Ontdek het mooie dorpje Manarola in Cinque Terre in Italië. Een paar jaar geleden reisde ik eind mei per trein door de Cinque Terre en bezocht ik alle vijf de dorpen in de Cinque Terre, te weten Manarola, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore en Monterosso al Mare.

Manarola in Cinque Terre

Manarola was het eerste dorpje van de vijf dat ik bezocht tijdens mijn rondreis per trein door Cinque Terre in Italië. Ik kwam aan in een auto met chauffeur vanuit Parma omdat ik meereisde op een Food & Wine tour van Palio Tours voor een reportage.

Zeker in het hoogseizoen kan je het beste per trein naar Cinque Terre reizen. In het voorseizoen heb je nog kans dat je een plekje kan bemachtigen voor je auto op de kleine parkeerplaats aan de top van het dorp. Niemand mag met de auto het dorp in, alleen enkele inwoners en leveranciers. Hou hier dus zeker rekening mee.

*Je treintickets met ItaliaRail kan je hier reserveren.

Autovrije Manarola

Doen in Manarola en de bezienswaardigheden 

Manarola is een klein en lieflijk dorpje en mogelijk ook het oudste dorpje van Cinque Terre. De visserij en de wijnproductie zijn de grootste inkomsten van het dorpje. Er is een klein haventje waar bij goed weer ook boten vertrekken om de Cinque Terre dorpen vanaf het water te kunnen bekijken. Hou er wel rekening mee dat het bij slecht weer niet mogelijk is, zie de laatste foto, ik had helaas pech.

Het dorpje is omgeven door wijnvelden op de heuvels. Als je naar de kerk halverwege de top loop kan je daar het pad vinden dat naar de Panorama route loopt. Deze route mag je niet overslaan en binnen een uur, afhankelijk van je tempo, eindig je weer bij de haven. Onderweg loop je langs de wijnvelden en aan het einde heb je een prachtig uitzicht op zee.

In de haven van Manarola

Zwemmen @ Manarola

Zwemmen @ Manarola

Manarola Cinque Terre panorama wandeling

Manarola ontdek je het beste door te gaan wandelen. Vanuit het centrum van het dorpje zijn er diverse wegen naar boven die je over een panorama route leiden langs de wijnvelden. Check ook zeker even de video hieronder die ik maakte terwijl ik de panorama route bewandelde.

Aan het einde van dit pad werd ik overweldigd door het uitzicht op dit gekleurde dorpje en ontdekte ik ook een top locatie van restaurantje en bar Nessun Dorma. Het restaurant is vernoemd naar de laatste door Puccini gecomponeerde aria, Nessun Dorma, uit zijn laatste opera Turandot.

Panorama route - Manarola

Met mams in Manarola

Wijnvelden en uitzicht op Cinque Terre

Route wandeling Manarola

Manarola Uitzicht

Via de’ll Amore, het liefdespad

De Via de’ll Amore, het liefdespad, tussen Manarola en Riomaggiore was tijdens mijn treinreis door Cinque Terre helaas nog steeds gesloten vanwege onderhoud. Ik hoop dat de mooie wandelroute in Cinque Terre geopend is als jij er bent.

Via de'll Amore is gesloten

Lunchen bij hotspot Nessun Dorma

Vanaf hier kan je ook op het terras van Nessun Dorma kijken. In dit uitgebreide artikel kan je alles lezen over deze geweldige lunchplek met uitzicht op zee.

*Lees hier alles over lekker eten en drinken in Cinque Terre bij Nessun Dorma.

Nessun Dorma - Manarola

Wijn drinken Nessun Dorma

Nog meer lekker eten en drinken in Manarola

Je kan ervoor kiezen om te gaan lunchen in één van de restaurantjes maar ik vind het persoonlijk net zo lekker om een goed stuk pizza te kopen en dit ergens op te eten. Naast het hotel Marina Piccola zit, La Cambusa. Een klein zaakje met een uiteenlopende keuze aan pizza’s. Haal een lekker stuk en geniet ervan bij de rotsen aan het water.

Lunchspot - Manarola

La Cambusa

La Cambusa - pizzaplace

La Cambusa - pizzaplace

Dineren in Manarola

Het restaurant Marina Piccola, van het gelijknamige hotel, nog geen 20 meter verderop is een populair plek. Wil je hier eten probeer dan zeker een reservering te maken of wacht even op een plekje. Er is een uitgebreide kaart met vis – en vleesgerechten. Het uitzicht op zee maakt het compleet.

Marina Piccola

Marina Piccola

Vis eten @ Marina Piccola

Leuk hotel in Manarola

Ik verbleef in Manarola in het Marina Piccola. De receptionist kwam met een autootje naar boven om de bagage op te halen en wij konden lopend de afdaling maken naar het hotel. Het hotel ligt een halve minuut lopen van het haventje aan de voet van Manarola.

Onlangs is het gehele hotel gerenoveerd en de kamers zijn luxe en ruim. De bakstenen muur, de grote spiegel en de badkamer zijn echt helemaal mijn stijl. Overnacht je liever in een Airbnb tijdens je reis in Cinque Terre?

*Bekijk hier alle Airbnb’s in Manarola Cinque Terre.

Oppikken bagage - Marina Piccola hotel

My room - Marina Piccola

Reizen met de trein door de Cinque Terre

Vanuit Manarola kan je met de trein eenvoudig de andere vier dorpen in Cinque Terre bereiken. Meer informatie over reizen met de trein door de Cinque Terre kan je lezen in mijn gastartikel; “Italiaanse droomreizen: de Cinque Terre” dat ik schreef voor het reisblog; “Reizen met de trein“. Bekijk ook zeker even mijn reisvideo van Cinque Terre voor een impressie.

*Bestel hier je ItaliaRail tickets voor Cinque Terre reis.

Meer reistips Cinque Terre

Ik heb alle vijf mooie dorpen van de Cinque Terre bezocht per trein. Achteraf gezien had ik een complete reisgids over een bezoek aan Cinque Terre kunnen schrijven, maar ik koos er toen voor alles per dorp te beschrijven. Dus wil je alle praktische reistips lezer voor een rondreis door Cinque Terre in Italië? Bekijk dan zeker alle onderstaande artikelen die ik heb geschreven.

  1. Het oudste dorpje in Cinque Terre is Vernazza.
  2. Bestel hier je ItaliaRail tickets voor Cinque Terre reis.
  3. Hou je van wandelen en mooie uitzichten? Ga naar Corniglia
  4. Alles over Monterosso al Mare, enige dorpje met strand in Cinque Terre
  5. Lekker eten en drinken bij deze beste lunchplek in Cinque Terre!
  6. Het dorpje Riomaggiore, met hotspot bar boven zee om te genieten van zonsondergang.
  7. Bekijk deze complete reisgids voor reizen met de trein in Cinque Terre in Italië.

Uitzicht Manarola - Cinque Terre

Heb jij plannen om de Cinque Terre te gaan bezoeken?

Print Friendly, PDF & Email