Het geluid van een rollende reistas over de grond, het piepende geluid van een trein die aankomt en de aanblik van groene heuvels gevuld met recht opstaande cipressen. Het voelt als thuiskomen als ik door Italië reis.

Ik ben terug in Siena, voor de derde keer ga ik de Palio van dichtbij meemaken. In 2013 was ik bij de Palio di Provenzano op 2 juli en op 16 augustus was ik bij de Palio de’ll Assunta.

Wat is de Palio?

De Palio is een paardenrace op het Piazza del Campo in het hart van Siena. De race draait om de strijd tussen de 17 wijken, contrade, in Siena en dat wordt uitgevochten tijdens een paardenrace dat zijn weerga niet kent. Voor meer achtergrond informatie over de Palio verwijs ik graag naar mijn eerder gepubliceerde artikel, “Wat is de Palio?“.

Zondagavond laat arriveerde ik in Siena en toen waren de voorbereidingen al volop bezig. Vorig jaar was ik aanwezig op uitnodiging van Stan Douglas, eigenaar van PalioTours en beleefde ik tweemaal van dichtbij wat de Palio betekent voor de Sienezen. Dit jaar vroeg Stan mij om hem te ondersteunen bij zijn werkzaamheden en als hostess op te treden voor de 140 gasten die hij deze week in Siena ontvangt. Daar kon ik uiteraard geen nee tegen zeggen want na vorig jaar mag ik zeggen dat ik helemaal Palio verslaafd ben.

Ticketverkoop Palio

Het Piazza del Campo is gratis toegankelijk en zo kan je de race van dichtbij zien. Echter op de dag van de Palio zelf is het een drukte van belang en in de zomermaanden kan het er bloedheet zijn. Omdat het een schelpvormig plein is dat naar beneden afloopt kan je niet alles goed zien vanaf elk punt. Daarom en omdat er bijna 45.000 mensen op af komen en het plein niet voldoende plaats biedt, worden voor de diverse restaurants tribunes opgetrokken waar je kaarten voor kan kopen. Het is ook mogelijk om kaarten te kopen voor plaatsen op één van de vele balkons of bij de ramen in de hoger gelegen appartementen van particulieren die hun huis verhuren. Kaarten voor de balkons en de tribunes, “grand stands” genoemd, kunnen al reeds een jaar van te voren worden gekocht bij bijvoorbeeld PalioTours.com

Vanaf een week voorafgaand aan de Palio kan je ook kaarten kopen bij de diverse restaurants die rondom het Piazza del Campo zijn gelegen. Sandwich shop, “Salumeria il Cencio” biedt kaarten aan maar de prijzen zijn niet gering. Kaarten voor de plaatsen nabij de “Curve St. Martino, de gevaarlijkste bocht in de race, kosten gemiddeld €250,- per stuk. Daarmee heb je dan wel de goedkoopste kaart en zit je in de spannendste bocht van het parcours, de draai is hier namelijk 90 graden en loopt daarna naar beneden, maar je zit ook al die tijd in de volle zon. Kaarten richting de start, aangeduid als de “Mossa” in het Italiaans, bieden het beste zicht en liggen in de schaduw. De kaarten daarvoor zijn een stuk duurder en variëren van €600,- to €800,- per persoon. (Foto: Piazza del Campo, gezien vanaf de tribunes bij de Curve St. Martino).

Piazza del Campo, gezien vanaf de tribunes bij de Curve St. Martino

Ticketverkoop “La cena delle prova generale”, het contrada diner

Op de vooravond van de Palio, na de generale repetitie, “prova” in het Italiaans, vind het contrada diner plaats. De contrada inwoners spreken over “La cena delle Prova generale”. Vanaf een week voorafgaand aan de Palio kunnen er hiervoor kaarten worden gekocht. Buitenstaanders kunnen hierbij aanwezig zijn als gast. Hiervoor moet je echt weten waar je moet zijn. Als voorbeeld neem ik de contrada Aquila, de wijk van de adelaar. Een smalle straat links achter het plein, Piazza di Posteria, leidt naar een grote houten deur. Daarachter bevind zicht het hart van de Aquila contrada, een omsloten binnenplein waar lange gedekte tafels staan.

Entree Aquila contrada          Het hart van de Aquila contrada

Elke avond eten de contrada inwoners hier bij elkaar in de aanloop naar de Palio. Dit is ook de plek waar de tickets worden verkocht. Op grote vellen papier wordt aangegeven wat de tafel indeling is.

Ticketverkoop La cena delle Prove          Ticketverkoop La cena delle Prove

Voor toeristen of gasten van de contrada inwoners zijn speciale tafels. De contrada inwoners zitten verspreid, kinderen apart, vrouwen apart en mannen apart. In het midden zit het contrada bestuur onder leiding van de capitano, bestuurder, van de contrada. Elk jaar wordt er opnieuw een capitano gekozen. Naast de capitano zit de jockey, fantino in het Italiaans. Afhankelijk van de grote van de contrada dineren en gemiddeld tijdens de “La cena delle prova generale”  in Aquila zo’n 600 mensen. Meestal wordt de straat die uitkomt bij de Duomo di Siena hiervoor gebruikt.

4 Dagen voor de Palio begint het echt

Het kopje zegt het al, op de vierde dag voor de daadwerkelijke race worden in de ochtend, tussen half 9 en half 10, ongeveer 30 paarden bereden door training jockeys op het Piazza del Campo. Hieruit zal een dierenarts samen met zijn team en de capitano van iedere wijk een tiental paarden selecteren die in aanmerking komen voor deelname aan de Palio de’ll Assunta.

Tussen 12.30 en 13.30 vind de Tratta plaats. De Tratta is de loting van de paarden voor welke contrada zij gaan strijden. Ik ga er nog niet teveel over zeggen want als jullie dit lezen sta ik al op het Piazza del Campo.

Welke contrada strijden er op 16 augustus 2014

Voor de Palio de’ll Assunta zijn de onderstaande 10 contrade geselecteerd om mee te doen:

1. Aquila – Contrada van de adelaar
2. Bruco – Contrada van de rups
3. Chiocciola – Contrada van de slak
4. Civetta – Contrada van de uil
5. Drago – Contrada van de draak
6. Giraffa – Contrada van de giraffe
7. Leocorno – Contrada van de eenhoorn
8. Pantera – Contrada van de panter
9. Selva – Contrada van het woud
10. Valdimontone – Contrada van de ram

Dit jaar zal de race extra spannend zijn want vier vijanden van elkaar doen mee. De contrade Aquila en Pantera zijn vijanden en de contrade Leocorno en Civetta ook.

Ochtend en avond repetities, prove

Vanavond zal de eerste prova, repetitie, zijn. Vanaf morgen, 14 augustus vinden er elke ochtend- en avond repetities plaats. Rond 8.40 in de ochtend wordt de track schoongemaakt en leeg gemaakt zodat rond 09.00 uur de paarden de baan kunnen betreden. Dit gebeurt vanuit de, “Il Cortile del Podestá”. Rond 18.45 vind hetzelfde plaats en dan start de race rond 19.00 uur. De repetities bieden de mogelijkheid om zowel de paarden als de jockey aan elkaar te laten wennen en de track te verkennen.

Beide repetities zijn gratis toegankelijk vanaf het Piazza del Campo. Met uitzondering van de generale repetitie worden de meeste repetities niet druk bezocht en is er voldoende plaats, ook langs de kant. Hou er rekening mee als je bij de start staat dat er rond 8.40 uur en om 18.45 uur een kanonschot afgaat om duidelijk te maken dat de baan leeg moet. Die knal, die is keihard! Wil je één van de prove vanaf de tribunes aanschouwen dan kan je daarvoor kaarten kopen bij de restaurants en cafés die aan het plein zijn gelegen.

Ben je al nieuwsgierig geworden naar hoe het er vorig jaar uitzag en wat ik beleefde? Lees dag mijn artikel, “De emotie van  Siena, de Palio“.

© Alle foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email