Lipica is de bakermat van het Lippizaner paardenras. In 1580 werd hier de van oorsprong Habsburgse keizerlijke hofstoeterij “Lippiza” opgericht en in die hoedanigheid was de stoeterij actief tot 1915. De paarden waren in die tijd van groot belang voor de Habsburgers.

Reis naar Lipica, Lippizaners in Slovenië

Vandaag de dag bezit de stoeterij nog ongeveer 400 paarden en  is het de oudste stoeterij in Europa waar nog slechts één ras wordt gefokt. Op stoeterij Piber in Oostenrijk. worden ook Lippizaner paarden gefokt. Op bepaalde dagen en tijden kan je de stoeterij bezoeken, voorstellingen van de Klassieke Rijschool bijwonen, hogeschool dressuur cursussen volgen of paarden huren voor een rit door de omgeving.

Keizerin Maria Theresia en haar echtgenoot Franz I. Stephan hadden grote belangstelling voor het fokken van het Lippizaner ras. De lipizzaner is een warmbloedpaardenras en zijn meestal grijs of wit van kleur. Leuk om te weten is dat de paarden meestal als veulen bruin of zwart worden geboren maar na verloop van tijd wit worden. Naast grijze en witte Lippizaners komen ook de kleuren bruin, donkerbruin en zwart voor en heel soms ook vos en valkkleurig. De Lippizaner paarden zijn vooral beroemd vanwege de Spaanse Rijschool in Wenen, het oudste opleidingsinstituut voor de klassieke rijkunst.

De paarden hebben een vrij hoge hals aanzetting en dat geeft ze een trotse indruk. De vaak grote sprekende ogen en de verheven bewegingen zorgen ervoor dat het klasse paarden zijn. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor verzameling en daarmee zijn ze uitermate geschikt voor om de zwaarte oefeningen van de klassieke dressuur uit te voeren.

*Bestel hier online je tickets voor de stoeterij in Lipica.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Lipica - Slovenie

Lippizaner hof stoeterij in Lipica bezoeken

Na een roadtrip van een week reden we op de terugweg langs Lipica voor een bezoek aan de stoeterij. Het lijkt alsof je over één lange oprijlaan rijdt door de weides met aan weerszijden witte houten hekken waar prachtige witte paarden staan. Helaas was de tijd zeer beperkt en racete we over de weg naar de stoeterij.

  • Je kan een training bijwonen;
  • Leuk! Bezoek de ‘A Tale of Lipica Show’;
  • Je kan een Guided Tour over de Lipica Stoeterij volgen;
  • De Lipica Stud Farm is meestal 7 dagen per week geopend, check de openingstijden online.

Lipica, de Lippizaner hotspot in Slovenie

Paardrijden op een Lippizaner in Lipica - Slovenie

Stoeterij Lipica

Paardrijden bij Lippizaner Hof stoeterij Slovenië

Terwijl de gids buiten nog een paard aan het longeren is maakte ik alvast kennis in de stal met mijn paard van vandaag, M. Steaka. Gelukkig mag ik hier zelf mijn paard poetsen en opzadelen en dat is wel zo fijn. Op veel stallen waar je paarden gaat huren staan ze al klaar om te gaan maar op deze manier kunnen we beiden even kennis maken met elkaar.

Helaas had ik maar 45 minuten de tijd om te ervaren wat het is om een Lippizaner te rijden maar vanaf de stoeterij ben je in no time in de bossen achter de stallen. In de tussentijd scheurde collega Denise in een koets over het immense terrein van de stoeterij. Lipica is gelegen in het Kars gebergte, dit betekent dat er veel kalksteen aan de oppervlakte ligt wat enkele typische landschapsvormen aanneemt. Sommige paden liggen vol met harde stenen maar gelukkig zijn de hoeven van de paarden daar aan gewend geraakt en weten ze zich prima voor te bewegen.

Hoe dan ook staat vast dat ik nog een keer terug ga omdat ik dolgraag de hogeschool cursus hier wil volgen en ik echt de tijd wil nemen om dit mooie paardenras vast te leggen met mijn camera.

Lipica, de Lippizaner hotspot in Slovenie  Lipica, de Lippizaner hotspot in Slovenie

Lipica, de Lippizaner hotspot in Slovenie

Paardrijden - Lipica - Slovenie

Lipica - Slovenie

Paardrijden op een Lippizaner

Omgeving Lipica

Paardrijden op een Lippizaner in Lipica - Slovenie

Paardrijden in Slovenië, Radolca en Lipica

Ik ben zowel in Lipica op de stoeterij als in Radolca gaan paardrijden. Benieuwd hoe dat was? Bekijk de reisvideo hieronder van het paardrijden.

Reisvideo Roadtrip Slovenië

Ik heb van de gehele reis door Slovenië een reisvideo gemaakt, kijk je mee?

Documentaire ‘Perfect Horse’ – VPRO

Lipizzaner-paarden, producten van een eeuwenlange rasveredeling, maar hoever wil men daarin gaan? De edele viervoeters kennen net als andere dieren in het dierenrijk een rangorde. Van Pipo-paard tot de Lippizaner, de Rolls Royce onder de paarden zeg maar. Hans Fels , regisseur van de documentaire Perfect Horse liet zich inspireren door het boek Dier, bovendier (2010) van Frank Westerman.

In de film wordt de eigenaar van Stoeterij Piber, Max Dobretsberger, gevolgd waarbij wordt getoond hoe de hengsten gefokt en getraind worden en krijg je een kijkje achter de schermen in de laboratoria waar men met paardengenen in de weer is. Met behulp van de modernste technologie wordt geprobeerd een perfect exemplaar van de Lippizaner te kweken dan wel te klonen. Je kan begrijpen dat de commerciële belangen groot zijn. Hoe ver willen de paardenfokkers gaan? Dilemma’s!

*Bekijk het hier!

Heb jij al eens op een Lippizaner gereden?

Print Friendly, PDF & Email