te bezoeken met een veerboot. De dienstregeling vertrek vanaf de Bataviahaven in Lelystad naar Marker Wadden en gaat retour tot ongeveer half oktober. Wil je de laatste up to date informatie inzien hou dan de website van Natuurmonumenten in de gaten en de Facebookpagina van de Marker Wadden.

(Individuele) dagtochten Marker Wadden met charter

Kan jij niet wachten en heb je geen eigen boot maar wil je nu alvast kijken hoe Marker Wadden erbij liggen? Stap dan aan boord van een charter en vaar of zeil naar Marker Wadden. Of je nou vanaf Enkhuizen, Hoorn of Lelystad naar Marker Wadden wilt, het kan allemaal. In iedere haven liggen schepen die je maar al te graag het nieuwste stukje Nederland willen laten zien.

Er zijn diverse charterschepen die dagtochten op zowel individuele basis als voor groepen aanbieden naar Marker Wadden. Het vertrek is mogelijk vanuit diverse havens. Individuele dagtochten worden aangeboden aan boord van Zeilschip Bounty, Zeilschip Egberdina en Zeilschip Schuttevaer.

Enkhuizen
*Zeilen met de Schuttevaer
** Fogol > voor vogelexcursies naar Marker Wadden.

Hoorn
*Stap aan boord van het historische zeilschip Egberdina.

Lelystad
*Ga zeilen op Zeilschip Bounty.
**Naupar, bekijk welke boten naar Marker Wadden varen.
***Partyschip Abel Tasman.

Zeilexcursie Marker Wadden

Met eigen boot naar Marker Wadden

Heb jij een eigen boot? Dan raad ik je aan om naar Marker Wadden te varen. Bij aankomst kan je gebruik maken van een box of stapelsteiger. Je dient je wel van te voren aan te melden via de ‘Blue Water App‘. Er zijn in de haven 26 boxen, 2 meerboeien en 1 stapelsteiger voor meerdere boten. Op dit moment kan je alleen aanleggen bij het Haveneiland, de rest van de eilanden zijn nog niet toegankelijk. Vooraf reserveren wordt aangeraden zodat je zeker weten een plek hebt voor jouw boot. De haven monding van Marker Wadden is te bereiken met de coördinaten: N 52o 34.745 – E 5o 22.022.

Je betaald naast de ligplaats een extra bijdrage voor het aanleggen aan het Haveneiland. Die bijdrage wordt gebruikt voor onderhoud van Marker Wadden. Je kan rekening houden met deze prijzen:

  • Leden van Natuurmonumenten € 3,- per persoon per bezoek – Niet-leden € 6,- per persoon per bezoek. Kinderen onder de 12 jaar gratis.
  • Download hier de Blue Water App.
  • Let op; in de haven zijn geen voorzieningen zoals water en walstroom.

Marker Wadden bezoeken met een RIB boot

Wil je op een ander moment de Marker Wadden bezoeken en hou je van een beetje snelheid en avontuur? Verzamel dan een groep mensen/familie/vrienden bij elkaar en huur een RIB boot bij de Waterhulpdienst. Wij zijn met de ‘Koning Willem 9.3 meter Tornado Rib’ naar de Marker Wadden gevaren.

Deze RIB boot van de Waterhulpdienst wordt zowel ingezet voor hulpverlening en is daarnaast per uur te huur voor rondvaarten. Er wordt met een ‘9.3 Tornado en een Ledel Rib 10’ gevaren. In totaal kan je met 12 mensen aan boord. Als je de kosten deelt dan kan je 1,5 uur varen voor rond de €50,- per persoon exclusief 6% BTW.

Voor de snelheid fans en boot fans onder ons. De specificaties van de Tornado zijn: lengte 9.3 meter, motor 1x Vw marine 225-6, een actieradius van 480 kilometer en een snelheid van 40+ knopen. Voor reserveren kan je bellen naar: 06-11618868 of mailen naar: sikadienstverlening@hotmail.com.

Marker Wadden bezoeken met een RIB boot

Doen op Marker Wadden

Ik vond het alleen al leuk om om Marker Wadden heen te varen. Sinds april 2019 kan je ook van boord op het Haveneiland. Wat je zoal kunt doen op Marker Wadden? Over een lengte van 12 kilometer kan je diverse wandel- en vlonderpaden volgen. Hou je van een strandwandeling? De wandeling naar het Noordstrand is ongeveer 3 kilometer. Zwemmen in het Markermeer is toegestaan maar is wel op eigen risico en alleen toegestaan bij de stranden.

Een deel van de paden is geschikt voor rolstoelgebruikers. Vogelliefhebbers kunnen uitkijken naar de Lepelaar, Duikeend en de Aalscholver. Er zijn drie vogelkijkhutten op het Haveneiland. Vanaf juni 2019 komen er meer voorzieningen voor bezoekers, zoals horeca en dergelijke.

Marker Wadden kaart

Kan je je niet precies in denken waar de Marker Wadden liggen? Voor het gemak heb ik even dit screenshot gemaakt van Google Maps en ik heb een luchtfoto opgevraagd bij Vista/Boskalis.

Marker Wadden - Vista/Boskalis

Marker Wadden kaart

Wat is er nog meer te doen in Flevoland

In de jongste provincie van Nederland is zoveel te doen. Ik was er een weekend op uitnodiging van Ookflevoland.nl. Ik schreef eerder de onderstaande artikelen met reistips voor een weekend in Flevoland.

  1. Konikpaarden in Horsterwold;

De Marker Wadden bezoeken, heb jij dat al gedaan?

Print Friendly, PDF & Email