De Marker Wadden bezoeken kan nog niet echt, maar je kan er natuurlijk wel naar toe en omheen varen om te zien hoe dit enorme project van Natuurmonumenten er nu bij ligt.

De Marker Wadden in het Markermeer

De creatie van de ‘Marker Wadden‘ is een initiatief van Natuurmonumenten. In eerste instantie is het idee ontstaan vanuit ecologisch oogpunt om in samenwerking met Rijkswaterstaat de natuur te herstellen in het Markermeer. De ambitie is dat de Marker Wadden uitgroeien tot een Nederlandse eilandengroep met een totale oppervlakte van 10.000 hectare. In eerste instantie zullen voor al de flora en fauna profiteren van deze nieuwe bestemming maar in de toekomst zal het zeker zo zijn dat natuurliefhebbers, rustzoekers en watersporters hier hun hart kunnen ophalen.

In 2016 is er gestart met het enorme project dat je vind op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. Men is nu druk bezig met de creatie van de eerste vijf eilanden. Hoe bijzonder is het dat je nu kan kijken naar deze opgespoten eilanden in het Markermeer en dat je over een aantal jaren hier naar toe kan gaan om te recreëren. Misschien worden de Marker Wadden wel dé nieuwe vaarbestemming van Nederland.

Toegankelijkheid Marker Wadden 

De Marker Wadden zijn opgespoten eilanden waarop hard wordt gewerkt. Het is dus niet mogelijk om nu al voet aan wal te zetten. Maar heb je zelf een eigen boot dan kan je natuurlijk wel naar de Marker Wadden toe varen. Rondom de Marker Wadden zijn grote gele boeien geplaatst, daar kan je buitenom varen. Er is al een kleine haven aangelegd maar die is niet toegankelijk om in te varen. Let dus goed op; want het vaarverbod is erg strikt.

De verwachting is dat medio september dit jaar (2018) de eerste gasten de haven van de Marker Wadden kunnen bezoeken.  Dit is het eerste eiland dat wordt opengesteld. Wil je de laatste up to date informatie inzien hou dan de website van Natuurmonumenten in de gaten en de Facebookpagina van de Marker Wadden.

Marker Wadden bezoeken met een RIB boot

Wil je op een ander moment de Marker Wadden bezoeken en hou je van een beetje snelheid en avontuur? Verzamel dan een groep mensen/familie/vrienden bij elkaar en huur een RIB boot bij de Waterhulpdienst. Wij zijn met de ‘Koning Willem 9.3 meter Tornado Rib’ naar de Marker Wadden gevaren.

Deze RIB boot van de Waterhulpdienst wordt zowel ingezet voor hulpverlening en is daarnaast per uur te huur voor rondvaarten. Er wordt met een ‘9.3 Tornado en een Ledel Rib 10’ gevaren. In totaal kan je met 12 mensen aan boord. Als je de kosten deelt dan kan je 1,5 uur varen voor rond de €50,- per persoon exclusief 6% BTW.

Voor de snelheid fans en boot fans onder ons. De specificaties van de Tornado zijn: lengte 9.3 meter, motor 1x Vw marine 225-6, een actieradius van 480 kilometer en een snelheid van 40+ knopen. Voor reserveren kan je bellen naar: 06-11618868 of mailen naar: sikadienstverlening@hotmail.com.

Marker Wadden bezoeken met een RIB boot

Marker Wadden bezoeken tijdens zeilexcursie

Kan jij niet wachten en heb je geen eigen boot maar wil je nu alvast kijken hoe de Marker Wadden erbij liggen? Aanstaand weekend, 15 en 16 juni zijn de Zuiderzee Havendagen. Op deze dagen heb jij de mogelijkheid om aan boord te stappen voor een exclusieve vaartocht en kan je de Marker Wadden bezoeken.  Vanaf de Bataviahaven in Lelystad vertrekken er boten voor een Marker Wadden excursie. Tickets voor een excursie naar de Marker Wadden met de Moby Queen kan je online bestellen. De kosten voor volwassenen zijn €17,50 en kinderen betalen €9,50.

  • Bestel je tickets voor de Marker Wadden excursie tijdens de Zuiderzee Havendagen

Kan je niet aanstaand weekend? Ga dan mee met een Zeilexcursies i.s.m. Natuurmonumenten. In de maanden juni en augustus organiseren enkele charters samen met Natuurmonumenten exclusieve vaarexcursies naar Marker Wadden. Vanuit verschillende havens kun je meevaren op grote zeilschepen. Aan boord is ook een boswachter van Natuurmonumenten om je alles te vertellen over het nieuwste stukje Nederland.

Zeilexcursie Marker Wadden

Marker Wadden kaart

Kan je je niet precies in denken waar de Marker Wadden liggen? Voor het gemak heb ik even dit screenshot gemaakt van Google Maps en ik heb een luchtfoto opgevraagd bij Vista/Boskalis.

Marker Wadden - Vista/Boskalis

Marker Wadden kaart

Wat is er nog meer te doen in Flevoland

In de jongste provincie van Nederland is zoveel te doen. Ik was er een weekend op uitnodiging van Ookflevoland.nl. Ik schreef eerder de onderstaande artikelen met reistips voor een weekend in Flevoland.

De Marker Wadden bezoeken, heb jij dat al gedaan?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post