Mag ik de grens over met een huurauto? Die vraag moet je zien te beantwoorden voordat je je reisplanning gaat maken voor een rondreis of een Fly & Drive met een huurauto.

Mag ik de grens over met een huurauto?

Ga je een rondreis maken door Europa of een auto huren voor vakantie buiten Europa en doorkruis je daarbij verschillende landen? Dan krijg je te maken met de zogenoemde grensoverschrijding. Uiteraard geldt dit ook voor auto’s die je in Nederland huurt voor een vakantie over de grens.

Er zijn een aantal landen waar je zonder problemen met je huurauto grenzen over kan rijden. Denk daardoor niet; ‘ach, we zijn in Europa, de grenzen zijn open, wie merkt dat nou‘? Dat merk je dan vanzelf wel. Wie weet wordt je kenteken gespot bij een traject controle, wordt je om wat voor reden dan ook staande gehouden of je wordt geflitst omdat je net even op dat lange rechte stuk het gas te hard intrapte.

Voor de meeste reisbestemmingen geldt dat je bij de autoverhuurder specifiek om toestemming moet vragen voor een grensoverschrijding. Dit staat duidelijk vermeld in de huurvoorwaarden. Als grensoverschrijding met je huurauto is toegestaan wordt daarvoor meestal een toeslag berekent. Deze tarieven voor grensoverschrijding verschillen per land en per autoverhuurder. Check dit dus goed.

*Vraag een grensoverschrijding aan bij Sunny Cars

Ze bestaan, gesloten grenzen!

In Europa kan je het je bijna niet voorstellen maar gesloten grenzen bestaan wel degelijk. Voor een aantal landen is grensoverschrijding met een huurauto per definitie gewoon uitgesloten. Dit kan vanwege verschillende redenen zijn maar meestal heeft het te maken met veiligheid, invoer en belastingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met een huurauto vanuit Amerika naar Mexico te reizen. Andersom trouwens ook niet.

In Europa kan ik op dit moment als enige voorbeeld noemen dat met een huurauto grensoverschrijding naar een Oostblokland vaak alleen op aanvraag mogelijk is. En dan nog wordt dit niet altijd goedgekeurd, het ligt maar net aan de huurvoorwaarden van de autoverhuurder.

Met een huurauto de grens over

Voorbeeld van grensoverschrijding met huurauto

Mag ik de grens over met een huurauto? Dat is dus afhankelijk van je reisbestemming en eindbestemming. Ik geef je een voorbeeld op de vraag; ‘mag ik met een huurauto van Spanje naar Portugal‘? Ga je een roadtrip maken in het zuiden van Spanje en wil je de grens oversteken naar Portugal om bijvoorbeeld de mooiste stranden in de Algarve te ontdekken? Het enige wat je hoeft te doen is checken bij de autoverhuurder of je met het type huurauto dat je hebt gekozen de grens over mag steken. Hou er rekening mee dat er wel bijkomende kosten gerekend kunnen worden voor grensoverschrijding.

Ga je een rondreis maken met een huurauto in Israël? Check dan zeker even mijn artikel met een rondreis route voor 12 dagen. Daarbij heb in dat artikel ook vermeld waarom je niet met een huurauto de grens tussen Israël en Palestina moet oversteken.

Grensoverschrijding

Ga jij wel eens tijdens een roadtrip met de huurauto de grens over? 

Print Friendly, PDF & Email