Wil jij eens in de december maand naar een leuke stad in Europa voor een bezoek aan de leukste kerstmarkten in Europa? Laat je verrassen door bekende, minder bekende, originele, de beste, mooiste en leukste kerstmarkten in Europa. Groot, klein, romantische kerstmarkt bij kastelen en nog veelmeer. Check snel deze tips en kijk eens rond hoe ze de aanloop naar de feestdagen in andere steden in Europa vieren.

Top 10 leukste kerstmarkten in Europa

De meeste mensen ontdekken in december de kerstmarkten in eigen land, de kerstmarkten in Duitsland en de kerstmarkten in België. Maar ook in de rest van de wereld is er veel te doen rondom de feestdagen. Heb jij wel eens een kerstmarkt in Europa bezocht? De top 10 van meest geboekte steden in de december maand in normale tijden zijn:

 1. Londen
 2. Berlijn
 3. Brugge
 4. Parijs, combineer het met kerst in Disneyland Parijs
 5. Wenen, bekijk de kerstreis met OAD naar Wenen
 6. Kopenhagen
 7. Boedapest
 8. Zagreb
  Lees hier alle tips over de kersmarkt in Zagreb
 9. Salzburg
 10. Praag

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar wat ook leuk is, is een bezoek met kerst naar Disneyland Parijs rondom de feestdagen. Vanaf de tweede week  november staat Disneyland Parijs compleet in het teken van kerst. Je leest er meer over verderop in dit artikel. En heb jij wel eens gedacht aan een kerst citytrip naar een leuke kerstbestemming in Europa?

*Bekijk de kerstmarkt reizen met OAD incl. dagtochten en de reizen naar kerstmarkten met TUI.

Advent na Ŝtrosu

Leukste kerstmarkten in Nederland

De maand december is een fijne maand voor een dagje of een weekendje weg in Nederland. Er zijn in alle provincies in Nederland zoveel leuke kerstmarkten om te ontdekken. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met de top 10 kerstmarkten in Nederland. Laat je inspireren en ik ben benieuwd wat jij de leukste kerstmarkt in Nederland vind. Persoonlijk ben ik echt fan van de ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg en de kerstmarkt in Den Haag, de Royal Christmas Fair op het mooie Lange Voorhout in het centrum van Den Haag. En goed nieuws, beide kerstmarkten gaan door in 2021.

*Bekijk de top 10 leukste kerstmarkten in Nederland.
Check ook overzicht leukste kerstmarkten in Amsterdam & info over Kerstmarkt ValkenburgKerstmarkt Maastricht.

Leukste kerstmarkten in Nederland

Leukste kerstmarkten in Amsterdam

In onze hoofdstad Amsterdam valt er ook genoeg te beleven in december. In de feestmaand zijn er maar liefst 5 kerstmarkten in Amsterdam. Lees snel dit artikel en ontdek ze allemaal tijdens een weekend in Amsterdam.

*Bekijk gelijk de leukste hotels in Amsterdam.
**Combineer je bezoek aan een kerstmarkt in Amsterdam met deze originele activiteiten in Amsterdam.

Leukste kerstmarkten in Amsterdam

Kerstmarkten bij kastelen in Nederland

In Nederland hebben wij een aantal prachtige kastelen en juist op die locaties is het zo sprookjesachtig tijdens een kerstmarkt. Ik schreef een artikel over de leukste kerstmarkten bij kastelen in Nederland. Welke ga jij bezoeken?

*Overzicht kerstmarkten bij kastelen in Nederland.

Kerstmarkten bij kastelen in Nederland

Leukste kerstmarkten in België

Ben jij op zoek naar de leukste kerstmarkten in België? Dan zit je hier goed want ik heb een uitgebreid artikel geschreven over de top 10 kerstmarkten in België in 2019 inclusief alle data. Dus pak je agenda, kijk wanneer je een weekend vrij hebt en bezoek een van de leukste kerstmarkten in België.

*Bekijk het overzicht met leukste kerstmarkten in België.
**Lees hier alles over een bezoek aan de oudste kerstmarkt van België in Luik.

Leukste kerstmarkten in België

Leukste kerstmarkten in Duitsland

Wil jij weten wat de leukste kerstmarkten in Duitsland zijn? Dat is nog vrij lastig want Duitsland is zo groot en er zijn honderden kerstmarkten door heel het land. De top 10 bekendste kerstmarkten in Duitsland zijn die in Dresden, Leipzig, Düsseldorf, Keulen, Aken, Oberhausen, Berlijn, Lübeck, Dortmund en de Kerstmarkt in Hamburg. Daarom schreef ik een artikel over de minder bekende kerstmarkten in Duitsland die ook leuk zijn of bezoek eens een kerstmarkt bij een kasteel in Duitsland. Wil je een dag naar een Kerstmarkt in Duitsland? Reisorganisatie OAD biedt diverse Dagtochten naar kerstmarkten in Duitsland aan.

* Bekijk het overzicht met de leukste kerstmarkten in Duitsland.
**Voor een romantische kerstmarkt, ontdek deze kerstmarkten bij kastelen in Duitsland.

***Ontdek ook de kerstmarkt in Wolfenbüttel en de kerstmarkt in Autostadt.

Leukste kerstmarkten in Duitsland

Leukste kerstmarkten in Groot Brittannië

Wil jij eens naar een kerstmarkt in Groot Brittannië? De kerstmarkt in Londen staat in de top 10 van meest bezochte kerstmarkten in Europa. Zelf ben ik eens gaan kerstshoppen in het Engelse York en in Newcastle.

Ook een leuke tip als je naar Londen op vakantie gaat is de; ‘Spirit of Christmas Fair‘ bij Olympia Londen. Het is het grootste high-end kerstevenement in Londen. Je moet er niet rond de feestdagen naar toe maar je reis eerder plannen. Hier kan je namelijk al je kerstinkopen doen van 4 tot en met zondag 10 november 2019. Ook leuk zijn de gratis workshops die je kan volgen. Van het maken van bloemstukken met een koninklijke bloemist tot het proeven van ’s werelds meest decadente champagnes tot kooktips voor de feestdagen.

Leukste kerstmarkten in Groot Brittannië

Leukste kerstmarkten in Groot Brittanië

Kerstmarkten in Kroatië, alle tips op rij

Ook in Kroatië staat de gezelligste tijd van het jaar staat weer voor de deur. Kroatië transformeert in een winterwonderland waar van alles te beleven is. Door het hele land zijn er gezellige evenementen, van een chocoladefestival tot kleurrijke kerstmarkten. Merry Christmas!

Kerstmarkt in Zagreb, Kroatië

Wat mij betreft is de kerstmarkt in Zagreb een van de mooiste kerstmarkten in Europa om te bezoeken. De hoofdstad van Kroatië weet als de beste hoe ze een mooie kerstmarkt moeten organiseren want de kerstmarkt in Zagreb is drie!!! keer uitgeroepen tot de mooiste en beste kerstmarkt van Europa. Tijdens Advent in Zagreb wordt de hoofdstad van Kroatië omgetoverd tot een winder wonderland waar van alles te beleven valt. In totaal kan je in Zagreb 6 kerstmarkten bezoeken:

 1. Advent na Ŝtrosu
 2. Advent in de tunnel
 3. Advent on Zrinjevac
 4. Advent Kod Matoša
 5. Baš Naš, Advent op de Klovićvevim Dvorima
 6. Bezoek het Ledeni Park met de ijsbaan, Advent op European Square

*Ontdek hier alles over de kersmarkt in Zagreb

Advent Kod Matoša

Advent aan zee in Opatija, Kroatië

Vanaf nu tot en met 9 januari 2022 verlichten vele duizenden lampjes de prachtige kustplaats Opatija, in het noorden van Kroatië. Extra leuk is dat net bekend is geworden dat Advent in Opatija is opgenomen op de lijst van “ Best Christmas Lights ” van Europa.

In de sfeervol versierde straten en pleinen hangt de heerlijke geur van glühwein en warme chocolademelk. Op de boulevard Slatina is er een kerstmarkt, waar je de mooiste kerstcadeautjes vindt en smakelijke lokale specialiteiten proeft.

Chocoladeliefhebbers kunnen hun geluk niet op tijdens het Chocolade Festival, dat van 3 tot en met 5 december plaatsvindt. Het decor van de 15e editie van dit smakelijke festival is de statige Chyrstal Hall in Hotel Kvarner, het oudste hotel van Kroatië. Tijdens dit festival eet je niet alleen de lekkerste chocolade van ambachtelijke chocolatiers, maar kun je ook interessante workshops en lezingen over chocolade volgen.

*Meer info over Advent in Opatija lees je hier. 

Advent aan zee in Opatija, Kroatië

Zonnig kerstsprookje tijdens kerstmarkt in Split

In de prachtige historische stad Split schijnt in december nog de zon. Hier geniet je van de prachtige klanken van het mandoline orkest of de gezellige avondconcerten op de Boulevard de Riva.

Op de sfeervolle kerstmarkt vind je de mooiste kerstcadeaus voor familie en vrienden, van sieraden tot handgemaakte producten. Je eet je buikje rond met traditionele specialiteiten zoals ‘bakalar’ (stokvis) of ‘fritule’ (een soort kleine oliebollen).

*Bekijk hier alle bezienswaardigheden in Split.
**Tip, verblijf in dit heerlijke wellness hotel in Split

Kerstmarkt in Split

Kerstmarkt Polen

Wat dacht je van een reis naar Polen en een kerstmarkt in Polen bezoeken? In de Poolse steden valt er genoeg te ontdekken tijdens de wintermaanden. Ook in Polen staan de kerstmarkten vol met kraampjes waar je originele dingen kan kopen. Van mooi handwerk, tot Poolse kerstversiering en regionale delicatessen om mee naar huis te nemen. Rondom de kerstmarkten in Polen worden steeds meer events georganiseerd, zoals concerten, en diverse attracties zoals ijsbanen of draaimolens.

Kerstmarkt Wrocław

De kerstmarkt in Wroclaw is volgens kenners een van de beste Poolse kerstmarkten. Elk jaar wordt het centrale marktplein van Wrocław omgetoverd tot winter wonderland. In het midden van het plein staat een enorme kerstwindmolen. Voor meer informatie bezoek deze website en plan je reis naar Polen tussen 22 november en 31 december.

Kerstmarkt Gdańsk

De kerstmarkt van Gdańsk vind plaats tussen de twee poorten Złota en Wyżynna op het Targ Węglowy. Je vind op de kerstmarkt in Gdansk een Engelen kerstwindmolen, een Magische koets, je kan er schaatsen op de ijsbaan, stap in de Venetiaanse draaimolen of in het 50-meter hoge AmberSky-observatiewiel. Dit jaar begint de kerstmarkt in Gdańsk op 23 november en duurt tot 2 januari.

Kerstmarkt Warschau

In Warschau kan je alle kanten op, daar zijn op meerdere plaatsen kerstmarkten. In de Poolse hoofdstad kan je naar de Nowy Świat straat, je kan naar de wijk Wola of naar de Barbican nabij de Sigismundzuil. Ook in het Arkadia Shopping Center heb je ene kerstmarkt. De grootste officiele kerstmarkt is te vinden in het Nationale Stadion, als onderdeel van de Nationale Wintercampagne. In het stadion is zelfs een Winter Town gebouwd met 3 ijsbanen en 2 sneeuwhellingen. In de oude binnenstad van Warschau is er ook een kerstmarkt; ‘Barbican Craftsmanship’. Van 22 november tot 6 januari presenteren ambachtslieden en makers hier hun mooiste producten.

Kerstmarkt Krakau

De kerstmarkt in Krakau is waarschijnlijk de oudste en meest bekende kerstmarkt in Polen. De kerstmarkt in Krakau vind plaats op het centrale marktplein. Het is alweer 11 jaar geleden maar in 2008 werd de kerstmarkt in Krakau door de Times verkozen als een van de mooiste kerstmarkten van Europa en in 2016 deed de CNN dat nog eens. Een populaire souvenir zijn de wolproducten, een fijn cadeau om mee thuis te komen. Een van de grootste attracties van deze kerstmarkt is de Kerstliederen Processie en de Dziady-voorstelling. De kerstmarkt in Krakau is van 30 november tot 26 december.

Kerstmarkt Poznań

Een van de grootste kerstmarkten in Polen is die van Poznań Bethlehem. Deze Poolse kerstmarkt is zelfs genomineerd voor een van de beste kerstmarkten in Europa. Er zijn volop attracties op het Oude Marktplein en op het Plac Wolności. Wat je beslist moet zien is de jaarlijkse ijssculptuur show. Alle attracties zijn te vinden op het Oude Marktplein van 1 tot 22 december tussen 11:00 – 19:00 en op Plac Wolności van 16 november tot 22 december tussen 11:00 en 21:00.

Kerstmarkten in andere Poolse steden

 • Szczecin – tussen 6 en 22 december 
 • Katowice – tussen 22 november en 23 december
 • Lublin – tussen 6 december en 13 januari 
 • Łódź – tussen 1 en 23 december 
 • Bydgoszcz – tussen 6 en 22 december 

Kerstmarkt Polen

De mooiste kerstmarkten in Europa

‘Wat is de mooiste kerstmarkt in Europa’? Veel mensen vragen het maar de meningen zijn natuurlijk verdeeld want wat is mooi? Ik vind bijvoorbeeld de kerstmarkt in Valkenburg heel mooi omdat het ook een van de meest bijzondere kerstmarkten van Europa is. De twee populaire kerstmarkten in Limburg worden namelijk in een grot georganiseerd, de Fluweelengrot en de Gemeentegrot is hiermee ook gelijk de grootste overdekte kerstmarkt van Europa.

Mijn nummer 2 is op dit moment absoluut de kerstmarkt in Zagreb. De hoofdstad van Kroatië weet als de beste hoe ze een mooie kerstmarkt moeten organiseren want de kerstmarkt in Zagreb is drie!!! keer uitgeroepen tot de mooiste en beste kerstmarkt van Europa. Tijdens Advent in Zagreb wordt de hoofdstad van Kroatië omgetoverd tot een winder wonderland waar van alles te beleven valt.

*Ontdek hier alles over de kersmarkt in Zagreb.
**Lees hier alles over de kerstmarkten in Valkenburg

Kerstmarkt Zagreb

In kerstsferen, kerst vieren in attractieparken

Kerst in Disneyland Parijs

Wil jij naar Disneyland Parijs? Dan kan dat natuurlijk ook in de wintermaanden rondom de feestdagen. Disneyland Parijs wordt vanaf de tweede week in november compleet omgetoverd in kerstsferen. Alle Disneyfiguren lopen rond in kerstkleding, er zijn volop kramen waar je kan genieten van glühwein, gebrande kastanjes en typische wintergerechten. De winkels hebben de meest mooie etalages weten te creëren en je kan je helemaal gek kopen aan de leukste Disney kerst accessoires.

Denk er ook eens aan om je bezoek aan Disneyland Parijs te combineren met een bezoek aan Parijs in de wintermaanden. Een leuk weekend weg met vrienden naar Disney en Parijs of juist samen romantisch genieten in de stad van de liefde na een paar dagen fun in de attracties van Disney.

*Lees hier alles over Kerst in Disneyland Parijs en ontdek hier meer over de vuurwerkshows in november en januari in Disney.

Kerst in Disneyland Parijs

Welkom in Phantasialand Wintertraum

Voor de attractiepark liefhebbers is een bezoek aan Phantasialand een plek waar je winterse dromen werkelijkheid worden. Beleef onvergetelijke momenten met je familie, geniet van alle attracties, de shows en de magische winter wereld.

Van 20 november 2021 tot en met 23 januari 2022 wordt Phantasialand omgetoverd tot een magische winterwereld waar miljoenen fonkelende lichtjes het mooie gedecoreerde park doen schitteren. Beleef met de hele familie de hartverwarmende wintersfeer van Phantasialand Wintertraum.

Maak rondjes op de schaatsbaan, geniet daarna gezellig van een heerlijke glühwein bij de warmte van een knisperende vuurkorf. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in de verschillende kinderattracties, mamma en pappa kunnen samen met hun bengels in de vele familieattracties en ook de echte waaghalzen kunnen hun adrenalineniveau naar ongekende hoogtes brengen.

*Bestel tickets met korting als ANWB lid.
**Hou de veilingen in de gaten voor mogelijk extra voordeel.
***Ontdek de leukste hotels in- en rondom Phantasialand

kerst vieren in attractieparken

Warme kerst in Europa

Heb jij altijd al eens een ‘warme kerst‘ willen beleven? Ook dan is een bezoek aan Portugal een aanrader. Reis naar het zuiden in Portugal en geniet van een warme kerst in de Algarve. In de periode december tot en met februari is er in de Algarve een gemiddelde temperatuur van 17 graden.

Als je geluk hebt kan de temperatuur op zonnige dagen zelfs stijgen tot de 20 graden. Heerlijk weer voor een fijne strandwandeling met de kerstdagen over de mooiste stranden aan de Algarve.

Warme kerst in Europa

Kerst citytrip Lissabon / Porto

Er zijn in Europa genoeg leuke steden voor een kerst citytrip. De meeste mensen denken aan het bezoeken van de leukste kerstmarkten in Europa. Dat is ook leuk maar een stedentrip met kerst naar leuke kerstbestemmingen is ook een goed idee. En heb jij er wel eens aan gedacht om een citytrip met kerst naar Portugal te plannen? Het zou wat mij betreft niet de eerste bestemming zijn waar ik aan denk maar ik ontdekte dat er juist heel veel te doen en te zien is in Portugal rondom de feestdagen.

Een stedentrip naar Lissabon of Porto in de kerstperiode is leuk omdat ook hier alle bekende winkelstraten mooi verlicht worden. En als je naar Lissabon gaat dan moet je zeker een dag uittrekken om ook Sintra te bezoeken. En dan vooral Quinta da Regaleira in Sintra. Hier worden live concerten gegeven in het kasteel. Wist je dat de Portugese stad Viseu is verkozen tot één van de beste steden in Portugal om in te wonen? Rondom de feestdagen worden hier verschillende kerstconcerten gegeven. En het stadje Óbidos veranderd in een fantasiewereld, hier wordt zelfs het huis van de  Kerstman nagebouwd!

Ook leuk om te weten is dat veel Portugezen een kerststal in huis hebben. De mooiste kerststallen worden gemaakt in de regio Alentejo. Het dorpje Estremoz staat zelfs op de UNESCO lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Hier nemen ze de tijd om kleifiguren te maken en die te bekleden met kledij dat doet denken aan de 17e eeuw. Lees ook deze tips voor een bezoek aan mooiste stranden in de Alentejo.

*Wil je een auto huren in Portugal? Lees hier alle tips en ervaringen over autohuur Portugal.

Kerst citytrip Lissabon / Porto

Wat lijkt jou de leukste kerstmarkten in Europa?

Print Friendly, PDF & Email