Een hardloopwedstrijd nabij Monte? Een rally over het eiland Madeira? Nee, de Monte Toboggan Run is een 2 kilometer lang downhill vervoer op een houten slee met twee ‘Carreiros’ aan je zijde van Monte naar Funchal.

Monte Toboggan Run

Aan het einde van de 19e eeuw vroegen de lokale wijnboeren zich af of het niet gemakkelijker en sneller kon om de oogst de berg af te vervoeren. Tot 1850 aan toe werden er sledes door ossen en paarden voortgetrokken. Het ging niet alleen om de oogst, ook de welgestelden uit die tijd wilden graag sneller de berg af naar beneden. Wie er op het idee kwam weet ik niet, maar in 1850 werd de Madeirenzer toboggan gepresenteerd. Downhill vervoer per slede, hoe bijzonder is dat. De inmiddels meer dan een eeuw oude traditie kan nog worden beleefd in het kleine plaatsje Monte, gelegen op 2 kilometer afstand de berg op vanaf het voorstadje Livramento, nabij Funchal.

Toboggan traditie in Monte - Madeira

In totaal werken hier dagelijks 150 ‘Carreiros’ die elkaar afwisselen om toeristen te laten ervaren wat de Toboggan Run is. De “Carro de Cesto“, houten slede, is een ruime rieten korf bevestigd aan houten glijders. De houten glijders worden goed ingevet en met behulp van touwen kunnen de mannen de slede besturen. Het remmen doen zij met hun laarzen die een zool hebben gemaakt van oude autobanden.

Monte Toboggan Run - Madeira - Portugal

Monte Toboggan Run

Carreiros - toboggan runners

Carreiros aan het werk

De Madeiraanse mannen worden geselecteerd op onder andere hun uithoudingsvermogen want het is een pittige klus. Als ze door zijn dan begeleiden ze jou in het wit gekleed met strooien hoed naar beneden.

Monte Toboggan Run

Nu ik weer thuis ben heb ik er best wel spijt van dat ik het niet zelf heb beleefd. Op het moment suprême vond ik het te toeristisch en te duur. Maar nu ik eraan terugdenk was het vast hilarisch geweest en gewoon leuk om meet te maken.

Wil jij de Monte Toboggan Run beleven?
Wil jij vanaf Monte met de Toboggan run naar het eindpunt, Livramento, een voorstad van Funchal? Ga op je gemak met de kabelbaan naar boven. Hou er rekening mee dat de kosten gemiddeld €20,- per persoon bedragen maar je kan natuurlijk proberen om af te dingen. De ‘Carreiros’ zijn op de volgende dagen aanwezig nabij hotel Quinta do Monte aan de voet van de Nossa Senhora do Monte kerk in Monte.

Maandag tot en met zaterdag:
Zondag: 09.00 tot 13.00 uur

Gesloten op de onderstaande dagen:
1 Januari
14 & 15 augustus
25 December

Zou jij de Monte Toboggan run willen beleven?

Print Friendly, PDF & Email