Voor de derde keer was ik deze zomer in het Toscaanse Siena. Als je drie keer in een stad bent geweest dan is mijn ervaring dat je vanzelf een aantal favoriete plekken hebt waar je naar toe gaat voor een koffie, drankje, lunch of diner. Dus hierbij deel ik graag mijn lunch en diner tips voor Siena in Italië.

Lunch en diner tips in Siena, Italië

Sinds 2013 ben ik twee keer per jaar in Siena te vinden voor de Palio di Siena. Ik ken de stad ook eigenlijk niet zonder de Palio. Inmiddels weet ik dus wel de leuke plekjes te vinden in deze stad. Als vegetariër denken jullie misschien wat moet zij daar nou. Maar in deze delicatessenwinkel wordt naast diverse vleessoorten ook heerlijke wijn geserveerd. Voor vleesliefhebbers is het een walhalla maar ik vind het leuk dat er voornamelijk heel veel locals komen en drink er graag een wijntje of een espresso.

Prétto, Prosciutteria e convivo

Eigenaar Emanuele runt samen met zijn zus de winkel die de koosnaam draagt van zijn opa, “Prétto”. Zijn opa is inmiddels in de 90 maar studeerde op zijn 75e nog af aan de universiteit. Hij is bijna blind maar schrijft graag gedichten. Eén van die gedichten komt overal terug. Het hangt in de zaak, staat op het visitekaartje en het is de welkomstpagina online.

Alle producten die er worden verkocht en geserveerd zijn lokale producten. Het favoriete gerecht van Emanuele is de “Chianti Tuna”. Ik kijk hem even verbaasd aan als hij dat zegt. De Chianti tonijn is gemaakt van ham maar het smaakt naar tonijn lacht hij.

Adres: Prétto vind je op de Via dei Termini 4 in Siena.

Prétto gedicht Opa

Restaurant Vivace

Na een aantal keren bij mijn favoriete restaurants te hebben gegeten liep ik op een avond terug naar Hotel Athena waar ik verbleef. Mede eigenaar Domenico van restaurant Vivace, (Via Stalloreggi 64) stond voor de deur en we raakten aan de praat. Hij nodigde me uit voor een espresso en liet mij zijn net geopende restaurant zien.

De inrichting is hip en ook al zijn de eigenaren geen locals het restaurant straalt dat wel uit. Overal aan de muur hangen foto’s van de Palio, het belangrijkste evenement in de stad. Domenico runt samen met de andere eigenaar Gennaro sinds 1,5 maand deze nieuwe hotspot. Ze komen uit Napoli en naast diverse Toscaanse gerechten vind je ook veel visgerechten op de kaart. Het mooiste is de tuin dat aan de achterkant een geweldig uitzicht biedt op de stadsmuren van Siena.

Restaurant Vivace

Ben jij wel eens in Siena geweest?

Print Friendly, PDF & Email